Sök
IIHF-presidenten René Fasel och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko under VM i Minsk 2014.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Hockey-VM
BODIN: De visar att de skiter i mänskliga rättigheter

I Nordamerika tog NHL och framför allt dess spelare sent i går kväll ställning mot rasism och för mänskliga rättigheter. I Sverige och Europa är samtidigt det enda som hörs från hockeyhåll kring situationen i VM-värdlandet Belarus ursäkter och plattityder. Uffe Bodin konstaterar uppgivet att idrott och politik bara passar ihop när det passar makthavarna själva. 

Sedan tre år tillbaka går jag en gång i månaden till barberaren Vitalij ett stenkast från kontoret i centrala Stockholm. Medan han gör underverk med mitt sinande hårfäste och bångstyriga skägg informerar han mig vanligtvis om vad som händer i NBA och vilka Netflix-serier som jag bör kolla upp. 

Men under mitt senaste besök hos honom tidigare i veckan avverkade vi ett betydligt allvarligare samtalsämne: den politiskt laddade situationen i hans hemland Belarus.

Tillsammans med sin hustru flyttade Vitalij till Sverige för ett par år sedan av en enkel anledning:

– Det fanns ingen framtid för oss i Belarus. För unga, drivna människor som vill skapa en bra tillvaro är det inget alternativ att bo kvar där. Det är det tragiska, att så många unga och välutbildade människor lämnar landet när det egentligen är dem som ska ta det framåt, säger han uppgivet.

Förtrycket uppifrån, från den politiska toppen i landet, har haft en kvävande effekt på Vitalij och andra unga människor i landet under en längre tid. Presidenten Aleksandr Lukasjenko, ”Europas sista diktator” kallad, har styrt landet sedan 1994. I det nyligen avslutade valet ska han ha fått närmare 80 procent av rösterna, men de flesta är ense om att det är resultatet av valfusk. EU har exempelvis inte godtagit siffrorna.

Bevisligen inte folket heller.

BRUTALT VÅLD

Sedan Lukasjenko utnämnde sig själv till vinnare av valet tidigare i månaden har tusentals och åter tusentals människor gått ut på gatorna i Minsk och andra städer för att protestera. Både mot det uppdiktade valresultatet och diktatorn som har behandlat landet som sin privata ägodel under sina 26 år som president. 

Till en följd av det här har vi fått se prov på ett groteskt övervåld från polis och militär som Lukasjenko skickat ut på gator och torg för att ”upprätthålla ordningen”. Vittnesmål från människor som blivit brutalt misshandlade och utsatta för sexuellt våld i samband med protesterna har kittlat min kräkreflex. Så sent som i går blev dessutom Dagens Nyheter-fotografen Paul Hansen tillsammans med flera andra journalister gripen på lösa grunder i Minsk. 

Och det är alltså i det här landet, lett av en skrupellös despot som inte skyr hämningslöst våld mot den egna befolkningen, som Tre Kronor ska spela ishockey-VM nästa år.

Man skulle kunna tro att ledande krafter inom ishockeyn skulle vara så empatiska att de omvärderar sitt beslut att placera en turnering av VM:s magnitud i en diktatur. Men av det som jag sett, läst och hört hittills verkar det inte finnas en tillstymmelse till större eftertanke i den här frågan.

I en text på Internationella ishockeyförbundets webbsida den 14 augusti duckade IIHF-presidenten René Fasel för diskussionen kring Belarus lämplighet som VM-arrangör genom att använda det välbeprövade ”politik-och-sport-hör-inte-ihop-kortet”. Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kunde inte sträcka sig längre än till ett "vi behöver följa utvecklingen" om situationen i Belarus när han intervjuades av TT vid samma tidpunkt. Han följde plikttroget Fasels partipiska, rättade in sig i ledet och valde samma utväg från diskussionen som IIHF-presidenten. Larssons ursäkt: "Svenska ishockeyförbundet bedriver ingen utrikespolitik".

Det ironiska med det här är att det alltid passar att blanda ihop politik och idrott när det gynnar och passar personer som Fasel och Larsson och deras egna intressen. Som när Fasel i den länkade texten ovan skryter om arbetet med att få ihop ett landslag bestående av nord- och sydkoreanska damspelare vid vinterspelen 2018: 

– Hos IIHF har neutralitet och icke-diskriminering funnits högt uppe i våra stadgar och vi har alltid separerat politik från idrott och använt idrott för att bygga broar, öppna diskussioner, som när vi lyckades skapa ett integrerat koreanskt damlandslag vid OS i Pyeongchang för två år sedan, sade Fasel.

I min värld är exakt det han beskriver resultatet av politik och diplomati.

Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

"ETT VERKTYG FÖR VÄRLDSFRED OCH DEMOKRATI"

Med tanke på vad som händer i Nordamerika just i detta nu, där NHL och andra stora proffsligor på spelarnas initiativ skjutit upp matcher till en följd vad som i allra högsta grad handlar om politik, känns argumentet att idrott och politik inte hör ihop mossigare än någonsin tidigare. Som en vän konstaterade i en diskussion kring detta: "Politik är livet som vi lever här och nu. Man kan inte separera idrott från livet". 

Jag skulle hävda att politiska motiv under en väldigt lång tid genomsyrat världsidrotten. Men inte på det sätt som den franske OS-grundaren Pierre de Coubertin tänkte när han talade om den internationella idrotten som ett verktyg för bland annat världsfred och demokrati.

Hockey-VM i Belarus är bara ett av många sorgliga exempel på motsatsen, att stora idrottsevenemang nästan systematiskt placeras på platser där mänskliga rättigheter och demokrati närmast kan liknas vid en utopi.

Redan 1936 använde Adolf Hitler OS i Berlin som en del av sitt propagandamaskineri för nazismen. Samma sak gällde kommunismen i Sovjetunionen när sommarspelen arrangerades i Moskva 1980. De hårda satsningarna som Sovjet, forna Östtyskland och andra kommunistländer gjorde för att nå framgångar i olympiska spelen innan järnridån föll i bitar 1989 var en del i spelet mot fienden i väst. Att stoltsera med värdskap och medaljer var ett sätt att skaffa sig legitimitet och utöka greppet om makten.

Och så fungerar det i dag också.

Ryssland, där en oppositionspolitiker till Vladimir Putin helt ogenerat förgiftades nyligen, har hunnit arrangera vinter-OS, hockey-VM och fotbolls-VM under 2010-talet. Kommunist-Kina, som gör sitt bästa för att inskränka friheten i Hong Kong just nu, ska arrangera vinter-OS 2022. Samma år som Qatar står värd för fotbolls-VM, ett mästerskap som ska spelas på arenor som byggts av immigranter från bland annat Nepal under slavlika och inhumana förhållanden.

EN NORMALISERINGSPROCESS

Belarus, Ryssland, Kina och Qatar har kanske olika politiska motiv för att genomföra de här arrangemangen. Men gemensamt är att de använder rampljuset till att på olika sätt skaffa sig legitimitet, makt och möjligheten att plantera tanken hos oss som betraktare och åskådare att "det nog inte kan vara så farligt i de där länderna ändå". Det är en normaliseringsprocess som känns väldigt farlig i en tid när demokratin angrips från alla möjliga håll, även i länder där den normalt sett tas för givet.

Hur kommer det sig då att ingen från IOK, FIFA, IIHF eller för den delen SIF på allvar går ut och tar ställning för demokrati och mänskliga rättigheter?

Kanske får jag det bästa svaret på den frågan från barberaren Vitalij när jag frågar honom vad han tycker om att Belarus får anordna hockey-VM för andra gången sedan 2014.

– Det är de ekonomiska krafterna som styr sådant. I Belarus kommer ingen att tillåtas ställa några frågor om var pengarna tar vägen ändå, säger han med en uppgiven axelryckning.

Fördelen med att jobba med en diktatur är precis det, att man slipper obekväma frågor om var skattepengar tar vägen eller om budgeten som just spruckit. När Sverige anordnade VM tillsammans med Finland 2012 och 2013 blev det som bekant en rejäl ekonomisk förlustaffär, något som redovisades offentligt och kritiserades därefter. 

Tror ni att Belarus under Aleksandr Lukasjenkos ledning skulle offentliggöra en sådan förlust? 

Knappast. Det enda man hör efter en turnering i en diktatur är vilken fantastisk framgång den varit. Den sortens propaganda får såklart även Fasel och IIHF att se bra ut.

Den nedslående kontentan av det här politiska spelet är att idrottens största makthavare i praktiken inte alls är intresserade av främja demokrati eller mänskliga rättigheter. Jag kan sträcka mig så långt som att hävda att deras ekonomiska intressen trumfar allt vad demokrati heter. 

Så länge de skor sig själva och sina förbund är det skit samma om världen utanför brinner upp.


TV: NHL-spelarna enas för att bekämpa rasism

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten