Moritz Seider
Bildbyrån
SHL

Så hamnade supertalangen i Ängelholm

ANNONS
För ett drygt år sedan valdes han sexa i draften. Nu återfinns den tyske supertalangen Moritz Seider i - Rögle. För hockeysverige.se berättar han om sin första tid i Sverige - och om landsmannen som försäkrade honom om att Ängelholm var rätt ställe att vara på.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var 2019 års stora draftchock, när Detroit valde att plocka Moritz Seider redan som sjätte spelare. Att tysken skulle gå relativt tidigt, kanske topp-15, var alla överens om men ingen hade honom så pass högt upp i draftrankingen.

Men Steve Yzerman plockade den storväxte backen som sexa - vid den tidpunkten var sexa det näst tidigaste en tysk spelare någonsin valts. Leon Draisaitl, som vann poängligan och utsågs till NHL:s MVP den här säsongen, gick ju trea fem år tidigare. I år valdes Tim Stützle också trea, av Ottawa, och dessutom gick Lukas Reichel som sjuttonde spelare till Chicago och John-Jason Peterka som 34 till Buffalo. Häromåret valdes SHL-bekantingen Dominik Bokk i slutet av förstarundan, som 25:a, av St. Louis.

Man kan lugnt påstå att Tyskland, som tog silver vid OS 2018, är på väg att bli ett hockeyland att räkna med. Moritz Seider har en teori till varför det blivit så.

– Man måste nog gå tillbaka några år för att se hur det kan ha blivit så. Jag tror allt började när Marco Sturm kom in i landslaget och tog över det, och tog med sig en hel del nya namn till staben. De förändrade mycket. Dessutom gick U20-landslaget upp i A-gruppen i JVM och sen gjorde JVM samma sak, plus att OS var en stor grej när vi tog de där silvret som överraskade alla. Många general managers i Tyskland har börjat våga lyfta upp unga, tyska spelare tack vare det. Vi har många skickliga spelare och nu får de chansen att visa att de kan bidra. Jag är väldigt spänd över att se hur långt vi kan gå, säger han till hockeysverige.se efter att han klarat av SHL-debuten i Rögles tröja.

SEIDERS SYN PÅ SVERIGE

Seider matchades relativt sparsamt i sin Röglepremiär. Han fick drygt 16 minuters speltid och fick spela ihop med stjärnbacken Éric Gélinas. Det blev dock mer eller mindre bara spela i fem mot fem. 

Rögle var totalt överlägsna mot Brynäs och vann skotten med 43-14 - men förlorade ändå med 2-1.

– En bra dag gör vi fyra, fem mål ikväll och vinner matchen. Men jag är väldigt nöjd med hur vi spelade. Alla kämpade och slet och vi spelade en bra hockey. Vi kan ta med oss mycket, konstaterar 19-åringen.

Moritz Seider har klarat av SHL-debuten.Moritz Seider har klarat av SHL-debuten.Bildbyrån

För egen del då, var det något som överraskade dig?

– Jag förväntade mig att det skulle bli mycket skridskoåkning, och den typen av spel. Det var det, också. Så nothing crazy, säger Seider och fortsätter:

– Det var bra fart, bra intensitet och bra kamper runt mål och i sarghörnen. Det märks att alla spelare jobbar stenhårt här.

Vad visste du om svensk hockey och SHL innan du kom hit?

– Jag visste att det var mycket skridskoåkning, och att det skulle vara många lite mindre och väldigt luriga spelare. Alla är bra med pucken och är bra på att hitta lösningar och hitta lagkompisarna med en bra pass. Jag vet också att man måste vara försiktig med klubban eftersom domarna är snabba på att ta slashingutvisningar, säger Röglebacken med ett snett leende.

Moritz Seider är, trots att han fortfarande är junior, minst sagt rutinerad. Han har vunnit ett tyskt mästerskapsguld med Adler Mannheim, han har spelat ett senior-VM, han har varit lagkapten i ett JVM och har dessutom spelat en säsong med Grand Rapids Griffins i AHL. Gårdagens match i Rögletröjan var dock hans första på ett halvår, efter en jobbig sommar och en strulig höst.

– Jag kände helt klart av att jag inte spelat något på slutet. Jag har inte spelat någon match sedan mars, så det var ett tag sen kan man säga. Men killarna tog hand om mig bra, och det har varit så kul att få jobba med alla här. Jag tror det kommer kännas bättre och bättre under säsongen.

DEN JOBBIGA OVISSHETEN

Med tanke på osäkerheten kring AHL-säsongen var tanken att Seider skulle spela hemma i Tyskland, för Adler Mannheim, den här säsongen. Men när även den tyska ligans start sköts upp gång på gång insåg backtalangen att det inte var en hållbar situation att vänta in seriestarten. Situationen var svår för tysken, som berättar att det var mentalt jobbigt att förbereda sig inför en säsong som han inte visste när den skulle börja.

– Det var svårt att sikta in sig på ett mål som man inte vet när det blir av. Jag gick runt och visste inte när nästa match skulle vara.

Moritz Seider i samspråk med en annan tidigare draftsexa: Hampus Lindholm.Moritz Seider i samspråk med en annan tidigare draftsexa: Hampus Lindholm.Bildbyrån

Var det jobbigt mentalt?

– Ja, i vissa stunder. Under försäsongen kan det vara svårt överlag att motivera sig varje dag och få ut det mesta möjliga av varje träningspass. Men jag hade bra lagkompisar runt mig i Mannheim och det hjälpte.

– Nu är jag väldigt glad och tacksam, och stolt, över att få chansen av Rögle och få ta på mig den tröjan. Jag hoppas jag kan betala tillbaka genom att bidra till laget.

DOMINIK BOKKS ORD SPELADE IN

Men hur kom det sig egentligen att en av världens största backtalanger hamnade i Sverige - i Ängelholm? Det visar sig att en annan tysk hade ett litet finger med i spelet...

– Allting hände väldigt snabbt. Jag hade ett bra snack med min agent, och så snackade jag en hel del med Dominik Bokk. Han spelade ju i det här laget förra säsongen och sa så många bra saker om klubben och hur proffsigt allting här är, berättar Detroittalangen och fortsätter:

– Sen hade jag flera bra snack med Chris (Abbott, sportchef) också. Allt som allt är jag bara tacksam för den möjlighet som jag fått. Jag vill bara spela ishockey,

Seider är, som sagt, draftad av Detroit Red Wings som ju är mer förknippat med svenskar är någon annan NHL-klubb. Svenskkopplingen spelade också in i tyskens klubbval.

– Jag hade bra snack med Detroit också. De har många spelare från området och det finns många ur deras stab som kan vara här och titta på mig också, och hjälpa mig att anpassa mig till den svenska livvstilen. Vi kan ta Niklas Kronwall (spelarutvecklare, Detroit Red Wings) som har så mycket erfarenhet från sin karriär, som exempel. Jag kan ringa honom varje dag och han kommer alltid ha något bra råd att ge mig. Det är klart att det är väldigt bra för mig.

Bildbyrån

DRÖMMER OM SM-GULD

Moritz Seider gjorde 22 poäng på 49 matcher i AHL förra säsongen och tar med sig de erfarenheter han samlat på sig, från spel i både Nordamerika och i den tyska högstaligan, när han nu kliver in i en tredje professionell liga.

– Det är klart att det alltid är bra att ha spelat mot män - mot proffs. Det hjälper mig nu, eftersom det finns så många skickliga spelare i den här ligan Jag menar, det finns en anledning till att SHL kanske är den liga som är närmast NHL. Förhoppningsvis kan jag lära mig ännu mer saker av att få spela här.

Vad hoppas du få ut av din tid i Sverige?

– Det vore coolt att vinna ett mästerskap! Vi har höga förväntningar i Rögle, och det tycker jag vi ska ha. Vi har en väldigt bra backsida, stabila målvakter, många skickliga forwards och en väldigt bra ledarstab och organisation runt om. Om allt går så bra som det kan kommer vi kunna vinna många hockeymatcher, inget snack om saken.


TV: Det tyska hockeyundret

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL