Får diktaturen Aleksandr Lukasjenko hålla hockey-VM i Belarus – trots allt?
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

"Tusentals människor har blivit misshandlade, torterade och skadade"

ANNONS

21 maj nästa år ska hockey-VM inledas i Belarus huvudstad Minsk, ett land och en stad fylld av kontroverser och konflikter efter sensommarens val. För hockeysverige.se berättar en journalist från Belarus om den obehagliga situationen i hemlandet – och varför det vore fel att låta VM spelas där.
– Det skulle vara ett bevis på stöd för Lukasjenko, hans regim och allt han står för, säger journalisten.

Hockey-VM planeras att spelas i Lettland och Belarus i slutet av maj. Just Belarus genomgick i augusti ett val där diktatorn Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna, något som kritiserats starkt för att vara uppgjort. Stora protester har tagit plats runt om i landet och demonstranterna har mött hårt motstånd från polisväsendet. Videoklipp visar till och med polis som skjuter med skarp ammunition mot demonstranterna. 

Är det hållbart att ens åka på ett hockey-VM i ett land som så uppenbart har problem med mänskliga rättigheter? IIHF och dess ordförande René Fasel svarar fåordigt om det. Det svenska hockeyförbundet har uttryckt sin oro för att delta men inget beslut har ännu tagits i frågan.

För någon vecka sedan fick undertecknad kontakt med en journalist inifrån Belarus. På grund av risken för reprimander från regimen kommer journalisten i fråga att vara anonym i den här intervjun. Hen ville dela med sig av sin oro om ett hockey-VM skulle äga rum i landet.

Hur ser ni sportjournalister på situationen med VM och det politiska läget i Belarus?
– Jag kan inte tala för mina kollegor, men jag tror de flesta håller med mig. Jag tycker inte att VM ska hållas i Belarus. Här är några av anledningarna:
– Den första, och kanske huvudanledningen till att VM inte ska hållas i Belarus är för att det skulle vara ett bevis på stöd för Lukasjenko, hans regim och allt han står för. Det är vida känt att han gillar hockey så han kommer att använda mästerskapet för att försöka återställa sin egen image och diktaturens. Alla stora sporthändelser hjälper ett lands image, men i fallet med Belarus så hade allt varit en stor lögn.

– En annan anledning är att Belarus har det tufft just nu. Vi har haft tiotusentals arrester kopplat till politik, tusentals människor har blivit misshandlade, torterade och skadade. Vissa har dött. Människor blir åtalade för sin politiska syn. Exempelvis, skriver du under ett öppet brev kan du få sparken från ditt jobb. Även idrottare har blivit åtalade. Många av dem har uttryckt sin ärliga åsikt och valet och våldet. De har nu blivit sparkade och exkluderade från landslag. Hur kan hockeyspelare tävla i ett VM medan idrottare från Belarus lider enbart för att de berättar sin åsikt? Jag tycker att det borde vara någon slags solidaritet mellan idrottare, eller helt enkelt bara mänsklig solidaritet för folket som lider här.

– VM borde vara en högtid för alla. Jag minns hur VM var i Minsk 2014. Det var ett fantastiskt event och en strålande turnering som gjorde många människor glada. Nu är allt förändrat. Människorna i Belarus har problem att lösa. Många av oss har vänner som är fängslade, många blir förföljda och även de som stöttar Aleksandr Lukasjenko känner att något hemskt är på väg att hända. Samhället är delat och människor pratar till och med om risken för inbördeskrig. Sedan är det också en pandemi som vi i Belarus inte tog på allvar i början. Vi har fortfarande väldigt lite information om hur illa situationen med covid-19 faktiskt är här. Vi är ett land i kris.

Vi har hört rykten om att Belarus hockeyförbunds ordförande Dmitrij Baskov varit vittne till mordet på konstnären Raman Bandarenka. Vad finns det för bevis?
– Det finns många bevis. Först och främst är det vittnen som kan bekräfta det. Det finns även ljudinspelningar med en person som låter väldigt likt Dmitrij Baskov där personen pratar om mordet som om han var där. Det finns också obekräftade uppgifter på att Dmitrij Baskovs telefon har befunnit sig på platsen under tiden mordet begicks. 

IIHF-presidenten René Fasel och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko under VM i Minsk 2014.IIHF-presidenten René Fasel och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko under VM i Minsk 2014.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Vad är kopplingen mellan Dmitrij Baskov och diktatorn Aleksandr Lukasjenko?
– Det finns några kopplingar. Den första är att Dmitrij Baskov var hockeytränare åt Lukasjenkos yngsta son. Baskov är också huvudtränare för ett amatörlag där Lukasjenko spelar med några före detta spelare. Som jag sa innan, Lukasjenko är ett stort hockeyfan så många spelare från Belarus är kopplade till honom på något sätt. Baskov är en stor anhängare till Lukasjenko. Före valet skrev han ett öppet brev där han visade sitt stöd för ledningen i Belarus. Han har också varit delaktig i möten där han stöttat presidenten.

Ser du en koppling mellan diktaturen och världsmästerskapet?
– Självklart. De använder det som ett propagandavapen. De vill rikta uppmärksamheten bort från kampen mot mänskliga rättigheter och visa att ledningen i Belarus kan göra mer än att misshandla människor på gatan. Så hockeyvärlden måste bestämma sig vad som är viktigast. Förmågan att anordna ett VM – eller förmågan att säkra mänskliga rättigheter.

Är du förvånad att IIHF inte har tagit beslutet att flytta turneringen?
– Många hoppas att det ska flyttas, så det finns många missnöjda här. Vi väntade oss ett beslut 18 eller 19 november men som jag förstod det ville IIHF avvakta och granska situationen. Det känns märkligt att det tar sån lång tid för ett beslut. Jag hoppas att IIHF lyckas ta beslutet i tid så att mästerskapet inte blir alltför försenat. Jag är rätt för att det kommer ta för lång tid så att det inte finns så många länder som har möjlighet att erbjuda sig att vara värdar. Då blir det kanske bara Kanada och Ryssland. Jag hoppas inte att det händer. Det var rykten om att Ryssland ska vara värdar tillsammans med Lettland. Men de länderna hatar varandra och jag tror inte att det lettiska samhället kan acceptera ett sådant samarbete med Ryssland. Så den situationen känns tuff.


TV: Ur arkivet – här vinner Finland VM-guld

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga