Jonatan Lundin Andersson valde en annan sport än pappa Bengt.
Foto: Bildbyrån
SHL

Fotbollslegendarens son valde hockeyn

ANNONS

Äpplet föll nära trädet men landade på isen i stället för på gräset. Jonatan Lundin Andersson satsade på hockeyn – trots att pappa Bengt Andersson var landslagsmålvakt i fotboll.
– Hockeyn blev mer seriös i tidigare ålder, säger forwarden till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

– Den frågan har kommit upp förut!

Jonatan Lundin Andersson ler.

Forwarden har just varit ombytt i sin tredje raka SHL-match med Frölunda efter att ha blivit utlånad från moderklubben Hanhals i Hockeyettan. Nu tvingas han dock svara på frågan hur det kom sig att det blev hockey – när fotboll egentligen borde legat närmare till hands.

Jonatan Lundin Andersson är nämligen son till den tidigare landslagsmålvakten i fotboll, Bengt Andersson, som bland annat vunnit SM-guld med IFK Göteborg.

– Farsan har alltid gillat hockey. Han har kollat mycket hockey och har många polare som spelade hockey på hög nivå tidigare, berättar han för hockeysverige.se. 
– Jag spelade fotboll jag också när jag var yngre, men var väl snäppet bättre på hockey kanske. Hockeyn blev mer seriös i tidigare ålder än vad fotbollen blev och då blev det rätt naturligt hockey. Det var väl det jag tyckte var roligast själv också.

Var du också målvakt i fotboll?
– Faktiskt inte. Jag gick från anfallare, ytter till innermitt till mittback. Jag har fick ta alla de större rollerna där (skratt).

Allt utom målvakt!?
– Ungefär så, ja (skratt).

Niclas Alexandersson och Bengt Andersson firar IFK Göteborgs SM-guld 2007.Niclas Alexandersson och Bengt Andersson firar IFK Göteborgs SM-guld 2007.Foto: BIldbyrån/Lennart Månsson

HOCKEYNÄSTE

Att ha en förälder som är framgångsrik i en sport är givetvis ingen garanti för att man själv ska bli detsamma – eller ens välja att ägna sig åt sporten som föräldern ägnade sig åt. Jonatan Lundin Andersson är knappast ensam om att välja en annan väg.

I det svenska fotbollslandslaget finns exempelvis mittfältaren Mattias Svanberg, son till tidigare elitseriespelaren Bo Svanberg. Och i friidrotten har vi Bianca Salming, dotter till en viss Börje Salming. Bara för att nämna två väldigt aktuella exempel.

Till saken hör också att Kungsbacka-regionen, där Hanhals och Onsala ingår, är ett starkt hockeynäste. Det påverkade också Lundin Anderssons val av idrott.

– Så är det ju. Hockeyn är stor i Kungsbacka, de har en av Sveriges största ungdomsverksamheter, så det finns ett stort intresse där.   

"INSTÄLLD PÅ HOCKEYALLSVENSKAN"

Redan i fjol, under sitt sista juniorår, lånades Jonatan Lundin Andersson ut till Hanhals i Hockeyettan av Frölunda. Den här säsongen inleddes i Karlskrona HK, men ingenting blev egentligen vad han hade förväntat sig av flytten.

– Jag var inställd på att det skulle bli spel i Hockeyallsvenskan, men sedan blev det som det blev med degraderingen där och det var inte så mycket att göra något åt. Jag hade kul nere i Blekinge också, men jag kände att det var bäst att vara på hemmaplan och utvecklas därifrån.


Det var rollen i KHK som inte riktigt passade dig, om jag förstått det rätt?
– Exakt, jag ville ha en lite större roll och ta mer ansvar och spela stort. Det var det jag behövde för min utveckling för att kunna komma tillbaka hit till Frölunda en dag. Nu blev det inte så och då kände jag att Hanhals var ett bra alternativ. Det är min moderklubb och där kan jag spela mitt spel och få den utveckling jag vill.

Jonatan Lundin Andersson hann inte mer än spela ett par match för Hanhals innan Frölunda frågade om han var intresserad av att komma till SHL på ett korttidslån. Han nappade per omgående.

– Det är jättekul. Det är här jag vill vara och alltid velat vara. Det är jättekul att vara tillbaka och få känna på det igen, säger han om att vara tillbaka i klubben han tillbringade juniortiden i.

Blev du överraskad när de hörde av sig?
– Det blev jag absolut. Det är ett stort steg att ta också och det är inte det vanligaste klivet att ta, men väldigt roligt och positivt.

Hur är det att ta klivet från Hockeyettan till SHL?
– Det är annorlunda. Farten går inte att jämföra, men jag som spelare spelar samma spel i SHL som i Hockeyettan, ungefär, så för mig är det en lättare omställning jämfört med vad det är för andra. Sedan har jag ju spelat med Frölunda i många år och varit uppe i A-laget från och till de senaste åren, så jag vet hur det är och hur de spelar. Det underlättar.

Jonatan Lundin Andersson i moderklubben Hanhals färger.Jonatan Lundin Andersson i moderklubben Hanhals färger.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Hur länge blir du kvar i Frölunda?
– Två veckor är det sagt, men sedan är jag såklart med så länge det behövs och ställer upp.

Det är inga problem för Hanhals?
– Nej, de är flexibla och vill mitt bästa. De ser det här som något kul för mig och något som kan göra att jag växer som hockeyspelare.

Vad hoppas du på framöver?
– Jag försöker att inte tänka för långsiktigt, utan tar det dag för dag med Frölunda och sedan om det blir Hanhals kör jag på där. Samtidigt vill jag vidare och spela på högre nivåer, men jag får ta det som det kommer.

Är det Hockeyallsvenskan som lockar i första hand?
– Absolut! Nu är jag ju med här i SHL, men det betyder ju ingenting så länge jag inte presterar. Hockeyallsvenskan skulle vara ett bra mellansteg för att utvecklas, men vi får se vad som händer. Jag fokuserar på nuet.


TV: 17-årige Ludwig Persson har tagit plats i Frölunda

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL