Sök
Raphaël Lavoie har kommit till Ängelholm för att ta nästa steg i karriären.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

NHL-talangens oväntade flytt till Sverige: "Plötsligt var jag bara här"

Säsongen 2018/19 utsågs han till QMJHL:s mest professionella talang och förra säsongen fick han vara med om att vinna JVM-guld med Kanada. Den här säsongen kommer han att inleda med Rögle i SHL. 
– Éric Gélinas berättade för Rögles GM (Chris Abbott) om mig och sedan var jag plötsligt bara här, berättar det 19-åriga nyförvärvet Raphaël Lavoie för hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Den vi talar om är den 19-åriga stortalangen Raphaël Lavoie som tillhör Edmonton Oilers organisation. Han landade i Sverige för ett par veckor sedan, men det är inte första gången han är i landet.  

– Nej, det stämmer. Jag var här, eller rättare sagt i Stockholm, och spelade en turnering då jag var 13 år, berättar Rögle-forwarden då hockeysverige.se träffar honom efter en av lagets träningar i hans nya hemmahall samtidigt som det blåser på bra i träden runt omkring oss.

Lavoie kommer från Chambly, en förort till Montréal i provinsen Québec. Det är en ort med cirka 35 000 invånare, alltså lite större än Ängelholm med sina 28 000.

– Chambly är en bra hockeystad, ganska likt Ängelholm. Vi har inget professionellt lag, men storleken på staden är ungefär lika och folket där gillar hockey.
– Jag började spela hockey där hemma eftersom jag har en äldre bror, Alexander, som började spela hockey. Jag ville göra samma saker som honom så jag började spela jag också. Numera spelar han bara på skoj.

IDOLISERADE SIDNEY CROSBY

Under uppväxten i Chambly hade Raphaël Lavoie en förebild som stack ut lite extra. En idol som likt honom själv spelade juniorhockey i QMJHL.

– Sidney Crosby. Jag har alltid tyckt att Crosby är en duktig hockeyspelare. När jag växte upp var han dominerande i NHL. Det är han fortfarande och han var en av spelarna jag följde mycket i NHL.

Nu är du Edmontons spelare, var du ett fan av laget redan som ung?
– Jag måste vara det eftersom jag är deras spelare, skrattar kanadensaren och fortsätter:
– Jo, men jag tittade mycket på (Connor) McDavid eftersom jag tycker att även han är en väldigt skicklig hockeyspelare. Efter att Edmonton draftade mig (2019) började jag såklart följa laget ännu mer.Just draften minns Lavoie väl. Oilers plockade den storvuxne kanadensaren som 38:e spelare i andra rundan.

– Vi var i Vancouver och det var men fantastisk dag och upplevelse. Att det var Edmonton som draftade mig var både otroligt och väldigt kul. 

Raphaël Lavoie.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

FICK PRIS AV TIDIGARE STORSPELAREN

Säsongen innan hade Lavoie tilldelats Mike Bossy Trophy som ett bevis på att han var ”QMJHL Best Professional Prospect” under säsongen då han tillhörde Halifax Mooseheads. 

– Det var också väldigt schysst eftersom Mike Bossy personligen delade ut det till mig. Jag skulle säga att det är största jag varit med om tillsammans med då vi vann JVM-guld. Det är två av de största händelserna jag varit med om så här långt.

Det var även en säsong där Halifax spelade det stora kanadensiska juniormästerskapet Memorial Cup, där vinnarna från de stora kanadensiska juniorligorna QMJHL, OHL och WHL möts. I QMJHL-slutspelet som föregick Memorial Cup hade Lavoie bara Joël Teasdale, från vinnarlaget Rouyn-Noranda Huskies, framför sig i poängligan. Teasdale svarade för 14 mål och totalt 34 poäng på 20 matcher Lavoie gjorde 20 mål och totalt 32 poäng på 23 matcher. 

Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

JVM-guldet som kneps i Ostrava i januari minns han av förklarliga skäl med glädje. Kanada slog Ryssland med 4–3 efter stor dramatik.

– Det var en final med många känslor. Vi hade det här med kameran, alltså den incidenten (Kanada sköt en puck out men eftersom pucken träffade en kanadensisk tv-kamera räknades den inte reds. anm.)
– Hela matchen var intensiv och, som sagt var, innehöll mycket känslor och spel fram och tillbaka. Även det, att få vara med om att vinna en stor final, var en otrolig upplevelse, säger Lavoie som samtidigt spricker upp i ett stort leende.
– Varför vi till slut vann? Jag tror att det handlade om att alla jobbade hårt och accepterade sina roller. Jag precis som några andra av killarna fick ta en mer defensiv roll. Alla i laget ville verkligen vinna det här guldet, men framför allt spelade vi bättre än ryssarna.

"PLÖTSLIGT VAR JAG BARA HÄR"

Senaste säsongen inledde Raphaël Lavoie med Halifax Mooseheads, men i början av året tog trejdades han över till Chicoutimi Saguenéens. Totalt svarade han för 38 mål och totalt 82 poäng på 55 matcher. 

– Det var en bra säsong för mig, men det var annorlunda att få avsluta den på det sätt som vi nu fick lov att göra. Jag tror det avslutades på samma sätt här, att när vi skulle in i slutspelet blev det "pang", säger Lavoie och slår ihop händerna som ett tecken på att säsongen stängdes ned.
– Alla fick åka hem. Det var frustrerande eftersom vi hade ett bra lag i juniorligan där borta, vilket jag förstått att även Rögle hade. Det hade varit intressant att se vad vi hade kunnat göra i slutspelet.

Hur kommer det sig att din kommande säsong kommer inledas i Rögle?
– Jag har inte en aning om när American Hockey Leauge kommer starta upp. Jag tränade med ”Gelli”, Éric Gélinas, som sedan berättade för Rögles GM (Chris Abbott) om mig och sedan var jag plötsligt bara här.

Vad visste du om Rögle innan du skrev på för Rögle?
– Inte mycket (skratt). Svensk hockey kände jag till sedan jag var i Sverige. Sedan har ”Gelli” berättat att Ängelholm är ett bra ställe med bra fans. Det var vad jag visste.
– Nu har jag varit här två veckor och jag gillar det verkligen. Jag har varit här i stan, men även besökt Göteborg och Helsingborg. Det är fina städer och jag trivs. 

Raphaël Lavoie.Foto: Ronnie Rönnkvist

Däremot är det ännu inte bestämt hur länge Lavoie blir kvar i Rögle.

– Jag vet faktiskt inte. Jag tar en dag i taget. Sedan får vi se vad som händer.

Har du hört någonting om du ska över på campen i Edmonton?
– Nej, jag har inte hört något alls om det, säger Raphaël Lavoie som inte gör någon hemlighet av att han verkligen trivs i sin nya hemstad: 

– Rögle har hjälpt mig med en fin liten lägenhet. Fråga mig inte vad det heter där den ligger, men jag hittar dit i alla fall, skrattar han innan vi avslutar vår intervju och samtal med att konstatera att Rögles och Edmontons klubbmärken är mycket lika varandra.


TV: Måns Karlsson om Rögle BK 20/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten