Sök
Jesper Eliasson.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Var överens med Karlskrona – men det sket ju sig”

I slutet av juni lät det på Jesper Eliasson som att det snart skulle vara klart med vilken klubb han lånas ut till nästa säsong. 
Nu, nästan två månader senare, är det fortfarande oklart var FBK-målvakten kommer att spela till hösten. Det kan bli tal om en utlåning till Hockeyallsvenskan eller utlandet – men 20-åringen öppnar även för att stanna och spela i SHL.
– Jag ska fortsätta träna på bra här och sedan kanske det blir en plats här också, det vet man ju aldrig, säger Eliasson till hockeysverige.se.

Den Eksjöfostrade målvakten Jesper Eliasson plockades in till Växjö 2018 men fick endast göra en SHL-match med klubben under sina två år i Smålandslaget. 

Det blev främst spel i J20-laget samt en utlåning till allsvenska Almtuna under Växjö-tiden och under våren lämnade han Lakers. 

I april blev han därför klar för SHL-konkurrenten Färjestad och sedan har han flyttat upp till Karlstad. Där har han tränat med sin nya klubb under våren och sommaren. 

– Det har varit riktigt bra, flera sköna killar i laget. Väldigt bra tränare och ledning. Alla faciliteter och så är bra också så än så länge har det bara varit positivt, jag har inget ont att säga, säger 20-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Alla är riktigt sköna i laget. Det är ju många unga killar här och jag har ju känt några sedan tidigare genom juniorlandslag och så där.

TACKADE NEJ TILL FÄRJESTAD SOM JUNIOR

Att valet föll på Färjestad handlade mycket om chansen att få jobba med deras målvaktstränare Maciej Szwoch. De har tidigare varit i kontakt och Szwoch försökte värva Eliasson till FBK redan när han målvakten var tonåring. 

– Jag kände ju ”Masken” sedan innan. Det var ett bra alternativ, det kändes bra direkt. Det var svårt att säga nej när en klubb som Färjestad hörde av sig.
– Han har försökt få hit mig tidigare, då till J20, men då valde jag att gå till Växjö i stället. Då tog jag den vägen men nu är jag till slut här och det är jag väldigt glad över.

När han nu även fått jobba med Szwoch lovordar han sin nye målvaktscoach. 35-åringen har tidigare visat vara skicklig med unga målvakter och jobbat med Adam Werner och Arvid Holm som båda fick sina genombrott under Szwoch. Det är nu en resa som Eliasson själv vill göra under "Maskens" ledning. 

– Det är väldigt inspirerande att komma hit och se hur det har gått för de andra två och nu försöka göra samma resa själv.
– Masken är väldigt kunnig och detaljerad. Han pushar på väldigt mycket vilket hjälper mig en hel del, man märker att han verkligen kan sin grej.
– Nu i början handlar det väl bara om att komma in i alla grejer och hitta position. Detaljer och sånt får komma lite senare, nu har vi främst jobbat på grunden.

Jesper Eliasson.
Jesper Eliasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

20-åringen, som är draftad av Detroit Red Wings, kommer senast från sin första seniorsäsong då han fick spela 25 matcher i Hockeyallsvenskan med Almtuna. Där hade han en räddningsprocent på 88,7 och släppte in 3,09 mål per match. 

– Jag lärde mig mycket om hela spelet och så hur det ser ut under matcher. Det var väldigt lärorikt att vara i Almtuna och komma in i seniorhockeyn. Det är ju mycket skickligare spelare och det är mer strukturerat än vad det var i juniorhockeyn.

En stor boost personligen för Eliasson var att han blev uttagen till junior-VM i Tjeckien. Där fick smålänningen vara andremålvakt bakom Hugo Alnefelt och vaktade kassen i en match. 

– Det var riktigt kul att bli uttagen dit. Det har ju alltid varit en dröm att få spela där när man suttit och tittat varje år. Extra roligt att få komma hem med en bronsmedalj också.

”SKET SIG MED KARLSKRONA”

Nu vill han ta nästa kliv på seniornivå och menar att han har utvecklats mycket bara av att få träna med Färjestad de senaste månaderna. 

– Jag tycker jag har kommit in i seniorhockeyn mer och mer. Det känner man ju varje träning att man lär sig något och blir bättre, hänger med mer i den höga farten och lär sig var spelarna brukar skjuta.

Direkt när Jesper Eliasson värvades till Färjestad var klubben öppen med att man tittade efter att låna ut talangen till Hockeyallsvenskan för att han sedan ska återvända till Karlstad till säsongen 2021/22. Än har dock ingen lösning uppenbarat sig och 20-åringen är fortsatt kvar i Värmland. 

Är det fortfarande så att det är en utlåning som gäller för dig?
– Jag vet inte riktigt. Jag är ju här i Färjestad nu och ska försöka slå mig in. Från början var ju tanken att det skulle bli en utlåning men sedan så sket det ju sig lite med Karlskrona där.
– Men jag vet att de håller på att kolla runt och försöka hitta lösningar. Jag ska fortsätta träna på bra här och sedan kanske det blir en plats här också, det vet man ju aldrig. Men jag vet att de kollar runt för att jag ska kunna få så mycket speltid som möjligt.

Jesper Eliasson var utlånad till Almtuna i fjol. Jesper Eliasson var utlånad till Almtuna i fjol. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tidigare i somras var både Färjestad och Eliasson positiva till att lösning var nära men målvaktstalangen har fortfarande inte lånas ut. 

För hockeysverige.se berättar den Detroit-draftade målvakten nu alltså att planen var att han skulle till Karlskrona men att det grusades med tanke på att klubben tvångsdegraderades till Hockeyettan.

Var ni överens med Karlskrona då eller hur såg det ut? 
– Jo, vi var la ganska överens om att det skulle bli Karlskrona. Sedan vet jag inte om det hade hunnit bli klart med något.
– Vi hade alltid en diskussion med Karlskrona men sedan vet jag inte exakt hur långt det hade gått. Det blev ju som det blev att de fick bli nedskickade, vilket vi kanske inte riktigt trodde. Mer vet jag egentligen inte, jag har inte koll på ifall de hade löst det eller om det hade blivit något annat då.

Är det fortfarande Hockeyallsvenskan som är planen? 
– Det är det väl först och främst kanske. Det är inte jag som har bäst koll på det, det kan bli någon annanstans också. Det är Peter (Jakobsson, sportchef), ”Masken” och min agent som kollar runt på det där. Det löser sig säkert på något sätt där.

”ABSOLUT ÖPPEN FÖR UTLANDET”

Det kan dock bli problematiskt då den enda allsvenska klubben som just nu har en öppning på målvaktssidan är Tingsryd. De andra 13 lagen har redan minst två målvakter på kontrakt kommande säsong.

– Jo, jag har sett det också. Sedan vet man ju aldrig vad som kommer hända, det kan ju bli någon skada eller så någonstans också. Det kanske dyker upp något.

Skulle du då vara öppen för att lånas ut till en utländsk klubb?
– Det hade jag absolut varit öppen för. Det handlar om att spela matcher och utvecklas så det hade kunnat vara en lösning.
– Det är klart att det är en aspekt i det hela med Corona, för att se om det skulle funka. Det känns som att de flesta börjar få lite mer kontroll på det. Vi har ju utländska spelare här i Sverige och vissa svenskar ska ju utomlands också. Så det tror jag man löser om det nu skulle bli så.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Jesper Eliasson vill få spela så mycket som möjligt nästa säsong och det är därför som en utlåning är förstaalternativet för hans utveckling. 

– Det handlar främst om att få matchtid, speltid. Man utvecklas ju mest när man spelar matcher, det handlar ju om det i slutändan. Komma in mer på seniornivå och vänja sig vid det mer och mer.

20-åringen öppnar dock för att han kan stanna kvar i FBK och försöka konkurrera med Arvid Holm och Henrik Haukeland om SHL-spel. 

– Just nu ska jag bara köra på på träningar och visa att man kan ta en plats. Jag ska jaga de andra här så får vi se.

Han tillhör alltså fortsatt Färjestad och tränar med laget. Nu har även försäsongen inletts men det är oklart om Eksjökillen kommer få visa upp sig i FBK-tröjan redan nu. 

Vet du om det blir någon träningsmatch för dig här?
– Nej det vet jag inte. Det blir att träna på och sedan får vi se vad ”Pennan” (tränare Johan Pennerborn) säger, det är ju han som tar alla beslut om sånt. Det är ju en del träningsmatcher kvar här nu så vi får se.
– Inget är sagt nu på förhand utan besked kommer inför varje match. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten