William Nylander och Bobby Nardella var lagkamrater som 14-åringar.
Foto: Bildbyrån & USA Today Sports
SHL

Fyra från pojklaget blev NHL-spelare - djurgårdaren vill bli nummer fem

Som 14-åring spelade han ungdomshockey tillsammans med William Nylander i ett pojklag som har producerat fyra NHL-spelare – hittills. Tio år senare hoppas backen Bobby Nardella att en säsong i SHL ska hjälpa honom att bli den femte.
– Jag hade tur nog som fick en riktigt bra plats här, en av de bästa i ligan, säger han till hockeysverige.se om att spela för Djurgården.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Djurgården drabbades av ett enormt avbräck när Linus Hultström lämnade SHL för att testa lyckan i KHL efter förra säsongen. I powerplay-specialistens frånvaro hade klubben inget utpräglat offensivt vapen på backplats. Det löste sportchefen Joakim Eriksson när han lånade in amerikanen Bobby Nardella från Washington Capitals organisation. Ett lån som gäller för hela säsongen 2020/21.

24-åringen, som aldrig draftades av någon NHL-klubb, kommer från en stark rookiesäsong i AHL med Capitals farmarlag Hershey Bears. Där noterades han för 31 poäng på 41 matcher.

På sina fem första matcher i SHL har Nardella svarat för tre assist. Det har dock varit en tid av utmaningar sedan han kom till Sverige. Givetvis på grund av pandemin som gjorde sig påmind i Djurgårdens omklädningsrum för några veckor sedan.

– Allt gick bra tills smittan kom och ställde till det. Det har varit en ganska stor omställning att komma hit och det blev givetvis inte lättare av att vi var tvungna att pausa verksamheten, men nu är det skönt att vi är tillbaka på ett mer normalt schema igen, säger han till hockeysverige.se efter torsdagens 6–2-seger mot Linköping, lagets andra match efter det 21 dagar långa uppehållet man tvingades till.
– Vi kunde inte göra så mycket tillsammans eftersom vissa av killarna var sjuka. Det gjorde att vi fick hålla oss på varsitt håll, men när vi kunde dra i gång igen och det var landslagsuppehåll gav det lite extra tid att acklimatisera sig och framför allt lära känna killarna.

OFFENSIV KRAFT

Bobby Nardella ska inte ha samma förväntningar på sig som den mer väletablerade Linus Hultström, men den skridskoskicklige amerikanen har även han sina styrkor i det offensiva spelet. Under sin korta tid i SHL har han hunnit visa prov på fin puckhantering och ett kreativt passningsspel.

– Jag tror det svenska spelet passar mig på många sätt. Passningsspelet, pucktransporten och spelet i powerplay... Det finns mer utrymme därute och det försöker jag använde till min fördel. För mig handlar det om att bli van vid att ha mer tid att ta beslut än jag normalt sett har i Nordamerika. När jag vant mig vid det tror jag att det kommer att bli ännu bättre. Men jag är nöjd hittills, konstaterar han.

Hur kom det sig att det blev Djurgården för din del?
– Mina agenter ringde runt och kollade om det fanns några platser lediga. De kontaktade Djurgården som gjorde lite research kring mig och det verkade passa både dem och jag, så här är jag nu.
– Det var den bästa möjligheten för mig att spela hockey medan alla därhemma sitter och väntar. Jag hade tur nog som fick en riktigt bra plats här, en av de bästa i ligan, så jag är glad över att vara här.

Bobby Nardella.Bobby Nardella.Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

FICK GODA VITSORD AV LAGKAMRATEN

När han gjorde sin egen research behövde han bara lyfta på telefonluren och höra av sig till sin svenska lagkamrat i Hershey, ex-djurgårdaren Axel Jonsson Fjällby, just nu utlånad till allsvenska Västerviks IK.

– Ja, jag pratade såklart med honom. Han älskade ju att spela här och när han säger det så väger det tungt. Han är en riktigt bra kille och vi hängde en hel del när vi spelade ihop i fjol, säger Bobby Nardella.
– Det hjälper absolut när man känner någon som kan platsen och vet hur det funkar. Men att komma till en vacker stad som Stockholm kändes attraktivt ändå och det var ett enkelt beslut när jag ställdes inför alternativet.

Vad hoppas du uppnå här?
– Jag vill först och främst utvecklas som spelare, kunna spela matcher när alla där hemma tränar. Det finns väldigt många skickliga spelare här som har spelat i NHL och AHL och det är bra motstånd, bra träningar och över lag en väldigt bra atmosfär. För mig är det även en stor upplevelse att komma till Sverige och spela professionellt här efter att ha spelat hemma i Nordamerika hela livet. Jag tror det kommer att hjälpa mig att bli bättre.

SPELADE I STJÄRNLAG SOM 14-ÅRING

Bobby Nardella är ursprungligen från Rosemont utanför Chicago. Han kommer från en riktig hockeysläkt där pappa Bob, tvåfaldig OS-spelare för Italien, jobbar som assisterande coach för det lokala AHL-laget Chicago Wolves.

Under uppväxten spelade han i ett av de stjärntätaste ungdomslagen som USA har sett maken till, Chicago Missions U14-lag. Där hade han bland annat en lagkamrat vid namn William Nylander.

– Precis, det var han, Nick Schmaltz (Arizona), Anders Bjork (Boston) och Christian Dvorak (Arizona) som alla tagit sig hela vägen till NHL. Sedan är det några andra av oss som spelar eller har spelat i AHL. Jag tror åtminstone varenda en av oss i det laget spelade collegehockey på högsta nivå och fick stipendier för att göra det. Så man kan väl säga att det det var sjujäkla bra lag och ett väldigt roligt år, säger han med ett brett leende.

Vad minns du från det året (2010/11)?
– Jag minns att vi faktiskt förlorade mästerskapsfinalen, men vi hade ett av de bästa lagen i landet det året. Att få spela med alla de där skickliga spelarna i en så pass ung ålder var otroligt häftigt och något man ser tillbaka på med stor glädje. Det gjorde mig till en mycket bättre spelare.

Att William Nylander skulle bli en NHL-spelare behövde Bobby Nardella inte bli raketforskare för att räkna ut.

– Man såg att han hade talangen för att bli riktigt bra redan då. Han var en kille som alltid gjorde det oväntade på isen. Jag är inte förvånad över att han har gått och blivit så bra i NHL.
– Det säger sig självt... Det är bara att titta på killen. Han är en av de bästa spelarna i NHL, otroligt kul att titta på och det är väldigt roligt att se honom prestera så bra. 


TV: Tobias Björnfot tillbaka i Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten