Sök
Emil Heineman är fortfarande besviken efter det svenska JVM-uttåget.
Foto: Andy Devlin/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

”Jag kände 'fan, det var onödigt'”

Juniorkronorna förlorade kvartsfinalen mot Finland i Junior-VM och åkte ut tidigare än förväntat. 
En av alla besvikna svenska spelare var leksingen Emil Heineman – som satt i utvisningsbåset när Finland satte det viktiga 2-2-målet i den tredje perioden,
– När man sitter där kan man inte göra någonting, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Junior-VM i Edmonton blev en annorlunda turnering. Visst, det spelades en relativ bra hockey. Däremot var förutsättningarna för lagen både annorlunda och till viss del inte rättvisa då Covid-19 slog till i tid och otid. 

För svensk del blev det uttåg ur turneringen efter att ha förlorat kvartsfinalen mot vännerna från Finland. För Leksandsspelaren Emil Heineman var det länge osäkert om han skulle kunna åka med till Junior-VM efter att han fått en tuff smäll av Brynäs Patrik Berglund under en match. Det här gjorde också att hans förberedelser under lägret i Sundsvall innan turneringen blev långt ifrån optimala. 

– Tiden där var tuff. Det blev en annan känsla än om jag hade varit på is hela veckan. Lättnaden att sedan få komma ut och åka skridskor var enorm, berättar Emil Heineman då hockeysverige.se träffar honom vid Udden precis efter norra brofästet i ett kylslaget Leksand.
– Det var mentalt jobbigt att bara går runt där och inte veta om jag skulle kunna spela, åka med och så vidare, säger 19-åringen med en tung suck. 

Hur nära var det att du inte skulle kunna åka med?
– Jag vet faktiskt inte. Det var på fredagen (laget åkte till Edmonton under söndagen) jag började köra med full kontakt.
– Hela den tiden var jobbig mentalt. När jag fortfarande hade huvudvärk var jag rädd att… Går det snett med huvudet kan det gå illa.
– Jag ringde morsan. Hon fick vara lite hård på mig och psykolog. Det var jobbigt, men lättnaden var sedan enorm och det var otroligt roligt att få åka ut på isen igen. 

”FUNGERADE BRA UTIFRÅN FÖRUTSÄTTNINGARNA”

Det ramlade bort både spelare och ledare innan och under lägret i Sundsvall, men Emil Heineman kände inte direkt någon oro över att, som det spekulerades om, det inte skulle bli någon turnering för svensk del.

 

– Känslan var att det kommer ske. När vi väl var där och det exempelvis började ramla av folk från Tyskland som gjorde att dom fick några dagar extra i karantän…
– När vi också fick några dagar extra tänkte jag ”hoppas det inte skiter sig helt”, men känslan över lag var att turneringen kommer spelas. Det var aldrig att jag gick och oroade mig utan det var mer en liten tanke som kom upp. 

Han tror inte heller att själva uppladdningen inför turneringen stördes av att det föll bort folk i och kring laget under resans gång. 

– Nej, det tycker jag inte. Dom var tydliga med att det är vi som kommer göra det här. Ingen annan kommer komma in och hjälpa oss. Jag tycker att det fungerade bra utifrån förutsättningarna. 

Det var en strulig resa från Leksand till Edmonton för Emil Heineman. Det var en strulig resa från Leksand till Edmonton för Emil Heineman. Foto: Ronnie Rönnkvist

Inte nog med att pandemin ställde till det inför turneringen. När laget sedan skulle flyga över till Edmonton visade det sig att planet inte var tillräckligt stort för att förvara bagaget på ett säkert sätt. 

– Det var på flygplatsen i Finland och en princip en incident i mängden. Det var ju en hel del, säger Heineman med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag vet inte hur dom hade tänkt med bagaget och det var rätt att vi stod på oss där. Det blev en lång 24-timmarsresa till Edmonton. Själva flygresan gick bra, men vi mellanlandade två gånger innan vi var framme. Först på Island och sedan på en militärbas i Kanada för att tanka. Goose Bay tror jag den hette. Efter det hade vi fem timmar kvar. 

Väl framme i Edmonton blev det ånyo karantän. 

– Fyra dagar. Första två, tre dagarna gick bra. Det var i alla fall skönt för oss som inte skulle få fler dagar att komma ut. Innan vi fick höra att vi skulle få komma ut tänkte vi nog alla ”vad är det som sker”?
– Det gick ganska bra, men det var mycket dötid genom hela turneringen. Vi hade ändå grejer med oss, kunde titta på film och så där. 

Hur firade ni julafton?
– Alla hade med sig paket. Sedan lottade vi ut dom. Vi hade dessutom skrivit rim så det blev ändå lite julstämning.
– Jag fick en låda skumtomtar, men jag vet inte av vem. (Zion) Nybeck fick min julklapp. Det var en salig blandning av godis och jag tror faktiskt det var väldigt uppskattat. 

”KAN HA BLIVIT RÄDDA ATT TORSKA”

Sverige inledde sedan turneringen mot Tjeckien, en match som vanns med 7-1 och kanske var lagets bästa. 

– Vi hade inte haft någon träningsmatch innan så det var lite ovant. Alla var påslagna och väldigt laddade. Spelet kanske inte stämde jättemycket, men vi kämpade med allt vad det innebär.

Vinst mot Österrike och förluster mot Ryssland och USA innebar att Sverige ställdes mot Finland i kvartsfinal. 

– Efter torsken mot USA gick vi ihop och sa till varandra att ta tag i det här. Vi hade spelat bra mot Ryssland, men torskat efter övertid. Sedan var vi inte särskilt nära USA av olika anledningar.
– Inför kvartsfinalen sa vi att nu går vi för det här. Vi gick ut och gjorde en bra första period. Sedan blev det kanske det här mentala då vi torskat två matcher innan. 

Blev ni rädda att förlora?
– När vi torskat två kan det ha blivit att vi var rädda att torska igen. Jag har egentligen ingen aning om det var anledningen, men det kan vara en av dom. 

Är det den känslan du har så här efteråt?
– Ja, och det är det flera i laget som också har. Dessutom var Finland bra och hade ett starkt lag. 

Vad var det som skiljde lagen åt i tredje perioden som du ser det?
– Allt ställdes på sin spets och alla misstag blev förödande åt båda hållen. Vi hade också några bra lägen och kunnat göra mål, men Finland hade kanske mer tid i anfallszonen än vad vi hade. 

Emil Heineman. Emil Heineman. Foto: Ronnie Rönnkvist

”BLEV FÖRTVIVLAN RAKT IGENOM”

Emil Heineman hamnade i utvisningsbåset i tredje perioden vid 2-1. Under utvisningen gjorde Finland 2-2. 

– Jag tyckte att han snubblade eller klev på klubban och kände ”ska det bli så här”. När man sitter där kan man inte göra någonting. Det är skillnad när man är i vanliga båset eller på isen för då kan man påverka.
– Nu blev det upp till dom som var inne och då känns det… Det är jag själv som gjort att det blivit utvisning och då blir det jobbigt för en själv. Jag kände ”fan, det var onödigt”, men nu blev det som det blev.
– Det var ändå tio minuter kvar så då blev det ”Nu kör vi grabbar och vi kan inte hålla på att backa hem”.

Kan du klä ord på känslan då slutsignalen gick och ni faller ihop på isen och konstaterar att ni förlorat mot Finland och var utslagna?
– Det kändes efter två torsk i gruppspelet att vi ändå är ett bättre lag. Vi gick ut och tog ledningen med 2-0 ”Fan, det här går”, vi fick den här positiva känslan. Sedan tvärvänds det med så lite kvar. Då blev det förtvivlan rakt igenom. 

Emil Heineman är mycket nöjd med coachen Joel Rönnmarks jobb med laget under turneringen. 

– Vi hade honom på lägren innan och även förra säsongen som ass. coach i Tyskland året innan. Han hade varit med tidigare så jag tyckte inte det var några problem.
– Jag tycker att han gjorde det bra med tanke på att allt hände så nära inpå. Han klarade det bra med tanke på omständigheterna.

Hur skönt ska det bli att nu dra på sig Leksandströjan igen?
– Väldigt. Det var första gången jag varit iväg mitt i en säsong och inte haft Leksandströjan på mig på ett bra tag. Det är en speciell känsla och jag är väldigt laddad. Jag tycker att det känns som en nytändning att vara iväg så här, avslutar Emil Heineman samtidigt som Leksand stora klockspel bredvid oss börjar spela julvisor som ett tecken på att klockan är tre.


TV: Emil Heineman om långa vägen till JVM

Matchrapporter: Efter förlustsviten: Seger igen för Färjestad – 3-2 mot Leksand Uddamålsseger för Leksand som besegrade Frölunda Gynge gav Växjö vinsten i Leksand

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten