Christian "Fimpen" Eklund kan se samma "Järnkaminsanda" i William som hos sig själv.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

"Jag trodde inte att han skulle ta det här steget redan nu"

ANNONS

William Eklund har slagit igenom med dunder och brak i SHL den här säsongen och varit en av Djurgårdens mest framträdande spelare.
En som njutit av att följa tonåringens framfart är pappa, tillika Djurgårdsikonen, Christian "Fimpen" Eklund.
– Han har haft en otrolig utveckling den här säsongen och det beror nog på att han har ledare och en förening som tror på honom, säger "Fimpen" till hockeysverige.se.

William Eklund har kanske varit SHL:s största överraskning den här säsongen. Efter hans inledning av säsongen är han absolut en av spelarna som kandiderar till priset EliteProspects Award (SHL:s bästa junior). På inledande 16 matcherna har 18-åringen från Haninge svarat för sju mål och totalt 12 poäng. Med det ligger han totalt trea i Djurgårdens interna poängliga efter Alexander Holtz (6+7) och Sebastian Strandberg (5+8).

Pappa till William Eklund är tidigare storspelaren i Djurgården, Christian "Fimpen" Eklund. Han minns då äldste sonen var på is första gången.

– Det var i Tyskland, jag spelade där en säsong, som han började åka skridskor med mig på uterinken i Augsburg. Vi satte honom på en skridskoskola där nere. Han var tre år då, berättar Christian Eklund. 

"Fimpen" Eklund.Foto: Ronnie Rönnkvist

William Eklund har berättat på hockeysverige.se om sitt första minne från tiden på is i Augsburg.

– Farsan var mycket ute och spelade matcher så jag var oftast med mamma och åkte ”grillor”. Hon är gammal konståkerska och vi var nere vid ishallen där och åkte. Jag åkte alltid runt med en pingvin framför mig. Sedan fick jag en belöning om jag hade gjort det bra, skrattar William Eklund som idag inte ser sig själv som någon konståkare.
– Nej, jag är inte lika bra som morsan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag kan åka konståkning.

Christian Eklund:

– Vi hittade faktiskt det där på video häromdagen vilket var kul. Farsan hade det på en super 8-film.
– Sedan har William alltid varit med runt hockeyn och sprungit i korridorerna medan vi spelade så han har många matcher i västen redan, säger pappa Eklund med ett lätt skratt

Hur nära var det att det istället skulle bli konståkning för William?
– Det var nog aldrig så nära (skratt). Jag tror att hans mamma hade slutat med konståkning när han föddes.
– Hon åkte mycket skridskor med honom och han gick på skridskoskola innan han började på hockeyskola. William tycker också det är kul med och väldigt intresserad av skridskoåkning.

"DET ÄR FIMPENS SON, KLART HAN SKA FÅ CHANSEN"  

William Eklund började sin hockeykarriär i Haninge, men flyttade tidigt över till Trångsund innan han som elva eller tolvåring tog steget över till Djurgården. Just tiden i dom lokala klubbarna innan han började i Stockholms just nu enda SHL-klubb tror Christian Eklund var en viktig och rolig tid för sonen.

– I början var det dels för det här med körning, allt för att jag skulle hinna. Sedan gick han ganska tidigt till Djurgården, då han var elva år, precis som jag gjorde.
– När barnen är små blir det svårt om man inte spelar i den lokala klubben. Barnen vill hänga med varandra efter träningen, följa med någon hem eller sova över. Allt sådant som var kul när man var i den åldern och spelade hockey.
– Det här kanske du tar död på lite om och det blir lite omständligare du har ditt barn i en klubb där du måste skjutsa dit honom eller henne. Sedan ska man kanske ordna skjuts tillbaka med någon om man bor på andra sidan stan. Nu kunde dom hänga med varandra efter dagis eller skolan för att sedan gå direkt till hallen. 

Tror du att det här var en viktig tid för William?
– Ja, det tror jag. Framförallt var det nog en av dom roligaste tiderna. Han var mest i Trångsund. Det blev bara ett år i Haninge. Sedan fanns det inget lag för honom där. Då gick han till Trångsund eftersom dom hade ett lag han kunde spela i.
– Många av killarna han spelade med där då umgås han fortfarande med och flera av dom spelar nu i Djurgårdens J20. 

William Eklund har gjort succé den här säsongen.William Eklund har gjort succé den här säsongen.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Har du som pappa känt någon form av rädsla för att William ska stämplas som enbart ”Fimpens son”?
– I början tyckte jag inte att det var så farligt. Han var inte heller någon toppspelare då han var tio, elva år. När det sedan gick bättre och bättre, då han blev äldre, var jag rädd att folk skulle tro att allting var för att han var min son.
– Speciellt när han spelade i Djurgården. ”Det är Fimpens son, klart han ska få chansen, klart att han ska få det och det”. Det här kunde jag vara lite orolig för eftersom han fick spela med lite äldre killar.
– Han var yngre plus att han var min son. Det fanns mycket som kunde gnällas på. Dessutom som han spelar där han håller i pucken mycket. Det var upplagt för gnäll från läktarhåll, men han har klarat det bra. 

”Fimpen” kan även se vissa likheter mellan de båda på isen, men även en del olikheter

– Jag tycker att han fått det här riviga och slitiga från mig. Kampvilja, att tävla, outtröttligt orka åka och den biten. Den här Järnkaminsandan som vi i Djurgården kallar det. Det känner jag igen mig i. Sedan är han mycket skickligare i allting jämfört med vad jag var. 

"DET HAR VARIT GALET"  

William Eklunds utveckling under säsongen har gått sensationellt snabbt vilket till viss del överraskat på förra Djurgårdsspelaren

– Det har varit galet. Vi som följt honom länge såg ganska tidigt att det här kunde hända, men jag trodde inte att han skulle ta det här steget redan nu. I och med Coronan öppnades den här chansen samtidigt som Djurgården vågade tro på William och ge honom en ordentlig chans. Den har han verkligen tagit.
– Jag tror ingen trott att det kunde hålla i sig på det här sättet. Nu har det bara gått 16 matcher. Det är inte så svårt att göra en eller två bra matcher, men att göra så här många bra matcher i rad är väldigt bra gjort.
– Han har haft en otrolig utveckling den här säsongen och det beror nog på att han har ledare och en förening som tror på honom. Dessutom har han fått spela med Jacob Josefson och Kalle Östman, två rutinerade och riktigt bra centrar. 

Hur ser du på hans samarbete med Alexander Holtz?
– William och Alex har spelat ihop på turneringar sedan dom var små fram till juniorlag, i viktiga matcher, TV-pucken… Dom är nästan som tvillingar efter att dom spelat så mycket ihop.
– Det syns att dom kan varandras åkvägar och det har nog betytt mycket för William att landa med honom, just att dom är två unga killar som får göra det här ihop. Jag vet att han känner sig väldigt trygg att spela med Alex.
– Jag tror att dom även sporrar varandra samtidigt som det är en nyttig konkurrens. Dom är lika gamla och konkurrerar om samma platser. Sedan är dom bästa polare utanför. 

Christian Christian "Fimpen" Eklund.Foto: Ronnie Rönnkvist

Ser du någon risk i att allt gått väldigt snabbt för William senaste tiden?
– Jag har varit lite orolig i det att allt gått lite snabbt och väldigt bra. Han var mer stressad i junioråldern då han var 16, 17 år, att han skulle upp, upp, upp.
– Nu tycker jag att han har lugnat sig väldigt mycket och jag tror Djurgården håller unga spelarna på jorden rätt bra ändå.
– Jag försöker också påminna honom så ofta det går upp och ner i hockeyn. ”Det kan komma en tid i säsongen där allt känns skit och ingenting funkar.” Det är den erfarenheten jag har, men än så länge har han kunnat hålla nivån uppe. 

Vilket är det bästa rådet du kan ge William inför den fortsatta karriären?
Att leva i nuet. Jag brukar säga till honom att njuta nu för en dag är det slut. Att allt i det här roliga, att man inte glömmer bort att leva. Att man inte bara stressar fram till nästa turnering eller match utan att man ibland passar på att njuta lite.
– I bästa fall har man en tid som hockeyspelare under 15–20 år. Sedan är det slut, så njut när du fortfarande har den möjligheten, avslutar Christian ”Fimpen” Eklund. 


TV: Veckans SHL-lag #8

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL