Villiam Haag ska få chansen att visa upp sig i SHL.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Ska göra allt jag kan för att visa att jag ska spela i SHL”

ANNONS

Efter fyra år på college och fyra år i Hockeyallsvenskan kommer nu SHL-chansen för Villiam Haag då han lånas in till Linköping. 
Nu ska han bevisa att han förtjänar att få ett SHL-kontrakt till nästa säsong.
– Jag ska gå in och köra hundra procent och så får man se vad det kan leda till, säger han till hockeysverige.se. 

Linköping dras med manfall den närmaste tiden och kommer ha en försvagad forwardssida efter skador på Broc Little och Andrew Gordon samtidigt som Arvid Costmar är i väg och ska spela JVM. 

Lösningen? 

Plocka in Villiam Haag från allsvenska Almtuna. 

Under måndagen var den 27-årige forwarden på plats i Linköping och fick göra sin första träning med SHL-laget. 

– Jag kom dit i morse och fick träffa alla killar. Det kändes som en bra grupp, alla kom fram och hälsade och pratade lite så jag kände mig välkommen, säger Haag till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Jag fick en bra grund och start på det hela här. Kul att få komma ut på isen och bara köra liksom. Det är inspirerande att få vara med här och se hur det funkar på nästa nivå.

Märkte du något annorlunda i träningen mot hur ni brukar köra i Hockeyallsvenskan?
– Tempot kanske är lite annorlunda men det kanske var att man är lite nervös och spänd första dagen. Spelarna är ju lite skickligare och snabbare men annars är det väl lika. Det kändes bra.

”JÄTTETACKSAM OCH GLAD ATT FÅ KOMMA HIT”

Det var under söndagen som Linköping gick ut med att man plockar in göteborgaren på lån. Lösningen kom fram genom att de tidigare lagkamraterna Niklas Persson (General Manager i LHC) och Tony Mårtensson (assisterande sportchef i Almtuna) hade kontakt. 

Därefter gick det fort för Haag som fick åka från Umeå och stanna till kort hemma i Uppsala innan han reste ner till Linköping. 

– "Pajen" (Niklas Persson) tog kontakt med Almtuna och förklarade situationen att de har flera spelare skadade och killar iväg på JVM och att de behöver en spelare så då pratade Tony (Mårtensson) med mig. Jag kände att det var jätteinspirerande att få komma hit och bidra här.
– Det gick snabbt, vi hade ju spelat bortamatcher mot Timrå och Björklöven så jag fick reda på det precis efter matchen i Umeå i lördags. Det blev att packa så fort jag kom hem där uppifrån, det var lite snabba ryck.

Lånet gäller året ut och under tiden är det tänkt att 27-åringen ska spela fyra matcher med Linköping. Samtidigt har hans Almtuna fyra matcher som han kommer att missa. 

Var det en självklarhet att lämna för SHL mitt under säsongen?
– Det är klart att man tänker på Almtuna och hoppas det ska gå bra för dem nu när man är borta men det här är något som man har kämpat för i alla åren. Man har slitit och försöker göra allt för att ta sig så högt som möjligt så jag är jättetacksam och glad att jag fick komma hit.

Villiam Haag ser det som en stor möjlighet att få visa upp sig i SHL. Villiam Haag ser det som en stor möjlighet att få visa upp sig i SHL. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

”SKA BIDRA SÅ GOTT JAG KAN”

Villiam Haag har spenderat de fyra senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan och spelat i Vita Hästen, Pantern och nu Almtuna. Han hymlar inte med att utlåningen till Linköping är en stor möjlighet för honom då han nu kommer få visa upp sig på högsta nivån inom svensk hockey. 

– Jag har fått komma hit för att jag är en spelare som kan göra något bra och det ska jag bidra med. Jag ska fortsätta göra det jag gör och försöka ta in det till LHC:s spel. Det är såklart jätteroligt och inspirerande att få chansen här.

Vad vill du få ut av spelet här i LHC?
– Jag är ju en sådan spelare som vill bidra med positiv energi och vara med och stötta. Sedan på isen är jag en stark spelare som vill ta mig in mot mål och skjuta. Jag ska verkligen försöka göra det som jag vet att jag är bra på här också.

Han är dock medveten om att han inte kommer att få samma möjligheter till istid här i Linköping som han brukar få i Almtuna. Under måndagens träning med "Cluben" matchades han i fjärdekedjan. 

– Kring spelsystem och så är det ju alltid lite småsaker som skiljer. Det är något som man har fått lära sig att ta till sig. Alla spelar olika och man får alltid försöka bidra så gott man kan. Jag kommer göra mitt bästa i de situationer jag får.

”KANSKE HADE VELAT HA LITE MER POÄNG”

Förra säsongen var Haags bästa i karriären då han gjorde 33 poäng på 52 matcher. Den här säsongen har utdelningen inte varit lika bra då han står noterad för nio poäng efter 20 spelade matcher. 

Trots att produktionen inte riktigt varit där är han nöjd med säsongen hittills. 

– Det är väl klart att det är ofta man tittar mycket på poängen, och självklart hade man kanske velat ha lite mer men i många stunder tycker jag att jag ändå har visat bra grejer i mitt spel. Ibland har man tur och får med sig lite mer poäng. Som helhet känns det ändå som en positiv start på säsongen, även om man kanske hade velat ha lite mer poäng.

Tittar man på Villiam Haags statistikrader de senaste åren så syns en tydlig förändring efter flytten till Almtuna. Tidigare var Haag en spelare som ofta gjorde fler mål än assist. Både under juniortiden i Frölunda samt i Vita Hästen och Pantern var mestadelen av hans poäng mål. 

Förra säsongen började dock trendbrottet med tolv mål och 21 assist och den här säsongen har Haag bara skjutit två mål på 20 matcher. 

Har du förändrat något i ditt spel eller är det bara tillfälligheter att det blir mer assist än mål nu?
– Både ock tror jag. När det gäller mål så ska man ha det här självförtroendet och ibland också lite tur när man får lägena för att de ska studsa in. Det är ju något som går upp och ner. Den senaste tiden har jag väl kanske varit lite mer delaktig i framspelningarna.
– Jag är en spelare som gillar att skjuta och göra mål, det är alltid mitt mål att ha ett bra skott och få in puckarna. Det går upp och ner men kylan och puckstudsarna men det kan vända lika snabbt också.

Poängmässigt har det inte riktigt lossnat för Villiam Haag än den här säsongen. Poängmässigt har det inte riktigt lossnat för Villiam Haag än den här säsongen. Foto: Bildbyrån

”FINNS MÅNGA VÄGAR ATT GÅ”

Oavsett hur mål- eller poängproduktionen har sett ut den här säsongen så är Villiam Haag nu i Linköping på grund av det fina spelet som han har visat upp på isen. 

Att få spela i SHL nu är en stor möjlighet för honom att kunna ta nästa kliv i karriären. 

Skulle du vara redo att bli en SHL-spelare permanent?
– Det tycker jag. Jag vet att jag har kvaliteterna och jag kommer göra allt jag kan för att visa att det här är nivån som jag ska spela på. Det är jättekul att komma ner hit och få visa upp sig.

Är förhoppningen att lånet här ska kunna leda till ett SHL-kontrakt framöver?
– Självklart. Jag ska göra allt jag kan de här matcherna. Jag ska gå in och köra hundra procent och så får man se vad det kan leda till.

I morgon, tisdag, när Linköping tar emot Oskarshamn kommer Villiam Haag att få göra sin första SHL-match på åtta år. Som ung fick han vara uppe i Frölundas A-lag på några få gästspel så nu blir det nästan som att göra debut igen för 27-åringen. 

Något som han är väldigt taggad för. 

– Det blev väl egentligen mest bänksittande i Frölunda då men det ska bli jätteroligt nu. Man har kämpat för det här hela karriären, under alla åren man har spelat hockey. Man kanske har tagit lite av en annan väg för att ta mig hit men det ska bara bli roligt att få spela här nu.

Hans karriärsresa har tagit honom från juniorspel i Frölunda till fyra år på college i USA samt tre och en halv säsong i Hockeyallsvenskan innan han nu får chansen i den svenska toppligan. 

Ett bevis för att även en oortodox resa kan leda rätt. 

– Många unga spelarna är duktiga redan från början och får spela högt upp tidigt. Men jag tycker att alla borde veta att det finns många vägar att gå. Det gäller att tro på sig själv och köra, avslutar Villiam Haag


TV: Veckans SHL-lag #10

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL