Christoffer Persson är fortfarande klubblös.
Bildbyrån
SHL

"AHL-spelare som pressar marknaden neråt"

ANNONS

Efter en lång och trogen SHL-tjänst var tanken att backen Christoffer Persson med familj skulle bege sig ut på ett Europa-äventyr till kommande säsong. Men med rådande pandemi och Nordamerika-invasion så är läget högst oklart.
— Det är AHL-spelare som pressar marknaden neråt och de verkar skriva på för inga pengar alls, berättar han för hockeysverige.se.

12 mars i Leksand. Det var senaste gången Christoffer Persson spelade match. Över sex månader har gått sedan den kvällen och 35-åringen medger utan omsvep han rejält sugen på att komma igång igen.

– Det börjar bli lite ensamt nu när man är van vid att köra med klubbar året om. Det har man gjort i 18 år, sommarträning och allting, men nu har man lagt upp det mesta själv i år, berättar han för hockeysverige.se.

För stunden tränar Persson på is med förra klubben HV71:s hockeygymnasium. Sedan kör han en hel del crossfit. Under sommaren har han hållit igång på egen hand.

– Jag tycker jag kört på riktigt bra faktiskt och kroppen känns fin. Jag har alltid gillat att träna, jag har haft det som en hobby nästan. 

SUGEN PÅ UTLANDET

I våras blev det klart att Christoffer Persson inte skulle fortsätta i HV71 efter fyra säsonger och ett SM-guld där. Sedan dess har han gått klubblös, men erbjudanden har inte saknats. Att lägga av finns inte på kartan.

– Jag har fått lite smågrejer, men inget superintressant än. Det är AHL-spelare som pressar marknaden neråt och de verkar skriva på för inga pengar alls.
– Så det är inte så jättebra betalt just nu.

Tankarna på utlandet har funnits med ett tag, ett äventyr som familjen ska följa med på. 

– Frugan är mammaledig och det var därför det hade varit så fint i år. Så det var planen från början, men sedan ändrade ju det sig rätt mycket.

Christoffer Persson firar guld i Frölunda 2016.Christoffer Persson firar guld i Frölunda 2016.Foto: Bildbyrån

Christoffer Persson har, undantaget tio matcher för TPS Åbo ifjol, spelat hela sin karriär i Sverige. 379 SHL-matcher har det blivit för Frölunda, Färjestad och HV71. Han har vunnit guld med både Frölunda och HV. I Hockeyallsvenskan har det blivit 281 matcher för Växjö, Rögle och Karlskoga.

– Jag har väl alltid känt att jag vill testa att spela utomlands någon gång under min karriär. Det är klart att det har varit jättekul att spela alla år i SHL, men drömmen har alltid funnits om att testa. Bo i ett annat land, den möjligheten kanske aldrig dyker upp igen, att man kan arbeta och bo i ett annat land. 

Han berättar om erbjudanden tidigare under våren och sommaren från bland annat SHL och Tyskland, men just nu finns inget att ta ställning till.

Vad är det som gjort att du tackat nej tidigare?
– Ska man åka iväg och ta med hela familjen så måste det ju kännas värt det. Men det är klart, jag kan inte vänta hur länge som helst och jag vill ju spela hockey. Någonstans måste man inse att mitt marknadsvärde är här och nu och...säger han och tystnar innan han fortsätter:
– Tanken har ju varit hela tiden att få spela ute i Europa, det är väl det som jag varit inriktad på. Ju mer tiden har gått, ju mer har man känt att: ”Ja, men har jag väntat så här länge så får jag väl vänta lite till då”, men nu börjar det snart komma till en punkt där jag känner att...Ja, men bara jag får spela hockey så...så kanske man ska göra det. Det är ett väldigt speciellt år och jag ska väl inte spela hockey i jättemånga år till, så jag kanske bara ska försöka ta någonting i år.

När du säger ”ta någonting”, kan det även inbegripa lägre ner i Sverige då, Hockeyallsvenskan/Hockeyettan?
– Jag är öppen för det mesta egentligen. Men jag har ett hus och en bil som kostar pengar, det måste täcka det. Jag kan inte åka på vad som helst. Det är väl känslan.
– Men samtidigt står man i ett vägskäl: Tänk om inte AHL spelar och det blir väldigt mycket folk på marknaden? Det kanske kommer bli ännu tuffare att få tag i jobb, så jag kommer ju absolut få ta ett beslut här snart.

Om man vänder på resonemanget, möjligheten finns ju att det öppnar sig när NHL-lånen försvinner till camperna.
– De vet ju inte riktigt när de drar igång, det är ju det som är...Säg att de drar i mitten av november, ska jag gå hemma i två månader till då? Frågar han sig samtidigt som han utstöter ett ljudligt ”Ouff”, för att betona hur sugen han är på att komma igång.
– (Skratt) Det känns ju som jättelång tid när man tänker på det så. Jag har varit hemma i...Det var över sex månader sedan man spelade en riktig tävlingsmatch.

Christoffer Persson är väldigt noga med att betona att pengarna i sig inte är avgörande i jakten på en ny klubbadress. Men samtidigt, heltidsproffs som han är, måste han gå runt.

– Just nu pressas priserna väldigt mycket och det är 25 gubbar som slåss om varje position. Då är det klubbarnas marknad, de kan egentligen dela ut vilket kontrakt som helst, för folk känner väl likadant som mig, de börjar bli lite stressade och de vet inte riktigt vad som händer.
– Det kommer säkert vara spelare som inte får något jobb i år och där vill man liksom inte hamna.

Känner du dig stressad?
– Lite från och till, det beror på vilken dag det är. Men det är klart att ibland kan man känna lite stress över det. Men sen tror jag absolut att det kommer lösa sig.


TV: Måns Karlsson om HV71 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL