Emil Lundberg.
Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån
Intervju

”Första matchen som det blev officiellt åkte jag på matchstraff för snack”

Inför årets säsong valde Emil Lundberg att skriva på for Vita Hästen efter den snöpliga avslutningen i Björklöven. I Norrköping har han återförenats med Tony Zabel, fått förtroendet som lagkapten, gjort en poäng per match och oväntat fått spela med en av sina bästa vänner igen.
– Jag ska vara en spelare som gör poäng i vårt lag så det är skönt att det har gått så pass bra i början, säger han till hockeysverige.se.

– Man läste något virus i Kina som man knappt brydde sig om. Två veckor senare började ligor ställas in i Europa och någon vecka senare var det klappat och klart. Vi spelade inför fullsatta läktare i Umeå på en tisdag och på torsdagen var det tomt i Örnsköldsvik, sedan var det godnatt.

– Jag hade hoppats på att det gick att lösa på något sätt för det var surt att göra en så bra säsong som vi gjorde med poängrekord och inte få avsluta den.

Det Emil Lundberg pratar om är fjolårssäsongen med Björklöven som fick avbrytas på grund av den rådande coronapandemin. Det som hade kunnat bli ett väldigt roligt avslut i klubben slutade istället väldigt tvärt. Efter säsongen blev det inget nytt kontrakt och han lämnade Umeå för nya äventyr. 

– Det kändes ändå ganska naturligt att lämna där och då och försöka få en nytändning och hitta tillbaka till det spelet som jag vet att jag har i mig.

"HAR NÅGOT NYTT PÅ GÅNG"

Valet föll på Vita Hästen och en stor anledning till det var inte bara närheten till familjen i Nykvarn utan även locktonerna från Norrköpingsklubbens tränare, Tony Zabel. 

– Jag har haft honom som tränare i Djurgården. Tony visade ett intresse av att verkligen vilja ha dit mig och Hästen hade ett bra år innan. De har något nytt på gång här som de försöker bygga upp och en plan som kändes intressant att hoppa på.

Foto: Maxim Thore / Bildbyrån

Det dröjde inte heller länge innan Lundberg fick förfrågan om att bli lagkapten, en roll han inte har varit van vid tidigare.

– Jag har bara varit vikarierande kapten i Björklöven vid någon match så det är väldigt ärofyllt. Det var inget jag hade räknat med eller hört om innan. Jag fick frågan på försäsongen och funderade någon vecka innan jag tackade ja. Jag kände mig ändå mogen att ta det ansvaret. 

Tycker du att du har växer med det ansvaret?

– Både och. Vissa situationer kanske man vill lite för mycket, när det går tyngre i matcherna. Då försöker man kanske göra lite mer än att bara slappna av och vara sig själv. Det är sådana bitar man får försöka jobba med och vara ödmjuk och lära sig. Bara för att man har ett ”C” så går det inte att bli någon annan eller försöka göra lite extra på isen utan ha ett lugn och fortsätta med sin grej. Lite småsaker som man lär sig med tiden.

– Sedan var det ganska roligt, första matchen det blev officiellt så var vi i Västervik för träningsmatch och då fick jag matchstraff för snack. Först en tvåa för slashing, sedan sa jag något och fick en tvåa till och sen typ ”skämtar ni med mig” och fick en tia. Så det var bara in i omklädningsrummet och skämmas. Börja på botten och jobba sig uppåt.

Jobbat sig upp har Lundberg verkligen gjort under hösten. På 16 matcher har han svarat för nio mål och sju assist och har därmed redan tangerat fjolårets poängskörd.

– Det har gått bra. Det är mycket statistik i hockey och man tittar mycket på poäng men det är klart att det ger en boost för självförtroendet när det trillar in poäng. Jag ska vara en spelare som gör poäng i vårt lag så det är skönt att det har gått så pass bra i början.

– Jag har levererat tidigare i den här ligan så det gäller bara att fortsätta och tro på sig själv och hoppas att det kan fortsätta hela säsongen. Sedan tror jag ju inte att det kommer räcka till någon poängligavinst eller så utan jag försöker mest bara jobba hårt och bidra till laget på det sätt som jag är bra på.

Har du känt att det har funnits mer att få ut offensivt än de dryga 20-25 poäng som du gjort tidigare?

– Första året i Björklöven bevisade jag för mig själv att jag hade tagit klivet. Då var jag i toppen (25 poäng på 33 matcher) innan jag lämnade för SHL under säsongen. Jag har vetat att jag kan men jag ser mig själv som en tvåvägsspelare som jobbar hårt i båda ändarna av planen. Självklart har jag alltid trott och hoppats att det ska lossna mer offensivt för jag tror i alla fall att jag har det i mig så det är skönt att bevisa för folk att jag kan.

"BÖRJADE RULLA IN NHL-LÅN"

Under hösten har han dessutom haft möjlighet att få spela med en av sina absolut bästa vänner, Marcus Sörensen. En spelare som han själv var med och plockade in till klubben. 

– Vi har varit polare sedan 14-15 årsåldern och spelade även ihop i tre, fyra år i Djurgården. Vi känner varandra väldigt bra och tränar tillsammans på somrarna.

– Sedan när jag såg att det började rulla in NHL-lån till ligan så hörde jag av mig och frågade om han var sugen. Han spelade ju inte slutspel i NHL så han hade inte spelat på länge. På den vägen var det och det tog sin lilla tid med allt som behöva fixas men sedan dök han upp.

Lundberg och Sörensen tog upp Djurgården till SHL.Lundberg och Sörensen tog upp Djurgården till SHL.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Hur roligt har det varit att spela tillsammans?

– Personligen var det väldigt roligt att få spela med en av sina närmaste vänner igen, som man förmodligen aldrig skulle göra något mer. Jag har spelat mycket med honom och det känns som att vi hittar varandra bra på isen och vi vågar ställa krav på varandra, säger Lundberg och fortsätter:

– Det har varit kul att se honom göra sin grej. Jag har alltid vetat att han har varit bra men att han skulle ha tagit sådana kliv, det är imponerande. Framförallt hans sargspel, hur bra han är på att täcka puck och komma ur hörnen med fart. Sådana småsaker som han har tagit till nästa nivå. Skridskoåkning och händer har han alltid haft men nu har han adderat ett närkmap- och sarsgpel som är imponerande att se. Det var kul så länge det varade.

"FLER MÅSTE KLIVA FRAM"

Precis som många allsvenska lag har Vita Hästen haft NHL-lån i truppen. Nu har däremot alla tre, Sörensen, Simon Holmström och William Lagesson lämnat laget. Helt klart en omställning för truppen men Lundberg hoppas mer på att man har tagit lärdom av spelarna än att det ska ge en negativ effekt.

– Innan vi gick in i säsongen så hade vi ju inte räknat med någon av dem. Men det är klart att när de kommer in och höjer oss som lag så blir det en omställning när de lämnar. Fler måste kliva fram och höja sitt spel.

– Det gäller att vi som lag höjer oss på andra plan. Vi ska lära oss av de som varit här och hjälpt oss och försöka förbättra spelet. Nu är det vi andra som ska göra det resten av säsongen.

Vad tror du om era chanser att ta klivet upp till SHL?

– Nu är det två lag som har stuckit iväg och Södertälje är med där också men med fler matcher spelade. Annars är det så pass jämnt så kan man hitta en jämnhet och ta några vinster i rad så kommer man vara med där uppe och kriga om det. 

– I ett slutspel så är det det lag med bäst form inför som kommer att ta det. Jag ser det som väldigt öppet i år och det gäller att hitta en jämnhet i prestationen och någonstans toppa det i slutet. Alla möjligheter finns, så jämnt är det i allsvenskan. Det gäller att ta en match i taget och vara ödmjuk för det finns inga lätta matcher i den här ligan.

Foto: Maxim Thore / Bildbyrån

Lundberg har tidigare varit med och spelat upp Djurgården till SHL och vet vad som krävs. Han har också spelat fyra säsonger i ligan, två med Djurgården och två med Karlskrona. Skulle det inte bli något avancemang denna säsong kanske ändå chansen till SHL-spel dyker upp igen, framförallt om poängen fortsätter att trilla in.

– Ja du, man blir inte yngre och vet inte riktigt hur SHL-lagen tänker. Det är klart att jag är öppen för det och vill spela på så hög nivå som möjligt. Personligen känner jag att jag håller för det men sedan gäller det ju att få chansen.

– Men det är ingenting jag tänker på. Jag trivs väldigt bra i Hästen och känner att jag bidrar. Jag tycker ändå att jag har tagit min hockey till en bättre nivå och jag har visat att jag kan leverera i båda ändarna av isen. Jag är ödmjuk inför situationen och vet att det kan vända fort. Jag tar en match i taget nu, försöker göra det så bra som möjligt och vill få oss att vinna fler matcher, avslutar han.


TV: Så hamnade Fabian Zetterlund i AIK

Matchrapporter: Efter fem raka segrar i Hockeyallsvenskan tog vinstsviten slut för Kristianstad Modo ny serieledare efter 4-1 mot Vita Hästen Seger för VIK Hockey på hemmaplan mot Vita Hästen Ryck i sista perioden avgjorde för Västervik hemma mot Vita Hästen Vita Hästen ryckte i sista perioden och vann mot Tingsryd

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten