Jonathan Johnson håller på att växa in i SHL-kostymen.
Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson
SHL

"Känns bara som en tidsfråga innan det börjar lossna"

Han satte allsvenskt poängrekord under sin sagolika säsong med Modo i fjol. Omställningen till spel i SHL har varit stor, men efter en dust med covid-19 tror Jonathan Johnson att han är på väg att hitta formen som gjorde honom så framgångsrik förra året.
– Jag känner ändå att jag kommer in i det mer och mer, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Med 79 poäng på 52 matcher blev Jonathan Johnson inte bara Hockeyallsvenskans poängkung förra säsongen. Den dåvarande Modo-centern blev även historisk som den spelare som gjort flest poäng under en och samma säsong i den svenska andraligan. 

Tillsammans med Patrik Karlkvist och Adam Tambellini bildade 27-åringen en av de mest fruktade kedjor som allsvenskan skådat. Trion noterades gemensamt för 210 poäng – innan pandemin slog till och avbröt säsongen och den allsvenska finalen som Modo och Björklöven påbörjat.

För Johnsons del innebar framgången i alla fall en efterlängtad chans till spel i SHL. I mars skrev han ett tvåårskontrakt med Skellefteå AIK och tidigt i höstas debuterade han för klubben. Inför den här säsongen var han bara bokförd för 15  SHL-matcher med Frölunda tidigt i karriären. Utöver det har det bara handlat om spel i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Trots poängexplosionen i Modo förra säsongen har omställningen till SHL varit stor. Hittills har Jonathan Johnson – son till tidigare elitseriestjärnan Jonas Johnson och äldre bror till NHL-forwarden Andreas Johnsson – svarat för fem poäng (2+3) på 14 matcher

– Det har varit upp och ned, konstaterar han när hockeysverige.se möter honom efter måndagskvällens övertidsförlust mot Djurgården på Hovet. 
– Jag känner ändå att jag kommer in i det mer och mer och hittar ytor där jag hittar bra passningar och kan ta mig igenom mittzonen på ett bättre sätt än när jag startade. Det blir bättre och bättre.

Med tanke på förra säsongens utdelning, har du känt större press på dig att producera?
– Det är klart att jag vill göra poäng. Men jag vet att det är ett steg upp och jag märkte tidigt att folk ligger närmare dig här i SHL än i allsvenskan och att det kommer att vara svårare att göra poäng. Men nu känns det bara som en tidsfråga innan det börjar lossna. Framför allt för mig och (Oscar) Möller, för (Jesper) Frödén har ju gjort det riktigt bra hela säsongen. Kemin i kedjan känns bra och vi skapar en hel del chanser. Det är bara utdelningen som fattas nu.

HITTAT FORMEN – EFTER COVID-19

Det är en inställning som delas av Skellefteås tränare Andreas Falk. Han ser klara förbättringar i Johnsons spel sedan han började matchas med just Möller och Frödén. 

– Han startade SHL-säsongen lite tufft, men när vi satte in honom med dem blev det en väldigt bra kedja, säger Falk. 
– Och konstigt nog, efter att Johnson hade covid-19 – jag vet inte vad han fick i sitt dropp – har han hittat tillbaka till den form och det självförtroende han hade i Modo. Det är kul att se den kedjan. Han är en bra tredjelänk och en bra speldosa där.

Det blev en ofrivillig paus för Jonathan Johnson när han insjuknade och missade tre matcher i slutet av oktober. På gott och ont har det visat sig.

– Jag har blivit lite tröttare efter det, men då har jag fått spela lite smartare å andra sidan, skrattar han. 
– Det kan ju vara ganska bra egentligen. Jag har jobbat på bra och försökt göra det jag ska försvarsmässigt och i spelet utan puck. Gör man sådant vet man att det brukar lossna framåt. Det kanske gav mig en liten push att jag var tvungen att spela smartare, för jag känner mig fortfarande inte helt hundra fysiskt sett.

Kan det till och med ha varit en fördel att få sitta vid sidan, titta på och reflektera litet kring det som händer på isen?
– Svårt att säga. Jag har ju känt att jag har behövt vara lite bättre egentligen. Nu har man fått sitta och kolla på matcherna utifrån och då får man bättre överblick. Det är ju inte så lätt att sitta nere vid isen i båset och kolla och se hur spelet ser ut. Så det kanske finns en poäng med det också.

INGEN SKILLNAD MELLAN Ö-VIK OCH SKELLEFTEÅ

Om det har varit en omställning att gå från SHL till Hockeyallsvenskan har det varit desto enklare att flytta från Örnsköldsvik till Skellefteå.

– Jag tycker att det mesta är väldigt likt egentligen. Modo är som en SHL-klubb fast de spelar i allsvenskan om man ser till hur alltid fungerar runt omkring. Just den biten har inte skilt sig så mycket åt. Man har känt igen sig i hur det funkar och hur smidigt allt är. Det är mer det hockeymässiga som har skilt sig åt.

Jonathan Johnson.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Innan Jonathan Johnson blev en stjärna i Hockeyallsvenskan hann han faktiskt med en säsong i Hockeyettan. Han tillhörde Frölunda som förstaårssenior säsongen 2013/14, men lyckades inte ta en ordinarie plats i laget utan lånades ut till IK Oskarshamn. Där blev det bara ett mål och sex poäng på 49 allsvenska matcher. Till säsongen 2014/15 flyttade han till Ljungby och spelade division 1-hockey med Troja.

– Det var jätteviktigt för mig att komma ned i Hockeyettan, menar han. 
– Året i Oskarshamn kände jag att jag stod helt still som hockeyspelare och det vill man inte göra när man är 21 år. Jag var såklart besviken över att spela i ettan, det var inte det man hade tänkt sig när man kom upp som senior. Men det visade sig vara jättebra och jättenyttigt för mig att få lära mig spela mot seniorer. Jag fick spela mycket offensivt och ta ansvar, så det blev väldigt utvecklande. Ett bra steg på vägen som hjälpte mig på vägen framåt.

Just nu är det många juniorer som får ta klivet ned i Hockeyettan och spela där nu när J20-serierna pausats året ut. Vad ha Jonathan Johnson för råd till dem?

– Det gäller att köra på. Man kan inte tänka att "jag kunde har varit där eller där". Ibland har man tur och hamnar i rätt lag, får rätt tränare och växer med uppgiften. I andra fall kan man hamna på ställen där man står och stampar. Huvudsaken är att man hela tiden strävar framåt. Oftast är det bara hårt jobb som hjälper dig framåt. Det finns inga genvägar på det sättet.

Det gör det inte för hans Skellefteå AIK heller. Laget har blandat och gett rätt friskt under säsongsinledningen av SHL. Det finns en hel del outnyttjad potential i laget, men hittills är det bara några få spelare som kommit upp i förväntad klass. 

– Vi för spelet i många matcher och skapar massor med bra lägen, men nu på slutet har vi små dippar i matcherna som gör att det vänder till andra lagets fördel. Kan man bara hålla ihop det i 60 minuter match efter match efter match, då ser det riktigt lovande ut. Jag tror att vi kan göra något riktigt bra av det här.


TV: Filip Berglund om flytten från Skellefteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 01 februari
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten