Intervju

Från lilla Munkedal – till världshockeyns största scener

ANNONS

Hockeyn tog honom från Munkedal till de största av NHL-arenor.
31 år gammal väljer Joakim Andersson att avsluta hockeykarriären efter att en smärtande höft satt stopp för fortsatt spel.
– Jag är jätteglad för vad jag har fått vara med om i flera olika sammanhang och är givetvis väldigt stolt, säger Andersson till hockeysverige.se.

På sin meritlista har Joakim Andersson över 200 NHL-matcher, landslagsspel med Tre Kronor, två JVM-silver och en Calder Cup-titel med Grand Rapids Griffins i AHL.

I måndags kom beskedet att Munkedalssonen lägger skridskorna på hyllan, endast 31 år gammal.

– Jag har landat i beslutet, konstaterar Andersson.
– Det känns skönt att det är taget, men det är givetvis inget lätt beslut att ta. Jag känner mig ändå tillfreds med allt.

Joakim Andersson.Joakim Andersson.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

"DÅ KÄNDE JAG ATT DET BARA KÄNDES OSÄKERT"  

Att avsluta spelarkarriären redan som 31-åring var inget beslut som Joakim Andersson fattade över en natt. De senaste åren har en höftskada plågat den NHL-meriterade forwarden, men det var inte förrän i somras som tanken att avsluta karriären slog honom.

Den misslyckade läkarundersökningen hos finska KooKoo i somras, vilket innebar att Liiga-klubben bröt kontraktet med Andersson innan han ens hade hunnit spela en match, blev början på slutet för 31-åringen.

–  Det är klart att jag där började fundera på om det kanske räcker nu. Sen har jag tränat på under hösten, men medvetet lagt det på en lägre belastning då allting har varit väldigt osäkert den senaste tiden med allt kring hockeyn.
– Sen skulle jag trycka på lite i träningen i november, men då kände jag bara att det var osäkert om det verkligen skulle hålla. Då tog jag beslutet att det får vara över, förklarar Andersson.

Höftproblemen tvingade Andersson att stå över spel hela SHL-säsongen 2016/17 med Örebro, men under sina två avslutande säsonger i HV71 mellan 2018 och 2020 kunde centern spela i stort sett alla matcher.

– Men det har givetvis krävts ett hårt jobb för det, både med behandlingar och att jag fått lägga ned tid på att hålla det hela i spelbart skick, säger Andersson.
– Innan HV-tiden var det mer osäkert, så jag har vetat ända sedan dess att det har varit små marginaler för att det ska fungera, men det har ändå under ett par års tid fungerat väldigt bra. Nu kändes det som att det skulle bli väldigt svårt och osäkert på hur det skulle hålla med den belastningen som krävs.

Joakim Andersson.Joakim Andersson.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

"HELA RED WINGS-TIDEN ÄR HÄFTIG"  

Bakom sig har Joakim Andersson en framgångsrik karriär. 

Efter att ha spenderat ungdomsåren hemma i Munkedal flyttade Andersson Frölundas inför hockeygymnasiet. Efter fem år i Göteborg lämnade bohuslänningen Sverige för spel i Nordamerika och Detroits organisation.

Totalt blev det 205 matcher i NHL under de sex säsonger Andersson spenderade i Nordamerika, varav två som helt ordinarie i Red Wings. I farmarlaget Grand Rapids Griffins fick svensken vinna Calder Cup-slutspelet 2013.

Stoltheten över det faktum att han tog sig hela vägen till NHL kommer att komma ju längre tiden går, tror Andersson.

– Det tror jag kommer att smälta in mer efterhand. När man är mitt i det så tittar man för det mesta bara framför sig, vad man kan göra bättre härnäst. Jag tror att detta kommer att sjunka in ju längre tiden går.
– Men jag är jätteglad för vad jag har fått vara med om i flera olika sammanhang och är givetvis väldigt stolt.

Vilka är dina bästa minnen från Nordamerika?
– Hela Red Wings-tiden är häftig. Jag fick chansen att spela med många stora spelare där och NHL är den stora drömmen för många, vilket det så klart var även för mig. Vi hade några år där vi var i slutspelet, där vi förvisso inte gick hela vägen men ändå lyckades ta oss en bit. Det var fantastiskt kul att vara med och tävla på absolut högsta nivå i ett slutspel.

Joakim Andersson.
Joakim Andersson i Detroit Red Wings färger. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

KOMMER HA NYTTA AV MÄNNISKOMÖTENA  

Inför säsongen 2016/17 valde Andersson att lämna Nordamerika för en återkomst till Sverige och SHL. Totalt blev det fyra år och tre säsonger hemma i Sverige innan 31-åringen valde att tacka för sig.

– Starten blev ju inte rolig i Örebro och det var tufft givetvis. Men vi trivdes bra att bo i staden. Den var väldigt trevlig. Under åren i HV71 spelade jag en ganska bra hockey överlag och tyckte om att spela för den klubben. Jag känner bara att jag är nöjd med helheten och att jag har haft väldigt roligt under min karriär.

Vad som nu väntar för Joakim Andersson vet inte ens huvudpersonen själv. Men han är öppen för det mesta.

– Jag har väl börjat kika på vad det kan finnas för möjligheter och vad man ka göra framöver. Sen får vi se vad som händer med hockeyn, men jag tror att det hade varit kul att göra något annat ett tag i alla fall. Sen får man se vad som känns bra.
– Jag kommer nog hitta lite fler grejer som jag kommer att vilja testa på. Men jag har inte haft något intresse som jag inte haft tid med under karriären, det är bara skönt både för mig och familjen att allt inte längre ska styras efter mitt schema.

Det faktum att Andersson spenderat hela sitt liv inom hockeyn kommer enligt honom själv vara till hans fördel, även utanför rinken.

– Jag har älskat sporten ända sedan jag var väldigt liten och jag har fått chansen att träffa mycket människor. Det kommer jag nog ha nytta av, att fått se hur olika många människor tänker när man ska få till ett samarbete i en stor grupp.
– Jag har fått träffa så mycket härligt folk, med allt från spelare och ledare till alla andra runt laget och klubbarna, avslutar Andersson.


TV: Veckans SHL-lag #10

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch