Christian "Fimpen" Eklund kan se samma "Järnkaminsanda" i William som hos sig själv.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Jag trodde inte att han skulle ta det här steget redan nu"

William Eklund har slagit igenom med dunder och brak i SHL den här säsongen och varit en av Djurgårdens mest framträdande spelare.
En som njutit av att följa tonåringens framfart är pappa, tillika Djurgårdsikonen, Christian "Fimpen" Eklund.
– Han har haft en otrolig utveckling den här säsongen och det beror nog på att han har ledare och en förening som tror på honom, säger "Fimpen" till hockeysverige.se.

William Eklund har kanske varit SHL:s största överraskning den här säsongen. Efter hans inledning av säsongen är han absolut en av spelarna som kandiderar till priset EliteProspects Award (SHL:s bästa junior). På inledande 16 matcherna har 18-åringen från Haninge svarat för sju mål och totalt 12 poäng. Med det ligger han totalt trea i Djurgårdens interna poängliga efter Alexander Holtz (6+7) och Sebastian Strandberg (5+8).

Pappa till William Eklund är tidigare storspelaren i Djurgården, Christian "Fimpen" Eklund. Han minns då äldste sonen var på is första gången.

– Det var i Tyskland, jag spelade där en säsong, som han började åka skridskor med mig på uterinken i Augsburg. Vi satte honom på en skridskoskola där nere. Han var tre år då, berättar Christian Eklund. 

"Fimpen" Eklund.Foto: Ronnie Rönnkvist

William Eklund har berättat på hockeysverige.se om sitt första minne från tiden på is i Augsburg.

– Farsan var mycket ute och spelade matcher så jag var oftast med mamma och åkte ”grillor”. Hon är gammal konståkerska och vi var nere vid ishallen där och åkte. Jag åkte alltid runt med en pingvin framför mig. Sedan fick jag en belöning om jag hade gjort det bra, skrattar William Eklund som idag inte ser sig själv som någon konståkare.
– Nej, jag är inte lika bra som morsan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag kan åka konståkning.

Christian Eklund:

– Vi hittade faktiskt det där på video häromdagen vilket var kul. Farsan hade det på en super 8-film.
– Sedan har William alltid varit med runt hockeyn och sprungit i korridorerna medan vi spelade så han har många matcher i västen redan, säger pappa Eklund med ett lätt skratt

Hur nära var det att det istället skulle bli konståkning för William?
– Det var nog aldrig så nära (skratt). Jag tror att hans mamma hade slutat med konståkning när han föddes.
– Hon åkte mycket skridskor med honom och han gick på skridskoskola innan han började på hockeyskola. William tycker också det är kul med och väldigt intresserad av skridskoåkning.

"DET ÄR FIMPENS SON, KLART HAN SKA FÅ CHANSEN"  

William Eklund började sin hockeykarriär i Haninge, men flyttade tidigt över till Trångsund innan han som elva eller tolvåring tog steget över till Djurgården. Just tiden i dom lokala klubbarna innan han började i Stockholms just nu enda SHL-klubb tror Christian Eklund var en viktig och rolig tid för sonen.

– I början var det dels för det här med körning, allt för att jag skulle hinna. Sedan gick han ganska tidigt till Djurgården, då han var elva år, precis som jag gjorde.
– När barnen är små blir det svårt om man inte spelar i den lokala klubben. Barnen vill hänga med varandra efter träningen, följa med någon hem eller sova över. Allt sådant som var kul när man var i den åldern och spelade hockey.
– Det här kanske du tar död på lite om och det blir lite omständligare du har ditt barn i en klubb där du måste skjutsa dit honom eller henne. Sedan ska man kanske ordna skjuts tillbaka med någon om man bor på andra sidan stan. Nu kunde dom hänga med varandra efter dagis eller skolan för att sedan gå direkt till hallen. 

Tror du att det här var en viktig tid för William?
– Ja, det tror jag. Framförallt var det nog en av dom roligaste tiderna. Han var mest i Trångsund. Det blev bara ett år i Haninge. Sedan fanns det inget lag för honom där. Då gick han till Trångsund eftersom dom hade ett lag han kunde spela i.
– Många av killarna han spelade med där då umgås han fortfarande med och flera av dom spelar nu i Djurgårdens J20. 

William Eklund har gjort succé den här säsongen.William Eklund har gjort succé den här säsongen.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Har du som pappa känt någon form av rädsla för att William ska stämplas som enbart ”Fimpens son”?
– I början tyckte jag inte att det var så farligt. Han var inte heller någon toppspelare då han var tio, elva år. När det sedan gick bättre och bättre, då han blev äldre, var jag rädd att folk skulle tro att allting var för att han var min son.
– Speciellt när han spelade i Djurgården. ”Det är Fimpens son, klart han ska få chansen, klart att han ska få det och det”. Det här kunde jag vara lite orolig för eftersom han fick spela med lite äldre killar.
– Han var yngre plus att han var min son. Det fanns mycket som kunde gnällas på. Dessutom som han spelar där han håller i pucken mycket. Det var upplagt för gnäll från läktarhåll, men han har klarat det bra. 

”Fimpen” kan även se vissa likheter mellan de båda på isen, men även en del olikheter

– Jag tycker att han fått det här riviga och slitiga från mig. Kampvilja, att tävla, outtröttligt orka åka och den biten. Den här Järnkaminsandan som vi i Djurgården kallar det. Det känner jag igen mig i. Sedan är han mycket skickligare i allting jämfört med vad jag var. 

"DET HAR VARIT GALET"  

William Eklunds utveckling under säsongen har gått sensationellt snabbt vilket till viss del överraskat på förra Djurgårdsspelaren

– Det har varit galet. Vi som följt honom länge såg ganska tidigt att det här kunde hända, men jag trodde inte att han skulle ta det här steget redan nu. I och med Coronan öppnades den här chansen samtidigt som Djurgården vågade tro på William och ge honom en ordentlig chans. Den har han verkligen tagit.
– Jag tror ingen trott att det kunde hålla i sig på det här sättet. Nu har det bara gått 16 matcher. Det är inte så svårt att göra en eller två bra matcher, men att göra så här många bra matcher i rad är väldigt bra gjort.
– Han har haft en otrolig utveckling den här säsongen och det beror nog på att han har ledare och en förening som tror på honom. Dessutom har han fått spela med Jacob Josefson och Kalle Östman, två rutinerade och riktigt bra centrar. 

Hur ser du på hans samarbete med Alexander Holtz?
– William och Alex har spelat ihop på turneringar sedan dom var små fram till juniorlag, i viktiga matcher, TV-pucken… Dom är nästan som tvillingar efter att dom spelat så mycket ihop.
– Det syns att dom kan varandras åkvägar och det har nog betytt mycket för William att landa med honom, just att dom är två unga killar som får göra det här ihop. Jag vet att han känner sig väldigt trygg att spela med Alex.
– Jag tror att dom även sporrar varandra samtidigt som det är en nyttig konkurrens. Dom är lika gamla och konkurrerar om samma platser. Sedan är dom bästa polare utanför. 

Christian Christian "Fimpen" Eklund.Foto: Ronnie Rönnkvist

Ser du någon risk i att allt gått väldigt snabbt för William senaste tiden?
– Jag har varit lite orolig i det att allt gått lite snabbt och väldigt bra. Han var mer stressad i junioråldern då han var 16, 17 år, att han skulle upp, upp, upp.
– Nu tycker jag att han har lugnat sig väldigt mycket och jag tror Djurgården håller unga spelarna på jorden rätt bra ändå.
– Jag försöker också påminna honom så ofta det går upp och ner i hockeyn. ”Det kan komma en tid i säsongen där allt känns skit och ingenting funkar.” Det är den erfarenheten jag har, men än så länge har han kunnat hålla nivån uppe. 

Vilket är det bästa rådet du kan ge William inför den fortsatta karriären?
Att leva i nuet. Jag brukar säga till honom att njuta nu för en dag är det slut. Att allt i det här roliga, att man inte glömmer bort att leva. Att man inte bara stressar fram till nästa turnering eller match utan att man ibland passar på att njuta lite.
– I bästa fall har man en tid som hockeyspelare under 15–20 år. Sedan är det slut, så njut när du fortfarande har den möjligheten, avslutar Christian ”Fimpen” Eklund. 


TV: Veckans SHL-lag #8

Matchrapporter: Nytt bottennapp för Djurgården Skellefteå besegrade Djurgården och toppar nu tabellen Skräll när Djurgården besegrade Rögle Växjö har fyra raka segrar – vann mot Djurgården med 3-0 Straffseger för Växjö borta mot Djurgården

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten