Nicklas Rahm gör sig redo för sin första säsong som huvudtränare i sin moderklubb HV71.
Bildbyrån
SHL

"Visionen är att stanna så länge som möjligt"

ANNONS

Han är praktiskt taget uppväxt i gamla Rosenlundshallen. Nu blir Nicklas Rahm den förste egna produkten som har ansvaret som huvudtränare för HV71. I en intervju med hockeysverige.se berättar 45-åringen om sina förväntningar på uppdraget, sin andra tränarkarriär, sina visioner – och sitt heta temperament.
– Jag vet inte om jag gått över gränsen någon gång, men det har jag väl kanske gjort.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är förmodligen väldigt få som känner till att HV71:s nye huvudtränare i Hockeyallsvenskans begynnelse satte ett mäktigt poängrekord för backar. Säsongen 99/00 smällde han dit 55 poäng för Rögle. Poäng som fördelades på 12 mål och 43 assists. Siffror som stod sig hela vägen till 2006 då en viss Johan Åkerman gäckade målvakter i andraligan. 

Nicklas Rahm själv är ovetande om att han under sex år hade poängrekordet.

– Nej, det var i Rögle va? frågar 45-åringen när saken tas upp på läktaren i Husqvarna Garden. Offentliggörandet av arenans nya namn låg dock 90 minuter framåt när intervjun gjordes.

Nicklas Rahm i Rögles dress säsongen 99/00. Han klippte in hela 55 poäng från sin backplats.Nicklas Rahm i Rögles dress säsongen 99/00. Han klippte in hela 55 poäng från sin backplats. Foto: Bildbyrån

Hur var din egna spelarkarriär?
– Min karriär var väldigt ojämn. Jag var en offensiv kille när jag var yngre, i junior och pojklag. Sen kom jag upp väldigt tidigt som junior i A-laget i HV och fick väl en defensiv roll och man jobbade väl inte asmycket med feedback på den tiden, säger han och skrattar.
– Så det var ”själv är bäste dräng” och då fick jag en defensiv roll eftersom man var tvungen att överleva och det höll väl i sig hela vägen fram till jag lämnade 1999. Sen fick jag rollen som offensiv i Rögle och det höll i sig utomlands också några år. 

Förutom HV71 och Rögle representerade Nicklas Rahm även Frölunda i SHL samt Tranås och Växjö i allsvenskan. Han gjorde även sju säsonger utomlands i Österrike, Norge och Danmark.

Nicklas Rahm får Leksands nuvarande sportchef Thomas Johansson på fall. Får vi se något liknande i vinter?Nicklas Rahm får Leksands nuvarande sportchef Thomas Johansson på fall. Får vi se något liknande i vinter? Foto: Bildbyrån

Men det är inte Nicklas Rahms spelarkarriär som gör att vi sitter på Husqvarna Gardens läktare. Ämnet för dagen är de nya utmaningar han står för. I våras offentliggjordes det att han tar över som ny huvudtränare i moderklubben.

– Spännande, det är en stor utmaning. Ibland går jag utanför bubblan och tittar på det från ett helikopterperspektiv och förstår att det är ett väldigt hedervärt uppdrag.

Fanns det några tveksamheter från din sida att ta över?
– Nej, det hade jag inte. Det har vuxit fram och jag har väl sagt det någon annan gång också, att jag var sugen redan när vi var tvungna att skiljas från (Johan) Lindbom där i november för ett par år sedan. Men det kanske fanns en överambition från mig, att jag tyckte jag var redo, men situationen sa något annat och ”Lillis” (Stephan Lundh), med alla hans erfarenheter, var väl den mest naturliga att ta den rollen när vi var i den pressade situationen.
– Det blev ett bra avstamp och sen tycker jag att jag har känt mig redo sedan dess egentligen. Så när läget kom var det inga tveksamheter.

"FÅTT UPPLEVA VÄLDIGT MYCKET"

Det Nicklas Rahm refererar till är hösten 2018. Efter en trög inledning fick 2017 års guldmakare Johan Lindbom flytta på sig och istället ge plats för ”Lillis” Lundh som varit assisterande sedan 2016. Det har minst sagt varit turbulens kring tränarposten i HV71 på 10-talet med tre sparkade huvudtränare av sex möjliga. Nicklas Rahm är den förste med moderklubb HV71 som har huvudansvaret. Det krävs ingen större fantasi, med tanke på historiken, att påstå att han har en del att förlora på att ta sig an uppdraget.

– Jag tänker inte så. Jag hade väl en hel del att förlora när jag flyttade hit från Växjö också om man ska se det på det sättet. Då var HV71 en lite otrygg organisation.
– Men även med min roll. Jag hade kunnat stanna i Växjö, men jag ville vidare på något sätt och få en lite större roll som jag fick här än vad jag hade haft i Växjö. Man måste köra på lite ibland, man kan inte ta en roll och tro att man inte ska lyckas.

Nicklas Rahm fick en lyckad avslutning på spelarkarriären med SHL-avancemang med Växjö.Nicklas Rahm fick en lyckad avslutning på spelarkarriären med SHL-avancemang med Växjö. Foto: Bildbyrån

Nicklas Rahm avslutade sin egen spelarkarriär med att föra upp Växjö till SHL 2011. Han hoppade direkt på uppdraget som fystränare i klubben innan han 2013 tog plats i båset bredvid Sam Hallam. Efter tre säsonger tog han sitt pick och pack och flyttade hem till Jönköping. Sju år på absolut högsta nivå, ändå kallas han färsk. Förvisso är han ju färsk som huvudtränare, men rik på erfarenheter.

– Jag har fått uppleva väldigt mycket. Jag har två SM-guld och spelat en match sex i sudden semifinal, en match sju semifinal sudden. Så jag har ändå gått igenom rätt mycket.
– Sen har det varit något tufft år med HV också där man fått med sig ganska mycket av det också. Det är inte bara framgångar jag haft, utan jag har fått bita i det sura och det har varit tränare som fått gå. Man skiljs från både en vän och en kollega...På så vis har jag fått med mig ganska mycket.

Nicklas Rahm bakom Sam Hallam i Växjös bås 2015.Nicklas Rahm bakom Sam Hallam i Växjös bås 2015. Foto: Bildbyrån

Du känner inte att ”Wow, det här är för stort”?
– Nej, jag har inte funderat på det. Vad är det liksom? Tittar du dig runt här så är det 7 000 på läktaren och det är klart att det är stort, men det ger ju energi.

KONTINUITETEN ÄR VIKTIG

Nicklas Rahm fortsätter berätta:

– Processen i den vägen jag har gått har varit ganska lång, men det har gått snabbt ändå så att säga. Jag har vuxit in i rollen och (Johan) Hult har pratat om hela tiden att jag ska kunna förbereda mig på rätt sätt. Hur mycket det är egentligen, det får man ju se om det räcker eller inte, men man får erfarenheter hela tiden, man har lärt sig mycket och fångar de saker man vill fortsätta jobba med.
– Vi har gjort väldigt mycket bra saker här. Jag är egentligen inte nöjd med året efter guldet, där gjorde vi inget bra resultat, så enkelt är det och där hade vi det tufft att få med både miljön i laget, klimatet och drivet i gruppen och hur vi jobbade, att vi kanske var lite nöjda efter guldet. Vi gjorde inte riktigt det som krävdes.

HV71:s nye huvudtränare pekar ut riktningen.HV71:s nye huvudtränare pekar ut riktningen. Foto: Henrik Skoglund

Sedan HV71 vann SM-guld 2017 så har de varje vår och sommar drabbats av tunga spelartapp. I år har det varit desto lugnare och endast sex spelare är nya.

– Det är viktigt för oss. När vi vann 2017 så hade vi många spelare kvar från föregående år. Då gjorde vi förändringen i tränarstaben, och det är väl lite det vi har gjort i år också och behållt spelare.

"HAR IBLAND VARIT ÖVERKONSTRUKTIVA"

Kikar man på de senaste säsongernas HV-prestationer så är det främst två saker som sticker ut i negativ bemärkelse gällande spelet. Det första gäller ojämnheten. Laget har kunnat göra himmelska insatser en torsdag för att sedan klappa igenom fullständigt på lördagen. Eller, de har kunnat prestera på topp fem-sex matcher i rad, för att sedan inte prestera på topp de efterföljande matcherna.

– Vi har tittat på det och vi försöker hitta de där triggerpunkterna på vad det är som händer. ”Här har vi tappat. Vad är det som skapar den där osäkerheten? Vad kan vi göra för att vända tillbaka kontrollen på det?”
– Vi jobbar lite på det att hitta triggers för spelarna så de kan identifiera själva när det går lite tyngre: ”Vad är det minsta vi kan göra för att få med oss matchen?”
– Vi jobbar på att göra klart situationerna hela tiden för att skapa trygghet för varandra.

Den andra saken är passningsspelet. Det har utifrån uppfattats som rejält slarvigt.

– Vi har ibland varit överkonstruktiva. Vi har velat vända spelet på ett snyggt sätt och hitta spelvägar som kanske inte alltid funnits. Vi har inte gått på instinktsspelet. Vi gjorde en förändring i den senare delen av förra säsongen där vi spelar ett snabbare spel helt enkelt. 

Det är snabbare och rakare nu då?
– Det är snabbare, rakare och allt från kroppsspråk på forwards till att jobba hem ordentligt, att du är spelbar hela tiden så backarna har ett alternativ att spela på hela tiden. 

Surret kring Nicklas Rahm låter bland annat berätta att han är rejält förtjust i den underliggande statistiken. Ni vet Corsi, Fenwick och PDO.

– Vi använder den i både vår rekrytering och i vår syn på matcherna. Jag ska säga att jag har fått väldigt, väldigt mycket hjälp av våra statistiker. Jag började redan i Växjö med Patrik Hall som lärde mig en hel del, jag hade ingen aning om det innan. Sen har jag både Simon och Per som jag jobbat med gällande analysen här i HV i fyra år. De har lärt mig att se från andra vinklar.
– Så vi använder det i både rekrytering och även till hur vi formerar våra kedjor till exempel.

Han menar att statistiken ser saker på ett annat sätt än ögonen under stressiga matchsituationer.

– Man kan plocka ut en back som gjorde ett misstag, en indianare. Men tittar man sen på statistiken så ser man tio lyckade passningar och en dålig. Avvägningen mellan känsla och fakta är viktig. 

TRÄNAR ÄVEN POJKLAG

Nicklas Rahm är bosatt i Habo några mil norr om Jönköping längs med Vätterns västra kant. Det är även på den orten hans andra tränarkarriär finns. Fotbollsklubben Habo IF, som fostrat den förre landslagsbacken Erik Edman, driver lag alla olika åldrar och Rahm kom in på banan när han följde sin dotters träningar.

– Jag har tittat mycket på träningarna och jag tycker det är kul att se hur ledarna jobbar, hur de interagerar bland spelarna. Det ger mig energi att vara där. På ett lättsamt sätt.

Numera är han tränare för sonens pojklag i Habo IF.

– Jag tror vi är nio eller tio ledare i vårt lag. Det är ett underbart gäng för alla är duktiga individer på olika sätt. 

Tror du det är viktigt att koppla bort hockeyn ibland?
– Ja, man måste ha något annat att tänka på. Det är kul, samtidigt får man vara med och runt sina barn. Det är det viktigaste.

När Nicklas Rahm utsågs till ny huvudtränare i HV71 så innebar det samtidigt en rockad i tränarkonstellationen. Jonas Holmström har kvar ansvaret för forwards, William Rahm basar fortfarande över målvakterna. Men som ny backcoach i stället för Rahm hittar vi Stefan Nyman.

– Nyman gör ett fantastiskt jobb och går verkligen in i den rollen jag hade och kanske ännu bättre och ännu noggrannare. Han är verkligen dedikerad.
– Min roll kommer bli mer mot forwards och jag sköter mer helhetsspelet. Jonas Holmström är mot forwards tillsammans med mig. 

Ett annat ”tugg” angående Nicklas Rahm är att han älskar att grotta ner sig i speldetaljer. En uppgift som kanske är mer vigd åt ledare med ansvar för speciella lagdelar än en huvudtränare.

Du kommer inte ha lika mycket detaljer att jobba med i år då?
– Nej, utan jag kommer sköta den stora biten. Så det blir en utmaning för mig att ta ett steg tillbaka i det läget. Idag var jag inte på is till exempel, det var individuell träning för forwards och backar, mer skillsanpassad. Då sköter Stefan backar, Jonas sköter forwards och William målvakter. Då tar jag lite individuella samtal och fångar upp killarna på det sättet istället. 

Du är inte oroad för att du inte kommer kunna släppa detaljerna?
– Nja, jo, det är jag väl, säger han och fyrar av ett leende.
— Det kommer jag väl aldrig kunna släppa på det sättet. Men vi integrerar bra i ledarstaben, så det är inga problem. Men vi diskuterar mycket detaljer och jag får utlopp för det inne tränarrummet istället, säger han och skrattar. 

En engagerad Nicklas Rahm.En engagerad Nicklas Rahm. Foto: Bildbyrån

När man kikar på bilder och TV-klipp från HV-matcher så är det lätt att dra slutsatsen att Nicklas Rahm är hetlevrad i båset. Han dementerar inte att han har hett temperament.

– Ja, det har jag. Jag vet inte om jag gått över gränsen någon gång, men det har jag väl kanske gjort. Men, jag är väl engagerad på så sätt att jag engagerar mig i själva utförandet och jag tror jag får ganska mycket respekt med mig för att jag inte ger mig på någon personligen, trycker till bara för att göra någon svagare. Det finns inget Napoleon-komplex på det sättet. Jag försöker verkligen hålla mig till deras agerande och inte hur de är som människor.
– Det finns ett engagemang och jag kan bli arg på bänken. Jag visar gärna känslor för det tycker jag spelarna också ska göra. Min utmaning är ju att kunna fokusera om igen när jag blivit lite arg, om det är på domaren eller på motståndaren eller på medspelare. Jag måste kunna fokusera om igen och de signalerna vill jag skicka till laget också, att det är en känslomässig ber-och-dalbana därute, men vi måste hela tiden nollställa oss. Det är en större utmaning för vissa, men det är en utmaning för alla egentligen.

Nicklas Rahm.Nicklas Rahm. Foto: Henrik Skoglund

Vad har du för mål med tränarkarriären?
– Visionen är att stanna kvar här så länge som möjligt. Det är den absoluta visionen. Sen hur man uppnår det med allting runtomkring, det får man se. Jag får göra det som krävs för att vara kvar så länge som möjligt. Det är hårt jobb varje dag.
– Just nu är målet det, men också att etablera mig som headcoach egentligen. Jag har ju inte varit det innan och det är målet just nu. Men visionen är att vara kvar så länge som möjligt i HV. Och att göra skillnad.

Skillnad, vad innebär det?
– Det är att vinna, sätta avtryck och stabilisera HV som en toppklubb. 

Grönborg har alltid pratat om att han vill till NHL, har du några såna mål?
– Jag är ju inte speciellt NHL-influerad, jag tittar inte på så mycket matcher. Jag försöker titta på någon NHL-match här och där när det kommer förbi på TV:n, men jag kollar mycket på SHL i stället.
– Så det finns ingen sådan vision, det känns bra här och nu.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL