Anders Larsson i intervju om covid-19-läget i svensk ishockey.
Foto: Bildbyrån
Landslag

"Vår uppgift är att värna om och hålla igång hockeyn"

ANNONS

SHL-matcher har ställts in på löpande band och juniorlandslag har fått matchtillfällen inställda i coronasmittans spår. Trots det finns det inga planer från Svenska ishockeyförbundets sida att pausa verksamheten i väntan på bättre tider.
– Vår uppgift är att värna om och hålla igång hockeyn, men att göra det på ett klokt sätt och i nära samarbete med Folkhälsomyndigheten, säger förbundsordförande Anders Larsson till hockeysverige.se. 

Så sent som i går ställdes två juniorlandslagstillfällen in då covid-19-smitta upptäckts hos spelare i de svenska lagen. Det innebär att varken Små- eller Juniorkronorna får chansen att spela sina matcher mot Finland den här veckan. 

Mer eller mindre varje dag får vi även rapporter från egentligen alla nivåer i Sverige om klubbar som pausar sin verksamhet på grund av befarad eller konstaterad smitta i eller kring truppen. Trots det fortsätter hockeyn att spela matcher och träna på som vanligt, vilket medfört att serierna haltar, men också att smittan riskerar att få ytterligare fäste i olika klubbar runt om i landet. 

Då ska vi ha i bakhuvudet att covid-19 är ett virus som redan tagit 6 000 liv bara i Sverige – och att smittan ökar runt om i landet.  

– Precis som corona-pandemin slår hårt mot samhället i många delar så slår det hårt mot svensk ishockey i många delar, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Inte minst kopplat till händelseutvecklingen senaste veckorna står det väldigt klart att mycket ishockey har ställts in och kommer att ställas in, så det slår väldigt hårt naturligtvis.

Hur viktig är hockeyn just nu då vi ser nya fall varje dag, måste vi spela matcher då situationen är som den är och smittan ökar i landet?
– Vi har haft en del smittspridning i olika lag senaste tiden och som visat hur komplex och svår den här frågan är.
– Vi som land har valt en modell med Folkhälsomyndigheten i spetsen som politiken gett förtroendet. Att vi då ska försöka hålla i gång samhället så mycket som möjligt vare sig det nu handlar om exempelvis industrier eller idrotten.
– Det här har vi tagit med oss i vårt jobb inom förbundet. Vår uppgift är att värna om och hålla igång hockeyn, men att göra det på ett klokt sätt och i nära samarbete med Folkhälsomyndigheten. Vår organisation på olika nivåer har ju kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten på nationell nivå men också genom regionala smittskyddsläkare och annat.
– Vi är inga smittskyddsexperter, men vi gör vad vi kan för att på ett säkert sätt upprätthålla den hockey som går.

Rent krasst har det avlidit drygt 6 000 personer i covid-19, hur tänker ni kring smittorisken i framför allt omklädningsrummen och dess eventuella följder?
– Det har stått ganska klart på senare tid att Folkhälsomyndigheten har fäst uppmärksamhet kring ishockeyn och då smittspridningen i och omkring den. Därför är det otroligt viktigt att vi verkligen tar ansvar.
– Vi har upprättat protokoll och rutiner för hur våra lag ska agera både i och omkring våra arenor, men även när man reser, äter och så vidare. Vi får göra vad vi kan för att, så att säga, göra vårt bästa. Framför allt då i samarbete med de regionala smittskyddsläkarna och Folkhälsomyndigheten.
– Jag tror det är viktigt att vi känner en stor vilja att ta ansvar, men också förstå att vi inte är smittskyddsläkare och experter. Där måste vi lita på expertisen. Ger de råd och rekommendationer är det också de vi ska följa. 

Känner ni att klubbarna och landslagen följer rekommendationerna till punkt och pricka med tanke på att två landslag ställde in sina matcher och turneringar igår?
– Jag har imponerats i många fall av vad jag som ordförande själv sett sker i olika klubbar, hur man jobbar med sin elit, ungdom och juniorverksamhet.
– Sedan finns det säkert delar vi kan göra bättre och när vi tittar på det i efterhand borde gjort bättre. Jag tror att vi ska sätta det i ett perspektiv att det här nytt och nya frågor som vi inte riktigt förstår och är vana vid.
– Jag vågar påstå med gott samvete att vi gör vårt allra bästa och verkligen försöker. Sedan blir det säkert en del misstag på vägen. Det vore osannolikt annars.

Då återkommer jag till frågan, med tanke på det du säger att det är nytt och nya frågor som ni inte riktigt förstår ännu och är vana vid, känns det rätt att spela hockey då?
– Å ena sidan kan man säga att vi som hockeyförbund har som uppgift att värna om hockeyn. I det här läget, i och med att Folkhälsomyndigheten som är experterna säger att det exempelvis är rimligt att hålla i gång barnishockeyn eller att det fungerar att hålla igång våra ligor. Då måste vi lita på det.
– Jag tror att vi ger oss in på en farlig och smal väg om vi som hockeyförbund börjar driva och ha någon egen tes. Vi har ett stort förtroende för inte minst Folkhälsomyndigheten och ansvariga myndigheter och helt enkelt följer det dom säger.
– Senaste veckornas utveckling har verkligen visat hur lömskt och lurigt det här viruset är och hur fort det kan gå. Ta bara publikfrågan. Där vi kände att det var ett positivt besked med 300 här om veckan. Nu kan vi konstatera att region efter region efter region tagit tillbaka det och återgått till 50-nivån. Det visar verkligen hur föränderligt det här är och hur oberäkneligt viruset är.

Finns det eller har det funnits tankar på att pausa hockeyn under en tid?
– Inte i våra beslutande organ. Däremot vet jag att det runt om i Hockeysverige spekuleras väldigt mycket. I de diskussioner som når mig brukar jag vara väldigt noga med att vi tror på den svenska modellen. Det vill säga att man försöker hålla igång vårt samhälle och därmed idrotten också i de delar där ansvariga myndigheter bedömer det är rimligt utifrån smittspridning och ansvarstagande.
– På något vis känns det som den svenska valda strategin i samhället behöver vi tro på och stå upp för. 

En åskådares kroppstemperatur mäts inför en SHL-match i Leksand.En åskådares kroppstemperatur mäts inför en SHL-match i Leksand.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

HV71:s målvakt Anna Amholt, 20, är en ung hockeyspelare som drabbats av covid-19 och nu varit sjuk över 200 dagar, vilka strategier för att hantera om något sådant ytterligare händer, då kanske via en smitta i ett omklädningsrum, har Svenska Ishockeyförbundet och svensk ishockey?
– Exemplet med henne visar betydelsen av att ta smittspridningen och pandemin på största allvar. Statistiken visar att det drabbar väldigt många äldre, men det finns även andra exempel. Det här är tyvärr ett exempel inifrån hockeyn med en yngre person som drabbats.
– Jag kommer tillbaka till att vi är lyhörda och håller uppe kontakten med regionalt smittskydd och Folkhälsomyndigheterna. Vi är också rustade mentalt och organisatoriskt att fatta snabba beslut om det behövs.
– Om myndigheterna kommer till oss och ger nya riktlinjer och rekommendationer är det jätteviktigt att vi snabbt kan anpassa oss och följa dom.

Om vi ska hårdra det, vad händer om en omklädningsrumssmitta leder till ett dödsfall för en ledare eller spelare?
– Man vill inte ens tänka några sådana tankar. I och med att den här smittan kan drabba yngre väldigt hårt är det otroligt viktigt att vi ta den här frågan på största allvar, följer dom protokoll och riktlinjer som finns och kommer, men också att alla spelare och ledare runt om i Sverige verkligen tar den här frågan på allvar.
– Jag tycker också att vi har varit duktiga på det. Då tänker jag på vår organisation på Svenska Ishockeyförbundet med kansliet, men även våra olika distrikt. När de regionala avvikelserna kommit i region efter region har man varit väldigt snabba med att fatta regionala hockeybeslut och informerat sina föreningar.
– Samtidigt som det finns områden att förbättra har jag varit väldigt stolt över att se hur många ledare på olika nivåer tagit ansvar och gör rätt saker när det verkligen behövts.

Hur tänker du kring att både Damkronorna och Tre Kronor spelar vidare mot internationellt motstånd samtidigt som två av våra juniorlandslag tvingats att stänga ner sin verksamhet på grund av smitta i lagen?
– Vi har den inriktningen från Folkhälsomyndigheten att hålla igång seniorhockeyn i form av våra ligor. Då känns det också naturligt att hålla igång våra seniorlandslag. Tyvärr är det väldigt olyckligt att J20-landslaget inte kommer till spel.
– Samtidigt var det ett väldigt enkelt och klokt beslut att fatta av vår organisation när det visade sig vid provtagningen att det fanns smitta kopplat till lagen nere i Malmö. Det visar också hur lömskt viruset är. 

Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

Hur jobbar Svenska Ishockeyförbundet i dag kring att vara uppdaterade på allt som händer runt covid-19?
– Vår viktigaste roll är på något vis den interna, att informera till distrikten och olika klubbarna. Vi har väldigt många kanaler ut. Ta exempelvis vår säkerhetsorganisation som är kopplad till elitklubbarna.
– Sedan har vi våra hockeykonsulenter som är ute och når alla barn och ungdomsföreningar i Hockeysverige väldigt effektivt och snabbt. Vi har verkligen en struktur för att snabbt få ut viktig information.
– Den finns sedan en annan dimension, hur vi samverkar med Riksidrottsförbundet, Folkhälsomyndigheten och politiken. Där har vi som centralt idrottsförbund en väldigt viktig roll. Exempelvis finns vi sedan lång tid tillbaka med i RF:s grupp tillsammans med Folkhälsomyndigheten.
– Vi har också haft hockeymöten med Folkhälsomyndigheten. På den politiska nivån har vi direktkontakt och haft ett antal olika möten med exempelvis Idrottsministern Amanda Lind.
– Jag upplever att vi har upparbetade kanaler mot myndigheter och politiken och en kraftfull organisation för att snabbt nå ut med budskapen, men till syvende och sist handlar det om att verkligen var och en känner det här ansvaret och tar det ute i sin föreningsmiljö, sitt omklädningsrum och så vidare.

Är du personligen rädd för att drabbas av covid-19 och dess effekter?
– Jag skulle inte uttrycka det som att jag är rädd, men jag har en väldigt stor respekt för det här viruset och smittspridningen.
– I första hand känner jag att det är viktigt som medborgare att ta ansvar och följa restriktionerna som gäller för oss. I den här respekten, vi har sett även om det är ett fåtal, att det är yngre människor som har drabbats väldigt hårt av corona. Ta bara exemplet med Adam Alsing, vilket blev väldigt uppmärksammat. Det visade på att alla måste hantera det här med full respekt.
– Det handlar inte bara om våra äldre och svaga i samhället utan det handlar om oss alla, avslutar Anders Larsson.


TV: Hugo Alnefelt om starka hösten i HV71

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL