Mattias Ritola, Jacob Josefson och Patrik Berglund.
Bildbyrån / Imago Sportfoto
SHL

SAMMANSTÄLLNING: SHL-klubbarnas NHL-erfarenhet

ANNONS
Samtliga SHL-klubbar har spelare med NHL-erfarenhet. Men har du koll på SHL-klubbarna med flest respektive minst matcher i NHL?

Drygt 100 svenskar spelade i NHL den gångna säsongen. Och närmare 50 spelare i dagens SHL har tidigare spelat i NHL. De flesta av dem är såklart svenskar, men vi ser också ett gäng importer som förgyller vår liga och som också kan skryta med NHL-spel.

Patrik Berglund är såklart spelaren i SHL med flest matcher i NHL, men trots det är Brynäs faktiskt inte den klubb som kan stoltsera med flest NHL-matcher. Med knapp marginal blir de slagna av ett annat lag.

Tre klubbar i SHL har faktiskt hela fem spelare med NHL-meriter. Fem klubbar har fyra spelare som gjort matcher i världens bästa liga. En klubb har tre spelare, tre klubbar har två spelare och två klubbar har en spelare vardera som spelat i NHL.

Här går vi igenom samtliga 14 SHL-lag och dess forna NHL-spelare, från klubben med minst erfarenhet till klubben med mest.

14. Oskarshamn, 13 NHL-matcher

Svenskamerikanen Philip Samuelsson är den enda i Oskarshamn som spelat i NHL. 29-åringen gjorde sina matcher för Pittsburgh och Arizona åren 2013 till 2016. Främst har han dock spelat i AHL, där han kan skryta med hela 512 matcher. Ingen annan svensk (Samuelsson har svenskt och amerikanskt pass) i historien är ens nära den siffran.

Philip Samuelsson.
Philip Samuelsson. 

13. Malmö, 16 NHL-matcher

Precis som Oskarshamn har Malmö bara en spelare som gjort matcher i NHL. Det är faktiskt Oliver Lauridsen som gjorde 16 matcher för Philadelphia mellan 2012 och 2016. Precis som Samuelsson har den nu 31-årige backen dock främst AHL-spel att skryta med. Där har han gjort 264 matcher. Lauridsen har även spelat i KHL och såklart SHL.

12. HV71, 70 matcher

HV71 är faktiskt ett av ligans mest orutinerade lag om vi ser till såväl SHL-matcher som NHL-matcher. Jag hajade faktiskt till när jag såg att det topptippade laget bara har två spelare i truppen som spelat i NHL. De matcherna har dock kommit i närtid.

Lias Andersson har stått för nästan alla: Han har gjort 66 av HV:s 70 NHL-matcher. Det hade mycket väl kunnat vara fler än 66 matcher om han inte valt att lämna Nordamerika mitt under förra säsongen, för att kräva en trejd bort från Rangers.

Den andra spelaren med NHL-erfarenhet är stjärnvärvningen Anton Wedin som gjorde fyra matcher för Chicago så sent som förra säsongen. 

Lias Andersson.Lias Andersson.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

11. Luleå, 95 matcher  

Guldfavoriten Luleå har precis som HV71 två spelare med NHL-erfarenhet. SHL:s bästa back, Erik Gustafsson  har gjort 91 av de 95 matcherna. Gustafsson var i USA åren 2007 till 2014 och spelade främst på college och i AHL, men fick även chansen i NHL fyra säsonger i rad. Det blev dock mest strömatcher här och där.

Den andra spelaren i truppen som spelat i NHL är Linus Klasen. Trollkarlen gjorde fyra matcher för Nashville för tio år sedan. Han var dock en storstjärna i AHL som snittade nästa en poäng per match.

10. Linköping, 103 matcher

Linköping är intressanta. Skulle jag räkna in Jonas Gustavsson, som nu är bortplockad från truppen, skulle de ha 282 matchers NHL-erfarenhet. Det skulle vara delat fjärde mest i SHL. Nu är de i stället bara tia på listan.

Fyra spelare har gjort NHL-matcher och något otippat har Andrew Gordon gjort flest. Han gjorde 55 matcher för Washington, Anaheim och Vancouver åren 2009 till 2013. Övriga spelare i truppen som spelat i NHL är Jonas Holøs (39 matcher), Gustavssons ersättare Jussi Rynnäs (fem matcher) och Jonas Junland (fyra matcher).

9. Leksand, 110 matcher

Precis som LHC har Leksand fyra spelare med NHL-meriter. Mattias Ritola är mest NHL-erfaren med sina 43 matcher för Detroit och Tama Bay åren 2007 till 2011. Ritola hann med närmare 230 matcher i AHL under åren där borta.

Nyförvärvet Peter Cehlárik är precis bakom Ritola, med sina 40 matcher. Övriga spelare som spelat i NHL är Marek Hrivík (24 matcher) och Carter Camper (tre matcher).

Peter Cehlárik.Peter Cehlárik.Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

8. Färjestad, 158 matcher

Färjestad har SHL:s kanske mest stjärntäta lag, men på den här listan ligger de en bit ned. Detta trots att de har fem spelare med NHL-erfarenhet, vilket är flest tillsammans med Djurgården och Frölunda.

Jonathon Blum har gjort merparten av de 153 matcherna. Han kan stoltsera med 110 NHL-matcher. Den som spelat i NHL mest nyligen är emellertid Joakim Nygård, som ju spelade 33 matcher så sent som säsongen som gick. Han är utlånad av Edmonton Oilers.

Den sågade backen Vojtech Mozik har sju matcher, Victor Ejdsell sex och Jacob Nilsson två.

7. Örebro, 176 matcher

Örebro är en av de klubbarna som verkligen lever på en spelare, för att komma högre upp på listan. Visserligen har man hela fyra spelare som fått testa på spel i NHL men Jhonas Enroth har såklart gjort nästan alla av truppens 176 matcher.

Stjärnkeepern gjorde 153 matcher för Buffalo, Dallas, Los Angeles och Toronto och är SHL:s sjätte mest NHL-meriterade spelare. Lägger vi till Enroths många deltaganden i Tre Kronor kan man dock argumentera för att han är mer meriterad än flera av spelarna som gjort fler NHL-matcher.

I övrigt har Örebro NHL-rutin från Borna Rendulic, som är den enda kroat som spelat i ligan och som har gjort 15 NHL-matcher, och den finska duon Rasmus Rissanen och Joonas Rask som har gjort sex respektive två matcher.

6. Växjö, 198 matcher

Växjö har fyra spelare med NHL-meriter, men det är en liten skräll som gjort flest matcher. Det är nämligen Tim Erixon, som gjort 93 matcher i NHL för New York Rangers, Columbus, Toronto och Chicago. Erixon spelade ju i Nordamerika åren 2011 till 2019 men spelade främst i AHL. Räknar vi bort Philip Samuelsson är han den svensk som gjort tredje flest matcher i farmarligan någonsin.

Viktor Fasth hann också spela i NHL, trots sitt sena genombrott. Han gjorde 63 matcher. Jakob Forsbacka Karlsson och Joel Persson är övriga Lakersspelare med NHL-erfarenhet. "JFK" har gjort 29 matcher för Boston. Persson gjorde 13 matcher för Edmonton så sent som förra säsongen.

Joel Persson.Joel Persson.Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports

5. Rögle, 259 matcher

Rögle har "bara" två spelare med NHL-meriter men är ändå så högt som femma. De har nämligen två av SHL:s mest meriterade spelare i truppen: Éric Gélinas och Dennis Everberg.

Gelinas har gjort hela 189 matcher i NHL, vilket är fjärde mest av alla spelare i SHL, och Dennis Everberg kan stoltsera med 70. Everberg gick ju faktiskt från HockeyAllsvenskan till att få spela 55 matcher i NHL säsongen därpå. Det är ett steg inte speciellt många andra svenskar tagit.

Eric Gelinas.
Eric Gelinas. 

4. Skellefteå, 282 matcher

Skellefteå har bara tre spelare med NHL-meriter men är ändå snubblande nära en pallplats. De är faktiskt bara två ynka matcher (!) ifrån laget framför dem på listan.

Joakim Lindström är den med flest matcher i NHL i laget, med 150. Lindström är ju "känd" för att aldrig riktigt ha fått fäste där borta men fick i alla fall spela för Columbus, Phoenix, Colorado, St. Louis och Toronto. Han gjorde NHL-matcher så sent som säsongen 14/15,

Oscar Möller gjorde 87 matcher i NHL under sina år där borta, och backen Petter Granberg pelade stabila 45 matcher.

Petter Granberg.Petter Granberg.

3. Frölunda, 284 matcher

Frölunda har som bekant fem spelare i truppen som spelat i NHL men får nöja sig med en tredjeplats ändå. Den där riktiga "NHL-spetsen" som finns i lagen framför dem på listan saknas nämligen hos göteborgarna.

Joel Lundqvist har gjort flest NHL-matcher i laget, med sina 134 framträdanden i Dallas Stars. Det känns otroligt att han ändå hann med så många, med tanke på att det känns som att han spelat i Frölunda i sisådär 40 säsonger i följd.

Nyförvärvet Stefan Elliott har också en helt okej NHL-"karriär" att falla tillbaka på. Han gjorde 87 matcher i NHL. De senaste så sent som säsongen 18/19, då han gjorde tre matcher och såg till att Frölunda snuvade Skellefteå på pallplatsen här idag.

Jan Mursak är en av blott tre slovener som spelat i NHL (Anze Kopitar och Greg Kuznik är de övriga) men har med sina 46 matcher hela 1027 matcher upp till Kopitar. 

Johan Sundström (elva matcher) och Max Friberg (sex matcher) är de två övriga Frölundaiterna som spelat i NHL.

Max Friberg.
Max Friberg. 

2. Brynäs, 731 matcher

Det är extremt tajt mellan tvåan och ettan, och sen ett jättehopp ned till resten. Brynäs är nämligen omkring 450 matcher före Frölunda. Och det finns ju en enkel anledning till det: Patrik Berglund.

Berglund är med stor marginal ligans mest erfarna NHL-spelare. Med sina 717 matcher (nästan alla för St. Louis) är han över 400 matcher före tvåan Jacob Josefson. Slår vi ihop de som gjort näst flest, tredje flest och fjärde flest matcher i NHL går de upp på 733 matcher - alltså bara 16 fler än Berglund mäktade med på egen hand. Och utan Berglund skulle Brynäs ligger näst sist - bara en match för Oskarshamn.

Det finns tre spelare till i Brynäs som spelat i NHL. Näst mest erfaren är faktiskt John Persson !) som gjorde tio matcher för New York Islanders säsongen 13/14. Anton Rödin har gjort tre matcher för Vancouver, och Jonathan Sigalet gjorde en enda match för Boston redan säsongen 2006/2007!

Patrik Berglund.
Patrik Berglund. Bildbyrån

1. Djurgården, 739 matcher

Trots att Djurgården tappat Patrik Berglunds 717 matcher är man etta i den här ligan. DIF har klart flest spelare som ändå kan anses ha varit etablerade i NHL. Jacob Josefson är mest rutinerad med sina 315 matcher, vilket alltså är näst flest av alla i SHL. Sen kommer Tom Wandell med 229 matcher (tredje flest i SHL) och Niclas Bergfors med 173 matcher (femte flest i SHL).

Djurgården är också ett av tre lag som kan skryta med att ha fem NHL-meriterade i truppen. Utöver den nyss nämnda trion har också Niklas Svedberg gjort 19 matcher i ligan, och NHL-lånet Tobias Björnfot har gjort tre matcher. Även utan Björnfots tillfälliga intåg skulle man alltså vara några matcher före Brynäs.

Djurgården må ha ett "budgetlag" jämfört med många konkurrenter - men det finns trots det gott om stjärnglans i truppen.

Jacob JosefsonJacob JosefsonUSA TODAY Sports 

Källa: Eliteprospects.com.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL