Jesper Lindgren
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Så står man där med skägget i brevlådan - då är det bra att Modo finns"

ANNONS
När Jesper Lindgren lämnade Modo för tre år sedan lämnade han en klubb i kris. Nu är han tillbaka, som finsk mästare och med AHL-meriter. Och Modo? De har börjat blicka uppåt igen.

– Det kändes naturligt att välja Modo, säger återvändaren till hockeysverige.se.

Modo avslutade förra veckan i stor stil. I ett svep presenterade de den välmeriterade veteranen Aaron Gagnon  den finske stortalangen Aleksi Heponiemi och en välbekant back. Efter tre år i Finland och Kanada är nämligen Torontodraftade Jesper Lindgren tillbaka i klubben igen.

Lindgren kommer, precis som Heponiemi, inleda säsongen för att sen åka över på träningslägret med sitt NHL-lag. I Lindgrens fall är det Toronto. Men backen själv säger att han kan komma att återvända till Modo efter att campen med Toronto är avslutad.

– Det finns en chans. Men det beror lite på lite olika grejer, och jag tror att Toronto kommer bestämma ganska mycket där. Samtidigt vet vi ju inte hur det blir med AHL över huvud taget, om jag nu inte skulle ta plats i Leafs. Jag vet ärligt talat inte om AHL har råd att spela utan publik, utan risken finns nog att den ställs in. Och om den nu gör det, och jag inte tar plats i Leafs, så står jag där med skägget i brevlådan. Då är det bra att Modo finns och att jag alltid vet att jag har dem, berättar Jesper Lindgren för hockeysverige.se.

DÄRFÖR BLEV DET MODO

Han har hunnit avverka ett fåtal träningspass med Ö-viksklubben och säger själv att processen innan han blev klar för en återkomst var kort.

– Ja, det gick ganska snabbt. Först och främst kände jag att jag bara ville spela hockey. Sen snackade jag med agenten och vi tyckte att Modo var ett bra ställe att spela på. Jag har varit här förut, jag känner till allt och det kändes ganska naturligt.

Det är ändå en viss skillnad på den finska ligan och AHL, och på HockeyAllsvenskan. Fanns det några tveksamheter hos dig att "kliva ned" på den nivån?

– Nej, inte alls. Det viktigaste för mig är att få spela. Jag var skadad i två månader förra säsongen också, och spelade bara 30 matcher i AHL. Förhoppningsvis kan jag få lite matcher i Modo.

Jesper Lindgren är draftad av Toronto.Jesper Lindgren är draftad av Toronto.

"HAR INGENTING ATT KLAGA PÅ"

Jesper Lindgren är tydlig med att han känt en ovisshet kring vad som skulle hända nästa säsong och uttrycker det själv som att "det är skönt att veta vad man ska göra ett tag framöver". Men exakt hur nästa säsong ser ut vet han inte. Och ingen annan heller, för den delen.

– Helt ärligt vet jag inte speciellt mycket alls om vad som kommer hända där borta. Vi har fått höra lite preliminära datum på när saker och ting kan komma igång, men läget är ju som det är. Det är omöjligt att veta vad som kommer hända.

Är det jobbigt?

– Självklart, det är annorlunda mot vad man är vad vid. Samtidigt finns det folk som har det värre. Egentligen har jag ingenting att klaga på. Jag får vara i Ö-vik och får spela här. Så länge jag får lira hockey är det lugnt, egentligen.

Finns det någon oro att åka över, med tanke på hur läget är i framför allt USA?

– Oro vet jag inte. Om det nu blir så att säsongen drar igång som vanligt, om det så är med eller utan publik, så är jag säker på att de har en bra plan och bra säkerhetsåtgärder och sådana saker. Så nej, jag är inte orolig.

TOG LÄRDOMAR AV MOTGÅNGARNA

När Jesper Lindgren lämnade Modo för tre år sedan lämnade han en klubb i kris. Han slog sig in i A-laget redan som 18-åring säsongen 15/16, då Modo åkte ur SHL. Sen var han en toppspelare i laget året därpå och var den poängbäste backen med sina 24 poäng- men det blev inte bättre än en tolfteplats i HockeyAllsvenskan för Modos del.

– När vi åkte ur var det mitt första år i A-laget. Jag fick väl vara med typ halva säsongen i SHL men jag var väldigt ung då. Jag var mest glad att få vara med och spela och försökte komma in och göra sitt bästa bara. Sen gick det som det gick...

– Det var tufft såklart. Men jag kände ganska snabbt att jag ville stanna kvar i Modo i HockeyAllsvenskan. Jag skulle få spela mer och kände att jag skulle utvecklas bra där. Tyvärr gick väl den säsongen inte heller direkt jättebra. Men samtidigt lär man sig jävligt mycket av att gå igenom många tuffa prövningar. Det var en bra läropeng, att verkligen få känna på vad som krävs för att man ska kunna spela bättre och göra saker bättre.

Lindgren i duell med Fredric Weigel.Lindgren i duell med Fredric Weigel.Bildbyrån

Nu är Modo en framåtlutad klubb igen. Visserligen har de tappat både sin tränare och flera av sina stora stjärnor, men de har också värvat in spelare av hög allsvensk klass och tippas slåss i toppen av Hockeyallsvenskan även nästa säsong.

 – Det är klart att Modo vill gå upp i SHL, och jag tycker man gör helt rätt som satsar. Det är många som gör det i år, så det kommer bli många bra bataljer. Men man behöver inte vara favoriter för att lyckas heller, allt kan hända. Det är bara att kolla på när vi vann guld med HPK.

BERÄTTAR OM OTROLIGA GULDRESAN

Det där guldet, ja. Det kom efter en minst sagt speciell resa. HPK vann guld 2006, men därefter följde en tung period. Fram till 2019 hade de bara gått förbi kvartsfinalstadiet vid två tillfällen sedan guldet, och säsongerna 2015 till 2018 missade de slutspel tre av fyra år. Men så kom då den där säsongen 2018/2019. HPK slutade på en hyfsad femteplats i serien, 38 poäng bakom vinnarna Kärpät som tog hem seriesegern med 29 poängs marginal. 


Vi låter Jesper Lindgren berätta resten.

– Det var en riktigt rolig resa. Vi hade ett bra gäng där alla krigade för varandra och var ett jobbigt lag att möta. Men vi var inte tippade att vinna, kan jag ju säga. Samtidigt spelade vi bra på slutet av säsongen och kom in i slutspelet med en bra känsla. Vi slog först ut TPS ganska enkelt, med 4-1 i matcher. Sen mötte vi Tappara i semifinal och de hade varit i final i fem år i rad. Under den serien fick vi en influensasmäll i laget, också. Det var sex-sju spelare som var sjuka. En match borde inte jag ha spelat. Jag tog alla möjliga mediciner för att kunna spelar ändå, men jag borde inte ha gjort det. Det gjorde att jag inte kunde spela de sista två matcherna i serien i stället. Men trots den där sjukdomssmällen gick vi vidare. Då kände vi bara: Vad kan stoppa oss nu?

– Sen blev det då Kärpät i finalen och de var ju helt överlägsna i serien. Vi hade dock ett jävligt bra go i laget och var upp-pumpade av självförtroende efter allt vi gick igenom i semifinalen - och lyckades vinna. Det var verkligen riktigt roligt.

"HAR VARIT LÄRORIKT"

Den unge backen flyttade till HPK till säsongen 17/18. Det var ungefär i den vevan som trenden med flyttar från HockeyAllsvenskan till Finland började bli allt vanligare. Precis som så många andra rekommenderar Lindgren den flytten.

– Ja, det gör jag. Hockeyn var rolig där, och gör man det man ska får man spela mycket. Det är många som frågar om hur bra kvalitén är och vill att jag ska jämföra med allsvenskan eller SHL och det är svårt att förklara det. Men det året vi vann guld mötte vi HV71 på försäsongen och vann med 4-0, så det säger väl ändå att det är en bra liga. Men det är omöjlig att jämföra vad den ligger, hockeyn är så olika jämfört med i Sverige. 

Det blev två år i Finland, och har blivit ett år i AHL med två korta inhopp i Marlies även under två andra säsonger. Det är en betydligt mer rutinerad Jesper Lindgren som kommer till Modo den här gången.

– Det har varit lärorikt att få testa på lika olika grejer rent hockeymässigt, och få lära sig lite nya kulturer. Man lär sig mycket av att flytta och bo i andra länder - och lär sig mycket av att testa på olika typer av hockey också, avslutar Modobacken.



Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games