Mira Markström
Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Jättetalangen - som inte valt sport: "Vill satsa på båda"

ANNONS

Hon är en av svensk ishockeys största talanger - men själv har Mira Markström inte bestämt sig för om hon ska satsa på ishockeyn. Själv vill hon göra kombinera hockeyspelandet med att få fortsätta spela innebandy också.

– Jag har alltid sagt att jag vill satsa på båda sporterna, men jag vet att det inte kommer gå. Jag tänker köra på till då jag verkligen måste välja, säger hon till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (Hockeysverige.se)

I serien Framtidens Damkronor ska vi idag möta HV71:s Mira Markström  Rent allmänt anses hon som en av landets mest spännande framtidsnamn inom hockeyn, men själv är hon inte säker på vilken sport hon kommer satsa på framöver. 

Det vill säga om hon tvingas att välja.
- Jag har försökt kombinera hockeyn och innebandy, planerat och lagt in alla matcher som jag ska spela så jag inte missar all innebandy, berättar 15-åringen då hockeysverige.se träffar henne utanför HV71:s hemmaarena i ett för dagen soligt och varmt Jönköping.
- Innebandy är också jättekul att spela…

Vad säger er tränare, Joakim Engström, om att du kombinerar dom båda sporterna?
- Jag tycker mina tränare är positiva till att jag håller på med två sporter fortfarande. Själv tycker jag det är viktigt att jag ska kunna göra det eftersom jag tror det kan vara bra för mig i längden så jag inte tröttnar.
- Tidigare spelade jag innebandy i Östra, men nu spelar jag i JIK. Fram till förra sommaren spelade jag även fotboll med Ekhagen, men det blev för mycket.

Tänker du i första hand satsa på hockeyn eller innebandyn?
- Jag har alltid sagt att jag vill satsa på båda sporterna, men jag vet att det inte kommer gå. Jag tänker köra på till då jag verkligen måste välja.

Har du ens en tanke kring vart åt det lutar?
- Det är jättesvårt att säga eftersom jag faktiskt gillar båda sporterna lika mycket. 

"DAMHOCKEYN HAR LYFT SIG REJÄLT"

Mira Markström är född och uppvuxen i Jönköping och som så många andra tjejer inledde hon sin hockeykarriär med att spela tillsammans med killarna i HV71.
- Jag började spela med killarna i HV71 då jag var runt fyra år. Sedan spelade jag med dom fram till och med halva förra säsongen då jag istället kom med damerna.
- Respekten från killarna har varit bra och när jag var lite yngre spelade jag även med 04:orna ibland. 

Mira Markström i HV-tröjan.Mira Markström i HV-tröjan.Ronnie Rönnkvist

Damhockeyn har växt mycket i Husqvarna och Jönköping senaste åren, är det här något du märker av som spelare i HV71?
- Vi har ett till lag där dom som inte kanske platsar i SDHL-laget spelar. Jag tycker också att damhockeyn både här i stan och i HV71 har lyft sig rejält. Vi får mer uppmärksamhet och så vidare.
- Jag visste nog ganska tidigt att det även fanns damlag. Laget hette Queens förut och det var nog redan från där jag visste om att det fanns.

Mira Markström är inte ensamt syskon i familjen. Hon har även en syster, Tilde, som spelade basket.
- Jag har själv inte spelat basket, men min mamma (Karin) gjorde också det. Det är nog därför min syrra också gjorde det.  

FARFAR VANN TV-PUCKEN

Vilka förebilder har du haft under uppväxten?
- Det har såklart alltid varit mamma och pappa. Sedan har min farfar, ”PG” (Markström) spelat hockey. Han var målvakt och har varit med och vunnit TV-pucken (Västerbotten, 1963).

När du nu fick chansen att spela TV-pucken, blev det mycket TV-pucksnack mellan dig och farfar?
- Ja, det var lite snack. Han önskade mig all lycka och det var inte så att vi jämförde. Han, hela min släkt och vänner följer mig, vilket jag är så otroligt tacksam för. 

Jublar efter ett TV-pucksmål.Jublar efter ett TV-pucksmål.Bildbyrån

När tränade du med HV71:s a-lag första gången?
- Det är några år sedan. Jag minns det bara som att det var kul och alla var jättesnälla. Självklart var det väldigt roligt att få komma upp och känna på damhockeyn då. 

Tanken var sedan att Mira Markström skulle vara med Troja och spela i Division 1, men så blev det aldrig riktigt.
- Det blev bara en träningsmatch med Troja. Jag skulle vara med där, men det blev för mycket och jag kände att jag inte skulle hinna vara med där också.
- Jag skulle dessutom vara med och träna med damlaget här i HV71. Då var det bättre att jag enbart tränade här än att åka bort till Troja.

SLOG SIG IN I SDHL-LAGET

Senaste säsongen fick Markström debutera i SDHL. Totalt spelade hon 20 matcher, men var även med en match i klubbens U16-lag för killar.
- Jag var väldigt nervös inför debuten, men framförallt var det otroligt roligt. Det har ju alltid varit det här jag velat, att få komma upp i damhockeyn och debutera. Både peppad och nervös. Egentligen hade jag alla känslor man kan ha, skrattar Markström.

Hur upplevde du att kliva in i omklädningsrummet tillsammans med Anna Borgqvist, Sidney Morin, Hanna Olsson, Michelle Löwenhielm, Kennedy Marchment och alla stjärnor som spelar i HV71.
- Det var självklart jättekul och det är några riktigt duktiga spelare i laget som bland annat spelar i landslaget.
- Första dagarna var jag bara tyst. Jag är inte den som sticker ut så mycket nu heller och pratar inte jättemycket. Jag tar min plats och kan inte gå in och ta någon annans plats. I debuten i SDHL ställdes Mira Markström och HV71 mot Göteborg, vinst 3-1.
- Jag gjorde inte så många misstag utan höll mig där bak och ”safade” för att komma in i det och visa förtroende för tränarna.
I HV71 spelar en av världens bästa backar, Sidney Morin, en spelare och person som har betytt en hel del för 15-åringen.
- Hon har, precis som du säger, betytt jättemycket. Hon är verkligen en stabil punkt bak, men som gör mycket framåt också, mycket poäng och bidrar väldigt mycket.
- Morin kommer alltid och vill hjälpa en. Om vi spelar i samma backpar kommer hon ofta fram och ger tips om vad jag kan göra istället och så vidare. Jag har lärt mig mycket genom att bara titta på henne men också av att spela med henne.

"VAR ÄRLIGT TALAT EN HEMSK KÄNSLA"

Hur ser du tillbaka på din debutsäsong i HV71?
- Det gick ändå framåt från debuten och jag vågade ta för mig mer och mer. Däremot har jag inte gjort mitt första mål ännu, men det kommer väl.

Hur var känslan då beskedet kom att finalserien mot Luleå inte skulle spelas klart och inga svenska mästare 2020 skulle utses?

- Jag blev lite ledsen. Vi var så nära och det var ärligt talat en hemsk känsla att finalen skulle ställas in, säger Mira Markström samtidigt som lagets coach, Joakim Engström kommer förbi och hälsar med armbågen på ett numera naturligt corona-vis.

Mira Markström fortsätter:
- Klart att det inte kändes bra att vi inte fick spela den matchen, men samtidigt måste vi tänka på det som händer i samhället. Självklart var det rätt beslut, men vi var trots allt bara en match ifrån att vi kunde ha vunnit.

Det blev även Junior-VM debut för henne under senaste säsongen.
- Jag kom med på fyranationersturneringen innan VM och träffade egentligen alla i laget för första gången där. Det var bara Thea (Johansson), Elin (Svensson) och Ebba (Svensson Träff) jag hade spelat med innan. Sedan var det nya spelare allihop.
- I början var det att lära känna alla. Sedan åkte vi på VM. Klart att det var en jätterolig resa, men vi hade hoppats på ett bättre avslut. 

HYLLADES AV COACHEN

Coachen Alexander Bröms gav Mira Markström en hel del beröm för hennes turnering.
- Jag hade sett Mira flertalet gånger innan VM. I mina ögon spelade hon med ett självförtroende och en pondus som få andra i hennes ålder klarar av att göra. Under turneringen matchade vi henne i alla spelformer då hon visade samma pondus och självförtroende även på den nivån, berättar Alexander Bröms för hockeysverige.se och fortsätter:
- Hon besitter ett ”modernt” backspel där hon har en mobilitet i sin skridskoåkning, en funktionell teknik och en spelförståelse som gör att hon kan öppna upp ytor både för sig själv och andra.
- Utanför isen upplever jag henne som mogen, lugn och ödmjuk. Det ska bli roligt att följa hennes fortsatta utveckling!

Alexander Bröms - Elitutvecklingsansvarig
FOTO: Ronnie Rönnkvist
Markström:
- Jag tycker själv att jag presterade ganska bra. Det kändes kul att få förtroende av Alex.

Varför kom ni inte längre än till kvartsfinal i Junior-VM?
- Vi vann sista gruppspelsmatchen och det kändes då som vi firade att vi gått till slutspel lite för mycket. När vi direkt efter mötte Ryssland var vi lite på hälarna.
- Det kändes som vi var lite nöjda och det ska man absolut inte vara. Speciellt inte om man möter Ryssland, att stå på hälarna där. Jag tycker inte att vi riktigt var med i den matchen.

Nu blir det inget Junior-VM den här säsongen, hur ser du på det?
- Verkligen skittråkigt. Det var något jag verkligen hade sett fram emot. Vi har ett så härligt gäng i landslaget och jag har kommit in i laget.

SKÖT HISTORISKT MÅL

Mira Markström är inte ensam om att heta Mira och vara ett stort framtidslöfte. I laget finns även en av hennes bästa kompisar, Mira Jungåker.
- Vi har blivit mycket mer tajta än vi varit tidigare, vilket är jättekul. Mira är en fantastisk spelare och vi har spelat i samma backpar tillsammans en match. Vi spelade även i TV-pucken tillsammans, men jag skulle säga att hela laget är ganska tajta.

Markström är dessutom historisk då hon gjorde det första målet i TV-puckens historia på damsidan.
- Det är ändå mest om själva TV-pucken jag får höra. Däremot av dom som är mer insatta i TV-pucken får jag höra att jag gjorde första målet.
- TV-pucken var verkligen en kul turnering. Något av det roligaste jag har gjort i mitt liv, avslutar Mira Markström samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan