Linus Lindblom kan se tillbaka på ett både tufft och glädjande 2020.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Jag såg hur dåligt han mådde vissa dagar"

Samtalet i december 2019 förändrade livet för hela familjen Lindblom – och inte minst minstingen Linus. Beskedet att hans storebror och förebild Oskar hade drabbats av cancer tog hårt på den unge Brynässpelaren. För hockeysverige.se berättar han om den tuffa tiden under Oskar Lindbloms cancerbehandling.
– I början var jag till och med hemma från skolan, säger Lindblom junior.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linus Lindblom har klivit fram som ett av Brynäs stora framtidsnamn. Under den här säsongens J18-spel har han på elva matcher svarat för elva mål och totalt 18 poäng. Med det toppar han lagets interna poängliga före Tim Dackell

Men totalt sett har det varit ett tufft år i 17-åringens liv. I december 2019 fick hans föräldrar ett samtal från Philadelphia som skulle förändra livet för hela familjen. 

– Det var en tidig morgon och vi skulle ha träning. Jag hörde att mamma och pappa låg i sängen och pratade med honom. Jag hörde att det var Oskar så jag gick upp och lyssnade, berättar Linus Lindblom och fortsätter:
– Dom sa att Oskar hade fått besked att han har cancer. Då förstod jag först inte riktigt vad det innebar eftersom det finns så många olika former av det. Jag tog det väldigt hårt och fattade då inte hur hans framtid skulle se ut.
– I början tog jag det väldigt hårt, men samtidigt finns det Facetime så vi kunde prata med varandra varje dag. Då blev också allt lättare ju längre tid det gick.

Går det att beskriva känslorna när det kom ett sådan besked om din bror?
– I början var jag till och med hemma från skolan. Jag försökte träna så mycket som möjligt eftersom det ändå var en utväg, eller vad man ska säga, eftersom jag inte tänkte på det då. Det tog väldigt hårt på mig, men jag är glad att han är frisk nu. 

Oskar Lindblom fick fansens stöd i Philadelphia under sina cancerbehandlingar.Oskar Lindblom fick fansens stöd i Philadelphia under sina cancerbehandlingar.Foto: Bildbyrån & Icon Sportswire

"GÅR INTE ATT BESKRIVA DE KÄNSLORNA"

Det fanns även tankar hos 17-åringen att det kunde gå riktigt illa för hans bror.  

– Ja, såklart sådana tankar fanns. Jag såg hur dåligt han mådde vissa dagar och ibland tänkte jag ”hur ska det gå?”
– Nu visste jag att Oskar är väldigt stark mentalt och som person så jag visste på något sätt att han ändå skulle klara sig.

Hur var dina känslor när beskedet kom att han var friskförklarad?
– Det var helt sjukt, säger Linus Lindblom samtidigt som han spricker upp i ett stort leende innan han fortsätter:
– Jag visste att han skulle bli det någon gång, men att han blev det så pass snabbt och kunde göra den där matchen i slutspelet… Det går inte att beskriva dom känslorna.

Hur viktiga var dina bröder Marcus och Oskar för dig som hockeyspelare då du växte upp?
– Jag skulle säga att dom var väldigt viktiga och jag har sett upp till båda två under hela mitt liv. Jag har följt i deras fotspår och var alltid och kollade på deras matcher. Om dom var ute på skottrampen så var jag också med där ute och sköt.
– Brorsorna var anledningen till att jag började med hockeyn, men även farsan (Jan) som drog med mig till uterinken då jag var fyra år. När jag sedan var sex år började jag spela organiserat. 

Linus Lindblom har såklart också följt Oskar Lindbloms resa från Brynäs ut till NHL-livet med Philadelphia. 

– Då han spelade i Brynäs var jag och kollade på många av hans matcher. I pauserna sprang jag runt i korridorerna och spelade innebandy.
– Det har varit spännande hela vägen och jag kommer ihåg då han blev draftad. Jag kommer också ihåg då han spelade SM-final med Brynäs, men det har bara varit kul, säger Linus Lindblom som är både glad och imponerad över att hans storebror om någon vecka kanske gör comeback på allvar i Philadelphia.
– Det är helt sjukt med tanke på den resa han gjort. Han älskar att spela hockey och det är kul att få se honom göra det han älskar. Vi pratar nästan varje dag och han är nästan helt återställd hockeymässigt.

"MINNS ATT MAN VAR VÄLDIGT SPÄND"

Det var i Hille/Åbyggeby som Linus Lindblom inledde sin karriär, en tid han ser tillbaka på med mycket glädje. 

– Det var riktigt kul och vi hade en väldigt bra sammanhållning i laget där. Vi spelade i samma lag från det jag var sex år till 15 år.
– Jag kände alla i laget. Det här var mina kompisar som jag dessutom gick i skolan med.

Är det några av dom spelarna som följde med över till Brynäs sedan?
– Jag spelade med Tim Hedström i Brynäs U16, men sedan gick han till Valbos J18. Nu är jag själv i Brynäs J18 från Hille. Vi har även Ludvig Eriksson, men han är 04:a, säger Linus Lindblom som själv är född 2003.

Hur minns du idag då du satt på läktaren här bakom oss och såg när Marcus och Oskar gjorde debut i elitserien för Brynäs?
– Jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket från det att dom gjorde debut. När Oskar spelade i A-laget hade vi säsongskort så vi var här och kollade varje match.
– Speciellt var det väldigt spännande och kul då Oskar och Brynäs gick till SM-final (2017). Jag minns att man var väldigt spänd och att han spelade final med just Brynäs, vilket jag tyckte var väldigt stort.

Hade du själv som ännu yngre målet att en dag spela i SHL med Brynäs?
– Ja, såklart jag hade och har det. Jag vill vara bättre än brorsorna och, som jag sa tidigare, vill jag följa i deras fotspår.  

Linus Lindblom.Linus Lindblom.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HAR VARIT BLYG HELA MITT LIV"

Efter TV-pucken lämnade Linus Lindblom Hille/Åbyggeby för spel med Brynäs U16. 

– Brynäs är det lag i Gävle som är störst. Jag hade kanske kunnat spela i ett annat elitlag, men som Brynäs ligger i Gävle så kändes det bäst att gå hit. Dessutom kände jag redan många här och Brynäs är en bra förening.

Vad har du utvecklat mest som hockeyspelare sedan du kom hit?
– Det känns som jag har utvecklat allting, men jag skulle säga att jag utvecklats mest vid sidan av planen, som person. Jag har blivit mer oblyg och fått mer självförtroende både på och av isen.

Var du blyg innan?
– Ja, jag har varit blyg i hela mitt liv, säger Lindblom med ett leende.

Det märks inte på dig nu?
– Nej, men jag har träffat mer folk och lärt mig att jag inte kan vara blyg hela tiden. Man måste kunna prata med folk, så är det.

Har du känt av det här att eftersom dina två äldre bröder spelat i A-laget att då även du har en press på dig att prestera?
– Nej, det har jag inte. Det kanske är mer att jag sätter en press på mig själv, men jag känner ingen press från någon annan att jag måste bli lika bra som dom eller vad det nu kan vara.
– Däremot sätter jag en press på mig själv att jag vill vara lika bra som dom, om inte bättre.

Hur ser du tillbaka på inledningen av din säsong så här långt?
– Jag tycker att det har gått bra. Jag har spelat med bra spelare och fått en ganska stor roll i laget. Flowet jag haft på alla träningar har varit bra och jag känner att jag vågat spela ut på matcherna. Det känns ändå som jag kan lite mer.
– Första säsongen i J18 var jag lite underårig och kanske inte vågade ta för mig lika mycket. Nu är det min andra säsong och då ska jag kunna ta för mig och visa att jag vill vara en ledare i laget.
– Under nästan hela säsongen har jag dessutom fått spela med samma spelare och jag tycker att vi fått en bra kemi.

Vilka har du mestadels spelat med?
– Felix Söderblom och Rasmus Westerberg som tyvärr nu har brutit foten. Jag spelade i alla fall med honom under första halvan av säsongen. Mot slutat har jag då i stället spelat med Melker Pålebo.
– Rasmus har tagit av gipset nu och börja träna lite lätt. Förhoppningsvis är han tillbaka snart.  

Vad har du själv för målbilder för resten av säsongen?
– Vi får se hur säsongen blir, men möjligtvis att jag kan få spela lite J20, men också att försöka fortsätta spela avslappnat, spela ut ännu mer på isen och ha kul. 


TV: Glädjande scenerna - Oskar Lindblom klar med sin behandling

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten