Sök
Intervju

"Jag tror att jag behövde byta klubb"

Efter fem år i Texas tar Mattias Janmark ett omtag i "Windy City".

Han har spenderat fem NHL-säsonger i Dallas, men efter höstens finalförlust med Stars kände Mattias Janmark att han var i behov av ett klubbyte.
27-åringen testade free agent-marknaden – och då föll klubbvalet på Chicago Blackhawks.
– I slutändan var magkänslan att Chicago var det bästa alternativet, säger Janmark till Hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mattias Janmark avslutade nyligen NHL:s längsta säsong någonsin med att spela Stanley Cup-final mot Victor Hedmans Tampa. Som bekant blev det förlust för Janmarks Dallas. Några veckor efter finalspelet stod det klart att han inte skulle bli kvar i Dallas. I stället får han nu dra på sig klassiska Chicago-tröjan kommande säsong.

Även om Mattias Janmark förlorade Stanley Cup-finalen har han fått uppleva vad som krävs för att ta sig hela vägen fram. Däremot var kanske inte just att en dag få spela en Stanley Cup-final det han drömde om då han och brorsan, Jonatan, spelade landhockey hemma på gården som barn.

– Så tidigt tror jag inte målbilden fanns att jag skulle spela Stanley Cup-final en dag, berättar Mattias Janmark då Hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter en av hans padeldueller i Frihamnen bara hundra meter från Sveriges första ishall. Ni vet flyghangaren som inhyste en rink där det faktiskt spelade elithockey under 1930-talet.
– När jag var ung ville jag ta mig upp i J18 och såg upp till det lite grann. När jag väl var där ville jag upp i J20 och efter det till Elitserien… Allt det där har kommit efterhand.
– Klart att då jag var 13-14 år, började kolla på NHL och någon Stanley Cup-final på natten, väcktes drömmar. Första Stanley Cup-finalerna jag såg var dubbelmötena mellan Detroit och Pittsburgh runt 2009. Då var jag ändå 16-17 år.

Mattias Janmark.

En som har betytt och betyder mycket för Mattias Janmark är storebrorsan Jonatan som Stanley Cup-finalisten har haft många landbandystunder med under uppväxten.

– Klart han har betytt mycket. Han är fyra år äldre och var den som fick in mig i hockey. Vi har ingen historik inom familjen, alltså pappa eller så som spelat hockey.
– Att brorsan började spela hockey var nyckeln till att jag började åka skridskor då jag var liten och med det fick ett försprång på många. Det är också han jag har sett upp till och när han lirade J18 var jag alltid där och kollade. Det var då jag också började ha det som mål att komma dit.  
– Sedan kollade jag hans matcher i J20 och det var lite där jag kom att styras in i AIK:s juniorverksamhet. Han gjorde till och med någon match i A-laget och efter det var han i Väsby och spelade. Jag har alltid följt han karriär, men framförallt är han, som sagt var, nyckeln till att jag började spelade och fick ett försprång.

Fick du vara med hans gäng och spela landbandy under uppväxten?
– Absolut. Jag har fått vara med honom från början och fått mycket gratis där, säger Janmark med ett leende.

LYFTE UNDER NYA COACHEN  

Mattias Janmark har alltså nyligen avslutat NHL:s längsta säsong någonsin. I grundserien svarade han för sex mål och totalt 21 poäng på 62 matcher. I slutspelet blev det ett mål och totalt åtta poäng på 26 matcher.

– Det var en speciell säsong för vårt lag. Vi började väldigt dåligt som lag, torskade tio av dom elva första matcherna och låg ”tok-sist”. Det kändes som mycket gick fel och säsongen var på väg att gå förlorad. Sedan lyckades vi vända det.
– För egen del var det lite tvärtom. Jag kom från en dålig säsong och hade bestämt mig för att jag var tvungen att vara bra från början. Jag tycker att jag kom ut jättebra, spelade bra och gjorde mycket poäng i början.
– Med den coachen som var där då (Jim Montgomery) togs mina chanser bort då vi spelat dåligt som lag även om jag spelat bra. Det gick till att inte gå lika bra i mitten av säsongen eftersom jag blev nedsatt i en fjärdekedja.
– Sen kom coachbytet (Rick Bowness in) som var lite chockerande. Efter det har jag spelat solitt. Bra defensivt, men inte riktigt fått ut offensiven som jag velat och inte utdelning på mina chanser. Jag tycker ändå att min roll blev bättre med nya coachen som kom in.
– Det var mycket upp och ner, men en lärorik säsong där jag även fick spela Winter Classic. Många roliga saker, men generellt kändes det som att jag kom ut väldigt bra, blev nedkörd av tränare, men jag tycker det blev bättre mot slutet samtidigt som jag fick förtroende och en nytändning.

Mattias Janmark.

Hur upplevde du finalspelet mot Tampa Bay?
– Det var såklart skumt, men det är den här världen vi lever i nu. I början kändes det ganska normalt, men ju längre vi var där desto konstigare kändes det.  
– Samtidigt var det väldigt kul och jag är glad att fått vara med om det. Det var bra genomfört av NHL så att vi fick chansen att slutföra säsongen.

"BLEV ETT BRA AVSLUT FÖR MIG"  

I en intervju med hockeysverige.se hyllade Stanley Cup-vinnaren Victor Hedman svenskarna John Klingberg och Mattias Janmarks insatser i finalserien. ”Jag tycker ändå inte man kan ta ifrån ”Klingan” och Janmarks insatser i slutspelet. Jag tycker att dom var jättebra.”

– Min insats var helt okej. Generellt som lag kom vi inte upp i nivå. Vi hade ganska många skador. Första matchen spelade vi bra och var det bättre laget. Sedan tror jag dom gjorde lite justeringar mot vårt spel och det kändes som dom hade foten på gasen efter det medan vi mest reagerade på vad dom gjorde.
– Personligen hade jag några bra matcher, men hade gärna spelat lite bättre. Det var ändå svårt eftersom det är en lång serie fram till finalspelet och man har inte så mycket krafter kvar då. Det blev ganska mentalt jobbigt. Jag fick göra mål och så där vilket i alla fall var kul.

Vad ser du som höjdpunkten vid sidan av finalen då du ser tillbaka på dina fem säsonger i Dallas?
– Winter Classic var vid sidan av Stanley Cup-finalen den största höjdpunkten. Då här var runt jul så jag hade familj och vänner där. Det kändes som att det jag fick vara med om sista året i Dallas blev ett bra avslut för mig.
– Jag trivdes också väldigt bra i Dallas. Det är en väldigt bra organisation med väldigt bra människor som jobbar runtomkring. Jag har bara bra saker att säga om Dallas. Själva staden är ”topp notch”. Tror det är svårt att hitta bättre ställen att spela på.
– Resultaten har gått lite upp och ner, men under dom fyra säsonger jag spelade där gick vi till slutspel tre. Det kändes som att vi egentligen hade chansen att vinna alla dom tre säsongerna.

Mattias Janmark (13) fick chansen att spela Winter CLassic.Mattias Janmark (13) fick chansen att spela Winter Classic.

VALET FÖLL PÅ CHICAGO  

Efter säsongen blev Mattias Janmark så kallad ”free agent”. Det innebar att han nu fritt kunde söka en ny klubb om han ville. Valet föll till slut på Chicago.

– Jag tror att jag behövde byta klubb. Det var en del lag som var intresserade och det landade i Chicago. Marknaden där ute med Corona ser lite annorlunda ut nu än vad den gjort tidigare.  
– Det tog några dagar där vi övervägde alla alternativ. I slutändan var magkänslan att Chicago var det bästa alternativet. Sedan får vi ta det därifrån.

Hade du chansen att vara kvar i Dallas?
– Det hade nog blivit svårt under lönetaket. Vi kom överens ganska tidigt om att det bästa var att jag skulle kolla ”free agent-marknaden” och se vilka lag som var intresserade. Sedan skulle vi kanske mötas igen efter det, men nu blev det så här istället och förmodligen det bästa för mig just nu.

Vad vet du om Chicago som organisation?
– Ganska mycket. Jag har bara hört bra saker från dom som har spelat där och jag tror att den tillhör toppen i ligan. Det ska bli kul att få se lite från insidan hur deras organisation fungerar.

Vet du även en del om staden Chicago?
– Absolut. Vi har varit där en del eftersom vi spelar i samma division. Samma sak där, att jag bara har hört bra saker om staden. Det ska bli kul att bo där.

Preliminärt är det sagt att NHL ska starta upp efter nyår, är det frustrerande att startdatumet skjuts fram hela tiden?
– Nu är det fortfarande så tätt inpå vårt finalspel så jag själv har inte börjat fundera på det så mycket. Jag tror att det är värre för dom som inte spelat ett slutspel och suttit hemma väldigt länge.
– Man lärde sig nog en del kring den här ”return to play plan”. Det var samma sak där, att man hörde någonting, men sedan sköts det fram och sköts fram. Det är den här situationen vi är i och bara att acceptera.

Mattias Janmark.Mattias Janmark.

"DÅ SKULLE AIK KUNNA VARA ETT ALTERNATIV"  

Hur ser upplägget med träningen ut med tanke på att komma så väl förberedd som möjligt inför NHL-starten, när den nu blir av?

– Jag får göra det bästa av situationen. Fram till nu har det inte varit så mycket tankar på det. Det har handlat mer om att återhämta mig från slutspelet.

Mycket padel?
– Ja, det blir en del. Det är sådan jag får göra nu då jag inte kan hålla igång träningen lika mycket. Komma ut och röra på mig, säger Mattias Janmark med ett leende samtidigt som det finns en osäkerhet kring när NHL ska dra igång och hur länge han kan fokusera på padel istället för hockey.

Kan du tänka dig att spela i Europa om starten skjuts fram ytterligare och vilka möjligheter har du till det?
– Jag har inte full koll på det, men börjar det skjutas fram och skjutas fram antar jag att det finns en risk att det inte blir någon säsong. Då får jag absolut börja kolla.
– Samtidigt beror det på hur kroppen mår. Som det är nu då jag kommer från ett ganska tufft slutspel behöver jag återhämta mig och få den vila jag kan få inför nästa säsong.
– Om kroppen känns bra och det börjar ta långt tid innan serien startar upp då får jag kolla runtomkring. Då känns det som jag gärna stannar hemma hos familjen och då skulle AIK vara ett alternativ. Det är nog väldigt, väldigt långt dit.

FOTON

Ronnie Rönnkvist
USA TODAY Sports


I FOKUS: De läckraste volleymålen – från NHL-säsongen 2019/20

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten