HockeyAllsvenskan

"Jag vill spela här till det att jag inte kan gå längre"

Allsvenska nykomlingen Väsby fann en trotjänare – i en slovak.

ANNONS

Hockeykarriären har tagit honom till många olika platser. Men det finns bara en klubb som Lubomir Fetkovic verkligen brinner för – Väsby IK. Här är historien om hur den landslagsmeriterade slovaken och den allsvenska nykomlingen fann varandra.
– Det här känns som hemma, säger han till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

I går presenterade Väsby ett nytt nyförvärv/lån. Det handlade om Edmonton Oilers 19-årige center Raphaël Lavoie. Tanken var att den JVM-guldmeriterade kanadensarens skulle spela för Rögle kommande säsong, men så blev det inte. I stället letade sig den kanadensiska talangen till Hockeyallsvenskan och Väsby.

Nu är inte Lavoie den första importspelaren i Väsby. Sedan säsongen 2016/17 har slovaken Lubomir Fetkovič till och från spelat för klubben. 24-åringen, som till och med har spelat två A-landskamper för det slovakiska landslaget, kommer från Galanta, men det var inte där han fick sin hockeyuppfostran.

– Jag föddes i Galanta, men jag växte upp i Bratislava. Galanta ligger ungefär en timme bort, berättar han då hockeysverige.se träffar honom efter en av Väsbys träningar där man nött powerplay och boxplay-spel inför seriestarten nästa vecka.
– Min klubb, Slovan Bratislava, spelade först i Slovakien, men gick sedan över till KHL. Nu är klubben tillbaka i den slovakiska ligan. Samtidigt är det problem med coronan så restriktionerna där hemma är väldigt strikta jämfört med Sverige. Man pratar om att stänga ligan eller spela matcherna utan publik. På så vi är det mycket hårdare än här.

SÅG UPP TILL CHÀRA

Bratislava var ett starkt hockeyfäste redan på gamla Tjeckoslovakiens tid. Från stan kommer storheter som bröderna Marian, Anton och Peter StastnyDusan Pasek och Jaroslav Halák

– Hockeyn är fortfarande väldigt stor. Slovan Bratislava är den största klubben i Slovakien så man kan säga att det verkligen är en hockeystad.
– Själv spelade jag där från det jag var barn fram till 18 år. Efter det åkte jag över till USA och sedan till Sverige.

Anledningen till att Ľubomír Fetkovič började med hockey hittar vi på förskolan hemma i Bratislava.

– Egentligen minns jag inte riktigt varför jag började. Jag hade en vän på förskolan när jag var tre år. Han började spela hockey och då ville jag också det.

Vilka förebilder och idoler hade du inom hockey då du växte upp?
– Från Slovakien hade jag (Peter) Bondra. Sedan var Jaromír Jágr stor även i Slovakien. Framför allt hade jag Zdeno Chára som förebild. De sa till honom i Slovakien att han borde spela basket istället för hockey.
– Han lämnade Slovakien och den karriär han har och har haft är galen. Att se det har gett mig mycket motivation.

Däremot visste inte 24-åringen mycket om svensk hockey under sin uppväxt i Slovakien.  

– Nej, jag visste inte mycket om svensk hockey då jag var yngre. Självklart kände jag till (Peter) Forsberg. Han var väldigt stor, men mycket mer visste jag inte om svensk hockey. 

"GILLAR SVERIGE BÄTTRE"

Ľubomír Fetkovič kom att göra tre säsonger i Nordamerika innan han flyttade till Sverige. Han representerade Vaughan Stars i GMHL, Ontario Avalanche i WSHL och Wenatchee Wild i NAHL. 

– Efter en säsong fick jag ett samtal där jag fick frågan om jag ville prova på att spela hockey i Amerika. Jag åkte först över till en camp för North American Hockey League.
– Säsongen efter blev jag draftad till USHL och NAHL. Jag gjorde en ögonoperation. Då gick jag fortfarande i skolan och det blev svårt att plugga online med tidsskillnaden och allt sådant.
– Då fick jag ett samtal från Sverige och frågan om jag ville komma hit och spela. Jag tackade ja, vilket jag är glad för.

I samma lag som Ľubomír Fetkovič spelade vid tidpunkten Jacob Liljeroos som även han valde att under säsongen flytta hem till Sverige och spela för Arlanda Wings.  

– Jag spelade med Jacob i Wenatchee. Några veckor efter att jag kom dit var han på väg hem. Han är en bra kille och vi har fortfarande lite kontakt.
– Han började i Arlanda Wings och berättade för coachen där om mig. Sedan fick jag frågan om jag ville komma dit och spela. Det här var i slutet av säsongen och jag svarade att det ville jag självklart.

Upplevde du att det var en stor skillnad vid sidan av hockeyn i USA jämfört med Slovakien?
– Ja, livet är annorlunda där. Jag spelade på många ställen och det handlar mycket om vilken familj du får bo hos och vilka regler den familjen har. Dd flesta familjerna är superbra.
– Även om det var annorlunda så var det ändå inte så jättestor skillnad. Jag var där för att spela hockey och jag gillade USA mycket, men får jag välja så gillar jag Sverige bättre, säger Ľubomír Fetkovič med ett leende.


Jag hade spelat mot Väsby och de hade ganska vilda fans

Ľubomír Fetkovič blev intresserad när Väsby hörde av sig.


Det blev två säsonger i Arlanda för Ľubomír Fetkovič innan han valde att flytta till Väsby. 

– Under hela min andra säsong var jag i Wings. Efter den säsongen lämnade en av killarna i Wings, Joel Östman, för att spela för Väsby.
– Då pratade jag också med Tom (Tärnström, sportchef) om att jag ville komma hit. Jag hade spelat mot Väsby och de hade ganska vilda fans (skratt). Jag hade några ytterligare kontraktsförslag, men jag var mest intresserad av att få spela i Väsby.

Redan under första säsongen i Väsby fick 24-åringen dra på sig Slovakiens landslagströja.

– Ja, jag spelade två matcher. Den säsongen hade Slovakien ett OS-lag. Så det laget jag spelade med var mest yngre spelare, lite av ett B-lag.
– Samtidigt var det en stor upplevelse. Direkt efter den säsongen här i Väsby fick jag skynda mig hem till Slovakien för att spela de här två matcherna. Det blev en lång säsong, men samtidigt var det väldigt speciellt eftersom jag fick spela med landslaget. 

VANTRIVDES HEMMA I SLOVAKIEN

Senaste säsongen inledde Ľubomír Fetkovič i Nitra i slovakiska högstaligan, men efter sju matcher där lämnade han klubben för att återvända till Väsby. 

– Först och främst hade jag velat stanna i Väsby redan från början, men det var tufft för klubben att hitta jobb och sådant för mig här. Jag hade även en del familjeproblem.
– Jag och Tom pratade. Vi kom fram till att det bästa kanske var att jag skulle stanna en eller två säsonger där hemma. Sedan fick vi se hur det skulle bli i framtiden. Nitra hade kontaktat mig redan säsongen innan och ville skriva ett kontrakt med mig. Inför förra säsongen skrev jag på två år för Nitra.
– I början var det bra där och Nitra är en också en storklubb i Slovakien. Nästan varje säsong vinner de någon medalj. Nu var inte laget så bra som det brukade och vi hade en del problem inledningsvis. Bland annat bytte man coach tre gånger.
– Jag hade kontakt med Tom hela tiden och jag sa till honom ”finns det en chans att jag kan komma tillbaka så vill jag det” (skratt). Jag gillar att spela här och det känns mer som mitt hem än vad Nitra gör. Jag vill fortsätta spela här till det att jag inte kan gå längre.

Så om någon klubb från SHL hör av sig så tackar du nej?
– (Skratt) Planen är att gå upp till SHL med Väsby.

Hade du chansen att gå till någon annan klubb?
– Ja, varje säsong är det några klubbar som hör av sig till min agent. Efter min första säsong här var jag i Asplöven ett tag. Jag visste egentligen inte vad jag skulle komma till. Haparanda var som en liten chock, skrattar Ľubomír Fetkovič och fortsätter:
– Jag kommer ihåg när jag varit ute och gått i fem minuter. Då fick jag ett meddelande på min mobil att jag var i Finland. ”Okej, det är ganska litet här och mörkt”. Sedan tror jag Asplöven hade ekonomiska problem från säsongen innan. Då kände jag att det nog var lika bra att lämna samtidigt som de ville ha tillbaka mig hit till Väsby.

Hur gick dina tankar i våras när ni inte fick kvalspela klart?
– Vi var såklart upprörda, men jag trodde hela tiden att något skulle hända så vi skulle få spela i Hockeyallsvenskan. Jag var hundra procent säker på att vi hade klarat kvalet. Inget lag kunde stoppa oss då vi var i den form som vi var som lag. Det är en av de bästa grupperna jag spelat i.

Vilka förväntningar har du då på den kommande säsongen?
– Det blev såklart mycket att göra eftersom vi fick det här beskedet sent. Allt skulle fixas. Vi har en väldigt bra grupp med en del nya killar. Dessutom stannade alla våra bästa spelare.
– Om vi tar med oss mentaliteten från senaste säsongen och vi jobbar som ett lag, då spelare det ingen roll vilken liga vi spelar i. Jobbar vi hårt kommer vi alltid vara ett svårt lag att spela mot.
– Det är lite skillnad också eftersom du i Hockeyettan att du där först har en serie och sedan Allettan. Nu måste du vara bra redan från start och sedan fortsätta hålla en hög nivå. Alla lag startar från noll så vi har en lika stor chans som alla andra lag.

Så Väsby spelar i SHL nästa säsong?
– Man vet aldrig och jag är en positiv kille, avslutar Ľubomír Fetkovič med ett leende.


TV: Sebastian Strandberg om sin brokiga karriär

Den här artikeln handlar om: