Sök
Intervju

"När jag var junior förstod jag inte vad det handlade om"

Stjärna som junior – fick gå den långa vägen till framgång i SHL.

Som junior var han målgörare och poängspruta. Som senior har John Dahlström i första hand använts som energiknippe och defensivspelare. Med den utbildningen i ryggen tar han nu kliv mot att bli en produktiv spelare även i SHL.
– Han har hittat en balans mellan att vara energispelare och målskytt, säger IK Oskarshamns tränare Martin Filander till hockeysverige.se efter sin adepts målexplosion senaste tiden.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

– 2021 har börjat bra.

Det är inget understatement John Dahlström kommer med direkt.

Inte nog med att hans IK Oskarshamn har fått stopp på en 16 (!) matcher lång förlustsvit, själv har 23-åringen nått nya offensiva nivåer efter nyår. Han följde upp sitt hattrick i 6–1-segern mot Brynäs i tisdags med att göra både mål och assist i torsdagens 4–3-vinst mot Djurgården. På sina tre senaste matcher har han sex poäng. Det senaste målet var hans tionde den här säsongen – mer än en tredubbling jämfört med de tre han sköt under hela fjolårssäsongen.

– Det är jättekul och skönt framför allt att vi har tagit två vinster nu efter en längre rad av förluster, säger Kungsbackasonen diplomatiskt.

"FICK KÖPA EN ANNAN ROLL"

Som junior utmärkte sig Dahlström i det offensiva spelet som junior. Han hade två säsonger med 20 mål eller fler i Frölundas J20-lag innan han flyttade till Kanada och gjorde en 30-målssäsong i juniorligan WHL för Medicine Hat Tigers.

Men när han 2017 skulle ta klivet upp på seniornivå blev det lite av ett uppvaknade för ynglingen. Den Chicago Blackhawks-draftade forwarden skrev på för Almtuna, men hade svårt att göra avtryck i Uppsalaklubben och han med utlåningar till både Wings Arlanda och Hudiksvall i Hockeyettan innan han slutligen hamnade i IK Oskarshamn, som då huserade i Hockeyallsvenskan.

– När jag kom till Oskarshamn som hade de ett bra lag och jag fick köpa en annan roll än jag kanske varit van vid som junior, konstaterar han.
– Man hade hört att det var ett annat spel på seniornivå, att man måste ta mer ansvar och tänka mer. Nu kan jag ju bara snacka för mig själv, men jag tror kanske inte att jag förstod vad det handlade om. Det har jag fått inse och det är väl den insikten som har tagit mig framåt. 

I stället för att stå i rampljuset som en offensiv stjärna fick Dahlström ta en mindre glamourös roll. Ofta i fjärdekedjan med defensivt uppdrag. Det har gett honom ett helt annat perspektiv på sporten.

– När jag var junior såg jag nog helt ärligt inte det stora jobbet i exempelvis boxplay, hur värdefullt det är. Men när man själv fått spela där och se effekten av det, då får man såklart en annan respekt för det. Det är som att helheten faller på plats, man ser hur allting läggs ihop och vad som är viktigt. Det är inte bara mål och assist som är det, säger han.
– Det här har varit väldigt lärorikt under åren jag har varit här. Framför allt då att få en förståelse för det defensiva spelet. Det har verkligen gjort nytta för mig.


Han bidrar med mycket till vårt spel och gjorde även det under en lång förluststräcka, varit väldigt bra och nu fått utdelning också.

Martin Filander om John Dahlströms inverkan.


IK Oskarshamns tränare Martin Filander tror att det är precis det här som har öppnat för att forwarden nu får utlopp för sina offensiva talang nu.

– Jag tycker att han har hittat en balans i sitt spel. Han är väldigt användbar åt båda hållen. Under den här säsongen som jag har jobbat med honom har han byggt sitt självförtroende över tid. Han var lite trögstartad men har hela tiden målmedvetet jobbat med sin attack i sitt spel och sina beslut, säger Filander. 
– Jag tycker att han har hittat en balans i det där och gör många spelare bättre. Han har en balans mellan att vara energispelare och målskytt. Han bidrar med mycket till vårt spel och gjorde även det under en lång förluststräcka, varit väldigt bra och nu fått utdelning också.

LYFTES UPP I TOPPKEDJAN

En av förklaringarna till utdelning är att han, i Johannes Salomonssons skadefrånvaro, lyfts upp i lagets toppkedja med Rickard Palmberg och NHL-meriterade nyförvärvet Max Veronneau.

– Det är en lite mer offensiv roll än jag kanske spelat i tidigare. Max har kommit in och det har känts jättebra att spela med honom och Rickard, som är en riktigt lurig spelare.

Med tanke på den här utvecklingen, var känner du att du är på väg?
– Jag börjar bli en mycket mer komplett hockeyspelare som kan spela på båda ändarna av isen. Som junior var det bara anfallsdelen som gällde, men de senaste åren har jag fått fokusera mer på det defensiva och har tyckt att det har varit kul och utmanande. Men nu är det bara tre matcher som det har blivit poäng här på slutet, så det är inte så att något drastiskt har ändrats. Men det är självklart en skön start på det här året.

Samma sak gäller för IK Oskarshamn som lag. Två raka trepoängare var precis vad doktorn hade ordinerat för att smålänningarna inte skulle blanda sig i den absoluta bottenstriden i tabellen efter den långa förlustraden.

John Dahlström hävdar dock att stämningen i laget varit mycket bättre än vad man skulle förvänta sig efter en så pass utdragen period av förlustmatcher.

– Förra året hade vi också en del torsk i rad. Nu har det varit samma sak igen, men jag tycker på något sätt att det känns som att gruppen har varit mycket mer harmonisk den här gången, att man har haft humöret uppe. Vi har kört det vi ska och jobbat hårt. Det syns ute på isen och har känts i omklädningsrummet också, menar han.
– Det känns som ett lugn i laget, det är ingen som stressar upp sig. Känslan är att vi vet vad vi ska göra och om vi gör det får vi bra resultat.  

Det gäller inte minst för John Dahlström själv. 


Foton: Bildbyrån/Johanna Lundberg/Suvad Mrkonjic/Carl Sandin


TV: Throwback - John Dahlström draftas av Chicago 2015

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten