Nicklas Rahm gör sig redo för sin första säsong som huvudtränare i sin moderklubb HV71.
Bildbyrån
SHL

"Visionen är att stanna så länge som möjligt"

Han är praktiskt taget uppväxt i gamla Rosenlundshallen. Nu blir Nicklas Rahm den förste egna produkten som har ansvaret som huvudtränare för HV71. I en intervju med hockeysverige.se berättar 45-åringen om sina förväntningar på uppdraget, sin andra tränarkarriär, sina visioner – och sitt heta temperament.
– Jag vet inte om jag gått över gränsen någon gång, men det har jag väl kanske gjort.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är förmodligen väldigt få som känner till att HV71:s nye huvudtränare i Hockeyallsvenskans begynnelse satte ett mäktigt poängrekord för backar. Säsongen 99/00 smällde han dit 55 poäng för Rögle. Poäng som fördelades på 12 mål och 43 assists. Siffror som stod sig hela vägen till 2006 då en viss Johan Åkerman gäckade målvakter i andraligan. 

Nicklas Rahm själv är ovetande om att han under sex år hade poängrekordet.

– Nej, det var i Rögle va? frågar 45-åringen när saken tas upp på läktaren i Husqvarna Garden. Offentliggörandet av arenans nya namn låg dock 90 minuter framåt när intervjun gjordes.

Nicklas Rahm i Rögles dress säsongen 99/00. Han klippte in hela 55 poäng från sin backplats.Nicklas Rahm i Rögles dress säsongen 99/00. Han klippte in hela 55 poäng från sin backplats. Foto: Bildbyrån

Hur var din egna spelarkarriär?
– Min karriär var väldigt ojämn. Jag var en offensiv kille när jag var yngre, i junior och pojklag. Sen kom jag upp väldigt tidigt som junior i A-laget i HV och fick väl en defensiv roll och man jobbade väl inte asmycket med feedback på den tiden, säger han och skrattar.
– Så det var ”själv är bäste dräng” och då fick jag en defensiv roll eftersom man var tvungen att överleva och det höll väl i sig hela vägen fram till jag lämnade 1999. Sen fick jag rollen som offensiv i Rögle och det höll i sig utomlands också några år. 

Förutom HV71 och Rögle representerade Nicklas Rahm även Frölunda i SHL samt Tranås och Växjö i allsvenskan. Han gjorde även sju säsonger utomlands i Österrike, Norge och Danmark.

Nicklas Rahm får Leksands nuvarande sportchef Thomas Johansson på fall. Får vi se något liknande i vinter?Nicklas Rahm får Leksands nuvarande sportchef Thomas Johansson på fall. Får vi se något liknande i vinter? Foto: Bildbyrån

Men det är inte Nicklas Rahms spelarkarriär som gör att vi sitter på Husqvarna Gardens läktare. Ämnet för dagen är de nya utmaningar han står för. I våras offentliggjordes det att han tar över som ny huvudtränare i moderklubben.

– Spännande, det är en stor utmaning. Ibland går jag utanför bubblan och tittar på det från ett helikopterperspektiv och förstår att det är ett väldigt hedervärt uppdrag.

Fanns det några tveksamheter från din sida att ta över?
– Nej, det hade jag inte. Det har vuxit fram och jag har väl sagt det någon annan gång också, att jag var sugen redan när vi var tvungna att skiljas från (Johan) Lindbom där i november för ett par år sedan. Men det kanske fanns en överambition från mig, att jag tyckte jag var redo, men situationen sa något annat och ”Lillis” (Stephan Lundh), med alla hans erfarenheter, var väl den mest naturliga att ta den rollen när vi var i den pressade situationen.
– Det blev ett bra avstamp och sen tycker jag att jag har känt mig redo sedan dess egentligen. Så när läget kom var det inga tveksamheter.

"FÅTT UPPLEVA VÄLDIGT MYCKET"

Det Nicklas Rahm refererar till är hösten 2018. Efter en trög inledning fick 2017 års guldmakare Johan Lindbom flytta på sig och istället ge plats för ”Lillis” Lundh som varit assisterande sedan 2016. Det har minst sagt varit turbulens kring tränarposten i HV71 på 10-talet med tre sparkade huvudtränare av sex möjliga. Nicklas Rahm är den förste med moderklubb HV71 som har huvudansvaret. Det krävs ingen större fantasi, med tanke på historiken, att påstå att han har en del att förlora på att ta sig an uppdraget.

– Jag tänker inte så. Jag hade väl en hel del att förlora när jag flyttade hit från Växjö också om man ska se det på det sättet. Då var HV71 en lite otrygg organisation.
– Men även med min roll. Jag hade kunnat stanna i Växjö, men jag ville vidare på något sätt och få en lite större roll som jag fick här än vad jag hade haft i Växjö. Man måste köra på lite ibland, man kan inte ta en roll och tro att man inte ska lyckas.

Nicklas Rahm fick en lyckad avslutning på spelarkarriären med SHL-avancemang med Växjö.Nicklas Rahm fick en lyckad avslutning på spelarkarriären med SHL-avancemang med Växjö. Foto: Bildbyrån

Nicklas Rahm avslutade sin egen spelarkarriär med att föra upp Växjö till SHL 2011. Han hoppade direkt på uppdraget som fystränare i klubben innan han 2013 tog plats i båset bredvid Sam Hallam. Efter tre säsonger tog han sitt pick och pack och flyttade hem till Jönköping. Sju år på absolut högsta nivå, ändå kallas han färsk. Förvisso är han ju färsk som huvudtränare, men rik på erfarenheter.

– Jag har fått uppleva väldigt mycket. Jag har två SM-guld och spelat en match sex i sudden semifinal, en match sju semifinal sudden. Så jag har ändå gått igenom rätt mycket.
– Sen har det varit något tufft år med HV också där man fått med sig ganska mycket av det också. Det är inte bara framgångar jag haft, utan jag har fått bita i det sura och det har varit tränare som fått gå. Man skiljs från både en vän och en kollega...På så vis har jag fått med mig ganska mycket.

Nicklas Rahm bakom Sam Hallam i Växjös bås 2015.Nicklas Rahm bakom Sam Hallam i Växjös bås 2015. Foto: Bildbyrån

Du känner inte att ”Wow, det här är för stort”?
– Nej, jag har inte funderat på det. Vad är det liksom? Tittar du dig runt här så är det 7 000 på läktaren och det är klart att det är stort, men det ger ju energi.

KONTINUITETEN ÄR VIKTIG

Nicklas Rahm fortsätter berätta:

– Processen i den vägen jag har gått har varit ganska lång, men det har gått snabbt ändå så att säga. Jag har vuxit in i rollen och (Johan) Hult har pratat om hela tiden att jag ska kunna förbereda mig på rätt sätt. Hur mycket det är egentligen, det får man ju se om det räcker eller inte, men man får erfarenheter hela tiden, man har lärt sig mycket och fångar de saker man vill fortsätta jobba med.
– Vi har gjort väldigt mycket bra saker här. Jag är egentligen inte nöjd med året efter guldet, där gjorde vi inget bra resultat, så enkelt är det och där hade vi det tufft att få med både miljön i laget, klimatet och drivet i gruppen och hur vi jobbade, att vi kanske var lite nöjda efter guldet. Vi gjorde inte riktigt det som krävdes.

HV71:s nye huvudtränare pekar ut riktningen.HV71:s nye huvudtränare pekar ut riktningen. Foto: Henrik Skoglund

Sedan HV71 vann SM-guld 2017 så har de varje vår och sommar drabbats av tunga spelartapp. I år har det varit desto lugnare och endast sex spelare är nya.

– Det är viktigt för oss. När vi vann 2017 så hade vi många spelare kvar från föregående år. Då gjorde vi förändringen i tränarstaben, och det är väl lite det vi har gjort i år också och behållt spelare.

"HAR IBLAND VARIT ÖVERKONSTRUKTIVA"

Kikar man på de senaste säsongernas HV-prestationer så är det främst två saker som sticker ut i negativ bemärkelse gällande spelet. Det första gäller ojämnheten. Laget har kunnat göra himmelska insatser en torsdag för att sedan klappa igenom fullständigt på lördagen. Eller, de har kunnat prestera på topp fem-sex matcher i rad, för att sedan inte prestera på topp de efterföljande matcherna.

– Vi har tittat på det och vi försöker hitta de där triggerpunkterna på vad det är som händer. ”Här har vi tappat. Vad är det som skapar den där osäkerheten? Vad kan vi göra för att vända tillbaka kontrollen på det?”
– Vi jobbar lite på det att hitta triggers för spelarna så de kan identifiera själva när det går lite tyngre: ”Vad är det minsta vi kan göra för att få med oss matchen?”
– Vi jobbar på att göra klart situationerna hela tiden för att skapa trygghet för varandra.

Den andra saken är passningsspelet. Det har utifrån uppfattats som rejält slarvigt.

– Vi har ibland varit överkonstruktiva. Vi har velat vända spelet på ett snyggt sätt och hitta spelvägar som kanske inte alltid funnits. Vi har inte gått på instinktsspelet. Vi gjorde en förändring i den senare delen av förra säsongen där vi spelar ett snabbare spel helt enkelt. 

Det är snabbare och rakare nu då?
– Det är snabbare, rakare och allt från kroppsspråk på forwards till att jobba hem ordentligt, att du är spelbar hela tiden så backarna har ett alternativ att spela på hela tiden. 

Surret kring Nicklas Rahm låter bland annat berätta att han är rejält förtjust i den underliggande statistiken. Ni vet Corsi, Fenwick och PDO.

– Vi använder den i både vår rekrytering och i vår syn på matcherna. Jag ska säga att jag har fått väldigt, väldigt mycket hjälp av våra statistiker. Jag började redan i Växjö med Patrik Hall som lärde mig en hel del, jag hade ingen aning om det innan. Sen har jag både Simon och Per som jag jobbat med gällande analysen här i HV i fyra år. De har lärt mig att se från andra vinklar.
– Så vi använder det i både rekrytering och även till hur vi formerar våra kedjor till exempel.

Han menar att statistiken ser saker på ett annat sätt än ögonen under stressiga matchsituationer.

– Man kan plocka ut en back som gjorde ett misstag, en indianare. Men tittar man sen på statistiken så ser man tio lyckade passningar och en dålig. Avvägningen mellan känsla och fakta är viktig. 

TRÄNAR ÄVEN POJKLAG

Nicklas Rahm är bosatt i Habo några mil norr om Jönköping längs med Vätterns västra kant. Det är även på den orten hans andra tränarkarriär finns. Fotbollsklubben Habo IF, som fostrat den förre landslagsbacken Erik Edman, driver lag alla olika åldrar och Rahm kom in på banan när han följde sin dotters träningar.

– Jag har tittat mycket på träningarna och jag tycker det är kul att se hur ledarna jobbar, hur de interagerar bland spelarna. Det ger mig energi att vara där. På ett lättsamt sätt.

Numera är han tränare för sonens pojklag i Habo IF.

– Jag tror vi är nio eller tio ledare i vårt lag. Det är ett underbart gäng för alla är duktiga individer på olika sätt. 

Tror du det är viktigt att koppla bort hockeyn ibland?
– Ja, man måste ha något annat att tänka på. Det är kul, samtidigt får man vara med och runt sina barn. Det är det viktigaste.

När Nicklas Rahm utsågs till ny huvudtränare i HV71 så innebar det samtidigt en rockad i tränarkonstellationen. Jonas Holmström har kvar ansvaret för forwards, William Rahm basar fortfarande över målvakterna. Men som ny backcoach i stället för Rahm hittar vi Stefan Nyman.

– Nyman gör ett fantastiskt jobb och går verkligen in i den rollen jag hade och kanske ännu bättre och ännu noggrannare. Han är verkligen dedikerad.
– Min roll kommer bli mer mot forwards och jag sköter mer helhetsspelet. Jonas Holmström är mot forwards tillsammans med mig. 

Ett annat ”tugg” angående Nicklas Rahm är att han älskar att grotta ner sig i speldetaljer. En uppgift som kanske är mer vigd åt ledare med ansvar för speciella lagdelar än en huvudtränare.

Du kommer inte ha lika mycket detaljer att jobba med i år då?
– Nej, utan jag kommer sköta den stora biten. Så det blir en utmaning för mig att ta ett steg tillbaka i det läget. Idag var jag inte på is till exempel, det var individuell träning för forwards och backar, mer skillsanpassad. Då sköter Stefan backar, Jonas sköter forwards och William målvakter. Då tar jag lite individuella samtal och fångar upp killarna på det sättet istället. 

Du är inte oroad för att du inte kommer kunna släppa detaljerna?
– Nja, jo, det är jag väl, säger han och fyrar av ett leende.
— Det kommer jag väl aldrig kunna släppa på det sättet. Men vi integrerar bra i ledarstaben, så det är inga problem. Men vi diskuterar mycket detaljer och jag får utlopp för det inne tränarrummet istället, säger han och skrattar. 

En engagerad Nicklas Rahm.En engagerad Nicklas Rahm. Foto: Bildbyrån

När man kikar på bilder och TV-klipp från HV-matcher så är det lätt att dra slutsatsen att Nicklas Rahm är hetlevrad i båset. Han dementerar inte att han har hett temperament.

– Ja, det har jag. Jag vet inte om jag gått över gränsen någon gång, men det har jag väl kanske gjort. Men, jag är väl engagerad på så sätt att jag engagerar mig i själva utförandet och jag tror jag får ganska mycket respekt med mig för att jag inte ger mig på någon personligen, trycker till bara för att göra någon svagare. Det finns inget Napoleon-komplex på det sättet. Jag försöker verkligen hålla mig till deras agerande och inte hur de är som människor.
– Det finns ett engagemang och jag kan bli arg på bänken. Jag visar gärna känslor för det tycker jag spelarna också ska göra. Min utmaning är ju att kunna fokusera om igen när jag blivit lite arg, om det är på domaren eller på motståndaren eller på medspelare. Jag måste kunna fokusera om igen och de signalerna vill jag skicka till laget också, att det är en känslomässig ber-och-dalbana därute, men vi måste hela tiden nollställa oss. Det är en större utmaning för vissa, men det är en utmaning för alla egentligen.

Nicklas Rahm.Nicklas Rahm. Foto: Henrik Skoglund

Vad har du för mål med tränarkarriären?
– Visionen är att stanna kvar här så länge som möjligt. Det är den absoluta visionen. Sen hur man uppnår det med allting runtomkring, det får man se. Jag får göra det som krävs för att vara kvar så länge som möjligt. Det är hårt jobb varje dag.
– Just nu är målet det, men också att etablera mig som headcoach egentligen. Jag har ju inte varit det innan och det är målet just nu. Men visionen är att vara kvar så länge som möjligt i HV. Och att göra skillnad.

Skillnad, vad innebär det?
– Det är att vinna, sätta avtryck och stabilisera HV som en toppklubb. 

Grönborg har alltid pratat om att han vill till NHL, har du några såna mål?
– Jag är ju inte speciellt NHL-influerad, jag tittar inte på så mycket matcher. Jag försöker titta på någon NHL-match här och där när det kommer förbi på TV:n, men jag kollar mycket på SHL i stället.
– Så det finns ingen sådan vision, det känns bra här och nu.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 29 september
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten