Oscar Alsenfelt startar en podcast.
Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson
SHL

SHL-stjärnan startar podcast: "Jag gillar ju att prata"

ANNONS

Han tog kursen Ishockey, kultur och samhälle på distans via Linnéuniversitet. Det gör att Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt nu gör en podcast på sex avsnitt som examensarbete. I morgon har den premiär.
– Poängen är lite att jag ska sitta där som representant för spelarkollektivet för att jag är aktiv just nu. Det är det som sticker ut jämfört med andra poddar, säger Alsenfelt till hockeysverige.se.

Även om han fortfarande levererar högklassig hockey mellan Malmö Redhawks stolpar har Oscar Alsenfelt i allt större utsträckning börjat tänka på livet efter karriären. Redan för sju-åtta år sedan satte han sig i skolbänken för att skapa bättre förutsättningar för sig själv inför dagen då han ska kliva ut i det "riktiga" arbetslivet. 

– Jag pluggade några år medan jag spelade i Leksand och sedan i början av tiden i Malmö. Bland annat läste jag ett program på Dalarnas högskola som heter Det entreprenöriella företaget förutsättningar och då blev det lite mer seriöst. Sedan fick jag och min sambo tvillingar och då fick studerandet vänta ett tag eftersom det var så fullt upp, berättar Alsenfelt för hockeysverige.se.

Nyligen fann han ett sätt att väva in hockey i mixen av program och kurser han har läst. Hans målvaktstränare i Malmö, Henning Sohlberg, berättade för Alsenfelt att han hade kommit i kontakt med Tobias Stark på Linnéuniversitet i Växjö och att han hade tagit hans kurs Ishockey, kultur och samhälle. 

– Det där lät intressant, för allt det jag har studerat har jag inte fått ihop för att kunna kombinera det med hockey om det är det jag ska syssla med efter karriären. Den här kursen kändes som ett spindelnät emellan. Det är fortfarande det akademiska men ändå hockey, så det var ett sätt att både bredda och fördjupa den kunskapen man har. Jag hoppade på den direkt.


SKEPTISK TILL PODCAST FÖRST

När det diskuterades examensarbete föreslog Tobias Stark för Alsenfelt att han skulle göra en podcast.

– Till en början kändes det inte så intressant eftersom det nästan känns föråldrat med podcasts och jag kände mig inte speciellt sugen att sitta och prata hockey när jag själv ska spela. Jag tyckte inte att det gick ihop riktigt, säger Oscar Alsenfelt.

Kursens innehåll fick honom dock att ändra ståndpunkt.

– Jag har tänkt annorlunda på hockey efter kursen, sett saker med lite andra ögon. Då kom jag tillbaka till det och landade i podd ändå. Jag gillar ju att prata och om jag får styra ämnena själv blir det inte det här dagliga med resultat, tabeller och övergångar. För det första finns det massa poddar om det och sedan var det precis det jag inte tyckte gick i samklang med att spela själv samtidigt.

Sagt och gjort. Efter att ha pratat ihop sig med marknadsavdelningen inom Malmö Redhawks kom Oscar Alsenfelt fram till att han ska släppa podden tillsammans med klubben.  

– Marcus Larsson som är marknadschef gick i gång på idén. De har letat efter en extra krydda till alla de som inte kan gå på hockey just nu. Då bestämde vi att Malmö Redhawks skulle stå som avsändare av podden och att jag sköter allt. 

Morgan Johansson, Niklas Wikegård och Dick Axelsson är tre av Oscar Alsenfelts gäster.Morgan Johansson, Niklas Wikegård och Dick Axelsson är tre av Oscar Alsenfelts gäster.Foto: Bildbyrån

GÄSTAS AV WIKEGÅRD OCH DICK

Sex avsnitt är inplanerade och tre av dem är redan färdiginspelade. I det första avsnittet, som släpps i morgon, gästas Alsenfelt och Marcus Larsson, som fungerar som hans sidekick, av domaren Morgan Johansson för att prata om kulturen kring domarna och allt som de får utstå.

– Poängen är lite att jag ska sitta där som representant för spelarkollektivet för att jag är aktiv just nu. Det är det som sticker ut jämfört med andra poddar. Det är inga spelare som är aktiva just nu som håller i dem.


Avsnitt två och tre kommer att vara sammanhängande och behandla "medias makt".

– Jag berättar någon egen historia om hur det har påverkat mig negativt och då bjuder vi in Niklas Wikegård först som jobbar med tv men även har varit tränare. Sedan kommer "Madhawk" (Johan Svensson) in och drar lite från skribenthåll, men han har ju även varit supporter innan. Sedan avslutar vi det med Dick Axelsson som är spelare men också en väldigt medial person. 

Vad känner du att du har lärt dig fått ut av det här?
– Det kanske är ett tråkigt svar, men hur komplexa de här frågorna är. När man argumenterar för sin sak inom hockeyn finns det många aspekter att ta hänsyn till och det är viktigt att ta in alla delar för att förstå. Jag kan vara rätt självgod på så vis att jag kan vara övertygad om att det jag tycker är... kanske inte rätt men att jag är väldigt säker på att jag tycker det. Där har jag fått balansera över det till att bli lite mer neutral, så att man förstår allas perspektiv.
– Bara för att ta de här två exemplen tror jag definitivt att det är så när man hör domarna och deras perspektiv, att man får en annan bild av det. Men även när det gäller media. Man kan tycka att det är dåligt att de söker klick och allt vad det nu är, men det finns en anledning till det också. Man kan tycka att något inte är bra, men man måste skaffa sig en förståelse varför det är som det är för att kunna fortsätta argumentera för att det inte är bra.

Oscar Alsenfelt medger att det pirrar lite inför releasen av första avsnittet.

– Jag gör inte podden för att jag ska uppnå någonting, men man vill ändå att många ska lyssna och tycka att det är bra. Det är kanske tävlingsinstinkten eller någonting som tar över (skratt). Men det jag tänker är att vi som är djupt involverade i hockeyn kan tycka att det här är kul och intressant att lyssna på. Sedan får vi se om det är lite för djupt för den vanliga publiken eller inte.

Podcasten kommer att kunna nås via Malmö Redhawks sociala kanaler – och på plattformar där poddar normalt kan hittas.


TV: Veckans SHL-lag #11

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL