Robin Kovacs
Bildbyrån
SHL

Så förklarar Robin Kovacs sin målsuccé

ANNONS
Han är SHL:s kanske hetaste spelare och vräker in mål. För hockeysverige.se berättar Robin Kovacs om sin stekheta form - och vad hjälpen från en mental tränare betytt.

– Jag har haft det lite struligt vid sidan av isen, så jag kände att jag behövde få hjälp, säger han till hockeysverige.se.

De första åtta matcherna: noll mål och bara två besök i poängprotokollet över huvud taget.

De sex senaste matcherna: Sex mål och en assist.

Robin Kovács har gått från iskall till glödhet, och har nu blivit precis den spelare Örebro hoppades att de hade värvat när de "snodde" honom från Luleå.

– Ja, och ser man spelet i helhet så är han mer involverad. Mer inne i dueller och går mer på insida. Det var för mycket på utsidan innan. Nu är han där vi vill ha honom, sade Niklas Eriksson till Nerikes Allehanda igår.

"HJÄLPT MIG HITTA GODA VANOR"

Men hur förklarar Robin Kovacs själv sin hejdundrade målform? Han menar att det finns flera anledningar till de senaste veckornas succé.

– Mycket handlar om att man är inne i ett flow, helt enkelt. Sen har jag jobbat mycket mentalt, med en mental tränare, som hjälpt mig att hitta goda vanor och göra samma sak dag ut och dag in, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:

– Jag har varit någon som passat lite för mycket också. Jag har kommit till bra lägen men spelat bort för mycket. Jag har tänkt att jag ska försöka skjuta mer, och det har jag gjort.

Robin KovacsRobin KovacsBildbyrån

Statistiken ger honom rätt. Ser vi till skott på mål hade Kovacs 14 stycken på de åtta inledande matcherna, jämfört med 21 (!) på de senaste sex. I matchen mot Malmö senast, där det blev två mål, hade snajpern sju skott på mål.

– Mycket handlar om det. Jag spelade som sagt bort mycket lägen i början av säsongen, där jag nu känner att jag hellre skjuter än att passa. Mycket sitter i det.

Kovacs återvänder till arbetet med sin mentala tränare.

– Det är något jag har börjat jobba med den sista tiden. Jag har haft det lite struligt vid sidan av isen så jag kände att jag behövde få hjälp. Det har jag fått nu.

"TIDSFRÅGA INNAN MÅLET SKULLE KOMMA"

Senast, i storsegern mot Malmö, sköt Örebros nummer 96 två nya mål och förlängde sin målsvit till tre matcher. På dessa har han gjort fyra mål. Han har dessutom fått över 19 minuters istid i de två senaste matcherna. Så mycket istid har han inte fått sedan december förra året, i Luleås tröja, då han fick över 20 minuters istid. Man kan förstå att Kovacs är nöjd med tillvaron och formen.

– Jag är otroligt nöjd. Jag har hittat en bra form och framför allt hittat det sättet jag vill spela på. Jag är glad att jag hittat det så här tidigt på säsongen, speciellt eftersom jag hade en så tung start poäng- och målmässigt. Det är skönt att puckarna börjat trilla in.

Började du känna press att leverera när matcherna gick utan att målen kom?

– Nej, jag försöker alltid vara positiv och blicka framåt. Jag var säker på att när första målet väl kom skulle det släppa helt. Eftersom jag ändå spelade bra och skapade bra lägen var det bara en tidsfråga innan målet skulle komma, så jag kände aldrig någon stress.

Går det på något sätt att beskriva hur det känns när man är inne i det där "flowet" du pratade om?

– Jag försöker se varje match som en ny match, men samtidigt hitta samma känsla som jag haft tidigare och ta med bra saker från den. Samtidigt har det som hänt redan hänt, så det är ingenting jag kan ändra därifrån. Däremot kan jag ta med mig de bra sakerna från den i den nya matchen, och försöka hitta tillbaka till det jag gjorde då.

Robin Kovacs har stått i centrum den senaste tiden.Robin Kovacs har stått i centrum den senaste tiden.Bildbyrån

Robin Kovacs har också gjort en annan tydlig förändring inför den här säsongen.

– Jag har inte ställt lika höga krav på mig själv som tidigare. Jag försöker ha mer rimliga mål och jobba match för match och dag för dag i stället för att blicka så långt framåt. Jobbar jag hårt varje dag kommer målen och poängen komma.

Har du tyngt dig själv av att sätta för höga krav på dig?

– Nej, det skulle jag kanske inte säga. Men jag är en poänggörare. Jag vill göra mål och poäng. Tidigare säsonger har jag kanske åkt runt och tänkt på att jag ska göra poäng och mål, och då blir det betydligt svårare att göra det. Den biten har jag fått bort nu. Det är ingenting jag åker runt och tänker på längre.

"ALLA BITAR FÖR ATT TA ETT GULD"

Robin Kovacs flytt från Luleå till Örebro var en av förra säsongens stora snackisar i svensk hockey. Då kastades han in i Örebro, mitt i säsongen. Nu har han fått en halv säsong och en hel försäsong med sitt nya lag. 

Det har betytt mycket.

– Det har varit otroligt viktigt, skulle jag säga. Det var bra för mig att komma till en ny klubb och få en omstart efter allt som varit. Nu kan jag bara blicka framåt igen och göra så bra ifrån mig som jag kan.

Vad säger du om Örebros start på säsongen?

– Jag tycker den har varit bra. Vi behöver väl slipa bort våra dalar lite, kanske. Vi har gjort tre bra matcher och sen har det kanske varit en plattmatch, och det är det vi behöver få bort för att vara ett topplag.

– Men mot Malmö senast tycker jag vi gör det troligt bra, för då studsar vi tillbaka efter en sämre match mot Växjö och dessutom hade vi revansch att utkräva mot Malmö efter vår dåliga match mot bortaplan där (förlust 2-1) då vi inte alls var nöjda med vår prestation. Så vi hade två revanscher att ta och det lyckades vi med. Sen är väl kanske inte Malmö ett topplag den här säsongen, men jag tycker generellt att vi i vårt spel lyckades komma upp och spela som vi vill.

Robin Kovacs.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

På frågan om Örebros forwardsstjärna ser laget som en kandidat till guldet kommer svaret blixtsnabbt.

– Frågar du mig är svaret: absolut. Vi har alla kvalitéer för att hota om guldet, det är ingenting att sticka under stolen med. Vi har kapaciteten och alla bitar som krävs för att ta ett guld. Det tycker jag ändå man ska ha som ett mål. Vi kommer gå all-in för det.

– De matcher där vi spelar som vi vill är vi ett av de bästa lagen i serien, utan snack. Sen handlar det, som jag var inne på, att vi inte ska pendla så mycket i nivå som vi gjort under säsongen. Där måste vi hitta en jämnare nivå. Hittar vi den kan vi gå långt.

Idag väntar SHL:s hetaste lag, Rögle, som kommer till Behrn Arena med fem raka segrar i bagaget.

– Det är egentligen samma sak som gäller i den matchen som mot Malmö. Vi ska komma tillbaka till vårt spel, och göra på samma sätt som i den matchen. Så länge vi gör det vi ska och så länge alla är påslagna och redo för kamp, är vi svårslagna.


TV: Så hamnade Fabian Zetterlund i AIK

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan