Sök
Kenta Nilsson och Jan-Ove Wiberg njuter av lite nikotin på hotellet.
Foto: Bengt Lundholm
Juniorer

BILDSPECIAL: Bakom kulisserna hos Juniorkronorna 1975

1974/75 spelades den första inofficiella JVM-turneringen i Kanada. Hockeysverige.se har fått ta del av tidigare NHL-spelaren Bengt Lundholms bilder från turneringen. Här följer historien om hur det gick till när den ursprungliga upplagan av Juniorkronorna tog brons.

Junior-VM har existerat sedan säsongen 1974/75, men det var först säsongen 1976/77 som turneringen fick officiell status. Då var det Sovjet som tog hem guldet. 

Turneringen 1975 spelades i kanadensiska Winnipeg mellan 28 december och 5 januari. En av spelarna som deltog i turneringen var Bengt Lundholm. Han tillhörde vid det tillfället Leksand, men kom senare att ha en fin NHL-karriär i just Winnipeg Jets. Hockeysverige.se har fått tillgång till några av hans privata bilder från turneringen där Sverige tog sin första medalj. 

Den 21 december 1974 kom också att bli första gången ett svenskt juniorlandslag åkte över till Kanada. Coacher för laget var Lennart Skördåker och Lennart "Tigern" Johansson. Bosse Tovland var överledare. 

Thomas Gradin kunde tyvärr inte delta i JVM på grund av skada.Thomas Gradin kunde tyvärr inte delta i JVM på grund av skada.Foto: Bengt Lundholm

Vistelsen i Kanada kunde knappast ha fått en sämre start för svenskarna. I en träningsmatch mot det kanadensiska juniorlaget Sudbury Wolves 23/12 skadades laget stora stjärna Thomas Gradin. Skadan var så pass allvarlig att han inte kunde vara med under turneringen. 

Annars inleddes julafton med att tränarduon körde ett riktigt ”grispass” med killarna medan den avslutades med kalkon och plumpudding på en restaurang i Winnipeg.

Inledande matchen i turneringen spelades mot värdnationen Kanada. Det blev förlust med 10–2 inför en rad WHA-stjärnor på läktaren som till vardags spelade i Winnipeg Jets. ”Total kortslutning”, som Bosse Tovland kallade matchen efteråt. Målskyttar för Sverige: Bengt Lundholm och Dag BredbergÅke Andersson vaktade kassen. 

Åke Andersson, Jörgen Pettersson och Jan-Ove Wiberg gör sig redo för den lång bussresan från Winnipeg till Fargo.Åke Andersson, Jörgen Pettersson och Jan-Ove Wiberg gör sig redo för den lång bussresan från Winnipeg till Fargo.Foto: Bengt Lundholm

Två dagar senare var det ett sammanbitet Sverige som besegrade USA med 7–3 efter fyra timmars bussresa till Fargo söder om den kanadensiska gränsen. Åke Andersson var återigen målvakt. Målskyttar: Emil Mészáros 4, Dag Bredberg 2 och Torbjörn Nilsson.

Det blev inget direkt nyårsfirande då laget kom tillbaka till Winnipeg. Det blev bara ett ”Gott nytt år” och sedan gick killarna och lade sig eftersom det var match mot Finland dagen efter. Efter att stundtals ha spelat ut Finland vann Sverige till slut med 5–3 efter två mål var av Rolf Ericsson och Kenta Nilsson medan Glenn Johansson svarade för ett mål. Mats Abrahamsson från Björklöven vaktade målet. 

Björn Björn "Nalle" Johansson, Jan Kock och Jörgen Pettersson.Foto: Bengt Lundholm

3 januari var det dags för match mot Sovjet inför storpublik i Winnipeg. Efter två perioder står det 2–2 efter svenska mål av Kenta Nilsson och Dag Bredberg. I början av andra perioden utvisades planens bästa spelare, Björn "Nalle" Johansson fem minuter. Helt felaktigt enligt många på plats. Finske domaren skyllde efter matchen sin svaga insats på ett skadat knä… Det kom i alla fall bli helt avgörande och Sovjet vann sista perioden med 4–0 och matchen med 6–2. Åke Andersson svensk målvakt.

Efter en vilodag och shopping i Winnipegs centrala delar avslutades turneringen för svensk del mot Tjeckoslovakien i Brandon. En helt avgörande match om bronsmedaljen. Oavgjort skulle räcka för medalj och efter storspel av Åke Andersson i målet lyckades Sverige i slutet sätta just kvitteringspucken till 2-2. Svenska målskyttar Björn ”Nalle” Johansson och Kenta Nilsson.

Efter det väntade två tuffa dygn för det svenska och tjeckiska laget. Väckning mitt i natten och resa till Montréal där lagen lämnades åt sitt öde. Dock lyckades en representant från SAS ordna så laget fick bo på hotell inne i stan där det serverades lite mat innan avresan hem till Arlanda. Trots den fadäsen var det ett nöjt gäng som skingrades och begav sig till sina hemorter.

Hans Eriksson, Kenta Nilsson och Anders Steen väntar tålmodigt på flygplatsen i hopp om att komma hem till Sverige.Hans Eriksson, Kenta Nilsson och Anders Steen väntar tålmodigt på flygplatsen i hopp om att komma hem till Sverige.Foto: Bengt Lundholm

Sveriges lag:  

Målvakter:
Åke Andersson, Mora
Mats Abrahamsson, Björklöven

Backar:
Göran Lindblom, Skellefteå
Hans Eriksson, Leksand
Jan Kock, Timrå
Jan-Ove Viberg, Leksand
Björn Johansson, Örebro
Torbjörn Andersson, Björklöven
Magnus Olsson, Västra Frölunda

Jan Kock, Rolf Ericsson, Kenta Nilsson och Jan-Ove Wiberg.Jan Kock, Rolf Ericsson, Kenta Nilsson och Jan-Ove Wiberg.Foto: Bengt Lundholm

Forwards:
Bo Berglund, Modo
Jörgen Pettersson, Västra Frölunda
Rolf Ericsson, Örebro
Kent Nilsson, Djurgården
Anders Steen, Färjestad
Bengt Lundholm, Leksand
Dag Bredberg, Färjestad
Emil Mészáros, Västra Frölunda
Torbjörn Nilsson, Skellefteå
Glenn Johansson, Södertälje
Tom Stenberg, Skellefteå

Kent Nilsson och Hans Ericsson.Kent Nilsson och Hans Eriksson.Foto: Bengt Lundholm

Kenta Nilsson och Bosse Berglund.Kenta Nilsson och Bosse Berglund.Foto: Bengt Lundholm

Dag Bredberg.Dag Bredberg.Foto: Bengt Lundholm

Göran Lindblom.Göran Lindblom.Foto: Bengt Lundholm

Glenn Johansson.Glenn Johansson.Foto: Bengt Lundholm

Stort tack till Bengt Lundholm för att han tillåtit hockeysverige.se att publicera de här bilderna från turneringen.


TV: Victor Söderström tror på NHL-spel efter JVM

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten