Sök
SHL

”Jag vill vara med och ta Leksand till samma nivå”

Spelmässigt blev tiden i Skellefteå kanske inte som han hade tänkt sig. Men tiden i Västerbotten har format Patrik Norén – och nu vill han vara en del av en förändring i Leksand.


Sommaren har varit oviss, men för Patrik Norén löste sig allt precis som han ville i slutändan.

I helgen stod det klart att 27-åringen kommer att representera Leksand de kommande två säsongerna.

– Det är klart det är väldigt speciellt. Det är i Leksand som jag är fostrad och där jag har gått igenom hockeygymnasium och hela den biten. Det är klart att Leksand är hemma för mig. Jag har alltid trivts väldigt bra där, både hockeymässigt och i byn, säger Norén till Hockeysverige.se.

När det tidigare i våras stod klart att det inte skulle bli något år tre i Västerbotten och Skellefteå för Norén började jakten på en ny klubb – där Leksand stod högt upp på listan över tänkbara klubbdestinationer.

– Det ska jag väl inte hymla om, att Leksand alltid funnits med i tankarna. Men i och med att omvärldsläget var som det var, där allt var extremt osäkert med det mesta, och till viss del fortfarande är, så kollade vi på alla möjliga alternativ.

– Sakta men säkert började intresset mellan mig och Leksand vara mer ömsesidigt och till slut kände jag: ”Vi kör på det här”. Jag tror att vi har chansen att kunna göra någonting riktigt, riktigt bra här i Leksand.

Patrik Norén.

"DÅ HADE JAG NOG SUTTIT PÅ NÅLAR"

Det har varit en lång, och frustrerande, väntan på att klubbjakten ska få ett slut. Det var inte riktigt enligt plan att gå hela våren och stora delar av sommaren utan klubb.

– Det är klart att det har varit frustrerande ibland att inte veta varken in eller ut, egentligen. Men samtidigt, i och med att läget varit som det har varit så har många andra varit i samma sits som mig. Situationen har varit lika för väldigt många, så man har ändå kunnat hittat ett litet lugn i det, att jag inte var ensam i den situationen.
– Man har kunnat bolla med andra spelare som suttit i samma båt som mig och diskutera lite fram och tillbaka. Det har hjälpt mig att känna ett lugn i situationen och inte stressa fram några beslut.
– Det hade nog varit betydligt värre om jag hade varit den enda som varit kontraktslös hela sommaren, då hade jag nog suttit på nålar mer än vad jag har gjort.

På papperet är vi ett grymt skickligt lag.

Norén kommer från ett lag som var en seger från andraplatsen i SHL till nästjumbon. En omställning, så klart, men Norén är redo för utmaningen.

– Tittar man på laget så finns det potential att göra någonting riktigt bra. Det är svårt att analysera någon annans lag, men det kändes som att Leksand skulle kunnat få ut mer ur den trupp man hade ifjol än vad man gjorde. Det hoppas jag att vi kan lyckas med i år. På papperet är vi ett grymt skickligt lag, säger han och fortsätter:
– Jag har inte varit på plats i Leksand och hunnit prata några målsättningar så, men jag tycker ändå att ambitionen ska vara att etablera i Leksand i SHL på allvar. Sen hur lång tid det tar, om det blir den här säsongen eller säsongen efter det, det får vi se. Sakta men säkert ska vi vara med och utmana högre upp i tabellen, tycker jag.
– Man måste ha den kravbilden och sikta uppåt. Jag tror att det blir jättebra nu när vi har fått in Björn (Hellkvist) som varit med och gjort den resan tidigare med Malmö. 

UTVECKLANDE MILJÖ: "JÄKLIGT INSPIRERANDE"

Höga och tydliga kravbilder är ingenting nytt för Norén. I Skellefteå har han på nära håll fått se vad som krävs för att en klubb ska kunna hålla sig i toppskiktet av SHL.

– I Skellefteå är kravställningen enormt hög oavsett om det är på träningar, i gymmet, på matcher eller var det nu än kan tänkas vara. Det har varit några steg upp rent kravmässigt än vad jag har varit van vid tidigare.
– Det är något jag vill ta med mig från Skellefteå till Leksand, också. Det har varit väldigt lärorikt att vara runt spelare som ”Jocke” Lindström, (Oscar) Möller, Jimmie Ericsson, (Jonathan) Pudas, bland andra. De är alla extrema vinnarskallar som driver föreningen framåt vilket också gör miljön extremt utvecklande.
– Det är någonstans där jag vill hamna med Leksand också. Det drivet vill jag se även där och jag ser det inte som någon omöjlighet heller att det ska kunna bli så. 

Mentaliteten som omger Skellefteåspelarna har satt sina spår på den 27-årige backen. Även om det rent sportsligt kanske inte blev riktigt som han själv hade önskat under sin tid i Västerbotten är miljön i Skellefteå Kraft Arenas innandömen något som format honom.

– Rent hockeymässigt har jag varit i en förening där ambitionerna alltid varit att gå för guldet. Det är jäkligt inspirerande att vara i en sådan miljö, dag ut och dag in, säger Norén.

Patrik Norén.

TUFF RESA TILLBAKA FRÅN SKADAN

Efter ett svängigt förstaår i Västerbotten präglades första halvan av Noréns andra år i Skellefteå av en operation med efterföljande rehabilitering som gjorde att han missade hela försäsongsträningen med tillhörande träningsmatcher.

– Det var tufft, så klart, att få beskedet att jag behövde opereras direkt efter första säsongen med Skellefteå var slut. Jag kände hade någonting på gång och någonting som jag kunde bygga vidare på, även om mitt spel kanske var lite ojämnt.
– Istället för att komma in till andra säsongen med lite studs i benen så blev det operation istället. Men det var bara att gilla läget och ställa in sig på att jag skulle vara niondeback när jag kom tillbaka från skadan.

Helt klart var hela resan tillbaka från skadan väldigt tuff och jobbig. 

Att kriga sig tillbaka i backhierarkin var inte heller någon enkel utmaning.

– Många ansåg att det Skellefteå hade en av, om inte den bästa, backuppsättningen i SHL ifjol. Det var klart att det då var en tuff uppgift att äta sig in i laget, men samtidigt var det väldigt inspirerande. Jag tycker att jag sakta men säkert tog mig upp i hierarkin och kunde bidra med det jag var bra på.
– Men helt klart var hela resan tillbaka från skadan väldigt tuff och jobbig. Det var en lång rehabilitering, men jag lärde mig otroligt mycket av det. Jag har aldrig missat så där mycket tid på grund av en skada, så det kommer nog vara givande på sikt också, att ha gått igenom det.
– Nu känner jag bara glädje och uppskattning att kunna spela hockey igen utan att ha ont.

För Norén är målsättningen nu att kunna ta steget från att vara marginalback i Skellefteå till en försvarare att räkna med och förlita sig på hemma i Leksand.

– Jag vet vad jag är bra på, om man säger så. Jag känner mig väldigt trygg i egen zon och jag vet att jag är stark defensivt. Jag är en bra boxplay-spelare och jag tycker också att jag har ett passningsspel på en bra nivå, där jag både kan spela det enkla passet men även hitta lite mer kreativa lösningar på situationer.
– Även om jag gillar att spela anfallshockey, så klart, så är det i den defensiva delen av banan jag känner mig som mest trygg. Det är väl också i den delen av banan som både jag och Leksand känner att jag kan komma in och stärka upp. 
– Sen vill jag även bidra med mina ledaregenskaper efter mina år i miljön här uppe i Skellefteå.

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten