Sök
Framgångsreceptet – att spela med Erik Gustafsson har varit till gagn för Jesper Sellgren, Nils Lundkvist och nu Victor Berglund.
Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
SHL

"Blir de bättre har vi större chans att ta det där SM-guldet"

2018/19: Jesper Sellgren.
2019/20: Nils Lundkvist.
I år: Victor Berglund.
Backarna som paras ihop med Luleåkaptenen Erik Gustafsson fortsätter att blomstra i SHL.
– Han är en grym mentor, säger Berglund till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Luleå skrev ett fyraårskontrakt med Erik Gustafsson våren 2018 var det en hyllad värvning. Klubben fick in en tungt meriterad back som spelat i NHL, KHL, schweiziska ligan och vunnit VM-guld med Tre Kronor. Med sin erfarenhet och skicklighet skulle han bidra till att lyfta laget på isen.

Så här snart två och ett halvt år in på 31-åringens sejour i Norrbotten har det visat sig att Gustafsson gjort mer än så. Han är inte bara lagkapten och Luleås ledande spelare – han har även blivit en viktig läromästare för de unga backar som har parats ihop med honom. En ny för varje säsong.

Under första året i Luleå var det nykomlingen från Modo, Jesper Sellgren, som blev landslagsback efter att ha spelat tillsammans med Gustafsson. I fjol var det Nils Lundkvist som fick ett jättegenombrott i hans sällskap. Och i år har ännu ett nyförvärv från backfabriken Modo, Victor Berglund, fått äran att paras ihop med försvarsgeneralen.

Resultatet så här långt: fem poäng på Berglunds fem första SHL-matcher.

– Jag har sett hur bra det gick för både "Nisse" och Sellgren när de spelade med Erik. Väldigt roligt att jag nu får den chansen. Han är ju en grym hockeyspelare och personlighet, en grym mentor för att utvecklas, säger Victor Berglund till hockeysverige.se.
– Han pratar mycket under genomgångar, träningar och matcher, visar småknep och pekar ut som jag kan ta till mig, framför allt då i defensiven. Det har varit väldigt lärorikt.

Erik Gustafsson och Victor Berglund.Erik Gustafsson och Victor Berglund.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

"KAN INTE TA ÅT MIG ÄRAN"

Berglunds citat är nästan identiskt med det som Sellgren och Lundkvist har sagt om den tidigare försvarskollegan under föregående år. Erik Gustafsson själv är diplomatisk och inte riktigt villig att ta åt sig äran för att hans backpartners har en tendens att slå igenom i SHL.

– Jag vet inte om jag gör så mycket egentligen, säger Luleåkaptenen med en axelryckning.
– De yngre pressar ju mig också till att hänga med. Man lär sig ju mycket av att spela med dem. Kan jag sedan dela med mig av någon erfarenhet och bidra till att de blir bättre, då är det ju bara kul att göra det. Det är jättekul att se när de utvecklas. Både "Jeppe" och "Nisse" spelar ju grym hockey nu och Victor har inlett jättebra. Jag kan inte direkt ta åt mig äran för det. Victor är ju en ruskigt bra hockeyspelare, lugn och fin med pucken. I slutändan... Blir de bättre har vi större chans att ta det där SM-guldet som man ändå jobbar efter.

Är det inte läge att ta procent på deras framtida NHL-kontrakt?
– Jag säger till "Nisse" att han får bjuda över mig och fixa gratis boende på Manhattan när det är dags, skrattar Erik Gustafsson apropå att Nils Lundkvist är draftad av New York Rangers och anses ha en fin NHL-framtid i klubben. 

Erik Gustafsson har hunnit göra en handfull SHL-matcher med Victor Berglund och imponeras av den högerfattade 21-åringens snabba omställning från Hockeyallsvenskan.

– Sedan han kom hit har han utvecklat försvarsspelet väldigt mycket, säger Gustafsson. 
– Han har bra "gap control", så vi kan ligga nära forwards och inte ge dem så mycket tid. Han har blivit mer intensiv där och det tycker jag är hans största steg, och där finns det störst utvecklingspotential för honom. Vi snackar mycket om den biten, att förhindra mål och målchanser när vi är på isen. 
– Det är roligt att spela med honom för han lyssnar, vill lära sig nya saker och bli bättre. Det har varit givande hittills.

Victor Berglund.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

"RAK OCH ÄRLIG, HÅLLER DET HAN LOVAR"  

För Victor Berglund innebär det en trygghet att spela med Erik Gustafsson.

– Det är sällan att han har en dipp. Gör man själv ett litet misstag är han alltid där, rätt placerad och hjälper till. Det är lätt för mig att göra det jag är bra på när jag har honom intill mig, säger Berglund som fortfarande känner att han håller på att acklimatisera sig till sin nya klubb och en bättre liga.
– Det är ändå ett stort steg. Mot Frölunda gjorde jag ett litet misstag och det straffade sig direkt. Det känns som det är mer organiserat i SHL. I Hockeyallsvenskan är det mer fram och tillbaka.

Hur har det varit att få "Bulan" (Thomas Berglund) som coach – finns det många likheter mellan honom och Björn Hellkvist som du hade i Modo?
– Nja, jag tycker "Bulan" är grym. Han är rak och ärlig och håller det han lovar, pratar mycket. Här är alla på mig och vill mig väl. Jag har en grym kemi med alla tre tränarna här.
– Senaste två åren har ju Luleå varit väldigt framgångsrika både på dam-, herr- och juniorsidan. De har bra struktur, bra organisation – allt som krävs för att bli bra.

Även på det privata planet har Victor Berglund börjat finna sig till rätta i Norrbotten.

– Jag har hittat en lägenhet som jag trivs jättebra i. Sedan har tjejen flyttat upp, vi har skaffat hund och allt utanför isen känns jättebra. På isen och spelmässigt är det också grymt. Det känns verkligen som att det finns allting i Luleå som gör att man kan utvecklas. Allt från videotränare till andra spelare, alla pratar och vill hjälpa en. Det ger perfekta förutsättningar.


TV: Noel Gunler draftad av Carolina Hurricanes

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten