Emil Lundberg.
Foto: Erik Mårtensson / Bildbyrån
Intervju

”Första matchen som det blev officiellt åkte jag på matchstraff för snack”

ANNONS

Inför årets säsong valde Emil Lundberg att skriva på for Vita Hästen efter den snöpliga avslutningen i Björklöven. I Norrköping har han återförenats med Tony Zabel, fått förtroendet som lagkapten, gjort en poäng per match och oväntat fått spela med en av sina bästa vänner igen.
– Jag ska vara en spelare som gör poäng i vårt lag så det är skönt att det har gått så pass bra i början, säger han till hockeysverige.se.

– Man läste något virus i Kina som man knappt brydde sig om. Två veckor senare började ligor ställas in i Europa och någon vecka senare var det klappat och klart. Vi spelade inför fullsatta läktare i Umeå på en tisdag och på torsdagen var det tomt i Örnsköldsvik, sedan var det godnatt.

– Jag hade hoppats på att det gick att lösa på något sätt för det var surt att göra en så bra säsong som vi gjorde med poängrekord och inte få avsluta den.

Det Emil Lundberg pratar om är fjolårssäsongen med Björklöven som fick avbrytas på grund av den rådande coronapandemin. Det som hade kunnat bli ett väldigt roligt avslut i klubben slutade istället väldigt tvärt. Efter säsongen blev det inget nytt kontrakt och han lämnade Umeå för nya äventyr. 

– Det kändes ändå ganska naturligt att lämna där och då och försöka få en nytändning och hitta tillbaka till det spelet som jag vet att jag har i mig.

"HAR NÅGOT NYTT PÅ GÅNG"

Valet föll på Vita Hästen och en stor anledning till det var inte bara närheten till familjen i Nykvarn utan även locktonerna från Norrköpingsklubbens tränare, Tony Zabel. 

– Jag har haft honom som tränare i Djurgården. Tony visade ett intresse av att verkligen vilja ha dit mig och Hästen hade ett bra år innan. De har något nytt på gång här som de försöker bygga upp och en plan som kändes intressant att hoppa på.

Foto: Maxim Thore / Bildbyrån

Det dröjde inte heller länge innan Lundberg fick förfrågan om att bli lagkapten, en roll han inte har varit van vid tidigare.

– Jag har bara varit vikarierande kapten i Björklöven vid någon match så det är väldigt ärofyllt. Det var inget jag hade räknat med eller hört om innan. Jag fick frågan på försäsongen och funderade någon vecka innan jag tackade ja. Jag kände mig ändå mogen att ta det ansvaret. 

Tycker du att du har växer med det ansvaret?

– Både och. Vissa situationer kanske man vill lite för mycket, när det går tyngre i matcherna. Då försöker man kanske göra lite mer än att bara slappna av och vara sig själv. Det är sådana bitar man får försöka jobba med och vara ödmjuk och lära sig. Bara för att man har ett ”C” så går det inte att bli någon annan eller försöka göra lite extra på isen utan ha ett lugn och fortsätta med sin grej. Lite småsaker som man lär sig med tiden.

– Sedan var det ganska roligt, första matchen det blev officiellt så var vi i Västervik för träningsmatch och då fick jag matchstraff för snack. Först en tvåa för slashing, sedan sa jag något och fick en tvåa till och sen typ ”skämtar ni med mig” och fick en tia. Så det var bara in i omklädningsrummet och skämmas. Börja på botten och jobba sig uppåt.

Jobbat sig upp har Lundberg verkligen gjort under hösten. På 16 matcher har han svarat för nio mål och sju assist och har därmed redan tangerat fjolårets poängskörd.

– Det har gått bra. Det är mycket statistik i hockey och man tittar mycket på poäng men det är klart att det ger en boost för självförtroendet när det trillar in poäng. Jag ska vara en spelare som gör poäng i vårt lag så det är skönt att det har gått så pass bra i början.

– Jag har levererat tidigare i den här ligan så det gäller bara att fortsätta och tro på sig själv och hoppas att det kan fortsätta hela säsongen. Sedan tror jag ju inte att det kommer räcka till någon poängligavinst eller så utan jag försöker mest bara jobba hårt och bidra till laget på det sätt som jag är bra på.

Har du känt att det har funnits mer att få ut offensivt än de dryga 20-25 poäng som du gjort tidigare?

– Första året i Björklöven bevisade jag för mig själv att jag hade tagit klivet. Då var jag i toppen (25 poäng på 33 matcher) innan jag lämnade för SHL under säsongen. Jag har vetat att jag kan men jag ser mig själv som en tvåvägsspelare som jobbar hårt i båda ändarna av planen. Självklart har jag alltid trott och hoppats att det ska lossna mer offensivt för jag tror i alla fall att jag har det i mig så det är skönt att bevisa för folk att jag kan.

"BÖRJADE RULLA IN NHL-LÅN"

Under hösten har han dessutom haft möjlighet att få spela med en av sina absolut bästa vänner, Marcus Sörensen. En spelare som han själv var med och plockade in till klubben. 

– Vi har varit polare sedan 14-15 årsåldern och spelade även ihop i tre, fyra år i Djurgården. Vi känner varandra väldigt bra och tränar tillsammans på somrarna.

– Sedan när jag såg att det började rulla in NHL-lån till ligan så hörde jag av mig och frågade om han var sugen. Han spelade ju inte slutspel i NHL så han hade inte spelat på länge. På den vägen var det och det tog sin lilla tid med allt som behöva fixas men sedan dök han upp.

Lundberg och Sörensen tog upp Djurgården till SHL.Lundberg och Sörensen tog upp Djurgården till SHL.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Hur roligt har det varit att spela tillsammans?

– Personligen var det väldigt roligt att få spela med en av sina närmaste vänner igen, som man förmodligen aldrig skulle göra något mer. Jag har spelat mycket med honom och det känns som att vi hittar varandra bra på isen och vi vågar ställa krav på varandra, säger Lundberg och fortsätter:

– Det har varit kul att se honom göra sin grej. Jag har alltid vetat att han har varit bra men att han skulle ha tagit sådana kliv, det är imponerande. Framförallt hans sargspel, hur bra han är på att täcka puck och komma ur hörnen med fart. Sådana småsaker som han har tagit till nästa nivå. Skridskoåkning och händer har han alltid haft men nu har han adderat ett närkmap- och sarsgpel som är imponerande att se. Det var kul så länge det varade.

"FLER MÅSTE KLIVA FRAM"

Precis som många allsvenska lag har Vita Hästen haft NHL-lån i truppen. Nu har däremot alla tre, Sörensen, Simon Holmström och William Lagesson lämnat laget. Helt klart en omställning för truppen men Lundberg hoppas mer på att man har tagit lärdom av spelarna än att det ska ge en negativ effekt.

– Innan vi gick in i säsongen så hade vi ju inte räknat med någon av dem. Men det är klart att när de kommer in och höjer oss som lag så blir det en omställning när de lämnar. Fler måste kliva fram och höja sitt spel.

– Det gäller att vi som lag höjer oss på andra plan. Vi ska lära oss av de som varit här och hjälpt oss och försöka förbättra spelet. Nu är det vi andra som ska göra det resten av säsongen.

Vad tror du om era chanser att ta klivet upp till SHL?

– Nu är det två lag som har stuckit iväg och Södertälje är med där också men med fler matcher spelade. Annars är det så pass jämnt så kan man hitta en jämnhet och ta några vinster i rad så kommer man vara med där uppe och kriga om det. 

– I ett slutspel så är det det lag med bäst form inför som kommer att ta det. Jag ser det som väldigt öppet i år och det gäller att hitta en jämnhet i prestationen och någonstans toppa det i slutet. Alla möjligheter finns, så jämnt är det i allsvenskan. Det gäller att ta en match i taget och vara ödmjuk för det finns inga lätta matcher i den här ligan.

Foto: Maxim Thore / Bildbyrån

Lundberg har tidigare varit med och spelat upp Djurgården till SHL och vet vad som krävs. Han har också spelat fyra säsonger i ligan, två med Djurgården och två med Karlskrona. Skulle det inte bli något avancemang denna säsong kanske ändå chansen till SHL-spel dyker upp igen, framförallt om poängen fortsätter att trilla in.

– Ja du, man blir inte yngre och vet inte riktigt hur SHL-lagen tänker. Det är klart att jag är öppen för det och vill spela på så hög nivå som möjligt. Personligen känner jag att jag håller för det men sedan gäller det ju att få chansen.

– Men det är ingenting jag tänker på. Jag trivs väldigt bra i Hästen och känner att jag bidrar. Jag tycker ändå att jag har tagit min hockey till en bättre nivå och jag har visat att jag kan leverera i båda ändarna av isen. Jag är ödmjuk inför situationen och vet att det kan vända fort. Jag tar en match i taget nu, försöker göra det så bra som möjligt och vill få oss att vinna fler matcher, avslutar han.


TV: Så hamnade Fabian Zetterlund i AIK

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL