Sök
Markus Svensson
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: Han har gjort karriär på att motbevisa tvivlare
För bara några veckor sedan ville ingen ta i honom med tång. Men Markus Svensson har återigen motbevisat tvivlarna - och på nytt visat att han alltjämt är en klassmålvakt.

"AIK har världens bästa målvakt i Viktor Fasth
AIK har sannolikt också världens sämsta målvakt i Markus Svensson".

Så skrev Sportbladets Lasse Anrell i en klassisk sågning för närmare tio år sedan. Efter ett par starka år med Malmö i HockeyAllsvenskan fick Svensson chansen i Elitserien med AIK - och det blev pannkaka. Utöver en extremt stark derbyinsats mot Djurgården blev det platt fall för Svensson, som lånades ut till HockeyAllsvenskan i jakt på speltid eftersom Viktor Fasth var löjligt bra och såklart o-petbar i AIK.

Av någon anledning plockade Skellefteå upp Svensson till säsongen därpå, och han fick agera backup till Joacim Eriksson när Skellefteå vann guld. Guldet tog Joacim Eriksson till NHL, och Skellefteå tog istället in stjärnmålvakten Henrik Karlsson  Han blev i sin tur kortvarig i Västerbotten, drog till KHL mitt i säsongen, och kvar stod Skellefteå AIK med killen som kallats för "världens sämsta målvakt".

Vem skulle man plocka i stället? Hur länge skulle det gå att ha Markus Svensson som förstemålvakt? Skulle det ens gå?

Det gick helt okej, skulle det visa sig. Markus Svensson var fenomenal, räddade 94,3 procent av skotten i slutspelet, vann SM-guld, och var sedan gjuten förstemålvakt i ytterligare två säsonger innan han fick KHL-kontrakt.

"Jojo, men vem som helst hade kunnat vara förstemålvakt bakom det där Skellefteålaget", lät det då.

"KNORRADES GANSKA FRISKT"

Markus Svensson hade två helt okej år i KHL, kom hem till Sverige som en tänkt stjärnmålvakt, och gjorde en bra debutsäsong i Färjestad. Sen kom nästa motgång när FBK valde att gå med Arvid Holm som förstemålvakt förra säsongen. Hade det blivit ett slutspel hade Holm med största sannolikhet varit lagets målvaktsval.

Ingen klubb ville ha Svensson när den här säsongen inleddes. Det ryktades länge om Björklöven - men det blev ingenting. När Jonas Gustavsson tog timeout snackades det om att LHC borde överväga att ta in Markus Svensson, men nja. Det kändes inte riktigt rätt. Det knorrades ganska friskt när hans namn nämndes (ja, bland annat av mig). "Han är för gammal, på väg utför, och ingen matchvinnarmålvakt". LHC gick på Jussi Rynnäs i stället och det ser inte ut som ett jättesmart beslut idag.

Markus Svensson.Markus Svensson.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Markus Svensson fick i stället träna med division 2-klubben HA74 och öppnade till och med för spel där. Brynäs fick Viktor Andrén skadad och agenten Jacob Hedin sade rätt ut att hans klient gärna spelade i Brynäs.

Men det blev ingenting. Inte där heller.

HV71 tog till sist in Markus Svensson som ersättare till JVM-keepern Hugo Alnefelt  Ingen ville ha veteranen från april till slutet av november. Ingen trodde på honom den här gången heller. Och väl i HV fick man känslan av att de tagit in honom med vänsterhanden. Var det ens tänkt att han skulle spela? Trots att förlusterna radades upp fick Jonas Gunnarsson spela nio raka matcher.

Efter en dryg månad (!) i HV kom till sist debuten i måndagens - han imponerade. Igår fick Svensson chansen på nytt - och blev hjälte när ett krisande HV71 besegrade Leksand på straffar. När han ställde sig i mål i HV-debuten tidigare i veckan lär han ha vetat att hans karriär mer eller mindre stod på spel. En svag insats där - och anbuden hade inte direkt haglat över honom. Om man säger så.

Det psyke Markus Svensson har tycks vara starkare än de flesta andras. Något utöver det vanliga. Det finns nog de som hade deppat ihop av det som hände i AIK för ett decennium sedan. Som hade tagit en sväng ned i HockeyAllsvenskan igen och hoppats bygga upp självförtroendet där. Eller kanske aldrig riktigt återhämtat sig.

"FINNS DE SOM HADE GETT UPP"

Det finns definitivt de som i oktober, november, mitt i en brinnande pandemi, hade gett upp. Den här coronahösten har vi fått se spelare lägga av, som normalt sett inte skulle behöva göra det. Vi har sett spelare gått ned i HockeyEttan, som normalt sett inte skulle behöva göra det, eftersom de allsvenska klubbarna prioriterat NHL-lån och eftersom den europeiska marknaden mer eller mindre stått still under långa stunder. I Sverige har vi genom åren också blivit allt mer åldersfixerade. Det ska krävas något extraordinärt för att du ska få ett nytt kontrakt som 35+-are,

Men Markus Svensson bet i. Hoppades att någonting skulle lösa sig någonstans. Och väl där skulle han ta chansen.

När "Monstret" för fyra månader sedan pausade sin karriär kändes Svensson inte som något annat än en "okej nödlösning" för LHC. En nödlösning som inte kändes bra eller sexig nog. Nu? Nu ser jag, och många med mig, honom som en potentiell SHL-kontraktsräddare. Nu känns det som en no-brainer för deras general manager Niklas Persson att slå en signal och erbjuda ett kontrakt till killen som helt plötsligt är svensk hockeys hetaste free agent. Killen som helt plötsligt känns som den som kan rädda SHL:s krislag numero uno från en sportslig och ekonomisk katastrof. "Det går fort i hockey", och så vidare.

Jag minns för några år sedan när Pelle Hånberg lyckades rädda kvar Almtuna i HockeyAllsvenskan, och sen tog över Vita Hästen direkt därpå, för att sedan ta upp dem i HockeyAllsvenskan säsongen därefter. Markus Svensson skulle kunna göra något liknande. Han har redan gjort sitt, under en extremt kort period, för att hjälpa HV71. Nu är det dags för honom att kliva in och hjälpa ett krisande, psykiskt nedbrutet, Linköping. Ett LHC med två målvakter som saknar självförtroende. Med en Niklas Lundström som inte varit i den här situationen tidigare. Markus Svensson vet hur det är att vara ifrågasatt. Han vet hur det är att spela i pressade situationer. 

Och framför allt vet han hur det man gör för att vinna hockeymatcher.

Den 36-årige smålänningen har gjort karriär på att motbevisa tvivlare. Nu har han gjort det igen.


TV: Karl Fabricius närmar sig 900 SHL-matcher

Matchrapporter: Seger för Skellefteå borta mot Linköping Färjestad besegrade HV 71 – avgjorde i förlängningen Oskarshamn slog Linköping – tog viktiga poäng i botten

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten