Simon Önerud och Nicklas Rahm har anledning att vara oroliga efter mardrömsstarten.

HV71:s kris – sämst på 22 år

HV71 är tippade att slåss om SM-guldet den här säsongen men har fått en mardrömsstart på den nya säsongen.
I kväll mot Luleå kom fjärde raka förlusten och Jönköpingslaget har nu noll poäng efter fyra matcher, deras sämsta start på en SHL-säsong sedan 1998/99.

Svep från kvällens SHL-omgång:

Skellefteå – Frölunda 3–1 (2-1,1-0,0-0)

Skellefteå: Jesper Frödén 3.
Frölunda: Simon Hjalmarsson

Tack för showen, Jesper Frödén!

Han nätade i premiärmatchen för knappt två veckor sedan men det var i kväll som det verkligen lossnade för "Årets Rookie" från i fjol. Han sköt nämligen alla tre mål när Skellefteå blev det första laget att få Frölunda på fall.

Redan tre minuter in i matchen höll sig Frödén framme i powerplay och spräckte Niklas Rubins 123 minuter långa nolla.
Senare i perioden kom han fri mot Rubin och gjorde inga misstag utan satte 2-0.

I den andra höll sig 26-åringen framme igen och blev återigen ren mot Rubin, den här gången i spel fem-mot-tre. Då kom även trean för Frödén.

Frölunda jagade för att komma tillbaka in i matchen men Gustaf Lindvall stod pall i målet för hemmalaget. Göteborgarna fick därmed lämna isen som förlorare för första gången den här säsongen. Skellefteå däremot tog sin första trepoängare.

Djurgården – Malmö 3–0 (0-0,1-0,1-0)

Djurgården: Alexander HoltzLinus AnderssonWilliam Eklund
Malmö: –

Efter att ha gått mållösa från sina första fyra perioden den här säsongen kom första målet för säsongen i andra perioden av kvällens match mot Malmö.

Det var stortalangen Alexander Holtz som var på tårna när en puck landade mitt framför fötterna på honom och rakade in 1-0 med endast en minut kvar av perioden.

I den tredje utökades även ledningen då Djurgården kom i en kontring och Linus Andersson öppnade sitt konto i SHL genom att snappa upp sin egen retur och lägga in pucken bakom Oscar Alsenfelt

Spiken i kistan kom sedan då 17-årige William Eklund sköt sitt första SHL-mål i karriären genom en puck i tom kasse för 3-0 till Djurgården.
Stockholmarnas tre målskyttar den här kvällen var alltså 17 år, 18 och 21 år gamla.

Malmö har dock en fortsatt dålig start på säsongen och ligger på noll poäng efter två spelade matcher. Under inledningen har man släppt in hela åtta mål på två matcher.

Leksand – Örebro 3–5 (2-1,0-2,1-2)

Leksand: Martin KarlssonCarter CamperMattias Ritola
Örebro: Linus Öberg 3, Borna RendulicRodrigo Abols

Linus Öberg kliver fram och blir hjälte när Örebro tar sin tredje raka säsong under inledningen.

JVM-forwarden sköt tre mål och fullbordade därmed ett hattrick, hans första i SHL. Öberg sköt fyra mål på 37 matcher förra säsongen men har nu redan gjort fyra mål på de första tre matcherna.

Hans mål var även helt avgörande i mötet mot Leksand då han satte det matchvinnande målet samt punkterade tillställningen genom att lägga in 5-3-pucken i tom kasse.

Örebro är nu ett av endast två lag som har full pott hittills i SHL.

Luleå – HV71 5–4 (2-1,3-1,0-2)

Luleå: Jack ConnollyArttu IlomäkiIsac BrännströmNiklas OlaussonNils Lundkvist.
HV71: Simon Önerud 2, Fredrik ForsbergAnton Wedin.

HV71 förlorade sina tre första matcher och inför kvällens match mot Luleå bytte man målvakt då Hugo Alnefelt fick komma in och göra sin första match den här säsongen.

Det gav dock inte resultat då Jönköpingslaget förlorade uppe i Norrbotten då Luleå vann med hela 5-4.

Ställningen var 2-1 efter de första 20 minuterna men i den andra perioden rann det iväg. Förre HV-spelaren Isac Brännström, som precis skrev nytt kontrakt med Luleå, satte 3-1 och sedan utökade Niklas Olausson till 4-1. När perioden var slut ledde hemmalaget med 5-2.

Då lessnade HV-kaptenen i periodpausen.

– Jag är riktigt jävla förbannad här nu. Vi måste ut och gå för det ordentligt, vi ska ha med oss poäng härifrån, sade Önerud till C More.

I den tredje perioden höjde sig även HV71 och fick in dubbla reduceringar men det stannade där.

Luleå har tre segrar och nio poäng efter tre matcher och leder därmed SHL-tabellen efter inledningen.

HV71 har nu noll poäng efter fyra matcher och det är lagets sämsta start i Elitserien/SHL sedan säsongen 1998/99, alltså för 22 år sedan. Nye huvudtränaren Nicklas Rahm har alltså fått sämsta tänkbara start.

Linköping – Brynäs 5–4 OT (2-1,0-3,2-0,1-0)

Linköping: Patrik LundhJonas JunlandBroc LittleJaakko RissanenJonas Holøs
Brynäs: Patrik BerglundJonathan SigaletJohan AlcénEmil Molin.

Efter att ha inlett med två förluster tog Linköping sin första seger för säsongen i kväll efter en svängig match.

Patrik Berglund inledde målskyttet, hans tredje mål på lika många matcher i Brynäs. Linköping vände dock och ledde med 2-1 efter 20 spelade minuter.

I mittperioden vände det dock för Gävlelaget som sköt tre raka mål och gick från underläge 1-2 till ledning 4-2.
Matchen svängde sedan tillbaka till LHC:s favör då Broc Little och Jaakko Rissanen gjorde varsitt mål med drygt en minuts mellanrum i den tredje perioden.

Det skulle därför krävas förlängning för att skilja lagen åt.

Där tog det endast drygt en minut innan den norske backen Jonas Holös klev fram och skickade in 5-4-målet och två poäng till Linköping.

Växjö – Rögle 2–1 (0-1,1-0,1-0)

Växjö: Pontus HolmbergEmil Pettersson.
Rögle: Daniel Zaar.

Växjö tar första trepoängaren den här säsongen.

Det efter att man vänt underläge 0-1 till 2-1 i kvällens match mot Rögle.
Pontus Holmberg kvitterade i den andra perioden och i den tredje kom avgörandet då Emil Pettersson klev fram och satte sitt första mål för säsongen.

Det fortsätter att vara målsnålt när Växjö spelar då de endast har gjort sex mål och släppt in fem efter tre spelade matcher.

Det var säsongens första seger för Växjö men för Rögles del var nederlaget det första för 2020/21. Som salt i såret för Ängelholmslaget lämnade även Adam Tambellini matchen med en befarad skada.

Oskarshamn – Färjestad 4–2 (3-1,1-0,0-1)

Oskarshamn: Nolan Zajac 2, Kim StrömbergJonas Engström.
Färjestad: Michael Lindqvist 2.

Mardrömmen för Färjestad fortsätter. Tre förluster på de fyra första matcherna men än mer oroande är skadorna som man har fått.

Först skadades NHL-lånet Joakim Nygård direkt i premiären och sedan förlorade man kaptenen Gustav Rydahl i förra matchen mot Brynäs. I kvällens match var det nyförvärvet Jacob Nilsson som utgick med en skada redan i första perioden.

Oskarshamn kunde dock ta sin andra seger på de tre första matcherna. Powerplay ledde vägen i den första perioden då alla tre mål med en man mer på isen.
I den andra perioden utökade man till 4-1 efter att Jonas Engström styrt in ett Brian Cooper-skott.

Michael Lindqvist reducerade visserligen i den tredje perioden, med sitt andra mål i matchen, men det räckte inte för Färjestad som ligger kvar på bleka två poäng efter fyra spelade matcher.

– Vi får jobba med boxplay och se till att vi blir bättre där helt enkelt. Det är klart vi vill vinna hockeymatcher, men Oskarshamn är ett bra lag, så det är ingen skam. Det är många matcher kvar, säger FBK-tränaren Johan Pennerborn efter matchen.

TV: Sebastian Strandberg om sin brokiga karriär

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL