TALANG 2020
AIK-ikonen Peter Gradin har varit till stor hjälp för Lukas Westerlund.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Ikonen lyfte talangen: "En jättestor drivkraft för mig"

ANNONS
Han valde Skellefteå över Timrå, vilket fick Medelpad-klubben att inte lägga ned tid på honom.
Då flyttade Lukas Westerlund hem till Härnösand och fick spela a-lagshockey i Hockeytvåan under ikonen Peter Gradins ledning.
– Han lyfte verkligen fram mig och lät mig verkligen spela med dom bästa. På så vis var han en jättestor drivkraft för mig, säger Westerlund.

FURUDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)

För mig är Antjärns IK en klassisk ångermanländsk klubb. Inledningsvis spelade och tränade killarna, för det var mestadels killar vid den här tiden, på Tjärnsjösjön vintertid. Det var tuffare med skridskoåkningen under sommaren på nämnda sjö. Inför säsongen 1995/96 bytte klubbledningen ut klassiska Antjärns IK till AIK Hockey Härnösand.

Den senaste av hockeytalanger klubben fostrat är Lukas Westerlund. Senaste säsongen inledde han i Timrå, men flyttade under året hem till Härnösand. Inför den kommande säsongen kommer han representera Skellefteå. 

– Det var inte ute i Antjärn jag började. Dom byggde en ny hall inne i stan och det var där allting började, berättar Lukas Westerlund då hockeysverige.se träffar honom på landslagslägret i Furudal.
– Nu mera säger man inte Antjärn utan AIK Härnösand för att korta ner namnet. Jag har en pappa och en mamma som höll på med idrott när jag var liten. Dessutom har jag en äldre bror som spelade, vilket gjorde att vi var mycket i ishallarna då vi var små så jag kollade mycket hockey och fastnade för det.

Lukas Westerlund.Lukas Westerlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad höll pappa och mamma på med för idrotter?
– Pappa (Fredrik) höll på med både hockey och fotboll. Mamma (Åsa) spelade innebandy ett tag. Brorsan (Ludwig) har lirat i lite olika klubbar. Nu är han i SK Lejon i Division 1. Vi har mycket kontakt, surrar mycket och så jag får många tips och idéer av honom.

Liksom pappa och mamma höll även Lukas Westerlund på med andra idrotter parallellt med ishockeyn. 

– Ja, jag spelade fotboll också, men nu är det bara hockey. Jag tyckte att hockeyn var mycket roligare. När jag sedan flyttade ner till Timrå för några år sedan blev det svårt att kombinera båda idrotterna. Hockeyn har alltid varit ett självklart val och, som jag sa, var mycket roligare.

"TIMRÅ SLUTADE ATT ENGAGERA SIG" 

Det var inför säsongen 2017/18 som Westerlund lämnade Härnösand för att prova på spel i Timrås U16. 

– 03 eller 04:orna hade inga lag i Härnösand. Det var slut på spelare, eller vad man ska säga. Då hörde Timrå av sig och jag fick jag flytta ner och spela med ett år äldre där.
– Det var roligt, men jag pendlade mycket eftersom jag bodde kvar i Härnösand och gick i skolan där. Senare var det två andra och som också flyttade ner, men jag tyckte att det fungerade bra. Det var även en 03:a som flyttade ner.

Fick du den utvecklingen du ville i Timrå?
– Från början tyckte jag att det verkade jättebra. I slutet av senaste säsongen valde jag att gå tillbaka till Härnösand eftersom jag valt Skellefteå som hockeygym. Dom visade mer intresse medan Timrå var tysta och inte gav något svar på vad dom tyckte. Det verkade som Skellefteå var mer seriösa och då flyttade jag hem.

Lukas Westerlund svarade i inledningen av säsongen i Timrås U16 för 13 mål och totalt 24 poäng på 13 matcher. Därför var det också många som höjde lite extra på ögonbrynen då det stod klart att 16-åringen valde att flytta till AIK Härnösand. 

– Då jag tackat ja till Skellefteå var det som att Timrå slutade att engagera sig och utveckla mig som person och hockeyspelare. Dom var mer på och hjälpte dom som tackat ja. Jag kände då att jag ville flytta hem och där kanske få testa på någon J20-match. Det var mer utvecklande.

Är du besviken över hur allt slutade i Timrå?
– Nej, lite kanske hur Timrå reagerade på slutet, men nu i efterhand är jag nöjd över det val jag gjorde.

Lukas Westerlund.Lukas Westerlund.Foto: Ronnie Rönnkvist

FICK A-LAGSDEBUTERA  

Nu blev det inte bara J20-spel i AIK Härnösand för Lukas Westerlund. A-lagets tränare, Peter Gradin, valde dessutom att plocka in honom i sju A-lagsmatcher. Där svarade han för två mål och totalt sex poäng. 

– Jajamän. Det var roligt och ett högre tempo, men det var en erfarenhet det också att få testa på.
– Peter var jättemålmedveten och ville utveckla mig både som person och hockeyspelare. Han lyfte verkligen fram mig och lät mig verkligen spela med dom bästa. På så vis var han en jättestor drivkraft för mig.

Vad tror du det betydde för din utveckling att så ung få chansen i seniorhockeyn?
– Jag tror det betydde mycket att få känna på det och se hur stor skillnad det är mellan senior- och juniorhockeyn.
– Den största skillnaden upplevde jag var farten och tempot. Man måste vara med hela tiden och det går inte att ligga på halvfart.

Peter Gradin.Peter Gradin.Foto: Ronnie Rönnkvist.

Förra säsongen fick Lukas Westerlund chansen i U16-landslaget, vilket innebar att han fick dra på sig landslagströjan för första gången och stå blå blålinjen och lyssna till den svenska nationalsången. 

– Det var en mäktig upplevelse och samtidigt en ära att få representera sitt land. Jag var stolt. Vi mötte Finland i ett trippelmöte.
– Att få känna av hur det är att spela internationell hockey var också en erfarenhet. Samma sak där, att det går fort och gäller att man verkligen är med. Det finns ingen tid att tänka och man måste ligga steget före hela tiden. Sedan tycker jag att det gick relativt bra och jag tog min roll.

MÄRKER SKILLNAD  

Nu väntar alltså spel i Skellefteå minst tre säsonger för 16-åringen från Härnösand. 

– Skellefteå har tagit väl hand om mig och det känns som att dom verkligen vill utveckla spelare. Jag gillar deras spelsätt och det verkar som att dom lägger mycket kraft på individuellt snack och att verkligen utveckla oss som ishockeyspelare, men även som personer.
– Jag flyttade upp till Skellefteå för en och en halv månad sedan. Jag har tränat på och förra veckan började även skolan. Det märks också att det är skillnad mellan en SHL-klubb och en klubb i Hockeyallsvenskan.
– Första tiden där har varit väldigt bra, jag trivs bra och blivit väl omhändertagen.

Du har chansen att draftas 2022, har du själv börjat fundera över det?
– Nej, inte så mycket. Draften är inget jag lägger så stor vikt vid idag. Jag fokuserar mest på den här säsongen och försöka utvecklas mer, avslutar Lukas Vesterlund med ett leende. 

FAKTA

Fem snabbfrågor med Lukas Westerlund

  • Vilket var Peter Gradins vanligaste ord under matcherna med Härnösand?
  • – Fokusera inte på domaren, fokusera på spelet.
  • Vad shoppar du helst i en affär?
  • – Det kan nog vara en drickayoghurt på ICA.
  • Senaste låten på din Spotify?
  • – Come & Go med Juice WRLD.
  • Vilka vinner en allsvensk final mellan Timrå och Modo?
  • – Jag måste ändå hålla på Timrå. Farsan har alltid hejat på Timrå sedan han var lite.
  • Vilken klubba använder du?
  • – Just nu använder jag en CCM AS 3. Lite ovant med CCM eftersom vi hade Bauer i Timrå, men det har känts okej.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL