HockeyAllsvenskan

"Jag lider verkligen med killarna i Karlskrona"

Efter att ha spelat hela seniorkarriären i Hockeyettan får Väsbys poängkung Elliot Lorraine äntligen sin chans i Hockeyallsvenskan. Men det är inte utan att han tycker synd om spelarna i tvångsdegraderade Karlskrona.

ANNONS

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

I slutet av senaste säsongen slogs kvalportarna igen framför näsan på Hockeyettan-klubben, Väsby. Men under sommaren förändrades alla förutsättningar då Karlskronas ekonomi gjorde att klubben degraderades till ettan. Vilket i sin tur innebar att Väsby fick chansen till spel i Hockeyallsvenskan säsongen 2020/21. 

Det innebär också att poängmaskinen Elliot Lorraine nu ska få chansen att spela i Sveriges nästhögsta serie för första gången, men samtidigt lider han med spelarna i Karlskrona som var inställda på spel i Hockeyallsvenskan kommande säsong. 

– Det måste vara hemskt. Jag var på is i Spånga för inte så länge sedan. Det åkte runt en kille i Karlskrona-grejer som jag kände igen. Skulle jag säga någonting till honom eller inte? Det var Viktor Liljegren och som jag förstod det var det redan klart innan att han inte skulle vara kvar, säger 25-åringen då hockeysverige.se träffar honom på ett café i Gallerian. Ni vet, där Magnum Bonum åkte skateboard för backen ner med ”Bongo-bongo”, ”Big Mac” och ”Frasiga Jeans" i slutet av 1970-talet.
– Jag lider verkligen med killarna i Karlskrona som hamnade i situationen att först vara överens och sedan kom det här.


Det åkte runt en kille i Karlskrona-grejer som jag kände igen. Skulle jag säga någonting till honom eller inte?


Elliot Lorraine.

RYSK BAKGRUND: "VILL ÅKA DIT"  

Namnet Lorraine är inget vi hör varje dag, men det kommer från en ö-stat omgiven av Atlanten, Nordsjön, Engelska kanalen och Irländska sjön.

– Namnet kommer från min pappas sida. Min farfar bodde ett tag i England. Där formades efternamnet till Lorraine. Sedan träffade han en svensk tjej och flyttade till Sverige. På den vägen är det.
– Egentligen är min farfar ryss så jag har lite, lite rysk bakgrund. Jag har aldrig träffat honom så jag vet inte om han gillade hockey. 

Just Ryssland är ett land som Väsby-forwarden gärna vill resa till. 

– Egentligen har jag inga speciella känslor för Ryssland och jag har aldrig varit där, men jag vill åka dit. Jag har hört mycket både gott och ont om Ryssland. Bland annat har jag en kompis som är ryss. Han åker dit ganska ofta så jag funderar på att åka med så jag få se landet. 

Spel i KHL?
– Ja, det vore inte helt fel, skrattar Elliot Lorraine som inledde sin hockeykarriär i Hammarby även om han är uppväxt på Lidingö.
– Brorsan (Johan Lorraine) började spel i Lidingö. Han drog till Bajen och det var där jag började. Även min andra brorsa Dennis lirade där, men han spelar inte länge.
– När sedan Hammarby gick i konkurs gick jag till Lidingö ett tag. Sedan hamnade jag i D/E (Danderyd/Enebyberg) som slog ihop med Stocksund och blev SDE. Det var många bra namn som jag fick spela med där, Adam Brodecki, (Mattias) Kalin som spelat mycket i Hockeyallsvenskan, (Patrick) Blomberg, Micke Lindqvist, Joakim Lilliehöök…
– Sedan hade jag lite kopplingar till 95:orna också. Där spelade bland andra Tobias Lindberg och Oskar Andrén som nu ska bli utlånad. Han kom sent förra säsongen till oss från college (Ferrie State).  

Johan Lorraine, som spelat i Hockeyallsvenskan för Björklöven, men senaste säsongen tillbringade i österrikiska Bregenzerwald, har betytt mycket för Elliot genom åren. 

– Johan är sjukt ambitiös. Nu har han varit på äventyr lite överallt. Jag har inte riktigt gjort samma sak men jag har kunnat se och lära av valen han gjort.
– Jag har dragits med i att träna mycket. Att sedan få tävla mot en som är fem år äldre betydde mer när jag var yngre, men fortfarande idag, är vi på ”almis” eller tränar driver vi varandra rätt hårt. Det här har betytt väldigt mycket. 


Jag har kunnat se och lära av valen han gjort.

Elliot Lorraine om sin bror Johans inverkan.


PÅLITLIG POÄNGPLOCKARE

Elliot Lorraine har alltid varit en poängmaskin. Bland annat har han svarat för totalt 90 poäng senaste två säsongerna i Hockeyettan. På 27 matcher i Idaho 2014 svarade han för 69 poäng. Alltså ett snitt på 2.5 poäng per match. 

– Frågan vad det bottnar i får jag ganska ofta och den är svårsvarad. Det viktigaste är att jobba hårt. Visst, det är ett klyschigt svar, men när jag känner mig stark, fräsch och orkar jobba hårt då kommer det andra också. Det handlar om att vara noggrann med allt omkring.

Hur tränar du på att göra mål?
– Viktor (Tuurala, tränare Väsby) har varit målvakt. På träningarna snackar vi om olika vinklar, vart och hur man kan ta skotten, vilka vinklar du kan åka i för att öka chanserna och så vidare.
– Målskyttet har inte alltid varit min starkaste sida. Jag ser mig mer som en playmaker, men för varje år har jag blivit bättre och bättre på att göra mål. 

Elliot Lorraine.

Under hela sin tid som junior och Division 1-spelare har Elliot Lorraine haft ett ”vanligt” jobb vid sidan av.

– Det har varit kämpigt. Nu har jag varit på Apple under tre och ett halvt år. Där har det fungerat jättebra eftersom jag haft bra tider som jag kunnat kombinera med träningarna.
– Tidigare var jag på några förskolor. Där var det kämpigare med tidiga mornar. Många har det värre än jag har haft det, men visst har det varit långa dagar. 

Vad som händer till kommande säsong då det gäller jobb vid sidan av hockeyn är fortfarande ett oskrivet blad för 25-åringen. 

– Vi får se, men jag kommer inte kunna behålla just det här jobbet. Jag kommer försöka hitta lite timmar här och var. Tanken är att vi den här säsongen kommer samlas vid 13 varje dag för att sedan köra några timmar framåt. 

SPENDERADE EN SÄSONG I USA

Säsongen 2014/15 tillbringade alltså Väsby-forwarden i USA. Först med spel för Idaho Jr Steelheads i WSHL och sedan för Rio Grande Valley Killer Bees i NAHL. 

– Den möjligheten dök upp genom en coach som heter Mike Beharrell efter att jag varit på lån till Arlanda Wings. Han hade en bra vän, John Oliver, som hade ett lag i Idaho. Det var ingen toppjuniorliga, men just i det läget kände jag att det skulle bli ett kul äventyr.
– När jag snackade lite mer med Idaho sa dom att jag tillexempel kunde hamna i NAHL, vilket är en bra liga, om jag gjorde det bra. Det var också precis vad som hände. Vid årsskiftet hamnade jag i Texas. Det var en stor omställning både hockey och vädermässigt, skrattar Elliot Lorraine och fortsätter:
– Det gick bra i juniorligan, men jag måste också säga att det var blandat motstånd. I Rio Grande var det lite speciellt och mer spanska en engelska. Jag skulle gå och klippa mig en dag. Där försökte jag förklara hur jag ville ha håret. Då var det bara ” hablo español”, så jag satte mig bara så han fick klippa som han ville. 

– Sedan var det mycket matcher så jag fick inte se jättemycket av Texas kultur. 

Pratar du spanska nu?
– (Skratt) Nej, det gör jag inte. 

Hade du chansen att stanna kvar och spela hockey i USA?
– Jag snackade lite med några college, men det var inget jag nappade på till 100 procent. Jag kände att jag ville åka hem istället. 

Har du ångrat det beslutet?
– Några gånger har jag funderat över det. Bland annat då Oskar (Andrén) kom till oss efter att ha gått på bland annat Boston University och berättade lite hur han haft det där. Då kände jag att det hade varit coolt.
– Det är lite både och. När jag sitter här just nu ångar jag det inte eftersom jag kanske inte hade varit i Väsby då. 


Vi snackade om direkt då det blev klart med kval, att få spela på Hovet mot AIK

Efter spel i USA spelade Elliot Lorraine för Vallentuna, Kalix, Haninge och Nacka innan Tom Tärnström ringde från Väsby inför säsongen 2018/19.

– När jag var i Haninge skulle jag vara där ytterligare en säsong, men dom gick i konkurs fem dagar innan seriepremiären. I stället hamnade jag av en ren slump i Nacka. Jag bodde nära (Hammarby Sjöstad) och några andra från laget skulle också till Nacka. Jag fick mycket speltid och det gick ganska bra den säsongen.
– Då hörde Tom av sig. Han hade fått numret av min brorsa Johan. Väsby hade varit väldigt bra redan säsongen innan så det kändes väldigt kul att bli uppmärksammad av en toppklubb i Division 1. 

Hur ser du tillbaka på dina två säsonger i klubben?
– Jag tycker att vi vuxit som grupp och lag. Vi har behållit stora delar av truppen under båda säsongerna. Det var bara jag och ett par till nya då jag kom.
– Samma sak var det säsong nummer två. Den här säsongen kanske det blir lite större skillnad eftersom vi behöver få in lite erfarenhet från Hockeyallsvenskan. 

Du vann poängligan i laget båda säsongerna…
– Jag fick ett ganska bra stäm direkt samtidigt som jag kom bra överens med Viktor och Tom. Dessutom hade jag bra spelare runtomkring mig båda säsongerna.
– Första säsongen bildade jag kedja med två rightare (Christin Holmblad och Lubomir Fetkovic) och den andra säsongen med två leftare (Johannes Nilsson och Christoffer Gozzi). Det gick lika bra båda säsongerna, men framförallt hade vi överhuvudtaget bra spelare i truppen. 

Är du besviken över att ni inte fick kvalspela mot AIK i våras?
– Ja, det hade varit en sjukt rolig match och det vi snackade om direkt då det blev klart med kval, att få spela på Hovet mot AIK. Dessutom var AIK i svacka så det var ett guldläge för oss. 

Elliot Lorraine.

"TÄNKTE FORTFARANDE ATT VAD SOM HELST KUNDE HÄNDA" 

Det har varit en sommar med mycket ovisshet kring vart Väsby skulle spela kommande säsong, men Elliot Lorraine har tagit det hela med ro. 

– Det är inte så stora skillnader på förberedelserna oavsett om vi skulle spela ettan eller Hockeyallsvenskan. För mig har det varit som vanligt, träna, komma i form och vara redo.
– Om det inte hade blivit Hockeyallsvenskan ville vi vara redo för att ta steget upp den här säsongen. Ska vi kliva upp i Hockeyallsvenskan måste vi vara på den nivån även då vi spelar i ettan. 

Har du ändå vågat hoppas på att det skulle bli Hockeyallsvenskan den här säsongen?
– Jag har försökt lägga det åt sida. När vi inte fick spela kvalserien, men också att vi kanske skulle få spela utan publik så tänkte jag bara ”Ja, vi ska få spela om det”, skrattar Lorraine och fortsätter:
– Sedan kom beskedet att vi skulle spela i Division 1 samtidigt som AIK och Kristianstad var tillbaka i Hockeyallsvenskan trots att vi inte hade spelat om det. Då tyckte jag inte att det var helt rättvist.
– När första beskedet kom tänkte jag nog mest att Karlskrona skulle lösa det där. Jag vågade i tro något annat. Då första överklagan avslogs började jag tro att det kanske ändå var på riktigt. Jag snackade med Tom och han sa att vi är klara till 99 procent, men jag tänkte fortfarande att vad som helst kunde hända.
– Det var ganska skönt då det blev klart. Vi kunde släppa det och fokusera på Hockeyallsvenskan. Sedan är jag spänd och exalterad på det annat sätt än om det varit höstdelen av Hockeyettan. Det är ganska stor skillnad på den serien fram till jul. Däremot Allettan och finalen vi spelade strax innan vi skulle kvala där var det en hög nivå och alla matcher tajta. 

Vilka målbilder har du inför din debut i Hockeyallsvenskan?
– Vi kommer vara ödmjuka inför uppgiften och vara så förberedda vi kan vara. Vi vann allt vi kunde vinna förra säsongen. Nu fyller på med erfarenhet från Hockeyallsvenskan. Det är bara för oss att nöta på och jobba hårt.
– Vi har jobbat bra som lag och det är på den vägen vi ska fortsätta. Trots allt är det hockey vi ska spela. Det är inte så att vi ska byta sport, avslutar Elliot Lorraine. 


TV: Highlights: Lundqvists bästa räddningar – från NHL-säsongen

Den här artikeln handlar om: