Kan Jesper Wallstedt snuva Hugo Alnefelt på förstaspaden?
Foto: Bildbyrån
Junior-VM 2021

"Tycker inte att det finns någon given etta"

ANNONS

Blir Hugo Alnefelt förstamålvakt på JVM igen – eller kan höstens succéman i Luleå, Jesper Wallstedt, snuva honom på förstaspaden? 
– Vi andra vill också utmana om speltid och jag tror inte det kommer spela någon roll vad vi gjort i klubblagen hittills, säger Wallstedt till hockeysverige.se.

Ett av Sveriges starkaste vapen under Junior-VM är målvaktstrion medHugo AlnefeltJesper Wallstedt och Calle Clang. Samtliga tre var med då Sverige vann U18-VM-guld 2019. Då stod Alnefelt fem av matcherna, Wallstedt två medan Clang fick stå vid sidan av.

För Luleå-målvakten Wallstedt betyder just känslan att få dra på sig landslagströjan och representera Sverige något extra. 

– Det är alltid jättekul att få representera landet och en ära att få spela med tre kronorna på bröstet, säger Jesper Wallstedt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag kan inte riktigt minnas känslan första gången jag fick dra på mig landslagströjan, men jag kan tänka mig att jag tyckte det var hur kul som helst. Det var något som jag drömt om sedan jag var pytteliten och började spela hockey, att jag skulle få vara med och representera landet.
– Det är superkul att jag nu fått gjort det så pass många gånger och det är lika kul varje gång jag får äran att vara med.

När hockeysverige.se ber JVM-målvakten plocka ut sitt bästa landslagsminne kommer svaret blixtsnabbt. 

– Den frågan var ganska lätt. U18-VM i Örnsköldsvik. Det var grymt häftig och kul att kunna vinna guldet där.

Vad är ditt starkaste minne från just den guldturneringen?
– Jag skulle säga den grymma sammanhållningen vi hade inom laget. Alla var så pass inriktade på att lägga ner allt jobb och allt man hade för att vi skulle gå för guldet.
– Det var kul att se att alla verkligen lade in allt för att vi till slut skulle kunna ta hem allting. Hela laget som helhet är det första jag tänker på, alla fantastiska killar som jag fick representera Sverige tillsammans med i turneringen. 

Hugo Alnefelt, Calle Clang och Jesper Wallstedt vann U18-VM tillsammans.Hugo Alnefelt, Calle Clang och Jesper Wallstedt vann U18-VM tillsammans.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

"BRA POLARE UTANFÖR ISEN"

Redan då var det alltså Alnefelt, Clang och Wallstedt som kamperade ihop, ett samarbete som 18-åringen från Västerås tycker har fungerat bra hela tiden. 

– Vi är bra polare alla tre utanför isen. På isen tävlar vi eftersom alla tre vill spela. Det är ett mål för oss alla, men sedan vet vi att i slutändan är det bara en utav oss som ska lira. Utanför isen är det aldrig några problem. Vi pushar varandra för att bli bättre.

Vid U18-VM var Alnefelt etta, du tvåa och Clang trea. Nu har ni alla tre gjort väldigt fina säsonger, upplever du att det i dag är en uttalad etta, tvåa och trea?
– Nej, än så länge tycker jag absolut inte att det redan nu finns någon som är given att få spela eller är etta.
– Hugo gjorde en grymt bra prestation förra året då han var med i landslaget. Klart att han har med sig det. Vi andra vill också utmana om speltid och jag tror inte det kommer spela någon roll vad vi gjort i klubblagen hittills.
– Det gäller att visa upp sig här för att se vem som bäst ut och har viljan att lägga ner allt för att vara bäst när det gäller.

Vad blir viktigt för er tre om ni ska hålla humöret uppe och prestera på topp trots den här långa isoleringen ni tvingats ta er igenom?
– Att hela tiden fortsätta pusha varandra. Även om vi inte kan hänga ihop som vi skulle göra i annat fall så blir det att vi stöttar varandra och givetvis då han som ska spela, att pusha honom så han är redo. Sedan får vi se vem som kommer lira och helt enkelt göra det bästa av situationen.
– Klart att vi tre även blir en liten grupp i gruppen eftersom vi är målvakter och är i en utsatt position samtidigt som det är väldigt få av oss i laget som spelar i just den positionen. Annars passar vi lika bra tillsammans med alla andra också. 

Jesper Wallstedt har haft en fin säsong med Luleå i SHL.Jesper Wallstedt har haft en fin säsong med Luleå i SHL.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

"MÅSTE GÖRA VARANDRA BÄTTRE"

Jesper Wallstedt är allt som oftast en glad person som gärna pratar på. Det här gör att han även får en viktig roll i laget även vid sidan av isen. 

– Jag kan bara försöka vara positiv och stötta dom andra även utanför isen. I vanliga fall försöker jag vara en ledare inne i gruppen även om jag kanske inte är det på isen.
– Jag vill vara en som bidrar och på något sätt försöker lägga in dom få procent extra man kan lägga in i varje matchdag utanför isen också. Försöka göra alla lite bättre hela tiden med det jag kan bidra med.

Vilka i laget är det som driver den här gruppen?
– Det är svårt att peka ut någon speciell. Jag skulle säga att alla är ganska inriktade på att framför allt bidra. Sedan kommer det vara någon i varje match som sticker ut lite extra när vi väl är på isen.
– Vi vet själva inom gruppen att vi kommer att behöva alla i laget och vi kan inte lämna någon utanför. Framför allt nu då det försvinner några spelare här och där så behöver vi verkligen var enda en som kan vara med och bidra. Vi måste tillsammans göra varandra bättre.

Delar av det här laget har vunnit U18-guld, men hur långt kan ni nå med det här laget i U20-VM?
– Jag tror att vi kan gå hela vägen. Vi är inte här för att bara ta oss till slutspel eller ta någon slags medalj. Vi är här för att vinna guld, vilket det går ut på i slutändan och vad vi siktar på. Vi tror också på laget och att vi kan vinna guldet.

Vad blir viktigt om ni ska ta er hela vägen?
– Att vi alla lägger in arbetet. Framför allt i dom här tuffa tiderna, att vi sköter oss utanför isen och följer reglerna så vi kan hålla oss friska, avslutar Jesper Wallstedt. 


TV: Veckans SHL-lag #11

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL