Henrik Zetterberg om Detroits mörka tid.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
NHL

"Det hemska i NHL är att du måste vara riktigt dålig för att bli bra"

ANNONS

För några år sedan var man en av NHL:s tungviktare. Nu är Detroit sämst i ligan. För hockeysverige.se berättar Henrik Zetterberg om de tunga åren, och varför han tror att Detroit går en ljus framtid till mötes.

–  Det måste slå rätt i draften och jag tycker att det senaste två säsongerna har draftats bra. Men det kommer, som sagt var, ta tid, säger legendaren.

ÄNGELHOLM (Hockeysverige.se)

Detroit Red Wings har haft några tuffa år i NHL. Senaste säsongen var laget sämst av alla lag i hela NHL. Trots det andas klubben en hel del optimism. 

I en intervju till boken OLD SCHOOL HOCKEY 4 från Idrottsförlaget hyllar Henrik Zetterberg lubbens vision och vännen Steve Yzermans återtåg i organisationen.
- Det är en del av systemet i NHL. Alla lag ska gå igenom det här. Detroit köpte sig mycket tid runt mitt och Pavels (Datsiuk) draftår. Dom valde Pavel i sjätterundan och mig i sjunde.
- Vi kom in som nytt fräscht blod och vi var en del av en mix där det fortfarande fanns kvar äldre spelare samtidigt som Detroit fick nytt ungt blod som man ser nu också behövs. Du måste ”drafta” bra och få upp spelare.
- Tittar du på alla lag: Pittsburgh innan (Jevgenij) Malkin och (Sidney) Crosby, Chicago innan (Patrick) Kane, Colorado innan (Nathan) MacKinnon, ”Gabbe” (Gabriel Landeskog) och (Mikko) Rantanen. Nu måste drafta och bygga dina egna ”stars”. Det är vad Detroit gör nu.
- Det hemska i NHL är att du måste vara riktigt dålig för att bli bra, skrattar Henrik Zetteberg som spelade i klubben mellan 2002 och 2018.

"DET VAR DAGS FÖR NYTT BLOD"

Zetterberg fortsätter:
- Jag tror också att Detroit kämpade länge och höll i, höll i och höll i…

För länge?
- Kanske, men jag är väldigt tacksam att vi gjorde det. Där har vi kanske en orsak till att min karriär slutade när den slutade. Det var dags för nytt blod i Detroit.
- Jag tror det ser ljust ut framåt. Detroit som organisation är så otroligt stark och bra samtidigt som dom har förutsättningar med arena och den tiden. Dessutom kommer Stevie (Yzerman) tillbaka och gör den ombyggnaden som behövs. Samtidigt som han och organisationen inser att det kommer ta tid.
- Det måste slå rätt i draften och jag tycker att det senaste två säsongerna har draftats bra. Men det kommer, som sagt var, ta tid. Kollar du på exempelvis (Dylan) Larkin så är det en otroligt bra spelare. Vi har (Tyler) Bertuzzi som kom in och också är en väldigt bra spelare.
- Vi har en back som (Moritz) Seider, tysken, som kommer bli ofantligt bra, men Detroit låter dom mogna på något sätt. Dom behöver inte vinna redan i år. Såklart att man utåt säger att man ska ta sig till slutspel, men egentligen är det här en process som måste göras. 

Pavel Datsiuk och Henrik Zetterberg.
Pavel Datsiuk och Henrik Zetterberg. Bildbyrån

Är Steve Yzerman rätt man för det här jobbet?
- Ja, jag tycker han är helt rätt person för det. För det första, säger Yzerman att det ta lång tid då lyssnar folket i Detroit ”Okej, klart att det tar lång tid”.
- Ken Holland började den processen innan han lämnade och gick vidare, men hade han sagt samma sak hade det blivit ramaskri. Det är helt otroligt med tanke på att han vunnit fyra Stanley Cup med Detroit och byggt upp allt det som var innan.
- När Stevie kommer hem och säger det så ”ja, ja, det här är hur lugnt som helst”. Det finns kanske ingen större ikon i Detroit idag än Steve Yzerman. Han gjorde det bra i Tampa och trejderna han gjorde där för att bygga upp det som är där nu är egentligen helt hans förtjänst.
- Att han valde att komma tillbaka, för mig som har Detroit-hjärta blev jag väldigt glad för jag är säker på att det kommer vända.

Hela intervjun med Henrik Zetterberg om hans karriär kommer i boken OLD SCHOOL HOCKEY 4 som kommer kunna beställas på Idrottsförlagets hemsida: https://idrottsforlaget.se/


TV: Han vill använda "Björnstad" i utbildningssyfte

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL