Sök
Rickard Öquist har jobbat i Dallas Stars organisation sedan 2008.
Foto: Privat & USA Today Sports
NHL

En svensk med fingeravtryck på Dallas Stars framgång

John Klingberg och Mattias Janmark är inte de enda svenskarna som har bidragit till att Dallas Stars är i Stanley Cup-final. Bakom kulisserna finns även den mångårige NHL-scouten Rickard Öquist vars fingeravtryck man kan hitta på delar av finaltruppen.
– Den som jag känner mig mest delaktig i är såklart John Klingberg, säger Öquist till hockeysverige.se.

Varken John Klingberg eller Mattias Janmark är den svensk som tillbringat längst tid i Dallas Stars organisation just nu. Det är scouten Rickard Öquist

37-åringen från Nykvarn utanför Södertälje anställdes av klubben redan 2008 och har varit Stars trogen genom vått och torrt sedan dess. Eftersom Öquist, enligt egen utsago, "inte hade en spelarkarriär ens värd att nämna" kom hans väg in i scoutbranschen att handla om att jobba till sig kontakter.

– Jag har alltid varit en hockeynörd, så efter att jag slutade spela själv började jag hjälpa Södertälje SK med deras juniorrekrytering. Det är många scouter som kommer från just Södertälje så jag lärde känna många längs vägen, inte minst Thomas Carlsson som då jobbade för St. Louis Blues (nu i Detroit Red Wings). På den vägen fick jag tips om att Dallas hade tappat en finsk scout här i Södertälje, Matti Kautto, till Philadelphia. Så tack vare rekommendationer från Ville Sirén och Thomas i St. Louis fick jag flyga upp till Pori i Finland och träffa den tidigare HV71-målvakten Kari Takko som var och är Dallas chefsscout i Europa, berättar Öquist.

Anställningen säkrades via testscouting av en utvald spelare i Pori. Det klarade han galant och sedan den dagen har Öquist varit delaktig i att drafta många av de europeiska spelare som bidragit till att göra Stars till en Stanley Cup-finalist den här annorlunda NHL-säsongen. Inte minst John Klingberg.

– Det är så klart "team effort" när man draftar spelare och jag skulle aldrig själv ta åt mig äran för något, påpekar han.
– Utav spelarna som vi själva draftat i dagens lag är det bara Jamie Benn som är före min tid. Den som jag känner mig mest delaktig i är såklart John. En kille som Miro Heiskanen tog vi som tredje spelare (2017) och det är ju ett pick som vi fick för att vi vann draftlotteriet. Vilket annat lag som helst hade kunnat plocka honom, men John valde vi i femte rundan 2010 med vårt sista val i den draften så då är det givetvis lite speciellt med tanke på vilken fantastiskt bra spelare han har blivit, säger Öquist och nämner även den finska duon Esa Lindell (74:e spelare 2012) och Joel Kiviranta (free agent) som andra spelare han varit delaktig i att scouta och drafta.

STÖKIG SÄSONG

Efter att Dallas Stars missat slutspel de fem första åren Öquist jobbade i klubben – "De andra gubbarna brukade skämta att jag jinxade laget när jag kom in", skrattar han – har det sakta men säkert blivit bättre. I fjol var laget ett övertidsmål från att ta sig till konferensfinal och nu har man gått hela vägen till final – efter en säsong som varit allt annat än spikrak.

Stars vann bara en av sina tio första matcher förra hösten och som om inte det var nog sparkades coachen Jim Montgomery av icke hockeyrelaterade orsaker i december. Trots det kaos som omgärdade klubben under första halvan av säsongen har laget tagit sig hela vägen till final.

– Sett till var de är i dag och var de har varit är det en bedrift. Jag tror inte att det var någon som trodde på dem inför slutspelet och antagligen inte många utomstående som hade dem som finalister innan de åkte in i bubblan, säger Rickard Öquist som följer laget efter bästa förmåga från Sverige men även via täta kontakter med lagledningen.


Han pekar ut coachen Rick Bowness som en nyckel till att Dallas fått ett lyft. 65-åringen hade jobbat som assisterande coach i olika NHL-lag – bland annat till Jon Cooper i finalmotståndaren Tampa mellan 2013 och 2018 – sedan sitt senaste huvudtränarjobb i Arizona 2004. När han nu fick chansen under minst sagt svåra omständigheter har han gjort det mesta av möjligheten och ska ha erbjudits att fortsätta leda laget bortom den här säsongen.

– "Bones" är annorlunda jämfört med "Monty", som var väldigt detaljerad och också en bra coach, men "Bones" är mer lugn och harmonisk och har en erfarenhet som kommit väl till pass. Han har spridit det där lugnet och harmonin i truppen och det har gett resultat.

Anton Chudobin.Anton Chudobin.Foto: USA TODAY SPORTS

BRA BREDD

Även bland spelarna i Dallas finns det några osannolika hjältar. Bortsett från stjärnor som Heiskanen och Klingberg har andra mindre välkända namn klivit fram.

– Anton Chudobin i målet har varit helt enorm sedan Ben Bishop blev skadad. Man ser att spelarna verkligen vill spela för honom på sättet de offrar sig. Sedan vill jag lyfta fram en kille som Jamie Oleksiak i backuppsättningen, en stor och stark back. Han var skadad i slutspelet i fjol och det märktes verkligen. Med honom i laget har det sett mycket bättre ut defensivt. Han har verkligen tagit steg i sitt spel och är dessutom underskattad med pucken. Han har mer spel i sig än många tror, menar Öquist.

Offensivt har lagkaptenen Jamie Benn vaknat till liv efter en blek grundserie.

– Han leder verkligen med exempel och jag tycker att många av de andra mer rutinerade spelarna också har varit bra, sådana som Joe PavelskiCorey Perry och Andrew Cogliano. De har en bra mix med dem och yngre killar som Denis GurianovRoope Hintz och nu också Joel Kiviranta.

Däremot har toppcentern Tyler Seguin bara mäktat med två mål och åtta poäng på 20 matcher.

– Det var det nog ingen som trodde, men nu har ju andra klivit fram och det blir ju än viktigare i sådana situationer. Man kan ju se Seguin som ett otroligt stor sparkapital inför finalen.

Dallas Stars efter att ha säkrat platsen i finalen.Dallas Stars efter att ha säkrat platsen i finalen.Foto: Gerry Thomas-USA TODAY Sports

"DRÖMDE ATT VI TORSKADE MED 10–4"

Dallas har redan slagit ut de största favoriterna att vinna Western Conference på sin väg till finalen, Colorado Avalanche och Vegas Golden Knights. Trots det råder det ingen tvekan om att det tuffaste testet återstår i Tampa Bay Lightning.

– Det blir en annorlunda uppgift. De har så himla mycket skicklighet och talang i spelare som Kutjerov, Point och Hedman. Hela laget är fantastiskt och det kommer att bli en tuff utmaning, men jag vet att Dallas inte kommer att vika ned sig, säger Rickard Öquist.

Normalt sett får scouter ta med sig sina familjer och resa till Nordamerika för att följa en finalserie på plats. Men av förklarliga skäl tvingas Öquist nu följa serien hemifrån Nykvarn.

– Det är lite tråkigt såklart. Jag hade hellre varit i Dallas och Tampa, för det hade blivit en otrolig upplevelse. Jag var över med familjen vid nyår och såg Winter Classic mot Nashville Predators på plats i Dallas och det var riktigt häftigt. Det är trist att det är så här, men det är lika för alla och ingen idé att beklaga sig.

Känner du dig nervös inför finalen?
– Man går ju och trippar lite på tårna, det gör man. Man går upp i varv när matcherna går i gång. En rolig sidogrej är när vi säkrade finalplatsen i sista matchen mot Vegas. Jag hade inte möjlighet att se den under natten, utan skulle gå upp och se den i efterhand på morgonen. Men under natten drömde jag om matchen och när jag vaknade var jag helt säker på att det jag hade drömt hade hänt i verkligheten. När min fru frågade hur det hade gått svarade jag "Vegas vann med 10–4 – de ledde med 9–0 efter första perioden". Hon blev helt ställd, "Va!? Sådant händer ju aldrig!" Men jag var helt bombis på att Dallas hade torskat, skrattar Rickard Öquist.

I natt lär han inte kunna sova eller drömma bort finalmatch ett. Den startar 01.30, svensk tid, och sänds på Viaplay/Viasat Hockey.TV: Hedman, Heiskanen eller Klingberg – vem är finalens bästa back?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten