SHL

Mer än halverade lönen: "Ville visa min uppskattning"

Mathias Bromé lämnade pengar på bordet för att stanna i Örebro.

ANNONS

Mathias Bromés tid i Örebro håller på att löpa ut. Med NHL-säsongen på horisonten är det bara en tidsfråga innan han lämnar SHL. Efter sig lämnar han inte bara ett stort tomrum som spelare – utan även en ekonomisk gest som varit av betydelse för klubben.
– Jag gick ned rätt mycket i lön, säger forwarden till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

För Mathias Bromé är en konstig säsong på väg att bli ännu konstigare. 

Senaste tiden har Örebros NHL-lån klivit ut på isen med vetskapen om att det kan vara sista gången han representerar klubben. I och med att saker börjat röra på sig i Nordamerika och att NHL-säsongen 2020/21 närmar sig är det bara en tidsfråga innan Detroit Red Wings hör av sig och ber forwarden man sajnade till ett ettårskontrakt i våras att komma över till USA. 

– Jag får den frågan hela tiden vad som händer, men jag väntar bara på ett officiellt beslut kring vad det är som ska hända. Nu går det rykten om 13 januari. Skulle det stämma skulle jag behöva åka nästa vecka om jag ska hinna sitta två veckor i karantän, konstaterar Bromé.
– Jag försöker hålla mig här och nu. Jag trivs fantastiskt bra i Örebro och är väldigt tacksam för att jag får vara här.

Den dagen 26-åringen försvinner till Detroit kommer han att lämna ett stort tomrum bakom sig. Mathias Bromé var en av SHL:s bästa forwards redan i fjol och har fortsatt att vara det under första halvan av 2020/21.

– Om det finns möjligheter att ersätta honom – och då pratar jag också om ekonomiska möjligheter – vill vi givetvis göra det. Finns inte det så finns inte det. Men en så pass bra spelare som Mathias vill man ersätta för att behålla slagstyrkan, konstaterar Örebros tränare Niklas Eriksson.

"DET HANDLAR INTE OM PENGARNA"

Men om Mathias Bromé försvinner, borde det då inte frigöra en hel del pengar som skulle kunna läggas på en ersättare?

Nja, enligt vad hockeysverige.se erfarit har stjärnforwarden spelat för Örebro till en kraftigt rabatterad lön under hösten. 

– Ja, det stämmer. Jag gick ned rätt mycket i lön. Det handlar inte om pengarna, utan jag ville komma i gång och spela och visa min uppskattning för att jag får vara här, bekräftar han.

Eftersom Bromé fortfarande hade ett giltigt kontrakt med SHL-klubben, sitt NHL-kontrakt till trots, kunde han ha begärt att få ut den lön som stod i avtalet. Han valde en annan väg  

– Jag spelar inte för några stora summor här. Man får komma ihåg att det är speciella tider också. Klubben har det tufft ekonomiskt och då behöver man mötas någonstans. Vi löste det bra tycker jag. Vi var båda överens och nöjda med det.

Jag hörde att det var en halvering av lönen. Stämmer det?
– Ja, och lite mer ändå. Men jag är bara glad att jag har fått spela hockey. Pengarna kommer i andra hand. Jag har ingenting att klaga på.

Det är ändå mycket pengar du lämnat på bordet.
– Ja, men samtidigt så hade man kunnat vända på det och sagt att jag inte skulle spela någonstans nu, då hade jag inte haft någon inkomst alls i stället. Det här har inte varit någon stor grej för mig.


Jag är bara glad att jag har fått spela hockey – pengarna kommer i andra hand

Mathias Bromé om att lämna stora summor på bordet.


Förhoppningen är förstås att de stora pengarna ska tjänas i NHL i framtiden i stället. Mathias Bromé var inställd på att det var där, i Detroit, som han skulle ha spela när säsongen 2020/21 startade. Det blev som bekant annorlunda och han medger att det var något han brottades en hel del med till en början.

– Det har varit en konstig säsong för mig personligen. Jag sajnade i NHL och helt plötsligt skulle jag tillbaka till SHL... När man mentalt hade förberett sig för att åka över och sedan ändå hamnade i SHL, det var tungt i början. Men nu tycker jag att jag spelat på toppen av min förmåga som jag brukar göra.

Hur har det varit att hantera ovissheten som funnits kring vad som ska hända?
– De första tre-fyra matcherna tyckte jag att det var riktigt jobbigt. Jag visste inte riktigt vad jag gjorde på isen. Jag hade långa samtal med min agent Jacob Hedin. Vi pratade och försökte ventilera vad det var som var så tungt. Men det handlade ju om att jag var förberedd på att åka över och försöka slå mig in i NHL. Sedan blev det en törn i det och jag fick spela i Örebro i stället.
– Jag fick se det positiva i det hela, att jag kommer att komma till Detroit väl förberedd, och jag är stolt över att jag lyckades vända det och jag tycker att det är det som gör att jag känner mig stark just nu.

"BLIR SPECIELLT ATT LÄMNA GRABBARNA"

Om Mathias Bromé tyckt att det har varit jobbigt återspeglas det inte i hans spel. Med 18 poäng (3+15) på 20 matcher är han poängbäst av NHL-lånen i SHL.

– Det känns som jag har gjort poängen jag ska göra, men det kanske borde ha varit några fler mål också. I år har jag kanske blivit mer av en passare än skytt. Men det är klart att jag är nöjd med min inledning av säsongen. Jag har fått stort förtroende, fått spela mycket och även levererat.

Känns det konstigt att du inom kort kommer att behöva lämna det här laget som du ändå påbörjat en resa med?
– Absolut är det så. Jag var med här förra året och vi hade något väldigt bra på gång då också. Hade vi fått spela slutspel förra året tror jag att vi hade gått väldigt långt. Nu är jag med här igen och känner samma sak, att vi har något på gång här i Örebro. Det är så svårt att säga... Jag är väldigt tacksam över tiden jag har haft i Örebro, så det är klart att det är speciellt att man ska lämna när det väl händer. Just nu är jag bara här och nu och jag vet inte heller när det händer. Men visst blir det speciellt att lämna grabbarna.

Hur mycket kontakt har du med Detroit?
– De låter mig fokusera på Örebro, så de har haft kontakt med min agent i stället för mig. Han informerar i sin tur mig om läget. Men de har koll på mig och brukar höra av sig ibland för att kolla läget.

Är du trots de konstiga omständigheterna taggad på att åka över?
– Det är klart jag är det. Det är en fantastisk möjlighet jag har fått att skriva på ett NHL-kontrakt, det är något man har kämpat för hela sitt liv. Nu kom corona tyvärr och då blev det annorlunda med allt, men jag är otroligt väl förberedd på det som kommer därborta. Det blir en stor fördel att jag kommer in och har spelat matcher och har matchtempo i mig, och även att jag har tränat riktiga träningar. Det är en stor fördel. Jag ska göra allt i min makt för att försöka ta en plats så får man se hur långt det räcker.

FOTON:
Bildbyrån/Johan Bernström & Jonas Ljungdahl
Ronnie Rönnkvist


TV: Robin Salo om NHL-valet

Den här artikeln handlar om: