Leon Cadei.
Foto: Privat
ÖVRIGT

"Jag tror det handlar om hur man är skolad som människa"

ANNONS

Förra säsongen fick Leon Cadei nog av rasistiska påhopp. I stället för att ignorera problemet valde han att polisanmäla händelserna. Nu vill han se att den rasistiska strukturen förändras inom svensk ishockey.
– Jag är säker på att de flesta mörka hockeyspelarna har upplevt rasism, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

Leon Cadei har fått utstå ett flertal rasistiska påhopp under sin hittills korta karriär. I mars förra året fick han nog och valde att polisanmäla påhoppen i hopp om att strukturen skulle förändras. Han fick genom det stort stöd från resten av hockeysverige.

– Det har påverkat mig både positivt och negativt. Jag har inte längre upplevt skällsord på samma sätt som förra året. Men många tycker att det är pinsamt av mig att bli arg över något sådant, säger 16-årige Leon Cadei till hockeysverige.se.

Rasism inom idrott är inget nytt. Under de senaste åren har problemet fått stor uppmärksamhet i media och även på en global skala. Att det är en vanlig företeelse inom svensk ishockey har Leon Cadei inga tvivel om.

– Jag har upplevt problemet och jag är säker på att de flesta mörka hockeyspelarna har upplevt det. Det är ett väldigt svårt problem att lösa och jag önskar att jag hade någon "quick fix" på problemet. 

 Har du upplevt någon förändring sedan förra säsongen? 
– Jag har märkt att domare är mycket hårdare på ”trash talk” denna säsong men det är samtidigt viktigt också att det inte blir alldeles för strängt. Att snacka skit mellan lagen tycker jag är en del av hockeyn men man måste förstå vart gränsen går.

"HANDLAR OM HUR MAN ÄR SOM MÄNNISKA"

Problemet är svårt att lösa över en natt. Men något som Leon Cadei tror på är en långsiktig lösning där det jobbas kontinuerligt med frågan.

– Jag skulle vilja att domare får detta på teorin och jag tror också att det är viktigt för de små att lära sig detta i tidig ålder. Jag tror att allt handlar om hur man är skolad som hockeyspelare men framför allt som människa. 

Leon Cadei är från Västerås och har spelat större delen av sin karriär i Västerås IK. Men till förra säsongen tog han chansen och flyttade till Borlänge. Ett val som han inte ångrar.

– Jag ville utvecklas som hockeyspelare och jag vill vara i ett lag där jag känner att alla är vänner och kan stå upp för varandra. Jag tycker inte det fanns i Västerås. Det var därför bestämde mig för att flytta till Borlänge, där klubben jobbar på ett sätt jag aldrig varit med om, säger han och fortsätter.

– Tränarna (Liam WallströmFilip Eriksson och sportchef Mattias Bergdahl) tar verkligen hand om alla i laget och får var och en att känna sig viktig. Jag tycker även att jag har utvecklat mitt spel enormt i Borlänge vilket känns väldigt bra inför framtiden, säger Leon Cadei.


TV: Klubbarna dår Henrik Lundqvist kan hamna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL