Jesper Eliasson.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Var överens med Karlskrona – men det sket ju sig”

ANNONS

I slutet av juni lät det på Jesper Eliasson som att det snart skulle vara klart med vilken klubb han lånas ut till nästa säsong. 
Nu, nästan två månader senare, är det fortfarande oklart var FBK-målvakten kommer att spela till hösten. Det kan bli tal om en utlåning till Hockeyallsvenskan eller utlandet – men 20-åringen öppnar även för att stanna och spela i SHL.
– Jag ska fortsätta träna på bra här och sedan kanske det blir en plats här också, det vet man ju aldrig, säger Eliasson till hockeysverige.se.

Den Eksjöfostrade målvakten Jesper Eliasson plockades in till Växjö 2018 men fick endast göra en SHL-match med klubben under sina två år i Smålandslaget. 

Det blev främst spel i J20-laget samt en utlåning till allsvenska Almtuna under Växjö-tiden och under våren lämnade han Lakers. 

I april blev han därför klar för SHL-konkurrenten Färjestad och sedan har han flyttat upp till Karlstad. Där har han tränat med sin nya klubb under våren och sommaren. 

– Det har varit riktigt bra, flera sköna killar i laget. Väldigt bra tränare och ledning. Alla faciliteter och så är bra också så än så länge har det bara varit positivt, jag har inget ont att säga, säger 20-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Alla är riktigt sköna i laget. Det är ju många unga killar här och jag har ju känt några sedan tidigare genom juniorlandslag och så där.

TACKADE NEJ TILL FÄRJESTAD SOM JUNIOR

Att valet föll på Färjestad handlade mycket om chansen att få jobba med deras målvaktstränare Maciej Szwoch. De har tidigare varit i kontakt och Szwoch försökte värva Eliasson till FBK redan när han målvakten var tonåring. 

– Jag kände ju ”Masken” sedan innan. Det var ett bra alternativ, det kändes bra direkt. Det var svårt att säga nej när en klubb som Färjestad hörde av sig.
– Han har försökt få hit mig tidigare, då till J20, men då valde jag att gå till Växjö i stället. Då tog jag den vägen men nu är jag till slut här och det är jag väldigt glad över.

När han nu även fått jobba med Szwoch lovordar han sin nye målvaktscoach. 35-åringen har tidigare visat vara skicklig med unga målvakter och jobbat med Adam Werner och Arvid Holm som båda fick sina genombrott under Szwoch. Det är nu en resa som Eliasson själv vill göra under "Maskens" ledning. 

– Det är väldigt inspirerande att komma hit och se hur det har gått för de andra två och nu försöka göra samma resa själv.
– Masken är väldigt kunnig och detaljerad. Han pushar på väldigt mycket vilket hjälper mig en hel del, man märker att han verkligen kan sin grej.
– Nu i början handlar det väl bara om att komma in i alla grejer och hitta position. Detaljer och sånt får komma lite senare, nu har vi främst jobbat på grunden.

Jesper Eliasson.
Jesper Eliasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

20-åringen, som är draftad av Detroit Red Wings, kommer senast från sin första seniorsäsong då han fick spela 25 matcher i Hockeyallsvenskan med Almtuna. Där hade han en räddningsprocent på 88,7 och släppte in 3,09 mål per match. 

– Jag lärde mig mycket om hela spelet och så hur det ser ut under matcher. Det var väldigt lärorikt att vara i Almtuna och komma in i seniorhockeyn. Det är ju mycket skickligare spelare och det är mer strukturerat än vad det var i juniorhockeyn.

En stor boost personligen för Eliasson var att han blev uttagen till junior-VM i Tjeckien. Där fick smålänningen vara andremålvakt bakom Hugo Alnefelt och vaktade kassen i en match. 

– Det var riktigt kul att bli uttagen dit. Det har ju alltid varit en dröm att få spela där när man suttit och tittat varje år. Extra roligt att få komma hem med en bronsmedalj också.

”SKET SIG MED KARLSKRONA”

Nu vill han ta nästa kliv på seniornivå och menar att han har utvecklats mycket bara av att få träna med Färjestad de senaste månaderna. 

– Jag tycker jag har kommit in i seniorhockeyn mer och mer. Det känner man ju varje träning att man lär sig något och blir bättre, hänger med mer i den höga farten och lär sig var spelarna brukar skjuta.

Direkt när Jesper Eliasson värvades till Färjestad var klubben öppen med att man tittade efter att låna ut talangen till Hockeyallsvenskan för att han sedan ska återvända till Karlstad till säsongen 2021/22. Än har dock ingen lösning uppenbarat sig och 20-åringen är fortsatt kvar i Värmland. 

Är det fortfarande så att det är en utlåning som gäller för dig?
– Jag vet inte riktigt. Jag är ju här i Färjestad nu och ska försöka slå mig in. Från början var ju tanken att det skulle bli en utlåning men sedan så sket det ju sig lite med Karlskrona där.
– Men jag vet att de håller på att kolla runt och försöka hitta lösningar. Jag ska fortsätta träna på bra här och sedan kanske det blir en plats här också, det vet man ju aldrig. Men jag vet att de kollar runt för att jag ska kunna få så mycket speltid som möjligt.

Jesper Eliasson var utlånad till Almtuna i fjol. Jesper Eliasson var utlånad till Almtuna i fjol. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tidigare i somras var både Färjestad och Eliasson positiva till att lösning var nära men målvaktstalangen har fortfarande inte lånas ut. 

För hockeysverige.se berättar den Detroit-draftade målvakten nu alltså att planen var att han skulle till Karlskrona men att det grusades med tanke på att klubben tvångsdegraderades till Hockeyettan.

Var ni överens med Karlskrona då eller hur såg det ut? 
– Jo, vi var la ganska överens om att det skulle bli Karlskrona. Sedan vet jag inte om det hade hunnit bli klart med något.
– Vi hade alltid en diskussion med Karlskrona men sedan vet jag inte exakt hur långt det hade gått. Det blev ju som det blev att de fick bli nedskickade, vilket vi kanske inte riktigt trodde. Mer vet jag egentligen inte, jag har inte koll på ifall de hade löst det eller om det hade blivit något annat då.

Är det fortfarande Hockeyallsvenskan som är planen? 
– Det är det väl först och främst kanske. Det är inte jag som har bäst koll på det, det kan bli någon annanstans också. Det är Peter (Jakobsson, sportchef), ”Masken” och min agent som kollar runt på det där. Det löser sig säkert på något sätt där.

”ABSOLUT ÖPPEN FÖR UTLANDET”

Det kan dock bli problematiskt då den enda allsvenska klubben som just nu har en öppning på målvaktssidan är Tingsryd. De andra 13 lagen har redan minst två målvakter på kontrakt kommande säsong.

– Jo, jag har sett det också. Sedan vet man ju aldrig vad som kommer hända, det kan ju bli någon skada eller så någonstans också. Det kanske dyker upp något.

Skulle du då vara öppen för att lånas ut till en utländsk klubb?
– Det hade jag absolut varit öppen för. Det handlar om att spela matcher och utvecklas så det hade kunnat vara en lösning.
– Det är klart att det är en aspekt i det hela med Corona, för att se om det skulle funka. Det känns som att de flesta börjar få lite mer kontroll på det. Vi har ju utländska spelare här i Sverige och vissa svenskar ska ju utomlands också. Så det tror jag man löser om det nu skulle bli så.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Jesper Eliasson vill få spela så mycket som möjligt nästa säsong och det är därför som en utlåning är förstaalternativet för hans utveckling. 

– Det handlar främst om att få matchtid, speltid. Man utvecklas ju mest när man spelar matcher, det handlar ju om det i slutändan. Komma in mer på seniornivå och vänja sig vid det mer och mer.

20-åringen öppnar dock för att han kan stanna kvar i FBK och försöka konkurrera med Arvid Holm och Henrik Haukeland om SHL-spel. 

– Just nu ska jag bara köra på på träningar och visa att man kan ta en plats. Jag ska jaga de andra här så får vi se.

Han tillhör alltså fortsatt Färjestad och tränar med laget. Nu har även försäsongen inletts men det är oklart om Eksjökillen kommer få visa upp sig i FBK-tröjan redan nu. 

Vet du om det blir någon träningsmatch för dig här?
– Nej det vet jag inte. Det blir att träna på och sedan får vi se vad ”Pennan” (tränare Johan Pennerborn) säger, det är ju han som tar alla beslut om sånt. Det är ju en del träningsmatcher kvar här nu så vi får se.
– Inget är sagt nu på förhand utan besked kommer inför varje match. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL