Emil Alba har tagit ännu ett kliv framåt i sin utveckling i Södertälje.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

”Var inte så att jag helt plötsligt fick gudabenådade talanger”

ANNONS

Emil Alba fick ett lyft när han flyttade från Modo till Västervik 2018.
Nu när han har flyttat från Västervik till Södertälje är känslan att han har fått ännu ett lyft i sin utveckling.
– Nu känns det som att jag har hittat någonting och jag har haft en ganska hög lägsta nivå senaste tiden, säger 23-åringen till hockeysverige.se. 

Efter att Emil Alba lämnat Modo säsongen 2017/18 för spel i Västervik har hans utveckling på rinken gått snabbt uppåt. Under sina två säsonger i Västervik svarade han för 15 mål och totalt 38 poäng på 87 matcher. Inför säsongen 2020/21 skrev Alba på för Södertälje. Där har han fått ytterligare en skjuts framåt i sin utveckling. 

– Jag hade ett lite tyngre fjolår jämfört med säsongen innan och ska jag vara ärlig är jag inte alls nöjd med den här försäsongen. Inte lagets heller, säger 23-åringen från Ekerö och fortsätter:
– Det var lite rörigt. Eftersom vi hade några skador och avstängningar blev allting lite ryckigt. Jag kände inte att jag kom riktigt in i allt. Det var även likadant i första fem, sex matcherna i serien.
– Nu känns det som att jag har hittat någonting och jag har haft en ganska hög lägsta nivå senaste tiden. Dessutom har jag fått mer och mer förtroende. Då blir det lättare att spela bra. 

”HANDLAR OM SJÄLVFÖRTROENDE”

Under sina två säsongen med Modo i Hockeyallsvenskan hade Emil Alba ofta en defensiv roll, men med flytten till Västervik fick han en mer offensiv roll, vilket han också trivs med. 

– Min roll förändrades helt och hållet. Jag fick jättemycket förtroende av (Mattias) Karlin och Micke (Johansson) som var där då samtidigt som jag fick spela jättemycket i alla spelformer. Om jag skulle säga det så förändrades jag som spelare på en säsong. Mycket har det att göra med självförtroende.
– Det var inte så att jag helt plötsligt fick gudabenådade talanger utan jag hade det in mig. Det handlar istället om förtroende och självförtroende precis som det är i många fall. 

Vad utvecklade du mest under din tid i Västervik?
– Egentligen allt. Spelet med puck, utan puck… Sedan utvecklades jag mycket på det personliga planet. Jag fick flyttade iväg så jag och tjejen (Lina) fick bo själva i en ny stad. Vi fick uppleva hur det var. Det här betydde mycket för min egen del. 

Tiden i Västervik var viktig för Emil Albas utveckling.Tiden i Västervik var viktig för Emil Albas utveckling.Foto: Ronnie Rönnkvist

Upplevde du att också att du tog steg offensivt i din utveckling under dina säsonger i Västervik?
– Ja, absolut. Jag gillar inte att bara prata om poäng, men om jag tittar på poängskörden så var den första säsongen i Västervik tre gånger så hög som säsongen innan i Modo. Det är väl också ett kvitto på någonting även om jag inte bara värdesätter poäng, säger Emil Alba som ser tillbaka med glädje på tiden i Västervik.
– Jag trivdes jättebra under båda mina säsonger där. Det var en jättebra tid för både mig och min sambo. 

”VILLE UTMANA MIG SJÄLV”

Inför säsongen 2020/21 valde Alba att ändå lämna Västervik för spel med Södertälje. 

– Jag ville utmana mig själv, men också att få träna med ett lag en hel sommar. Jag kände att min fysik är något jag verkligen vill bygga på för att ta nästa kliv. Det var en viktig del i valet.
– Framförallt visste jag också att vi skulle få ett bra lag så jag kan höja mig genom den konkurrens som är i laget. Även att verkligen vara med och utmana som lag var något som gjorde att jag valde att spela med Södertälje. 

Givetvis spelade närheten till Ekerö och Stockholm in då han valde spel i Södertälje. 

– Jag har inte bott hemma sedan jag var ungefär 15 ”bast” och såklart är det kul att ha nära till familjen. Sedan har det varit lite speciellt med Coronan och allt, att man inte ska umgås med alla och så vidare. Men absolut är det kul att vara hemma i Stockholm igen.

Om vi ser till det Södertälje du kommit till, hur ser du på din roll där?
– Jag skulle säga att den är lite allround. Jag får spela ”PP” och mycket fem mot fem. Som jag sa var det ryckigt i början, men jag spelar mitt spel och tycker att jag nu på slutet bidragit. Det känns som att, med tanke på att laget går bra, det är något som jag måste göra bra, säger Emil Alba med skratt. 

Emil Alba och Södertälje har gått riktigt bra på sistone.Emil Alba och Södertälje har gått riktigt bra på sistone.Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

”VI ÄR ETT RUGGIGT TALANGFULLT LAG”

Vad är det som gör att Södertälje idag är ett topplag i Hockeyallsvenskan?
– Först och främst är vi ett ruggigt talangfullt lag. Sedan har vi fått bitarna på plats med det här att göra jobbet varje dag. Vi pratar mycket om vad som tagit oss hit nu då vi vunnit några matcher i rad.
– Det är inte bara vår talang som tagit oss hit utan vi har även jobbat som ett lag och gjort rätt saker över tid. Annars kan man vara bra en stund för att sedan dippa, men vi pratar mycket om att komma till jobbet varje dag. Det tror jag har en stor del i det. Nu är det långt kvar på säsongen så vi ska inte säga för mycket ännu.
– Jag tycker också att det känns som vi har en väldigt bra grupp. Det kände jag redan under sommarträningen. Man kommer inte heller speciellt långt om man inte har en bra grupp. 

Vad hoppas du själv tillföra den här gruppen så ni kanske kan ta er hela vägen till SHL-kval?
– Som jag ser mig själv är jag en lagspelare. Jag vill hjälpa laget på dom sätt jag kan, genom göra mål, blocka skott och sprida en bra energi. Det är lite så jag försöker vara. Jag vill helt enkelt bidra till att vi ska vinna, avslutar Emil Alba.


TV: Throwback – Jonathan Dahlén draftad av Ottawa 2016

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL