Gustav Lindström.
Foto: Ronnie Rönnkvist
NHL

Var nära att sluta som tonåring – nu är han NHL-back

Som tonåring lessnade han så pass mycket på hockeyn att han var nära att sluta.
Sedan fick Almtunatränaren Martin Gudmunsson honom på andra tankar – och i dag är Gustav Lindström en del av Detroit Red Wings backuppsättning.
– Jag kunde få spela i Almtuna utan att gå på hockeygym. Det var då jag fick tillbaka glädjen lite grann, säger Lindström.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter en mycket fin säsong i Frölunda 2018/19 flyttade Gustav Lindström över till Detroit i NHL. Där svarade 21-åringen för 16 matcher och ett poäng. Backen från Östervåla fick också mycket beröm av ledare i organisationen för sitt spel. 

Men resan höll på att ta slut redan som junior, vilket han berättat om för Hockeysverige.se tidigare

– Det var i samband med TV-pucken jag var rätt less på hockeyn och man kan väl säga att jag var nära på att sluta, berättar Gustav Lindström då Hockeysverige.se träffar honom i IFU Arena ett halvt diskuskast av Daniel Ståhl från Metallåtervinning Arena i Uppsala.
– Jag spelade mycket golf då och var egentligen närmare att välja golfgymnasiet än hockeygymnasiet. Sedan gick jag inte ens hockeygymnasiet. Jag kunde få spela i Almtuna utan att gå på hockeygym. Det var då jag fick tillbaka glädjen lite grann.
– Sedan har allt gått hur fort som helst. Först några säsonger i Almtuna. Efter det Frölunda och nu NHL. Det är faktiskt lite overkligt.

När du skulle välja gymnasium hade du en del kontakt med Martin Gudmundsson, hur mycket har du att tacka honom för att du fortsatte med hockeyn.
– Såklart mycket. Dels med fysen, vad som krävs och att bli lite mer seriös när jag var 15 år.  

Var det han som fick dig att tänka om lite?
– Ja, det tror jag. Framförallt att det gick att lösa det här med hockeygymnasiet, att jag slapp träningarna på morgnarna. Vi tränade ändå varje dag fast på eftermiddagarna.
– Jag slapp första is-passet på morgonen, vilket jag tror betydde mycket för mig. Jag höll det ändå på en bra nivå när jag var på ”dekis” eller vad man ska kalla det för. Det tror jag gjorde att jag fick tillbaka glädjen.
– Min första säsong i Almtuna var jag sjundeback fram till jul. Vi bytte tränare då. Gudmundsson kom in och efter det fick jag spela mycket.

Gustav Lindström.Gustav Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist (arkiv)

SNABB KARRIÄRSRESA

För två säsonger sedan var Gustav Lindström en bra back i Hockeyallsvenskan, men på kort tid har han nu utvecklats till en NHL-back.

– Det är många som har gått vägen genom Frölunda. Vi tränade ruskigt mycket. Under sommaren hade vi dagar med träningar från åtta på morgonen till två, tre på eftermiddagarna.
– Sedan gjorde det här med förtroendet mycket. Jag fick börja spela i första backpar med (Chad) Genoway fram till det jag blev knäskadad i slutet av januari och var borta i fem, sex veckor.
– Självförtroende kom när jag kände att det gick bra och fick förtroendet att spela mycket. Jag kände inte att jag alltid behövde spela bra. Jag brydde mig inte så mycket att det kunde bli ett misstag och då kom allt annat av sig själv. 


Det var också första gången Gustav Lindström lämnade Östervåla och Almtuna, något som betytt mycket för honom även om det var en omställning inledningsvis.

– Lite så var det kanske. Jag hade tryggheten här och hade alltid bott hemma, vilket var bra för mig eftersom jag var ruggigt hemmakär under uppväxten.
– Jag visste inte riktigt hur allt skulle gå eftersom det var första gången jag skulle bo borta. När jag spelade i Almtuna hade jag bott hos farsan som bor i Uppsala. Jag tänkte en del på hur det skulle bli utanför hockeyn i Frölunda eftersom jag tror att man spelar bättre om man mår bra. Det var kanske den största omställningen och utmaningen, att bo själv, även om det såklart även var ett par snäpp upp till SHL och Frölunda.
– Jag kommer ihåg då farsan och jag åkte ner till Göteborg första gången. När han skulle åka fick jag en liten klump i magen ”Hur skulle det här gå” (skratt), men det kändes egentligen bra redan från första dagen jag kom dit och det blev en bra säsong.

Gustav Lindström
Gustav Lindström. Foto: Bildbyrån

KAOSARTAD UPPLADDNING INFÖR NHL-DEBUTEN  

Vinst med Frölunda i SHL och Champions League måste nog ses som en bra säsong. 
– Det var nästan för bra för att vara sant. Jag visste inte hur det skulle bli även om jag visste att Frölunda är ett storlag i Sverige.
– Vi hade en liten dipp efter jul fram till februari ungefär. Efter det torskade vi nästan inte en match och jag vet inte hur många hemmavinster vi hade i rad. Jag skulle säga att det var efter CHL-finalen allt vände och efter det spelade vi jättebra.

Kan du värdera vilket av gulden du sätter högst upp på din meritlista?
– Det är lite olika. När jag var 16–17 år och kollade på CHL tänkte jag ”vilken skitturnering. Det är ingen som bryr sig om den där”. När jag sedan fick vara med och spela CHL själv, kom ner till Schweiz, Tjeckien, Österrike och så vidare, var det väldigt kul med ett stort intresse och bra drag på läktarna.
– Sedan fick vi finalen hemma mot München. Då var det fullsatt i Scandinavium och det var en mäktig match att spela. SHL väger väl ännu större och det man vill vinna även om jag tror att Europaguld också väger väldigt tungt.

För två säsonger sedan spelade du här i Gränby med Almtuna och åkte runt till olika hallar i Hockeyallsvenskan. Efter det har, precis som du säger, allt gått väldigt snabbt. Minns du dina tankar då det var dags för NHL-debut?
– Vi hade bortamatch mot Milwaukee med AHL-laget (Grand Rapids). Efter träningen på morgonen gick bussen vid ett. Det är fem, sex timmars bussresa till Milwaukee från Grand Rapids. Jag hade glömt både min plånbok och pass så jag fick låna 100 dollar av en polare i laget som jag skulle kunna käka middag för.
– När vi sitter på bussen och åkt i fyra timmar kom coachen fram till mig och sa att jag var uppkallad. Sedan ringde Ryan Martin, som är ”GM” i Grand Rapids och sa att han bokat flyg från Milwaukee till Detroit. När vi skulle komma fram till Milwaukee skulle vi flyga direkt.
– Då kom jag på att jag inte hade något pass så jag kunde inte flyga från Milwaukee. Jag och en kille till som blivit uppkallad fick ta en hyrbil för att åka tillbaka till Grand Rapids. Först fem timmar till Milwaukee, fem timmar tillbaka och sedan dagen efter till Detroit. Det blev en tiotimmarsresa i onödan.

Gustav Lindström.Gustav Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist

"DEN EFTERMIDDAGEN SOV JAG INTE EN SEKUND"  

I debuten spelade Detroit mot Buffalo på bortaplan.

– Vi hade spelat JVM där så det blev lite speciellt att komma tillbaka till arenan där vi hade spelat final.
– Morsan och farsan kom dit dagen innan så vi var ute och käkade. Då var jag inte så jättenervös. Jag hade nog mer svårt att fatta att jag skulle göra NHL-debut. Vi hade matchvärmning tidigt på morgonen och en del intervjuer som jag kanske inte var van vid från AHL-tiden.
– Sedan käkade vi och efter det upp och sova. Jag har aldrig några problem med att sova två, tre timmar på eftermiddag innan match. Jag kan utan problem ligga i sängen från ett till fyra, fem, men den eftermiddagen sov jag inte en sekund. Min puls var nästan lika hög som under matchen, skrattar Gustav Lindström.
– När jag kom ut till matchvärmningen var det lugnt. Jag var nervös några byten, men sedan släppte det. Det var kul och dessutom vann vi första matchen så den dagen kommer jag aldrig glömma.

En person som betytt mycket för Gustav Lindström är tidigare Detroit-backen Niklas Kronwall.

– Han är spelarutvecklare och var mycket i AHL under början av säsongen. Dessutom är han en grym människa. Många ledare är ”du ska göra det här och det här…”. Det första Niklas frågade när han kom dit var hur jag mådde och om allt fungerade bra.
- En fantastisk kille som jag hockeymässigt kan lära mig mycket av. Jag har även haft kontakt med honom här i Sverige under sommaren.

"ALLA VILL SÅ KLART BÖRJA I NHL"  

Kommande säsong kommer Gustav Lindström inleda i Almtuna med spel fram till det att NHL-camperna drar igång i november.

– Jag tränade med Almtuna någon månad även förra året innan jag åkte över. Tanken var att jag skulle göra det i år också. Sedan kom NHL med att starten kommer bli uppskjuten nästa säsong.
– Detroit var på mig och tyckte att det skulle vara bra om jag spelade någonstans innan jag åkte över. Antingen då i Hockeyallsvenskan eller någonstans i Europa. Då blev det perfekt med Almtuna.
– Här kunde jag fortsätta köra med fys-tränaren, Johan Söderström, som jag kör med varje dag samtidigt som jag kan träna och spela med Almtuna. Dessutom är det kul då jag har en del gamla kompisar i laget som jag får chansen att spela med igen.

Nu får du möta din kusin, Jakob Ragnarsson, som spelar för Timrå…
– Det ska bli kul. Vi möts i omgång sex, skrattar Gustav Lindström och fortsätter:
– Vi har snackat en del om det, men det är många jag känner i Timrå så det ska bli kul och en av matcherna jag ser fram emot. Timrå har Albin Lundin, ”Ragge”, (Sebastian) Hartmann, ”Fille” Westerlund och Albin Carlsson, så är ett gäng där.

Gustav Lindström.Gustav Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist

När åker du över till Detroit igen?
– Någonstans i mitten av november. Nu är det inte exakt klart när NHL ska köra igång, men som det ser ut nu har man sagt att training camp kör igång 17:e november så jag åker nog över några dagar innan.

Vad har du för förväntningar på nästa säsong?
– Eftersom jag avslutade säsongen i NHL vill jag såklart inleda där också. Alla vill så klart börja i NHL och jag är nöjd med i stort sett alla matcher jag gjorde där.
– Nu gäller det att komma dit med ett bra självförtroende och hoppas att jag kan ta en plats från början. Sedan är jag inte den bästa på att sätta upp mål utan tar det lite som det kommer.

Är du en sådan som tar dagarna som dom kommer?
– Ja, jag vet knappt vad jag ska göra i eftermiddag, avslutar Gustav Lindström med ett leende.


TV: Radulovs märkliga mål – ställer Colorado-målvakten helt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch
torsdag 25 augusti
18:00 Frölunda - Linköping Träningsmatch
18:00 Malmö - Färjestad Träningsmatch
19:00 HV 71 - Oskarshamn Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten