Mathias Bromé jagar en plats i Detroit.
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström
Intervju

"Har vi tio forwards som är bättre än honom?"

ANNONS

I går startade Detroit Red Wings sitt träningsläger inför den stundande NHL-säsongen. Bland spelarna som slåss om platser på campen finns Mathias Bromé. Detroitscouten Håkan Andersson tror att han har goda chanser att bli NHL-spelare den här säsongen.

– Han har arbetsmoralen och intensiteten för att lira i NHL, så jag känner att han har en god chans, säger Andersson till hockeysverige.se.

Efter en vecka i karantän fick Mathias Bromé lämna sitt hotellrum i Detroit under tisdagen. På torsdagen inleddes den tidigare Örebroforwardens NHL-äventyr på allvar när Detroit Red Wings startade sitt träningsläger inför säsongsstarten 13 januari.

Bromé har kommit till USA med en stark SHL-höst i ryggen. Han gjorde 20 poäng (4+16) på 23 matcher och var återigen en av Örebros ledande spelare. Att komma över med det i ryggen var något som 26-åringen såg som styrka inför avfärden.

– Det blir en stor fördel att jag kommer in och har spelat matcher och har matchtempo i mig, och även att jag har tränat riktiga träningar. Det är en stor fördel. Jag ska göra allt i min makt för att försöka ta en plats så får man se hur långt det räcker, sade han till hockeysverige.se i början av december.


LIKNAS VID POWERFORWARDEN

Mathias Bromé kommer till NHL som en odraftad free agent. Red Wings saknade honom i våras efter hans stora genombrottssäsong i SHL. Håkan Andersson som är europeisk scoutchef för NHL-klubben hade inte så mycket med själva värvningen att göra, men hjälpte till att vägleda sina kollegor som har till uppgift att scouta äldre spelare snarare än unga draftbara talanger. 

– De kom och frågade vilka jag och min kollega Thomas Carlsson tyckte att de skulle kolla på. Då kom Bromés namn uppe tillsammans med bland andra Fredrik Händemark och några till. Sedan har gjorde de mycket av tittandet och var de som tog beslutet. Jag hade något samtal med Steve Yzerman (general managern) under förra säsongen där han frågade hur mycket jag hade sett och vad jag tyckte om honom, berättar Andersson.

– Jag sa att jag hade gillat det jag hade sett av honom. Förutom att han inte smäller på i närkamperna är han som Tyler Bertuzzi hos oss, en jäkligt skicklig lirare som är svår att ta pucken ifrån trots att han inte så stor. Han kan både skjuta och passa, så han är inte endimensionell.

Håkan Andersson.Håkan Andersson.Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

"VALDE OSS FÖR ATT DET FANNS EN CHANS"

Hur ser du på hans chanser att spela NHL-hockey den här säsongen?

– Det jag gillar är att han själv har sagt att han ska hänga i tills det är klart. Jag tycker att han har kvalitéer som gör honom NHL-mässig. Han har arbetsmoralen och intensiteten för att lira i NHL, så jag känner att han har en god chans. Sedan är mycket upp till honom själv, hur envis han är. Han är en spelare som är perfekt när man vill ha lite djup bland forwards, så det gäller att han kan visa att han klarar av att hantera rollen han ges, menar Håkan Andersson och fortsätter:

– Jag tror att han valde oss för att han kände att det fanns en chans att konkurrera om seriösa platser. Det är inte någon 13:e forward utan här kan han spela om han presterar.

Hur stor fördel kan han ha av att ha varit i gång hela säsongen och spelat matcher här hemma medan många av de andra spelarna inte varit i gång sedan i mars?

– Jag tror att det är en liten fördel att man har lirat, definitivt. Sedan är det nytt för honom med små rinkar och han ska lära sig att hantera det. Men jag tycker att han har en sådan spelstil att han inte har några problem att lira i trafik, så det är jag inte orolig för. Han går naturligt mot mål och alla sådana grejer. 

– Säg så här: har vi tio forwards som är bättre än honom, då börjar det se roligt ut. Just nu är jag inte säker på att vi har det. Han har en rimlig chans att lira. 

Jonatan Berggren draftades av Detroit i andra rundan 2018.Jonatan Berggren draftades av Detroit i andra rundan 2018.Foto: Uffe Bodin

IMPONERAS AV JONATAN BERGGREN

Detroit Red Wings har inte mindre än fem draftade spelare i det svenska JVM-laget just nu – Gustav Berglund,  Albert JohanssonLucas RaymondTheodor Niederbach och Elmer Söderblom – och kunde ha haft ytterligare två i William Wallinder och Albin Grewe om de inte hade stoppats av covid-19.

Men den Detroitdraftade spelare i SHL som kanske gjort allra mest väsen av sig under 2020/21 är en förstaårssenior.

Skellefteå AIK:s Jonatan Berggren har gjort 24 poäng på 25 matcher och har figurerat i toppen av SHL:s poängliga. Håkan Andersson gillar vad 20-åringen har visat upp efter två raka säsonger märkta av skadeproblem. 

– Man måste vara impad av hur han har kämpat sig tillbaka, att han kört rehabträning och är så här bra. I min värld är det ett styrketecken, berömmer scouten. 

– Det var kul att höra (förbundskapten Johan) Garpenlöv prata om honom. Efter första turneringen (Karjala Tournament i november) var det lite "njae, han har mycket att jobba på den grabben", men sedan efter den andra (Channel One Cup) tyckte han att det såg mycket bättre ut. Det är jättekul också, för det betyder att Berggren är hungrig och vill vidare också.

Håkan Andersson, som firade 30 år som NHL-scout under 2020, vill dock inte sväva i väg. 

– Jag har blivit så härdad genom åren att först när de är därborta och tillför något i Little Caesar's Arena, då är jag nöjd, skrattar han.


TV: Tar Mathias Bromé plats i Detroit Red Wings?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL