Marcus Sörensen ska nu återvända till San Jose efter tiden i Vita Hästen.
Foto: Bildbyrån/USA TODAY Sports
Intervju

”Hade självklart velat spela för Djurgården”

ANNONS

Efter att ha dominerat i Hockeyallsvenskan lämnar nu Marcus Sörensen Vita Hästen och återvänder till San Jose Sharks. 
För hockeysverige.se berättar 28-åringen nu att han egentligen hellre hade blivit utlånad till Djurgården i stället för Hockeyallsvenskan.
– Det hade varit jättekul att få komma hem till Djurgården och ge tillbaka lite till dom, säger Sörensen. 

Marcus Sörensen har så här långt varit Hockeyallsvenskans poängstarkaste spelare. Med elva mål och totalt 24 poäng på 14 matcher toppar han poängligan tre poäng före BIK Karlskogas Gustaf Thorell. När Vita Hästen ikväll möter Tingsryd finns inte längre Sörensen med i laget då kontraktet gått ut med Norrköpingsklubben och han blivit kallad till tjänstgöring i sin NHL-klubb, San José Sharks.

När hockeysverige.se får en intervju med Marcus Sörensen är han på väg upp mot Södertäljetrakten där han bor. Han berättar att han ser tillbaka på tiden i Vita Hästen med glädje. 

– Tiden där har varit lärorik och det har varit nyttigt att spela matcher. Senaste matchen innan var i mitten på mars så det är främst just matchdelen som varit nyttig för mig. Att komma in i det med tajming och allt vad det innebär, berättar Marcus Sörensen som är mycket glad över bemötandet från klubben.
– Vita Hästen har tagit hand om mig jättebra och behandlat mig väl. Det har inte varit några problem alls från dag ett. Allt har flutit på jättebra. Jag är jättenöjd och tacksam. 

FICK SPELA MOT BARNDOMSKOMPISEN

Du nämner själv värdet av att få spela hockey igen, kan du utveckla det och vad det betyder för dig framåt?
– Vi får se i vinter vad det gett mig att spela dom här en och en halv månaderna. Att inte spela hockey på så många månader och sedan komma över dit, det blir som att komma tillbaka efter en långtidsskada. Då skulle det bli tuffare att komma in i allt snabbare.
– Jag hoppas att då jag kommer dit kan gasa på från första dagen. Vi får, som sagt var, se i vinter, men här och nu tror jag att det varit ett bra val. 

Om du blickar tillbaka på din korta tid i Vita Hästen, vilket är ditt starkaste minne från den?
– Oj… Mitt starkaste minne är att få komma dit, träna hårt varje dag och spela matcher med ett lag. Det är också vad som är kul och anledningen till att jag spelar hockey.
– Det är en lagsport och då är det inte kul att sitta hemma, träna själv och sådana saker. Det är också vad jag tar med mig. Att dessutom få spela med (Emil) Lundberg igen var jättekul.
– Om jag ska lyfta fram någon match är det då vi mötte Modo hemma (vinst 7-0) då jag fick spela mot en av mina närmsta barndomsvänner, Patrik Karlkvist

Senast Marcus Sörensen spelade i Hockeyallsvenskan var med Djurgården säsongen 2013/14 och han är imponerad över vilken hög nivå ligan håller idag. 

– Nivå är bra även om det är lite annorlunda mot vad jag är van vid. Många lag i svensk hockey inriktar sig lite mer på försvarsspel, styrspel och lite sådana saker. Det har jag inte riktigt spelat under senaste fyra säsongerna. Det blev en omställning i sig.
– Det är jätteskickliga spelare i hela ligan och jag tror att gapet mellan SHL och Hockeyallsvenskan är väldigt litet. Många som spelar i Hockeyallsvenskan skulle även kunna spela i SHL. 

Marcus Sörensen hade gärna återvänt till Djurgården. Marcus Sörensen hade gärna återvänt till Djurgården. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

”HADE VARIT JÄTTEKUL ATT KOMMA HEM TILL DIF”

28-åringen är också lite besviken över att han och övriga svenska NHL-spelare inte kunde få möjligheten att inleda säsongen i SHL. 

– Ja, jag tycker det är tråkigt. Jag vill såklart spela på en så hög nivå som möjligt. Sedan hade jag självklart velat spela för Djurgården i den ålder jag är i nu.
– Jag tycker själv att jag är i en bra ålder och kan leverera samtidigt som det är en bra tid i min karriär. Det hade varit jättekul att få komma hem till Djurgården och ge tillbaka lite till dom. 

Marcus Sörensen svarade senaste säsongen för sju mål och totalt 18 poäng på 66 matcher för San José i NHL. En säsong han själv inte är riktigt nöjd med. 

– Min säsong var lite upp och ner precis som lagets. Det var inte någon jättesäsong från lagets sida, men det var som det var. För mig är glömt och jag har redan påbörjat en ny säsong även om den inte är påbörjad där borta.
– Jag tittar bara framåt och förhoppningsvis kan väldigt långt med det lag vi har idag. 

Vilka förväntningar har du på din egen och lagets säsong?
– Mitt personliga mål är att få vinna Stanley Cup. Det går hand i hand med lagets. Vi har ett väldigt bra lag. Jag tror att den här sommaren varit nyttig för många i laget för att komma med en stor revanschlust inför nästa säsong.
– Jag tror vi har goda chanser att gå långt. En bra start kommer att bli viktig. 

När åker du över till USA igen?
– Så fort jag får besked om vilket datum som gäller för campen vet jag när jag kommer åka över. Just nu är det inte klart. 


TV: Så hamnade Fabian Zetterlund i AIK

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL