Rhett Rakshani
Bildbyrån
SHL

Kritiken efter matchstraffet: "Domarna är 'trigger happy'

ANNONS
Rhett Rakhshanis matchstraff avgjorde Djurgårdens match mot Brynäs. Själv är Djurgårdsstjärnan minst sagt kritisk till bedömningen.

– Det är ett problem i SHL, säger han efter matchen.

Brynäs vann klassikermötet mot Djurgården med 6-1. Men den stora snackisen var Rhett Rakhshanis matchstraff efter en tackling i ryggen på Greg Scott  Scott anklagades för filmning av Robert Ohlsson som menade att det inte ens borde ha varit en tvåminutersutvisning.

Även huvudpersonen i dramat, Rhett Rakhshani, var besviken över domarnas bedömning. När han ombeds förklara situationen bara rinner orden ur honom.

– Jag tycker inte den var så våldsam. Jag har inga intentioner att tackla honom. Jag kommer in med låg kraft och det som händer ser värre ut än vad själva handlingen var. Resultatet blir tufft eftersom han slår ansiktet i sargen och ligger kvar på isen eftersom han har ont i munnen. Det är därför det blir en femma och det förändrar hela matchen. Det är frustrerande att reaktionen är det som bedöms, mer än själva aktionen, säger amerikanen och fortsätter:

- Jag pratade med Greg här nere. Jag tittade honom i ögonen, han tittade mig i ögonen. Han sa att det inte var någon filmning. Jag har känt honom länge, så jag tar honom på orden.  Jag har alltid respekterat honom och tänker inte hänga ut honom som en filmare.

"MED FACIT I HAND SÅ..."  

Tycker du att det ens skulle ha varit en tvåminutersutvisning?

– Kanske en tvåa, eftersom han föll och det var nära sargen. Men han träffade munnen på sargen, och låg kvar på isen eftersom han blödde. Det borde inte påverka. Det borde handla om huruvida en spelare agerade våldsamt eller inte, om man tryckte till med kraft eller inte. Jag kommer inte ens rakt bakifrån, utan från sidan. Det är snarare mitt knä som träffar hans rumpa, och så nuddar jag honom lite med armen. Det är ingen tuff smäll. Alla hockeyspelare säger samma sak. Hans lagkamrater säger förmodligen samma sak bakom stängda dörrar också.

Kunde du, eller Greg, ha gjort något annorlunda?

– Med facit i hand ska jag undvika situationen - men hockey är samtidigt en fysisk sport. Han ramlar nog inte ens varje gång han får en sådan knuff, utan han fastnade nog i isen eller något. Jag kände inte när jag nuddade honom att han skulle ramla. Då hade jag inte ens rört honom.

– Det är en fysisk sport, du kan inte döma utvisning för alla grejer. Ja, spelare måste skyddas. Jag är en offensiv spelare själv och vill bli skyddad. Men jag tror inte ens Greg kände att det här var så hårt, utan att det mer var en oturlig situation.

"KÄNDE FÖRST ATT HAN FILMADE"  

Tycker du är ett problem i SHL att det döms mer på utfall än på själva intentionen?

– Ja, jag tycker det är ett problem i SHL. Domarna är "trigger happy" att ta femmorna. De har möten inför säsongen där de bestämmer vad de ska fokusera på, om det är slewfoot eller något annat. De har sina heta grejer. När de ser en sådan situation, och en spelare ligger kvar och det blir lite hett, då tar de en femma. Det är inte rätt. De måste titta på det som hände och vilka intentioner spelaren har. Om det var medvetet att knuffa våldsamt. 

– De har ett tufft jobb. Det går snabbt där ute. Men det är samma sak för oss. Deras jobb är att bedöma situationen. Det är deras jobb att avgöra om Rhett kom och gick på Greg för hårt. Jag blev ärligt talat förvånad när han föll så hårt i sargen och kände först att han filmade. Men nu har vi pratat och då tar jag honom på orden. Jag litar på honom. Jag kommer inte säga att han är en lögnare.

Från omklädningsrummet fick Rakhshani se Brynäs göra tre mål i det efterföljande powerplayet.

– Det var hemskt. Det känns som att man har svikit laget. Ett beslut jag tog påverkade hela matchen. Det suger att förlora så här. Men ingen vill se domarna avgöra en match heller.

– Det var en olycklig situation, avslutar han med ett uppgivet leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL