Sök
Heini Lundin tar över Göteborgs HC.
SDHL

”Känner att det verkligen är här jag vill vara”

Heini Lundin flyttade till Sverige från Finland som 15-åring.
Därefter har hon varit med och startat upp Göteborgs HC och varit med på hela resan upp till SDHL. Nu tar 39-åringen också över som klubbens nya huvudtränare.
– Det har alltid varit en önskan hos mig att få vara tränare på den här nivån, säger hon till hockeysverige.se. 

Nyligen kom beskedet att Göteborgs tränare Stefanie McKeough lämnar klubben av personliga skäl. Redan igår presenterade GHC sin nya tränare. Det blev 39-åriga Heini Lundin med rötterna i Finland. 

– Jag flyttade Sverige redan som 15-åring. Jag har tränat och spelat hockey sedan jag var liten i Finland, berättar Heini Lundin för hockeysverige.se och fortsätter:
– När jag först kom till Sverige spelade jag för Nässjö. Här i Göteborg har jag sedan spelat för Järnbrott och Hisingen. När jag blev gravid med mitt andra barn kände jag att det var dags att kliva av hockeyn. Det här var 2011.
– Jag kände att det ändå var för roligt för att bara lägga av eftersom jag har, så att säga, hockeyn i blodet. Först blev jag då assisterande och sedan huvudtränare för Hisingens Division 1-gäng. För fem år sedan bröt vi oss loss och startade Göteborg HC
– Då följde jag med dit och var assisterande tränare tillsammans med Janne Mellgren i Division 1-gänget under några år. Sedan tog Göteborg klivet upp till SDHL. Samtidigt var jag gravid igen och kände att jag inte kunde lägga ner den tiden som krävdes för att vara på den nivån. Jag har istället haft Division 2-gänget sedan dessutom och hand om yngre tjejer i klubben. 

Hur hamnade du i Sverige?
– Jag var väldigt ung, 15 år, och flyttade med min familj då dom fick jobb här i Sverige.
– Det var en väldigt tuff tid i början eftersom vi då inte pratade någon svenska. Första året blev tufft innan jag lärde mig prata språket. Idrotten blev ingången för mig, säger Heini Lundin som idag är svensk medborgare. 

”TAGIT ENORMT STORA STEG”

Göteborg är nu inne på sin fjärde säsong i SDHL och nya Göteborgstränaren har följt lagets utveckling på nära håll och ser positivt på den. 

– Även om jag kanske inte varit delaktig så har vi haft dialog då jag hade Division 2-laget och haft tjejer upp från mitt gäng att träna med SDHL-laget.
– Jag tycker att vi tagit enorma steg senaste ett och ett halvt åren. Tjejerna som varit några år i klubben har tagit jättestora steg. Vi får inte glömma att det inte bara är Sveriges bästa spelare som spelar i SDHL. I tillexempel Luleå har vi några av världens bästa spelare.
– Vi har alltid haft ganska unga spelare som har tagit jättestora kliv i sin utveckling. Framförallt känner jag att vi den här säsongen har en otroligt formbar och spännande trupp att jobba med. Det vi saknar är den naturliga ledaren som har rutinen på den här nivån och som tjejerna kan ta lite rygg på.
– Vi har en otrolig potential i det här laget. Nu gäller det att få tjejerna att tro på det här, att när man möter Luleås förstafemma med världsstjärnor är där och stör. Tjejerna är inte riktigt så långt ifrån som dom själva upplever det. 

Ni har en väldigt internationell grupp att jobba med, hur ser du på det?
– När vi kom som ny förening och inte har något stort herrlag att luta oss mot, men inte heller den ekonomiska styrkan som andra storklubbar har, då har det varit ett bekymmer för oss att locka till oss rutinerade svenska spelare.
– För varje år som gått i SDHL har vi velat satsa på unga talanger utifrån. Även om vi har många tjejer utifrån nu också är det ändå inte som för några år sedan då vi bara hade kanadensiska tjejer. Nu har vi japanska, tjeckiska, österrikiska och så vidare. Unga talanger från egentligen hela Europa som vi tycker är intressanta.
– Samma sak med unga svenska tjejer, att vi vill satsa där. Det är den vägen vi känner att vi måste gå. Önskan är såklart att vi skulle ha fler svenska tjejer, självklart, men när det gäller svenska etablerade tjejerna har vi svårt att konkurrera med storklubbarna, tyvärr. Vi är inte riktigt där ännu.

Tilde Utbult är en av många lovande talanger i Göteborg.Tilde Utbult är en av många lovande talanger i Göteborg.Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR ALTTID VARIT EN ÖNSKAN ATT VARA TRÄNARE”

Det fanns en viss tvekan hos Heini Lundin då Jan Mellgren frågade om hon ville ta över jobbet som headcoach. 

– Jag har tre relativt små barn och jobbar heltid. Samtidigt vet jag hur otroligt mycket tid Stefanie (Mckeough), Jimmy (Johansson) och ”Crille” (Christoffer Larsson) lagt ner på det här.
– Min första tanke var att jag inte riktigt kommer kunna lägga ner den tiden. För mig är det allt eller inget. Sedan har vi diskuterat och kommit fram till en bra lösning där vi kan få det att fungera med privatlivet också.
– Då fanns det absolut ingen tvekan kvar. Det har också alltid varit en önskan hos mig att få vara tränare på den här nivån. Tidigare har jag varit på några förbundsuppdrag med yngre tjejer under utvecklingscamper. Jag känner att det verkligen är här jag vill vara.
– På den fronten var det aldrig någon tvekan. Sedan var det här med att få ihop pusslet runtomkring som gjorde att jag fick tänka till några gånger, men rent sportsligt eller intressemässigt var det aldrig någon tvekan egentligen. 

Göteborg ligger väldigt sist just nu, fanns det någon tvekan i och med tabelläget att kliva in i det här jobbet?
– Nej, inte i det heller. Tyvärr är vi lite vana vid den situationen och det är inte första säsongen det ser ut så här.
– När jag tittat på matcherna och träningarna har jag tyckt att det finns otroligt mycket mer potential i det här laget än vad vi egentligen haft andra säsongerna. Vi måste bara få en vändning på det. Jag tror mycket handlar om det mentala.
– I väldigt många matcher har vi varit där spel och skridskomässigt, men kommer det ett baklängesmål har det blivit rent mentalt svårt för tjejerna att tänka om. 

Hur ska du vända på den mentala biten i gruppen?
– Vi måste bygga mycket på att tjejerna tror på sin egen skicklighet. Vi har individuellt lika skickliga spelare som andra lagen har på många positioner. Jag tror det handlar mycket om tron på sig själva och laget, att vi är där.
– Det kan handla om att få ta lite poäng här och där, få lite medvind och känna att vi är med i matcherna. I många matcher har det varit små grejer. Vi har kanske haft en 1-0 ledning och ett stolpskott ifrån att det skulle bli 2-0. I stället har det blivit en kontring åt andra hållet och 1-1.
– Då har luften gått lite grann ur många. Vi måste få stabiliteten och veta att vi kan vända även om vi ligger under. 

Stefanie McKeough lämnade Göteborg plötsligt.Stefanie McKeough lämnade Göteborg plötsligt.Foto: Bildbyrån/David Asserfors

”EN OTROLIGT SPÄNNANDE UTMANING”

Är det något speltekniskt du kommer justera?
– Stefanie har jobbat jättemycket med försvarsspelet och vi börjar få en bra ordning på det. Nu handlar det om målskyttet, att sätta lägena och få ett självförtroende i avsluten. Där har vi lite tankar på att få lite specialisthjälp utifrån, men det finns inget klart med det ännu.

Känner du bara en beslutsamhet inför den här utmaningen eller kan du även känna en viss nervositet?
– Klart att det här är stort. Stefanie har lagt otroligt mycket tid och energi på det här och gjort ett fantastiskt jobb. Det är inget som en person bara kan komma in och fylla på. Det är också därför vi tittar lite på vart vi utifrån kan få in kompetensen.
– Självklart är det lite nerver också. Samtidigt är det en otroligt spännande utmaning som när vi summerar säsongen ser har varit ganska lyckad. Det är nog lite blandat, men inga dåliga nerver, mer att det ska bli väldigt spännande. 


TV: Lucas Raymond draftad av Detroit

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten