Emil Heineman och Albin Grewe är två av de uttagna spelarna i Tomas Monténs JVM-trupp som dras med skador.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM 2021

Fler frågetecken för Juniorkronorna: "Väntar och ser"

ANNONS

Juniorkronorna drabbades av två tunga avbräck i helgen. När man på måndagen lämnade Arlanda för att ta bussen upp till Sundsvall fanns det ytterligare frågetecken i form av skadade spelare i truppen.
– Vår läkare har kontinuerlig kontakt med läkarna i deras respektive klubbar, säger Tomas Montén till hockeysverige.se.

Det var en tuff helg för de svenska Juniorkronorna. 

Redan innan gårdagens samling på Arlanda råkade de ut för två tunga avbräck då Djurgårdens William Eklund och Frölundas Karl Henriksson stoppades efter att ha lämnat positiva covid-19-tester.

– Det var mindre roligt, konstaterar förbundskapten Tomas Montén när hockeysverige.se når honom på bussen mot Sundsvall där den svenska truppen håller sitt uppladdningsläger inför avresan till JVM i Edmonton på söndag.
– Det är klart att det blir mek kring det här med alla regler och så. Men framför allt är det tråkigt för killarna som hade sett fram emot det här och vi hade i vår tur sett fram emot att ha dem här. Men tyvärr, regler är regler. Det har såklart spekulerats i att spelarna kommer att vara friska innan JVM startar och vi har också försökt påverka in i det sista. Men Kanada har sina regler och vi i Sverige har våra.

De kanadensiska reglerna säger att spelarna måste kunna uppvisa negativa testsvar 14 dagar innan avresa.

– När det gäller framför allt William kan man argumentera för att han mycket väl kan vara frisk och kanske till och med spela match med Djurgården redan på lördag, dagen innan vi åker. Det tycker vi också är dumt, trist och tråkigt, säger Montén.

Och tufft ur ett sportsligt perspektiv.

– Framför allt Kalle med tanke på var han befinner sig i hierarkin och att han var med och spelade i fjol. William också såklart med tanke på hur han presterat i sitt klubblag, men för honom hade det också varit första turneringen med oss.

Eklund och Henriksson har nu ersatts av Brynäs Oskar Kvist och Djurgårdens Oscar Bjerselius. Det blir också de sista två spelarna som Juniorkronorna har möjlighet att plocka in. Eftersom de själva befinner sig i en bubbla från och med nu finns det inte möjlighet att plocka in fler ersättare om ännu fler av de uttagna spelarna skulle visa sig vara smittade.

– Så är det. Vår förhoppning är att de 34 spelarna vi tog ut ska räcka till att bli 25 på söndag innan vi åker, säger Montén.

Emil Heineman avbröt matchen efter Patrik Berglunds tackling.Emil Heineman avbröt matchen efter Patrik Berglunds tackling i torsdags.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

FYRA SPELARE MED SKADOR

Det finns fler frågetecken i truppen just nu. 

* Djurgårdens Albin Grewe fick ett skott på foten i tisdagens match mot Leksand och spelade inte mot HV71 och Malmö i torsdags och lördags.

* Leksands Emil Heineman åkte på en hård tackling från Patrik Berglund i torsdagens derby mot Brynäs och spelade inte i lördagens match mot Luleå. 

* Arizonas Victor Söderström har dragits med skada och spelade sin senaste match med AIK i Hockeyallsvenskan för en dryg månad sedan.

* Frölundas Elmer Söderblom har inte spelat sedan slutet av oktober på grund av skada.

– De är alla på plats och sedan får vi se. Vår läkare har kontinuerlig kontakt med läkarna i deras respektive klubbar, men vi ser ju att det finns en möjlighet för dem att spela VM och därför är de här, kommenterar Montén.

Juniorkronorna har en incheckningsdag i Sundsvall på måndagen. Där väntar nya covid-19-tester och väntan på provsvar. När de första provsvaren har kommit, och förutsatt att de är negativa, kan de börja delta i de gemensamma träningspassen. 

– Tisdag och onsdag kör vi dubbla ispass för att sätta grunderna i vår spelidé. Sedan är tanken att vi under torsdag, fredag och lördag kommer att variera internmatcher med att nöta speldetaljer i bland annat special teams, tekningar, spel i tre mot tre.

Tomas Montén hoppas att han och resten av gruppen ska försöka finna någon slags normalitet i de annorlunda omständigheterna.

– Vi måste köra på som vanligt och som vi har tänkt. Vårt fokus ligger på att förbereda oss på bästa sätt och sedan försöka persa på VM. Vilka vägar viruset tar, det kan vi inte påverka fullt ut. 


TV: Möt Lucas Raymond inför JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL