Kristofer Berglund upplevde en händelserik säsong i KHL.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Man insåg snabbt att man har det ganska bra i Sverige"

ANNONS

Det var ett KHL-äventyr som exponerade Kristofer Berglund för en helt ny hockeyvardag. Och tillika ett äventyr som gjorde Brynäsbacken tacksam över hur bra man har det som SHL-spelare.
– Det är inte någon speciellt förlåtande miljö och retoriken är lite hårdare, säger 32-åringen till hockeysverige.se om säsongen i Dinamo Riga.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter drygt 500 SHL-matcher med fyra olika klubbar kände Kristofer Berglund inför förra säsongen att han behövde ett miljöombyte. Det fick han i form av sin första utlandssejour i KHL-klubben Dinamo Riga.

Mer än någonting annat blev året i Lettland en påminnelse om hur bra hockeylivet i Sverige är.

– Det var en upplevelse, säger Brynäsbacken med ett leende när hockeysverige.se ber honom berätta om det turbulenta fjolåret.

Dinamo Riga var KHL:s poängmässigt sett näst sämsta lag i fjol och hade en spelaromsättning som hette duga. Inte mindre än 40 utespelare och sex olika målvakter hann bära klubbens emblem under säsongen. 

– Det var tufft med all ruljans med tränare och spelare. Det är inte någon speciellt förlåtande miljö och retoriken är lite hårdare, men det var jättekul att få prova på små isar, nya ishallar, nya domare och allt så där. Det var en nytändning kan man säga, säger Berglund.

Kristofer Berglund i kamp framför SHL-bekantingen Alexander Salak i Dinamo Rigas kasse under fjolårssäsongen.Kristofer Berglund i kamp framför SHL-bekantingen Alexander Salak i Dinamo Rigas kasse under fjolårssäsongen.Foto: Bildbyrån

SVENSKA LAGKAMRATERNA FICK LÄMNA

När säsongen startade var han en av tre svenskar i laget. Men David Ullström och Jacob Berglund, som också hade värvats till Riga, överlevde knappt en månad i klubben.

– Ullström var väl vår bästa forward och både han och Jacob Berglund gjorde det egentligen jättebra. Men det är politik i det där också. Vi hade torskat mycket och klubben behövde frigöra pengar. Det hade ingenting med prestation att göra. Ullström fick gå så att man kunde lösa en ny målvakt och ta in Alexander Salak. Man kunde få lite för dem på så sätt. Det är så det funkar där.

Vad tar du med dig från det där året?
– Främst att det var roligt – och att man får vara tacksam för livet runt omkring hockeyn här hemma i Sverige och hur organiserat det är här. Där var det så att schemat för nästa dag kom först natten innan, så man kunde aldrig planera saker i förväg. Man insåg snabbt att man har det ganska bra i Sverige, en trygghet i hur dagarna ser ut både för en själv och familjen i och med att man kan planera livet på ett annat sätt här hemma. 

Även om Berglund, utmaningarna i KHL till trots, hade ett roligt år utomlands var tiden mogen att återvända till Sverige. När Brynäs hörde av sig och var intresserade av att värva 32-åringen inför den här säsongen nappade han snabbt.

– Vi skulle ha ett barn till så det var en familjefråga. Sedan är Gävle en jäkligt bra stad och Brynäs en bra organisation, så det kändes jättebra att det blev så här i slutändan.

"HANN INTE BLI SÅ TJOCK"

Efter det resultatmässigt tuffa året i Riga är han också kanske bättre förberedd på att tackla att Brynäs inte levt upp till förväntningarna tidigt på säsongen. Trots gårdagens 1–4-förlust mot Djurgården och en mindre smickrande tolfteplats i tabellen känner han optimism.

– Det har varit bättre sista fem matcherna. Det har funnits en trygghet i det vi har gjort. Och det tycker jag att man ser här ute (mot Djurgården) också. Spelmässigt har det blivit bättre och bättre, men det gäller att sätta dit puckarna också, konstaterar han.


Många spelare upplever att det är en stor spelmässig omställning att komma hem till Sverige efter att ha spelat i KHL. Känner du samma sak?
– Nej, jag var ju bara borta i ett år, så jag hann inte bli så tjock, ler Kristofer Berglund. 
– Jag är van att flytta runt och har haft många tränare och lagkamrater så det är egentligen ingenting nytt med en ny klubb för mig. Det är ett arbete som ska göras, ett pågående projekt.

Vad känner du att du behöver göra för att ta nästa kliv?
– Äh, det är framför allt att inte få utvisningar. Det är väl bara det egentligen. Annars gör jag väl det jag alltid gör därute och försöker fixa det bakåt och få in folk framåt som är bra i offensiv zon.

Brynäs är Kristofer Berglunds femte SHL-klubb efter stopp i Luleå, Färjestad, Växjö och HV71. Brynäs är Kristofer Berglunds femte SHL-klubb efter stopp i Luleå, Färjestad, Växjö och HV71. Foto: Bildbyrån

ÅTERKOMST TILL BJÖRKLÖVEN?

Flytta runt har Berglund onekligen gjort. Brynäs är den tvåfaldige svenske mästarens femte SHL-klubb efter stopp i Luleå, Färjestad, Växjö och inte minst HV71, där han tillbringade fem säsonger i Jönköping. Det är trots det födelsestaden Umeå som är "hemma" för backveteranen.

– Än så länge är det så. Det är där släkten finns och så. Men vi trivdes bra i Jönköping också. Vi fick många vänner där, var i den delen av livet att vi fick barn och så. Men jag skulle säga att Umeå fortfarande räknas som hemma.

Han har inte spelat i moderklubben Björklöven sedan 2008, men medger att det funnits tankar på att en dag återvända.

– Ja, det har det väl gjort. Det har varit några gånger när kontraktet har gått ut när man har tänkt på det, men det har aldrig blivit av.

Skulle det krävas att de spelar i SHL för att det skulle vara intressant?
– Nja, alltså... Det känns ändå som man har lagt ned så mycket tid och att jag har ganska mycket kräm kvar. Jag känner mig inte gammal och när man ändå är i svängen vill man spela på högsta nivån och försöka ta SM-guld. Vi får se i framtiden helt enkelt, avslutar Kristofer Berglund som har kontrakt med Brynäs i ytterligare en säsong.


TV: Veckans SHL-lag #7

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL