Junior-VM 2021

USA till final – efter slutminutsrysare

USA pallade favorittrycket i semifinalen mot Finland.
Amerikanerna kunde vinna med 4–3 efter att Arthur Kaliyev avgjort med blott 66 sekunder kvar att spela.
Nu väntar en drömfinal mot rivalen Kanada.

Finland lyckades hämta upp ett 1–3-underläge i den tredje perioden och såg ut att ta JVM-semifinalen mot USA till en dramatisk förlängning.

I kvartsfinalen mot Sverige avgjorde finländarna sent, men i semifinalen fick man smaka på sin egen medicin då Arthur Kaliyev prickade in 4–3-pucken bakom Kari Piiroinen med bara 66 sekunder kvar att spela av den tredje perioden.

– Jag försökte bara hitta ytan där inne. Alex (Turcotte) slog en bra passning, och jag bara sköt, sade Kaliyev i en tv-intervju strax efter matchen enligt SVT Sport.

Efter att lagen stod för varsitt mål i öppningsperioden så kunde USA göra vad som såg ut att bli ett vinnarryck i mittperioden, då John Farinacci och Matthew Boldys fullträffar gav amerikanarna en tvåmålsledning inför den tredje perioden, men finländarna lyckades, precis som i kvartsfinalen mot Sverige, hämta upp tvåmålsunderläget.

NORDAMERIKANSK DRÖMFINAL

Men med matchen på väg mot en förlängning så lyckades alltså Kaliyev, som draftades av Los Angeles Kings i andrarundan 2019, bli stor amerikansk hjälte.

USA:s målvakt Spencer Knight räddade 33 skott i matchen, medan Piiroinen i den finska målburen stoppade 22 av 26 skott i matchen.

Nu väntar alltså en nordamerikansk drömfinal mot rivalen Kanada för fjärde gången i JVM:s historia. Senast de två rivalerna möttes i en JVM-final var 2017, då USA kunde bärga guldet efter en dramatiskt straffseger i finalen.

Finalmatchen har nedsläpp 03:30 under natten till onsdag, svensk tid.