Corey Perry blev den stora hjälten för Dallas Stars.

Veteranerna avgör – hoppet lever för Dallas: ”Vi ger aldrig upp”

Dallas Stars lever fortfarande.
De lyckas tvinga fram en sjätte finalmatch efter att Corey Perry avgjort nattens match i den andra förlängningsperioden.

Det var ett skadeskjutet Dallas Stars som kom till den femte finalmatchen mot Tampa Bay Lightning. Stars, som var piskade att vinna, saknade spelare som Blake ComeauRoope HintzStephen Johns och Radek Faksa
Läget mörknade sedan ytterligare under matchen då Andrej Sekera fick utgå efter att ha fått ett skott på sidan av knät, Dallas tvingades därför rulla på endast fem backar. Sekera återvände dock till spel i den tredje perioden.

Trots det var det just Stars som kunde ta ledningen i första perioden. Det var precis i slutet av perioden som man lyckades etablera ett längre anfall och fick i princip spela fem-mot-fyra eftersom Tampa-backen Mikhail Sergatjov hade fått en smäll och var låg dubbelvikt över sin klubba.

KUTJEROV SKRIVER NHL-HISTORIA

Det utnyttjade Stars då Corey Perry kom förbi Sergatjov och skickade upp pucken i krysset. Veteranen blev därmed målskytt för andra matchen i rad.

I den andra perioden kunde dock Lightning ta över helt och attackerade Anton Chudobin i Dallas-kassen om och om igen. Det gav resultat då förstakedjan fick utdelning och kunde kvittera i början av perioden. Brayden Point och Nikita Kutjerov assisterade till Ondrej Palat som stod för en fin soloprestation då han gled igenom försvaret och rundade Chudobin för 1-1.

I och med sin passningspoäng skrev Kutjerov NHL-historia. Det var nämligen hans 26:e assist i årets slutspel och han är den blott tredje spelaren någonsin att göra slå 26 målgivande passningar i ett och samma slutspel. De övriga två som gjort det är Wayne Gretzky och Mario Lemieux, hyfsat sällskap för den ryske storstjärnan.

Lightning hade sedan mycket press utan att komma till riktigt heta målchanser. Dallas kom tillbaka in i matchen efter ett powerplay och hade bud på ett antal mål men 1-1 stod sig in i den tredje och avgörande perioden.

Det var flera trötta ben ute på isen då lagen var i slutet av ett "back to back"-möte. '

Dallas hade initiativet i början av den tredje perioden men det var Tampa Bay som fick målet. Brayden Point stod för en fin insats då han tog in pucken i offensiv zon och slängde pucken bak till backen Mikhail Sergatjov som pangade in 2-1 bakom en skymd Chudobin. Den unge ryssen fick därmed revansch efter att ha varit syndabocken när Dallas gjorde sitt mål.

Därmed hade Tampa en hand på Stanley Cup-bucklan.

TAMPA DOMINERADE I FÖRLÄGNINGEN

Halvvägs in i perioden fick Dallas ett guldläge att kvittera då man fick spela powerplay men lyckades inte få utdelning då man hade problem att ens komma in i offensiv zon.

Precis efter att utvisningen löpt ut kom dock 2-2.
Miro Heiskanen skickade ett skott mot mål som Andrej Vasiljevskij räddade men Joe Pavelski stod parkerad framför kassen och kunde lyfta in kvitteringen. Det var hans 13:e mål det här slutspelet och totalt har han nu gjort 61 slutspelsmål i karriären, vilket är bäst någonsin av en amerikanskfödd spelare.

Anthony Cirelli prickade stolpen för Tampa precis i slutminuterna av den tredje perioden men inget lag lyckades bryta dödläget och för andra matchen i rad skulle förlängning krävas för att skilja lagen åt.

I den fjärde perioden dominerade Tampa Bay fullständigt och Dallas hade inte mycket att säga till om. Stars mäktade bara med att få två puckar på mål, och båda skotten kom precis i slutet av perioden. "Bolts" hade ett antal lägen att avgöra men lyckades inte få hål på Chudobin som fick jobba stenhårt i kassen. Den första förlängningsperioden slutade mållös och en femte period skulle krävas.

VETERANEN TRYCKER IN AVGÖRANDET

Dallas kom ut med en annan energi i den femte perioden och Denis Gurianov fick ett friläge men precis i skottögonblicket kom Victor Hedman fram med sin långa klubba och störde tillräckligt så att ryssen skickade pucken utanför.

Halvvägs in i den andra förlängningsperioden kom avgörandet. Det blir en sjätte finalmatch.

John Klingberg skjuter från blålinjen och pucken styrs och studsar till Corey Perry som petar ett skott som Vasiljevskij räddar men returen går direkt tillbaka till Perry som trycker in 3-2 till Dallas Stars.
Tyler Seguin har fått stor kritik för sin bristande produktion i slutspelet men i nattens match assisterade han till Dallas alla tre mål.

Corey Perry hade endast gjort två mål på de första 24 matcherna i slutspelet. Nu har han gjort tre mål på de senaste två finalmatcherna.

– Vi kommer att fortsätta kämpa, hela vägen till slutet. Vi har ett lag som aldrig ger upp och vi kommer kämpa till slutet, säger matchhjälten efter matchen.

Hoppet lever alltså fortfarande för Stars och därmed väntar en sjätte finalmatch som spelas natten mellan måndag och tisdag.

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 2–3 OT (0-1,1-0,1-1,0-0,0-1)

Tampa Bay: Ondrej Palat (11), Mikhail Sergatjov (3).
Dallas: Corey Perry 2 (5), Joe Pavelski (13).

Tampa Bay leder matchserien med 3-2 i matcher.

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL