Sök
Mira Markström
Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Jättetalangen - som inte valt sport: "Vill satsa på båda"

Hon är en av svensk ishockeys största talanger - men själv har Mira Markström inte bestämt sig för om hon ska satsa på ishockeyn. Själv vill hon göra kombinera hockeyspelandet med att få fortsätta spela innebandy också.

– Jag har alltid sagt att jag vill satsa på båda sporterna, men jag vet att det inte kommer gå. Jag tänker köra på till då jag verkligen måste välja, säger hon till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (Hockeysverige.se)

I serien Framtidens Damkronor ska vi idag möta HV71:s Mira Markström  Rent allmänt anses hon som en av landets mest spännande framtidsnamn inom hockeyn, men själv är hon inte säker på vilken sport hon kommer satsa på framöver. 

Det vill säga om hon tvingas att välja.
- Jag har försökt kombinera hockeyn och innebandy, planerat och lagt in alla matcher som jag ska spela så jag inte missar all innebandy, berättar 15-åringen då hockeysverige.se träffar henne utanför HV71:s hemmaarena i ett för dagen soligt och varmt Jönköping.
- Innebandy är också jättekul att spela…

Vad säger er tränare, Joakim Engström, om att du kombinerar dom båda sporterna?
- Jag tycker mina tränare är positiva till att jag håller på med två sporter fortfarande. Själv tycker jag det är viktigt att jag ska kunna göra det eftersom jag tror det kan vara bra för mig i längden så jag inte tröttnar.
- Tidigare spelade jag innebandy i Östra, men nu spelar jag i JIK. Fram till förra sommaren spelade jag även fotboll med Ekhagen, men det blev för mycket.

Tänker du i första hand satsa på hockeyn eller innebandyn?
- Jag har alltid sagt att jag vill satsa på båda sporterna, men jag vet att det inte kommer gå. Jag tänker köra på till då jag verkligen måste välja.

Har du ens en tanke kring vart åt det lutar?
- Det är jättesvårt att säga eftersom jag faktiskt gillar båda sporterna lika mycket. 

"DAMHOCKEYN HAR LYFT SIG REJÄLT"

Mira Markström är född och uppvuxen i Jönköping och som så många andra tjejer inledde hon sin hockeykarriär med att spela tillsammans med killarna i HV71.
- Jag började spela med killarna i HV71 då jag var runt fyra år. Sedan spelade jag med dom fram till och med halva förra säsongen då jag istället kom med damerna.
- Respekten från killarna har varit bra och när jag var lite yngre spelade jag även med 04:orna ibland. 

Mira Markström i HV-tröjan.Mira Markström i HV-tröjan.Ronnie Rönnkvist

Damhockeyn har växt mycket i Husqvarna och Jönköping senaste åren, är det här något du märker av som spelare i HV71?
- Vi har ett till lag där dom som inte kanske platsar i SDHL-laget spelar. Jag tycker också att damhockeyn både här i stan och i HV71 har lyft sig rejält. Vi får mer uppmärksamhet och så vidare.
- Jag visste nog ganska tidigt att det även fanns damlag. Laget hette Queens förut och det var nog redan från där jag visste om att det fanns.

Mira Markström är inte ensamt syskon i familjen. Hon har även en syster, Tilde, som spelade basket.
- Jag har själv inte spelat basket, men min mamma (Karin) gjorde också det. Det är nog därför min syrra också gjorde det.  

FARFAR VANN TV-PUCKEN

Vilka förebilder har du haft under uppväxten?
- Det har såklart alltid varit mamma och pappa. Sedan har min farfar, ”PG” (Markström) spelat hockey. Han var målvakt och har varit med och vunnit TV-pucken (Västerbotten, 1963).

När du nu fick chansen att spela TV-pucken, blev det mycket TV-pucksnack mellan dig och farfar?
- Ja, det var lite snack. Han önskade mig all lycka och det var inte så att vi jämförde. Han, hela min släkt och vänner följer mig, vilket jag är så otroligt tacksam för. 

Jublar efter ett TV-pucksmål.Jublar efter ett TV-pucksmål.Bildbyrån

När tränade du med HV71:s a-lag första gången?
- Det är några år sedan. Jag minns det bara som att det var kul och alla var jättesnälla. Självklart var det väldigt roligt att få komma upp och känna på damhockeyn då. 

Tanken var sedan att Mira Markström skulle vara med Troja och spela i Division 1, men så blev det aldrig riktigt.
- Det blev bara en träningsmatch med Troja. Jag skulle vara med där, men det blev för mycket och jag kände att jag inte skulle hinna vara med där också.
- Jag skulle dessutom vara med och träna med damlaget här i HV71. Då var det bättre att jag enbart tränade här än att åka bort till Troja.

SLOG SIG IN I SDHL-LAGET

Senaste säsongen fick Markström debutera i SDHL. Totalt spelade hon 20 matcher, men var även med en match i klubbens U16-lag för killar.
- Jag var väldigt nervös inför debuten, men framförallt var det otroligt roligt. Det har ju alltid varit det här jag velat, att få komma upp i damhockeyn och debutera. Både peppad och nervös. Egentligen hade jag alla känslor man kan ha, skrattar Markström.

Hur upplevde du att kliva in i omklädningsrummet tillsammans med Anna Borgqvist, Sidney Morin, Hanna Olsson, Michelle Löwenhielm, Kennedy Marchment och alla stjärnor som spelar i HV71.
- Det var självklart jättekul och det är några riktigt duktiga spelare i laget som bland annat spelar i landslaget.
- Första dagarna var jag bara tyst. Jag är inte den som sticker ut så mycket nu heller och pratar inte jättemycket. Jag tar min plats och kan inte gå in och ta någon annans plats. I debuten i SDHL ställdes Mira Markström och HV71 mot Göteborg, vinst 3-1.
- Jag gjorde inte så många misstag utan höll mig där bak och ”safade” för att komma in i det och visa förtroende för tränarna.
I HV71 spelar en av världens bästa backar, Sidney Morin, en spelare och person som har betytt en hel del för 15-åringen.
- Hon har, precis som du säger, betytt jättemycket. Hon är verkligen en stabil punkt bak, men som gör mycket framåt också, mycket poäng och bidrar väldigt mycket.
- Morin kommer alltid och vill hjälpa en. Om vi spelar i samma backpar kommer hon ofta fram och ger tips om vad jag kan göra istället och så vidare. Jag har lärt mig mycket genom att bara titta på henne men också av att spela med henne.

"VAR ÄRLIGT TALAT EN HEMSK KÄNSLA"

Hur ser du tillbaka på din debutsäsong i HV71?
- Det gick ändå framåt från debuten och jag vågade ta för mig mer och mer. Däremot har jag inte gjort mitt första mål ännu, men det kommer väl.

Hur var känslan då beskedet kom att finalserien mot Luleå inte skulle spelas klart och inga svenska mästare 2020 skulle utses?

- Jag blev lite ledsen. Vi var så nära och det var ärligt talat en hemsk känsla att finalen skulle ställas in, säger Mira Markström samtidigt som lagets coach, Joakim Engström kommer förbi och hälsar med armbågen på ett numera naturligt corona-vis.

Mira Markström fortsätter:
- Klart att det inte kändes bra att vi inte fick spela den matchen, men samtidigt måste vi tänka på det som händer i samhället. Självklart var det rätt beslut, men vi var trots allt bara en match ifrån att vi kunde ha vunnit.

Det blev även Junior-VM debut för henne under senaste säsongen.
- Jag kom med på fyranationersturneringen innan VM och träffade egentligen alla i laget för första gången där. Det var bara Thea (Johansson), Elin (Svensson) och Ebba (Svensson Träff) jag hade spelat med innan. Sedan var det nya spelare allihop.
- I början var det att lära känna alla. Sedan åkte vi på VM. Klart att det var en jätterolig resa, men vi hade hoppats på ett bättre avslut. 

HYLLADES AV COACHEN

Coachen Alexander Bröms gav Mira Markström en hel del beröm för hennes turnering.
- Jag hade sett Mira flertalet gånger innan VM. I mina ögon spelade hon med ett självförtroende och en pondus som få andra i hennes ålder klarar av att göra. Under turneringen matchade vi henne i alla spelformer då hon visade samma pondus och självförtroende även på den nivån, berättar Alexander Bröms för hockeysverige.se och fortsätter:
- Hon besitter ett ”modernt” backspel där hon har en mobilitet i sin skridskoåkning, en funktionell teknik och en spelförståelse som gör att hon kan öppna upp ytor både för sig själv och andra.
- Utanför isen upplever jag henne som mogen, lugn och ödmjuk. Det ska bli roligt att följa hennes fortsatta utveckling!

Alexander Bröms - Elitutvecklingsansvarig
FOTO: Ronnie Rönnkvist
Markström:
- Jag tycker själv att jag presterade ganska bra. Det kändes kul att få förtroende av Alex.

Varför kom ni inte längre än till kvartsfinal i Junior-VM?
- Vi vann sista gruppspelsmatchen och det kändes då som vi firade att vi gått till slutspel lite för mycket. När vi direkt efter mötte Ryssland var vi lite på hälarna.
- Det kändes som vi var lite nöjda och det ska man absolut inte vara. Speciellt inte om man möter Ryssland, att stå på hälarna där. Jag tycker inte att vi riktigt var med i den matchen.

Nu blir det inget Junior-VM den här säsongen, hur ser du på det?
- Verkligen skittråkigt. Det var något jag verkligen hade sett fram emot. Vi har ett så härligt gäng i landslaget och jag har kommit in i laget.

SKÖT HISTORISKT MÅL

Mira Markström är inte ensam om att heta Mira och vara ett stort framtidslöfte. I laget finns även en av hennes bästa kompisar, Mira Jungåker.
- Vi har blivit mycket mer tajta än vi varit tidigare, vilket är jättekul. Mira är en fantastisk spelare och vi har spelat i samma backpar tillsammans en match. Vi spelade även i TV-pucken tillsammans, men jag skulle säga att hela laget är ganska tajta.

Markström är dessutom historisk då hon gjorde det första målet i TV-puckens historia på damsidan.
- Det är ändå mest om själva TV-pucken jag får höra. Däremot av dom som är mer insatta i TV-pucken får jag höra att jag gjorde första målet.
- TV-pucken var verkligen en kul turnering. Något av det roligaste jag har gjort i mitt liv, avslutar Mira Markström samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten