Tampa Bay jublar efter Brayden Points avgörande.

Tampa besegrar sina demoner – vidare efter suddendrama

Förra året åkte de på en förnedrande förlust i åttondelsfinalen med 4-0 i matcher mot Columbus Blue Jackets.
I år fick dock Tampa Bay Lightning revansch då man går vidare till kvartsfinal med 4-1 i matcher efter att ha vunnit med 5-4 efter sudden i kvällens match.

Tampa Bay Lightning var i ledning med 3-1 i matcher inför kvällens möte och skulle därför säkra avancemang till kvartsfinalen vid seger mot Columbus Blue Jackets i kväll.

De fick också en drömstart på matchen då Tyler Johnson skickade in 1-0 efter drygt fem minuter och nästan exakt en minut senare kom även 2-0, då genom Blake Coleman

Lightning hade därmed redan en fot i nästa slutspelsrunda men då hände något. Columbus började ta över mer och mer och i mitten av den första perioden kom reduceringen då Blue Jackets-kaptenen Nick Foligno skickade in en retur efter att Alexander Wennberg slängt pucken på mål.

I den andra perioden dominerade sedan Columbus fullständigt. De vann skotten med hela 24-8 och gjorde två mål, båda från svenskar. Först kvitterade Kevin Stenlund till 2-2 genom att skjuta in sin egna retur, Det innebar att den tidigare HV-forwarden satte sitt första slutspelsmål i NHL i sin blott andra slutspelsmatch.

Med 16 sekunder kvar av perioden satte VM-svensken Alexander Wennberg 3-2 till Blue Jackets efter en rörig situation framför Tampa-målet.

VÄNDE 2-4 TILL 5-4

Lightning såg ut att vara helt under isen och när Oliver Björkstrand satte 4-2 i mitten av den tredje perioden kändes matchen körd för Tampa.
Med åtta minuter kvar bombade dock Kevin Shattenkirk in reduceringspucken och när det endast återstod 98 sekunder av den tredje perioden kom kvitteringen. Anthony Cirelli satte sitt första mål i årets slutspel till 4-4 och tvingade matchen till förlängning.

Då började många få flashbacks till den första matchen lagen emellan då det skulle krävas fem övertidsperioder innan avgörandet kom då Brayden Point satte suddenmålet.

I kväll skulle det dock inte ta lika lång tid utan endast fem minuter in i förlängningen klantade sig Columbus i försvaret och Brayden Point satte suddenmålet 5-4 och skickade Tampa Bay vidare i slutspelet. Point har nu gjort tio poäng, fem mål och fem assist, på åtta matcher i årets slutspel.

Lightning fick därmed revansch efter fiaskot förra säsongen då Tampa, som hade haft en av de bästa grundseriesäsongerna i NHL:s historia sveptes av Columbus i fösta rundan. Nu besegrade de alltså sina demoner och tar sig vidare till kvartsfinal igen.

Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets 5–4 OT (2-1,0-2,2-1,1-0)

Tampa Bay: Tyler Johnson, Blake Coleman, Kevin Shattenkirk, Anthony Cirelli, Brayden Point.
Columbus: Nick Foligno, Kevin Stenlund, Alexander Wennberg, Oliver Björkstrand.

Tampa Bay vidare till kvartsfinal med 4-1 i matcher.