Eric Norin
Bildbyrån
Intervju

"Vill bara spela - är så jäkla tråkigt att bara gå hemma"

ANNONS
Han har gjort två SHL-säsonger och inledde den här hösten i finska Tappara. Men nu är Eric Norin klubblös. För hockeysverige.se berättar han om situationen, och jakten på en ny klubb.

– Jag och min agent har varit i kontakt med några klubbar i allsvenskan, så det finns lite intresse, säger backen.

Efter sex år i HockeyAllsvenskan värvades Eric Norin till Brynäs inför säsongen 18/19. En skada spolierade i princip hela debutsäsongen i SHL, men han kämpade sig tillbaka och noterades för 51 matcher förra säsongen. Det blev dock ingen fortsättning i Brynäs.

I stället hamnade 29-åringen i den finska storklubben Tappara, där han inledde säsongen. Men det stannade vid sex matcher i klubben. I slutet av oktober fick Norin beskedet att han inte skulle bli kvar. 

Nu går han utan klubb.

– Det är frustrerande såklart. Jag trivdes verkligen i Finland och det var jättetråkigt att det tog slut där. Men de hade samma problem som alla andra har just nu. Det var av ekonomiska skäl jag inte blev kvar. Jag hade inskrivet i mitt kontrakt att de kunde bryta det om det inte gick runt, eller vad man ska säga, berättar Eric Norin för hockeysverige.se.

– Men jag hade det lite på känn. De hade som mål att ha ett visst antal personer på läktaren, och det var inte ens hälften. Sen kom coacherna och sa en dag att de inte hade råd att behålla mig. Det var tråkigt.

Eric NorinEric NorinFoto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

"VAR EN AV DE BÄTTRE BACKARNA"

Det har funnits bättre tillfällen i hockeyhistorien att gå klubblös, om man säger så. I ett osäkert världsläge har marknaden inte sett ut som normalt, och det har såklart påverkat den SHL-meriterade försvararen.

– Jag vet inte riktigt vad jag kände, egentligen. Alltså, jag kan inte styra mer än det jag kan göra på isen. Resten...det är konstiga tider i hela världen just nu.

Känner du att du, rent spelmässigt, förtjänade att få stanna i Tappara?

– Jag hade noll poäng, men jag tycker att jag spelade bra och var en av de bättre backarna. Samtidigt var det ganska tufft att visa upp sig på sex matcher. Vissa spelare är bra direkt, andra är som bäst i slutet av en säsong och några i mitten...Men jag gjorde det jag kunde för att få vara kvar, i alla fall.

Precis som många andra svenskar som går från SHL till den finska högstaligan säger Eric Norin att ishockeyn skilde sig en hel del. Det var inte lika mycket struktur i spelet, och han säger att hockeyn påminde mer om allsvenskan. 

Att han trivdes i Tappara hymlar han dock inte med.

– Jag fick jättemånga nya vänner och de tog hand om mig hur bra som helst i klubben. De fixade allt med bra bil, bra lägenhet och alla sådana saker. Jag kände mig verkligen välkommen, berättar Norin och fortsätter:

– Men det var tufft med det finska språket! Jag fattade inte ett ord, haha. Som tur är drog de det mesta på engelska också...

BLICKAR MOT ALLSVENSKAN?

Nu spenderar han dagarna i gymmet, och jagar istider där det finns några att jaga. Allmänhetens åkning är på väg att stängas ned på grund av det rådande läget i världen, och situationen är helt enkelt allmänt osäker.

– Just nu vill jag bara spela. Det är så jäkla tråkigt att bara gå hemma och träna ensam. Att spela hockey är ändå mitt jobb, så det är klart jag vill spela nu när det är säsong.

Eric Norin.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Vart riktar du blicken? Mot HockeyAllsvenskan?

– Ja, jag har pratat lite om allsvenskan, men jag förstår samtidigt att det är tufft för klubbarna. Det finns inte så mycket för dem att göra heller. Så även om jag inte vill något annat än att spela fattar jag situationen.

Märker du av något intresse eller är det helt stängt på marknaden?

– Jag och min agent har varit i kontakt med några klubbar i allsvenskan, så det finns lite intresse. Men det kanske öppnar upp sig ännu mer när NHL kommer igång och NHL-lånen måste åka över. Man får vänta och se lite.

Du är inte i ett "hoppa på första-bästa-läge"?

– Jag vet inte riktigt. Jag har inte kommit så långt än. Man vill ju spela, såklart, men jag har ju räkningar att betala också. Så vi får se vad som händer.

"TRÄNARBYTE PÅ TRÄNARBYTE"

Det här är andra gången på kort tid Eric Norin är kontraktslös. I våras lämnade han Brynäs, och det dröjde till månadsskiftet juli/augusti innan övergången till Tappara blev klar.

– Jag försöker att inte oroa mig över situationen. Jag gjorde det inte då, när jag lämnade Brynäs, eller nu heller. Blir det så att ingenting löser sig så blir det så, då får jag vänta till nästa säsong. Det var egentligen den inställningen jag hade i somras också. Sen dök ju Tappara upp, och det var ju jätteintressant. Det var bara att hoppa på det direkt.

Under Eric Norins två säsonger hände det mycket. Han åkte först och främst på en axelskada som höll honom borta från spel i två månader. Sen tvingades sportchefen som tog dit honom, Stefan Bengtzén, bort. Hans efterträdare Andreas Dackell lämnade också, och ersattes av Michael Sundlöv. På ledarsidan hann han också ha tre olika huvudtränarkonstellationer.

Det var ett par röriga år i Brynäs...

– Det kan man lugnt säga . Det var tränarbyte på tränarbyte och det kom och lämnade spelare till höger och vänster... Men jag trivdes ändå där. Jag tycker att jag gjorde en av mina bättre säsonger i karriären, under mitt andra år där, så det var surt att jag inte fick stanna.

Men hur var det för dig, som kom utifrån, att vara med om den turbulens som var?

– Jag har varit med om tränarbyten typ varje säsong i min karriär. Jag har lärt mig att inte fokusera så mycket på det utan jag fokuserar bara på att spela mitt spel och det spel som den nya tränaren vill spela. Det handlar bara om att tro på att den eller de tränare som kommer in har någon idé som gör oss bättre.

Även om det just nu tycks vara en flytt till HockeyAllsvenskan ligger närmast till hands är Eric Norin tydlig med att det slutgiltiga målet är SHL - och att han tycker att han under sina två år i Brynäs visade att det är där han hör hemma.

– Jag tycker jag visade att jag klarar av att spela där. Jag vet att jag inte är den största spelaren, men jag tycker ändå att jag klarade mig bra både i defensiven och i offensiven, säger han och avslutar med:

– Det är klart att jag gärna hade spelat i SHL.


TV: Wikegård vs med Tomas Sandström

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL