Sök
Foto: Bildbyrån
Svenska Ishockeyförbundet

"90 procent av alla regeländringar kommer på SHL:s eller allsvenskans initiativ"

Svensk hockeys regelverk har hamnat i fokus senaste veckan. Bra, tycker Svenska ishockeyförbundets domarchef Joel Hansson, som dock vill korrigera en del missuppfattningar som dykt upp i debatten.
– Det är ägarna av ligorna som bestämmer det mesta utifrån hur de vill utveckla sin produkt sportsligt och kommersiellt. Inte förbundet eller domarna, säger han till hockeysverige.se.

Debatten om det svenska regelverket blossade upp rejält under den gångna veckan. Mycket till en följd av den omdiskuterade tackling som Örebros Emil Larsson delade ut på Oskarshamns Oscar Sundh förra lördagen.

Under tisdagen gjorde sedan Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ett inspel i debatten där han uttryckte viss frustration över bristen på fysiskt spel i svensk ishockey, något som enligt honom gjort det svårare för SHL-spelarna att hävda sig i de internationella turneringarna.

– Jag tycker nu, att på det sättet som vi bedömer situationer i Sverige, att vi håller på att ta bort det. Jag gillar inte det. Jag vill ha tillbaka det mentala spelet som det fysiska spelet ger i matcherna. Vi är påväg bort från det i svensk ishockey, menade han i en intervju med C Mores Niklas Wikegård.

Här på hockeysverige.se skrev även Szymon Szemberg, vd för den europeiska klubblagsalliansen E.H.C. en gästkrönika där han påpekade att det borde ligga i svensk ishockeys bästa intresse att skapa ett eget regelverk för de professionella ligorna och ha ett annat för de icke-professionella.

"Det finns egentligen bara två vägar att gå; antingen bestämma att elithockeyn i professionell tappning i även fortsättningen ska vara ett fysiskt spel med open ice-tacklingar och därmed med vissa medföljande risker eller att landa i att andra hänsyn väger över och att framtidens hockey ska ha en annan karaktär", skrev Szemberg bland annat.

MISSUPPFATTNINGAR

En som följt den här debatten med intresse är Joel Hansson, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundets. Han välkomnar en diskussioner kring regelverk och bedömningar, men är besviken över de missuppfattningar som han anser finns i den rådande debatten kring svensk ishockey och dess regelverk.

För det första: det är till stor del redan SHL och Hockeyallsvenskan som styr hur den svenska regelboken ser ut, poängterar han.

– Den här synen på att bredden eller massan styr över regelboken stämmer inte överens med verkligheten. Jag skulle säga att 90 procent av alla regelförändringar vi genomför kommer på SHL:s eller Hockeyallsvenskans initiativ. Är det någon som sitter på makten att göra förändringar är det sportcheferna i de ligor, för det är deras förslag som får genomslagskraft.

Inte heller domarna eller de domaransvariga sitter på speciellt mycket makt i den processen.

– Det domare gör i det här är att skriva ned texterna på hur man ska göra reglerna tillämpningsbara, men allt från hur man vill agera runt spelförstörande moment till tacklingar och hur man vill att disciplinnämnden ska bestraffa olika regelöverträdelser, det kommer från föreningarna. Det är ingenting som hockeyförbundet eller domare drivit på. Det är ägarna av ligorna som bestämmer det mesta utifrån hur de vill utveckla sin produkt sportsligt och kommersiellt.

Mathias Bromé.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

JOBBAR AKTIVT MED "EN DEFINITION"

Så sent som i onsdags hade ishockeyförbundet, på beställning av SHL, ett möte där man lyfte frågan om regelverk och tolkningar kring tacklingar till en följd av den senaste tidens omdebatterade smällar i ligan.

– Det blir lite missvisande när folk tror att vi sitter och rullar tummar. Här lyckades vi samla ihop alla och göra ett riktat inslag mot problematiken inom loppet av 48 timmar.

Hur gestaltade det sig?
– Vi har haft ett antal situationer i framför allt SHL med late hit och charging där folk har slängt sig med begrepp som "blindside" och "open ice-tacklingar". Det vi behövde göra var att förtydliga vad det innebär, för tacklad och tacklande spelare samt för domare. Att hitta en definition som gör det möjligt att lättare kategorisera tacklingarna utifrån åkriktning och hur smällen tar. Det är jättesvåra frågor där det inte går att prata om saker i svart eller vitt. Det handlar om att skapa en så säker hockey som bara är möjligt och att utbilda spelare på bästa sätt för att bidra till att göra sporten säkrare. Sedan kommer det alltid att finnas en skaderisk i hockey hur vi än vrider och vänder på det, men man kan fortfarande ha en positiv utveckling hos spelarna.

Joel Hansson skulle samtidigt önska sig lite mer engagemang i regelfrågor hela vägen från ax till limpa.

– Jag upplever att många blir väldigt intresserade av regler när något går snett. Det är synd att spelare och ledare med den kompetens de besitter inte visar samma engagemang i uppbyggnaden av samma regler. Det är något vi skulle ta emot med öppna armar. 

NHL – INTE IIHF – NÄRMASTE PARTNERN

När det gäller debatten kring svensk kontra internationell ishockey vill Joel Hansson klargöra att man inte alls sväljer allt som kommer från Internationella ishockeyförbundet med hull och hår. 

– Tittar man på IIHF:s regler så är vi rätt många länder och ligor som frångått många av reglerna, just för att de är till för internationell breddidrott. Där känner vi i Sverige tillsammans med många andra länder och stora ligor som KHL, Liiga schweiziska och tjeckiska ligan att vi ska fokusera på hur reglerna ska se ut på toppnivån. Vad i regelverket är anpassar för högsta nivån och vad är anpassat för breddnivån?

Och vad kan det konkret sett vara?
– Ett exempel är att IIHF härom året införde 2+10 minuter för boarding. Det är en sådan regel som säkert är bra för att förebygga skador och trista incidenter på lägre nivåer, men i Sverige och andra länder där hockeyn har kommit längre skulle det vara förödande att införa den sortens regel. Här ser man knappt boarding längre.
– Det man måste minnas är att IIHF:s regelverk täcker otroligt mycket hockey, ett större spann än vi har internt i Sverige, med alla internationella turneringar på lägre nivåer och uppåt. Det skulle inte passa oss att anamma allt och därför gör vi det inte heller. 

Tvärtom är NHL den främsta samarbetspartnern man har just nu när det kommer till utbyte och utveckling.

– Vi har under de senaste åren suttit i ett forum med IIHF, NHL och alla större ligor och förbund där vi gemensamt försöker skapa regelverk med samma struktur. Här följer vi snarare NHL än IIHF och de tar även in input från oss. NHL har exempelvis visat stort intresse för våra offsidebedömningar och hur vi jobbar där. Så det finns ett givande och tagande där.

Vad kommer det här att leda till på sikt?
– Förhoppningen från arbetsgruppen är att man kan hitta större gemenskap i hur man tolkar reglerna, skapa en samsyn och internationellt ha en likriktning kopplad mot elitverksamhet. Det är superkul att IIHF skapar bra förutsättningar för elitverksamhet. NHL är givetvis en jätteviktig faktor i det här också. Om de ska skicka sina spelare till OS måste de känna sig trygga i att reglerna är lika, att det finns en igenkänningsfaktor i hur man spelar hockey. 


TV: Veckans SHL-lag #7

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten